Ascultă Radio România Cultural Live

ZORBA - Spectacol extraordinar de balet, în Premieră națională absolută

26 Mai 2017, 07:05

Opera Națională Română din Cluj-Napoca are deosebita plăcere de a vă invita Vineri, 26 mai 2017, de la ora 18:30, la evenimentul extraordinar al acestei primăverii lirice, oferit în premieră națională absolută: Spectacolul de balet ”ZORBA”, de Mikis Theodorakis.
Pus în operă pentru prima dată pe o scenă din țara noastră, spectacolul-premieră oferă spre primă audiție națională această capodoperă elenă emblematică, aranjată pe muzica celui mai mare compozitor grec contemporan, Mikis Theodorakis, în  concepția artistică de excepție semnată de Lorca Massine, unul dintre cei mai renumiți coregrafi ai lumii.
După o incursiune fascinantă debutată cu premiera sa mondială la Arena di Verona în anul 1988, continuată cu peste 5.000 de reprezentații de un succes fulminant pe scenele a peste 30 de teatre de pe patru continente, creația coregrafică-simbol ne va impresiona scena autohtonă cu inconfundabilul său parfum elen într-o amplă distribuție ce reunește soliștii, Ansamblul de Balet, Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului Adrian Morar,  în concepția artistică a maestrului Lorca Massine, prezent la Cluj pentru excepționalul eveniment. Distribuția premierei îi aduce în roluri principale pe prim balerinii Dan Haja (Zorba), Mircea Munteanu (John), Andreea Jura (Marina), Augustin Gribnicea (Manolio), Liana Taloș (Madam Hortance), solista Iulia Merca (Marina). Coregrafia, libretul și conceptul scenografic îi aparțin lui Lorca Massine, Anna Kryzskow (invitată) asigură asistența coregrafică, iar Valentin Codoiu semnează adaptarea scenografică.
Spectacolul de balet prezentat în două acte și 23 de tablouri ne ademenește pe pași de dans în legendara poveste a grecului Zorba, desprins din romanul omonim al lui Nikos Kazantzakis, fiind însuflețit de libretul și coregrafia semnate în tușă inedită de Lorca Massine, care privește acest balet precum o expresie sublimă a contrastelor, a intersecțiilor antitetice dintre temperamentul exploziv și liniștea celebrală, prudentă, o filosofie de viață construită în jurul dimensiunilor apolinic și dionisiac. Toate se regăsesc în  întâlnirea acaparantă dintre Zorba și noul său prieten John, americanul proaspăt sosit în satul grecului care încearcă să îl învețe pe străin îndrăzneala și bucuria. Tocmai această dimensiune dionisiacă a eroului l-a fascinat pe semnatarul baletului, Lorca Massine afirmând că se regăsește în caracterul lui Zorba, în trăirea după instinct și înfruntarea vieții cu deschidere, bucurie și îndrăzneală.
Dansatorul și coregraful Lorca Massine s-a născut la New York și a început studiul artei coregrafice alături de tatăl său, renumitul maestru rus de balet Léonide Massine, care îi prevedea deja un parcurs strălucit. Cariera sa artistică și-a găsit împlinirea atât în ipostaza de prim balerin pe marile scene europene, precum și în calitate de coregraf, începând să monteze spectacole la doar 18 ani, înscriindu-și ulterior creațiile în repertoriile de balet ale Metropolitan Opera, Covent Garden, Teatro alla Scala, Teatro dell’Opera di Roma, Teatro la Fenice (Veneția), Teatro San Carlo (Napoli), Teatro Carlo Felice (Genova), Opéra National de Paris, Staatsoper Hamburg, Teatrului Mare din Varșovia, Opera Națională din Sofia, Arena di Verona sau Odeonul lui Herodes Atticus din Atena ș.a   Baletul ”Zorba”, pe muzica lui Mikis Theodorakis reprezintă încununarea creației sale coregrafice, în care Lorca Massine a și dansat rolul principal. Premiera sa absolută a fost montată pe Arena di Verona, în 1988, fiind ulterior montată și la Roma, Varșovia, Atena, Sofia, Torino, Vilnius ș.a. A fost prezentată în cadrul a diverse turnee și festivaluri internaționale, devenind accesibilă unui număr de peste 3 milioane de spectatori entuziaști din aproximativ 30 de țări de pe mapamond.

