Invitat: ciocolatierul Marinel Bejan, primul român în finala World Chocolate Masters
Născut în România duminică, 21 decembrie 2025, ora 16:00
18 Decembrie 2025, 13:00
A avut o copilărie dulce și a fost mereu înconjurat de prăjituri, mama sa fiind cofetar de meserie. Încă din adolescență, s-a implicat în afacerea familiei: cofetăria deschisă, în 2002, la parterul unui bloc dintr-un cartier al Craiovei, unde a făcut de toate.
„Am fost livrator, am fost agent de vânzări, am lucrat în producție, am făcut și curățenie, dar și contabilitate primară.”
În paralel, și-a continuat studiile și a ales Facultatea de Științe Economice din Craiova, unde a finalizat și un master. Cu toate acestea, laboratorul de cofetărie îl atrăgea mai mult decât întocmirea facturilor și evidența cheltuielilor și a veniturilor.
”Nu mi-a plăcut să stau pe scaun și să emit facturi, să țin gestiunea primară. Tot către laborator mă uitam și, când aveam mai puțin de lucru la partea birocratică, îmi placea să creez acolo, să fac lucruri noi.”
S-a specializat în arta ciocolatei participând la cursuri și ateliere organizate în Bulgaria, Grecia, Serbia, Franța și Belgia.
„În România nu există școli de ciocolatieri (abia dacă există câteva școli de cofetari!) și această meserie nu este recunoscută, nu se regăsește în nomenclatorul de meserii, ceea ce reprezintă o piedică din punct de vedere profesional. De pildă, nu putem accesa granturi în domeniul ciocolateriei.”
Cu sprijinul unui furnizor recunoscut la nivel mondial pentru calitatea produselor din cacao, Marinel Bejan a creat o rețetă proprie de ciocolată artizanală.
„Am avut ocazia să mă joc cu cu diverse tipuri de mase de cacao, din plantații diferite, din țări și regiuni diferite. Într-un final, m-au atras cele din Mexic, Ecuador și Noua Guinee. În funcție de sol, climă și de felul în care au fost procesate, boabele de cacao au arome diferite. Notele de vârf ale ciocolatei pe care am creat-o sunt delicate și florale, apoi simțim gust de alune de pădure, de caramel, iar pe final – o aromă de tutun sau de fum. Sunt note natural, obținute din întregul proces de creștere al arborilor de cacao.”
În urma unei unei riguroase selecții regionale, ciocolatierul Marinel Bejan a fost desemnat să reprezinte Europa de Sud-Est la finala World Chocolate Masters, care se va desfășura în Belgia, la Anvers, în toamna anului 2026.
Este, totodată, primul român care ajunge în finala celui mai prestigios concurs internațional pentru profesioniștii în arta ciocolatei, lansat în 2005 și organizat o dată la 3 sau 4 ani.
Marinel Bejan va concura alături de alți 14 ciocolatieri din toată lumea pentru titlul de World Chocolate Master - recunoașterea supremă în arta ciocolatei la nivel mondial.
Realizator: Dana Pitrop








