Ascultă Radio România Cultural Live

Weekend cultural - Recomandări pentru 9-11 mai

Weekend cultural - Recomandări pentru 9-11 mai

08 Mai 2025, 19:00

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.

  • Orchestra Națională Radio ne invită vineri, la Sala Radio, la un eveniment de înaltă ținută: CONCERTUL REGAL, ce marchează sărbătoarea regalităţii în România. Concertul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale. Seara va fi dirijată de Sascha Goetzel, director muzical pentru Orchestre National des Pays de la Loire (Franța). În calitate de solist îl veți aplauda pe celebrul pianist Alexei Volodin, care se bucură de un repertoriu extraordinar de divers, de la Beethoven și Brahms la Ceaikovski, de la Rahmaninov și Prokofiev până la Scriabin și Medtner. În programul concertului de la Sala Radio veți asculta Beethoven: Concertul nr. 4 pentru pian și orchestră și Mahler: Simfonia nr. 5, din care face parte și celebrul Adagietto, inclus în filmul „Moarte la Veneția”, regizat de Luchino Visconti.

https://salaradio.ro/events/alexei-volodin-sascha-goetzel-concert-regal/

  • Trei artiști de renume internațional - dirijorul francez Quentin Hindley, pianistul Daniel Ciobanu și mezzosoprana Michèle Losier - se reunesc pe scena Ateneului Român, vineri, în concertul susținut de Orchestra Filarmonicii George Enescu. Programul serii include una dintre cele mai îndrăgite lucrări ale pianisticii mondiale, Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră, op. 18 de Rahmaninov și opera în concert La voix humaine de Poulenc, o lucrare de o intensitate dramatică remarcabilă.

https://filarmonicaenescu.ro/

  • Orchestra Simfonică a Filarmonicii Moldova din Iași, dirijată de Cristian Mandeal, solist Andrei Ioniță, violoncel, va interpreta vineri la Casa de Cultură a Studenților ,Concertul pentru violoncel și orchestră în re minor de Édouard Lalo și Simfonia nr. 2 în la major op. 17 de George Enescu.

https://www.filarmonicais.ro/

  • Bruch și Brahms sunt compozitorii de ale căror lucrări ne vom bucura vineri, la Sala Capitol din Timișoara. Orchestra simfonică „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul Timișoara și solistul Florin Iliescu, sub conducerea dirijorului ALEKSANDAR MARKOVIC, vor interpreta Concertul pentru vioară și orchestră nr. 1 în sol minor, op. 26 de M. Bruch. O lucrare monumentală, pentru desăvârșirea căreia a fost nevoie de 21 de ani – Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68 de J. Brahms, va încheia programul artistic al serii.
  • Cluj Chamber Music Festival își deschide porțile vineri, la Biserica Reformată II – Două Turnuri din Cluj-Napoca, cu un concert de excepție. Pianiștii Dragoș Ioan Dimitriu și Cadmiel Boțac, invitați speciali ai festivalului, vor interpreta Simfonia a 9-a, op. 125, de Ludwig van Beethoven, într-un aranjament impresionant pentru două piane. Această capodoperă nemuritoare, cunoscută pentru celebra „Odă a bucuriei”, va căpăta o nouă dimensiune prin dialogul sonor dintre cei doi artiști, oferind publicului o experiență muzicală emoționantă.
  • La Opera Națională București suntem invitați vineri și sâmbătă la Nabucco. Sub denumirea originală de Nabucodonosor, opera a fost interpretată pentru prima dată la Scala din Milano la 9 martie 1842 și marele său succes a stabilit pentru totdeauna reputația de mare compozitor de operă pentru Verdi. Tema fundamentală din Nabucco o reprezintă istoria împovărătoare a poporului evreu pe care regele babilonian Nabucodonosor al II-lea l-a atacat, învins și exilat din patria sa. Dar evenimentele istorice sunt folosite de Verdi doar ca fundal și pretext pentru o idilă romantică și un complot politic.

https://operanb.ro/

  • Timișoara devine, în luna mai, capitala muzicii clasice! Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ajuns la impresionanta ediție a XLIX-a, promite o lună de concerte și spectacole memorabile, reunind creații de referință din repertoriul simfonic și al teatrului liric, artiști de renume și invitați speciali din țară și din străinătate. Spectacolul cu opera „Rigoletto” de vineri, 9 mai 2025, ora 19:00, îi are ca invitați pe baritonul Dragutin Matić de la Opera din Belgrad și pe dirijorul austro-italian Guido Mancusi.

https://www.ort.ro

  • Teatrul Act ne propune, vineri, spectacolul Lungs produs de Asociația VANNER Collective. Într-o perioadă marcată, la nivel global, de anxietate, terorism, stări meteo instabile și vremuri politice nesigure, un cuplu tânăr își dorește un copil. LUNGS este o poveste de dragoste, ușor dezechilibrată, tăios de onestă, amuzantă, tensionată și actuală. Vorbește despre o generație pentru care lipsa siguranței este un mod de a exista. Textul LUNGS a fost desemnat în anul 2012 „Cel mai bun text contemporan”, Premiile Off West-End și nominalizat la categoria „Cel mai bun text de teatru”, Theatre Awards UK (2012).