”Grecia Antică, Grecia modernă și, în fapt, toate formele de elenism m-au hrănit încă de când eram adolescent. Personajul lui Zorba este, în esență, o extensie a lui Dionis – reprezentantul mișcării, al vitalității, care sfidează raționalul și toate tipurile de îndoctrinare pe care, oricum, nimeni nu i le poate ascunde. El este adevărul pur al omenirii cu toate virtuțile și viciile sale, exponentul mentalității mediteraneene însuflețite de căldura soarelui și liberă ca vântul, în vădit contrast cu logica și gândirea occidentală.
Este aproape imposibil să reziști farmecelor dansului, când acesta devine la fel de necesar ca oxigenul. În acel moment se petrece miracolul fuziunii între mișcare și viața însăși. Totodată, captivanta idee a nemuririi m-a marcat într-o asemenea măsură, încât a trebuit cu orice preț să o transpun în ipostază coregrafică.
Chiar și acum, la 30 de ani de la nașterea baletului Zorba și după mii de reprezentări pe patru continente, audiența încă reacționează cu sensibilitate la contactul cu acest imn al vieții, bucurându-se, împreună cu mine, de rolul catartic al artei dramatice.”

Lorca Massine

Acest ”imn al vieții” a provocat o senzație ce urma să facă istorie, declanșând explozia fără precedent a încasărilor din întreaga lume, printr-un balet și o capodoperă simfonică adaptată de M. Theodorakis după coloana sonoră creată inițial pentru celebrul film cu Anthony Quinn. Fascinantul stil de viață grecesc a acaparat inimile publicului odată cu ecranizarea filmului ”Zorba Grecul” din anul 1964, dar și prin intermediul musical-ului ”Zorba”, prezentat în premieră la 16 noiembrie 1968 pe scena Imperial Theatre de pe Broadway – nominalizat un an mai târziu pentru opt premii Tony.
Într-o completare armonioasă, baletul scris în 1987 de Mikis Theodorakis, în coregrafia lui Lorca Massine, a conferit la rândul său operei lui N. Kazantzakis dimensiunile unui mit, de mare impact și în zilele noastre. Parcursul coregrafic expus de Massine redă dramele celor cinci personaje principale (Zorba, John, Marina, Madame Hortance și Manolios) cu o expresivitate impresionantă, susținută de muzica autentică și dinamica impresionantă a dansului. Muzica spectacolului aduce atribute revoluționare, precum le numește coregraful, reprezentând o fuziune de stiluri, de la cel folcloric la stilul neo-clasic, modern ori de esență jazzistică pe alocuri, adresându-se orchestrei clasice de opera. Toate redau transparent și pline de substanță o culoare locală unică și un aer mereu proaspăt, menținut de-a lungul tuturor acestor ani.
Cu fiecare nouă reprezentație Baletul ZORBA continuă să spună povestea acestui fascinant personaj, un om al contradicțiilor și un suflet liber, care își trăiește viața după propria filosofie. O poveste despre dragoste, prietenie, pasiune, în care ne regăsim cu toții.  De la Paris la Rio, de la Roma la Buenos Aires, Israel, Australia și Orientul Mijlociul – aplauzele fulminante și entuziasmul publicului vor răsuna și în sala de spectacol a Operei Naționale Române din Cluj,  cu ocazia premierei ”Zorba” de Vineri, 26 mai, a următoarelor două reprezentații din 28 mai și 7 iunie, precum și în Piața Unirii din Cluj, pe data de 2 iulie 2017, cu ocazia spectacolului extraordinar montat în aer liber în încheierea Stagiunii 2016-2017,  toate fiind evenimente memorabile ce vor atinge inimile întregului public!

Biletele tuturor reprezentațiilor ”Zorba” puse în scenă la Opera Națională Română din Cluj-Napoca vă sunt disponibile la Agenția teatrală și online, pe www.biletmaster.ro. Vă așteptăm cu drag!

În realizarea acestei excepționale premiere ne-au fost alături partenerii și prietenii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, NTT DATA, Banca Transilvania și Vitrina Advertising, precum și Mercedes Benz și RMB Interauto, cărora le mulțumim pentru întreaga susținere.
Totodată, în ton cu distincția evenimentelor, teatru liric clujean le adresează spectatorilor invitația la spectacol într-o ținută ”la papion”. Campania ”Ia-ți papionul și vino la Operă!”, lansată stagiunea trecută și reabordată cu ocazia fiecărei premiere și eveniment liric special, revine și cu acest prilejul, din dorința de a reaminti publicului eleganța actului artistic și empatia cu care ne dorim ca acesta să fie perceput și tratat. Cei care nu au încă accesoriul dichisit în garderobă sunt invitați să își achiziționeze papionul preferat de la standul Papionette, partener al proiectului, aflat în foaierul Operei.
http://operacluj.us4.list-manage.com/track/click?u=3f7427a939f807c12d44822bf&id=1efefb2ffe&e=63fd870b86

Grivița 53 – Primul teatru construit de la zero de comunitate
Muzică-Dans-Arte 29 Aprilie 2024, 14:09

Grivița 53 – Primul teatru construit de la zero de comunitate

Cărămidă cu cărămidă, proiectul născut din crezul artistic al scriitoarei și regizoarei Chris Simion Mercurian, prinde tot...

Grivița 53 – Primul teatru construit de la zero de comunitate
Art Safari este deschis în perioada 1-5 mai. Mini-vacanța începe cu o nouă expoziție temporară, „Acasă la Brâncuși”
Muzică-Dans-Arte 28 Aprilie 2024, 06:56

Art Safari este deschis în perioada 1-5 mai. Mini-vacanța începe cu o nouă expoziție temporară, „Acasă la Brâncuși”

București, 26 aprilie 2024. Satul pe care Constantin Brâncuși l-a făcut celebru, Hobița, se află în centrul unei...

Art Safari este deschis în perioada 1-5 mai. Mini-vacanța începe cu o nouă expoziție temporară, „Acasă la Brâncuși”
Pictorul Tudor Zbârnea, după mai mult de două decenii în care a reconstruit și redefinit Muzeul Național de Artă al Moldovei, devine  personajul principal al emisiunii Cult Top
Muzică-Dans-Arte 28 Aprilie 2024, 06:50

Pictorul Tudor Zbârnea, după mai mult de două decenii în care a reconstruit și redefinit Muzeul Național de Artă al Moldovei, devine personajul principal al emisiunii Cult Top

Duminică 28 aprilie, de la ora 14,30.

Pictorul Tudor Zbârnea, după mai mult de două decenii în care a reconstruit și redefinit Muzeul Național de Artă al Moldovei, devine personajul principal al emisiunii Cult Top
TÂRG DE FLORII, 26 – 28 aprilie 2024, între orele 10:00 și 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român
Muzică-Dans-Arte 28 Aprilie 2024, 06:04

TÂRG DE FLORII, 26 – 28 aprilie 2024, între orele 10:00 și 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român

Duminica cea de pe urmă din Păresimi sau din Postul Mare este cunoscută sub numele de Florii, Duminica Floriilor sau Duminica...

TÂRG DE FLORII, 26 – 28 aprilie 2024, între orele 10:00 și 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român
„T R I B A L” : un nou spectacol-eveniment al Corului de Copii Radio
Muzică-Dans-Arte 27 Aprilie 2024, 13:59

„T R I B A L” : un nou spectacol-eveniment al Corului de Copii Radio

Sâmbătă, 27 aprilie 2024 (de la 19.00) , CORUL DE COPII RADIO vă invită la Sala Radio la un nou eveniment special:...

„T R I B A L” : un nou spectacol-eveniment al Corului de Copii Radio
Art Battle revine cu a treia editie, la Palatul Bragadiru, pe 27 aprilie
Muzică-Dans-Arte 27 Aprilie 2024, 07:00

Art Battle revine cu a treia editie, la Palatul Bragadiru, pe 27 aprilie

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul...

Art Battle revine cu a treia editie, la Palatul Bragadiru, pe 27 aprilie
„Eroica” de Beethoven la Sala Radio
Muzică-Dans-Arte 26 Aprilie 2024, 11:45

„Eroica” de Beethoven la Sala Radio

Astăzi,  26 aprilie 2024, veți asculta la Sala Radio celebra Simfonie nr. 3 -  Eroica , semnată de BEETHOVEN ,...

„Eroica” de Beethoven la Sala Radio
De Ziua Internațională a Dansului, o nouă premieră la TAM
Muzică-Dans-Arte 26 Aprilie 2024, 10:53

De Ziua Internațională a Dansului, o nouă premieră la TAM

Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe anunță premiera spectacolului de mișcare MEMETICS,...

De Ziua Internațională a Dansului, o nouă premieră la TAM
Ascultă live

Ascultă live

03:30 - 04:00
Legendele muzicii (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
03:30 - 04:00
LUMEA DE MAINE (R)
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru