Gabriel Păun: „Am simțit nevoia să scriu cartea Homo Sentient ca și cum aș sta seara la masă, la o vorbă, cu cei mai buni prieteni ai mei”

05 Mai 2025, 19:28
Gabriel Păun nu este doar un activist de mediu, ci un vizionar care îmbină știința, emoția și experiența personală într-un manifest cutremurător pentru umanitate. Laureat al premiului ONU „Champion of the Earth”, inclus de Politico în topul celor mai influenți lideri verzi ai Europei și salvator al peste 100.000 de hectare de pădure, Gabriel Păun lanseazăvolumul Homo Sentient – o carte inspirațională ce reinterpretează rolul omului pe planetă. Scrisă sub forma unui jurnal personal, lucrarea propune o nouă paradigmă a umanității, centrată pe empatie și conștiință, și este susținută de povești reale, trăite pe cinci continente.
Într-un interviu realizat de Daria Ghiu pentru emisiunea Orașul vorbește, autorul vorbește despre cartea sa – „o carte esențială” –, dar mai ales despre propria devenire ca om și militant.
Homo Sentient nu este o autobiografie, ci o călătorie profund umană, care pornește din experiența personală a lui Gabriel Păun pentru a atinge teme universale. Cartea este un amestec de confesiune și reflecție, de știință și emoție – un spațiu în care cititorul este invitat să se regăsească, să își pună întrebări și să participe la dialog.
„A trebuit să fie un pic personală, pentru că altfel nu cred că puteam construi o credibilitate în fața cititorului. Dar nu este, totuși, o carte autobiografică. Practic, mă expun, mă dezbrac de evenimente și-mi arăt vulnerabilitatea tocmai pentru a construi această relație.”
Gabriel Păun își amintește de copilăria petrecută în natură, de conexiunea timpurie cu lumea vie, de urletul lupilor din Munții Postăvaru, care i-a aprins dorința de a înțelege natura și de a o proteja.
„Momentul din Munții Postăvaru în care am auzit prima oară urletul lupilor, în perioada de împerechere – un moment foarte emoționant, în vremuri în care schimbările climatice nu își arătaseră încă colții, când iernile aveau zăpadă adâncă –a fost o conexiune care mi-a deschis apetitul pentru lectură, lectură despre științele naturii. S-a produs o legătură ireversibilă și o nevoie acută de a face ceva pentru natură, care s-a manifestat și în anii următori, mai ales după ce a murit tatăl meu, în 1983.”
Tonul confesiv și accesibil al cărții este rezultatul unei intenții clare: aceea de a aduce știința mai aproape de oameni. Cu sprijinul mentorului său Marcian Bleahu, Gabriel Păun a înțeles că arma lui este știința – nu în forma aridă a specialiștilor, ci ca instrument de convingere, tradus într-un limbaj pe înțelesul tuturor. Homo Sentient este o carte scrisă pentru oameni, nu pentru elite, iar cititorul este constant implicat, întrebat, provocat.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.