https://www.teatrulact.ro/

  • La Teatrul Metropolis, vineri, este programat spectacolul Chipul tău într-un contur de inimă. Acesta este un spectacol-jurnal care explorează nu doar impactul direct al prezenței sau absenței influenței părinților, ci și felul în care aceste legături esențiale contribuie la formarea identității personale și la traseul emoțional al fiecărui individ. Textul este inspirat din poveștile reale ale actorilor și actrițelor. Procesul de creație a spectacolului a pornit de la explorarea atentă a perioadei copilăriei și adolescenței. Amintirile dureroase, împletite cu cele ce aduc lacrimi de bucurie, au fost atent ghidate și structurate de dramaturga Mihaela Michailov, în căutarea esenței personale, unice și irepetabile ale fiecărei povești în parte.

https://teatrulmetropolis.ro

  • Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași prezintă sâmbătă, comedia contemporană Lysitrata, dragostea mea de Matei Vișniec. Spectacolul aduce în prim plan eterna relație dintre bărbați și femei, aflată mereu la granița dintre a declara război și a face pace. Conceput pe mai multe straturi, textul, o reflecție ce are ca punct de pornire piesa cu același titlu, scrisă de Aristofan acum mai bine de două mii de ani în urmă, conține dileme ale vieții noastre contemporane. Lysistrata iubește viața și pacea, bărbații iubesc războiul, armele și puterea.

https://teatrulnationaliasi.ro/

  • Ediția din acest an a Festivalului Filmului European, curatoriată de criticul de film Cătălin Olaru, reunește peste 40 de lungmetraje (din care 28 prezentate în premieră națională) și 2 selecții de scurtmetraje, proiectate de asemenea în premieră națională. Printre filmele din selecție se numără 11 documentare, 13 filme regizate de femei și 2 filme – coregizate de femei. În acest weekend puteți vedea la București, la cinema Elvire Popesco, filmul premiat internațional Terapie de familie.

https://ffe.ro/2025/program-filme/

  • Filmul Motel Destino în regia lui regia Karim Ainouz intră în acest weekend în cinematografe. Dayana se află într-o căsnicie abuzivă cu fostul ofițer de poliție Elias, proprietarul Motelului Destino. Atunci când Heraldo, în vârstă de 21 de ani, ajunge la motel după ce a dat-o în bară și are nevoie de un loc pentru a se ascunde, Dayana devine curioasă și îl lasă să rămână. Pe măsură ce cei doi intră într-un dans al puterii și al dorinței, un plan periculos pentru libertate prinde contur.

https://www.cinemagia.ro/filme/motel-destino

  • Sirenele: Secretul medalionului are vineri premiera în cinematografe. Filmul este despre trei prietene care se luptă cu provocările de la școală, încercând și să țină un secret bine ascuns: sunt sirene. Când secretul e expus pe social media, fetele pornesc spre o insula secretă unde speră sa poată reununța la puterile lor magice.

www.cinemagia.ro

  • Spirit Flesh Feather I Victor Andrei Ionescu, poate fi văzută la Pop-up Window la Kulterra Art Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104-106). În seria de lucrări prezente în expoziția „Spirit Flesh Feather”, curatoriate de Andreea-Eliza Petrov, artistul Victor Andrei Ionescu conturează o mitologie personală, în care granițele dintre uman, animalic, divin și arhitectural se estompează. Lucrările își propun o apropiere intuitivă de mister, articulată plastic cu precizia unui vis lucid.
  • Alexandra Țecu, prezintă la Galeria Verticală de la Random Space (str. Popa Petre nr. 21): MAI răsare un gând - un moment al vieții fiecărui om, o imagine pe care cu toții o știm, pe care cu toții am trăit- o, ne arată un loc în care cu toții am călătorit, un loc în care niciodată nu ești doar în trecere: gândurile. Stai pe gânduri, între gânduri, printre gânduri – locul știut de toți, dar care este încă un mister.
  • Vladimir Păun Vrapciu este prezent la Celula de Artă (B-dul Carol nr. 53): cu instalația „Incubator”, o componentă importantă a expoziției „Spațiul”, a cărei viziune începe în data de 15 martie 2020, în a 41-a zi de închidere totală în spațiul interior al locuinței artistului, din București. Acesta a fost momentul în care spiritul său a început să dezvolte ideea de a găsi o soluție prin care ar putea proteja corpul uman de un pericol nevăzut. Formele create, prezentate în expoziția „Spațiul”, s-au născut în mintea sa ca o viziune a unei forme organice ce va putea asigura protecția sufletului uman, pentru ca acesta să poată circula liber, în vederea redescoperirii spațiilor pierdute din univers, ce au rămas încă de descoperit. „Incubator” este o proiecție a instalației care va readuce viața pe Pământ, cu ajutorul inteligenței artificiale, după un cataclism artificial.
Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Strada Armenească – 1, 2, 3 august la Grădina Botanică din București
Muzică-Dans-Arte 04 Iulie 2025, 11:00

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Strada Armenească – 1, 2, 3 august la Grădina Botanică din București

Festivalul Strada Armenească revine între 1 și 3 august 2025 în Grădina Botanică „Dimitrie...

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Strada Armenească – 1, 2, 3 august la Grădina Botanică din București
Instalația „Susur” transformă râul Moașa într-un loc magic la Făgăraș Fest 2025
Muzică-Dans-Arte 04 Iulie 2025, 10:52

Instalația „Susur” transformă râul Moașa într-un loc magic la Făgăraș Fest 2025

Brașov, 04 iulie 2025. Făgăraș Fest din acest an te provoacă la o experiență unică pe apă: instalația temporară...

Instalația „Susur” transformă râul Moașa într-un loc magic la Făgăraș Fest 2025
A doua ediție a Salonului Internațional „Martha Bibescu” va avea loc între 8 și 28 iulie 2025, la Palatul Mogoșoaia
Muzică-Dans-Arte 03 Iulie 2025, 08:40

A doua ediție a Salonului Internațional „Martha Bibescu” va avea loc între 8 și 28 iulie 2025, la Palatul Mogoșoaia

Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia își deschide porțile pentru o nouă atracție culturală – a doua...

A doua ediție a Salonului Internațional „Martha Bibescu” va avea loc între 8 și 28 iulie 2025, la Palatul Mogoșoaia
Elisabeth Leonskaja, pe scena Sălii Capitol, într-un concert dirijat de Marzena Diakun
Muzică-Dans-Arte 03 Iulie 2025, 07:23

Elisabeth Leonskaja, pe scena Sălii Capitol, într-un concert dirijat de Marzena Diakun

Una dintre cele mai talentate și cunoscute pianiste ale vremurilor noastre, Elisabeth Leonskaja , va concerta pe scena Sălii...

Elisabeth Leonskaja, pe scena Sălii Capitol, într-un concert dirijat de Marzena Diakun
„Restauratorii lucrează zilnic cu substanțe extrem de nocive... iar aceste tăieri îi aduc la limita de a-și permite coșul zilnic de cumpărături” - Ana Negoiță, președinta Sindicatului Specialiștilor din Muzeul Național de Artă
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 17:13

„Restauratorii lucrează zilnic cu substanțe extrem de nocive... iar aceste tăieri îi aduc la limita de a-și permite coșul zilnic de cumpărături” - Ana Negoiță, președinta Sindicatului Specialiștilor din Muzeul Național de Artă

Începând cu 1 iulie, sporurile pentru condiții vătămătoare acordate bugetarilor sunt plafonate la 300 lei brut,...

„Restauratorii lucrează zilnic cu substanțe extrem de nocive... iar aceste tăieri îi aduc la limita de a-și permite coșul zilnic de cumpărături” - Ana Negoiță, președinta Sindicatului Specialiștilor din Muzeul Național de Artă
Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 15:48

Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”

În luna iulie 2025, organiștii Eduard și Maria-Luisa Antal  vor susține o etapă de vară a unei noi ediții a...

Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”
Criza de la Filarmonica de Stat Sibiu: între reorganizare, acuzații de abuz și un posibil colaps artistic
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 13:26

Criza de la Filarmonica de Stat Sibiu: între reorganizare, acuzații de abuz și un posibil colaps artistic

Filarmonica de Stat Sibiu traversează unul dintre cele mai tensionate și controversate momente din istoria sa recentă....

Criza de la Filarmonica de Stat Sibiu: între reorganizare, acuzații de abuz și un posibil colaps artistic
Ludice dă startul verii creative: ateliere cu scriitorul Iulian Tănase și alte zeci de activități pentru copii și adolescenți
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 10:29

Ludice dă startul verii creative: ateliere cu scriitorul Iulian Tănase și alte zeci de activități pentru copii și adolescenți

Ludice, spațiul de educație non-formală și creativitate dedicat copiilor, adolescenților și părinților, își deschide...

Ludice dă startul verii creative: ateliere cu scriitorul Iulian Tănase și alte zeci de activități pentru copii și adolescenți
Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 22:30
RRC Calm
Ascultă live Radio România Cultural
22:10 - 22:30
ROMÂNII DE PRETUTINDENI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
22:00 - 23:00
Espańol 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
22:15 - 23:00
reluare: WEEKEND CU PRIETENII (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
22:00 - 23:00
FOLCLORIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
21:00 - 23:00
Party Time by Dj Rux
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
22:05 - 22:50
Radio Reșița LIVE!
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
22:00 - 00:00
Din suflet pentru tine
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru