Ascultă Radio România Cultural Live

Laurențiu Mihai, realizatorul podcastului BANII VORBESC, la Radio România Cultural: Banii nu aduc fericirea, ei doar pot ajuta la liniștea sufletească și la eliberarea stresului

13 Iulie 2021, 11:30

Podcasturile pe care Radio România Cultural le difuzează în această vară, de luni până vineri, de la ora 16:00, aduc în atenția dumneavoastră câteva dintre cele mai ascultate înregistrări online ale producătorilor independenți de la noi. După seriile Mind Architect – despre dezvoltare personală și știință, Știința Club și Mame – parenting, săptămâna aceasta, la Podcasturile RRC vorbim despre bani. Pe parcursul a cinci episoade, realizatorul podcastului BANII VORBESC, Laurențiu Mihai, vine cu teme interesante legate de educația financiară.

Cum a reușit el să facă primii bani, de ce nu a fost angajat niciodată, cum l-au schimbat banii și ce a învățat, pe parcursul anilor despre ei, dar și despre ce anume ne va învăța, săptămâna asta, la BANII VORBESC, povestește chiar LAURENȚIU MIHAI, în cele ce urmează:

Saptămâna aceasta, ascultătorii Radio România Cultural află informații interesante despre bani, în cele cinci podcasturi de educație financiară realizate de tine, sub titlul BANII VORBESC, ce vor fi difuzate în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 16:00. Despre ce anume vei vorbi exact și cine sunt invitații tăi?

Am ales cinci podcasturi, printre cele mai noi, care sper să atingă întregul interes. Podcasturile sunt pe diferite paliere ale educației financiare: „Cum educăm financiar un copil:” cu Anamaria Ciuhuta (educator financiar cu multă experiență), „Cum să faci pași mici către o gestiune mai bună a banilor” cu Natalia Dabija (expertă în gestionarea bugetelor de familie), „Cum să te adaptezi financiar” cu Daniel Tănase (un educator financiar cu multă experiență în psihologie), „Adevărurile despre veniturile pasive” cu Sorin Amzu (colegul meu și cofondator al podcastului “Banii Vorbesc”) și „Cum să investești pe timp de criză” cu Bogdan Dinu (un investitor cu mare experiență de la care avem de învățat foarte multe lucruri).

Cred că toate cinci sunt extrem de importante și le recomand tuturor să intre și să le asculte. Cine dorește mai mult, poate să intre pe www.laurentiumihai.ro și să asculte toate episoadele pentru că sunt peste 100 în cei cinci ani de activitate.

Podcasturile tale pe teme financiare sunt printre cele mai apreciate ale momentului. Ai, de asemenea, și un blog, cu informaţii utile de educaţie financiară şi antreprenoriat. Când și cum ai devenit pasionat de bani?

Pasionat de bani am fost de când sunt mic. Fără studii exacte, părinții mi-au transmis idei foarte bune de educație financiară. Ulterior, am citit primele cărți de educație financiară pe la 18 ani și de atunci viața s-a schimbat. S-a făcut un click în mintea mea și mi-am dat seama ce este de făcut. Sper ca acest click să-l facă tot mai mulți oameni și să înceapă să pună accentul pe educația financiară cât mai repede posibil.

Spui că nu ai fost angajat niciodată. De ce? Cum ai început să câștigi bani?

Din facultalte am deschis Agenția The Pharmacy unde lucrez și acum, așa am început. Am avut noroc cu părinții în primii doi ani, pentru că nu mi-au cerut bani în casă și m-au susținut moral, însă am început direct cu viața antreprenorială. Lucram și învățam în același timp. Acum, că mă gândesc bine, a fost o nebunie totală, însă a fost o nebunie care s-a concretizat într-un lucru bine făcut.

Trebuie doar să privim banii ca pe o unealtă sau chiar ca pe un ”prieten”

Care este primul lucru și cel mai important pe care l-ai învățat, din proprie experiență, în legătură cu banii?

Banii trebuie să circule - mereu și mereu. Cu cât îi ții prea mult cu atât riști să rămâi fără ei. Dar de aici, trebuie să știi ce să faci cu ei, unde să plantezi semințele ca ei să producă și mai mult.

Ce reprezintă banii pentru tine? Ce ar trebui să reprezinte pentru fiecare dintre noi?

Pentru mine banii sunt un instrumente care mă pot ajuta să fac ceea ce îmi doresc. Este ca benzina pentru mașină: te ajuta să mergi cu mașina din punctul A în punctul B. Așa sunt și banii pentru mine: mă ajută să merg de unde sunt acum și să ajung acolo unde îmi doresc.

Dar aici este nevoie de obiective clare pentru noi și să știm ce ne dorim cu adevărat și cum putem înfluența banii să lucreze pentru noi.

Trebuie să respecți banul, pentru ca el să vină spre tine” spune o vorbă. E valabilă? Respectă românii banul?

Este o vorbă bună, dar prea puțini o respectă. Din fericire pentru mine, văd că tot mai mulți fac asta. Tot mai mulți se uită la câștigurile lor, economisesc și, după, investesc. Dar încă mai este mult de muncit până departe.

Ce ai făcut cu primii bani pe care i-ai câștigat?

Fără să mint, am fost la mare și cred că i-am băut. Asta recomand tinerilor care sunt acum la primul lor salariu - mergi și te distrezi. Dar, de la al doilea, deja lucrurile se schimbă. Când ești tânăr recomand ca banii câștigați să meargă către zona de educație. Evoluezi și vei ajunge să câștigi mai mult. Cu cât câștigi mai mult, cu atât după aceea te poți ocupa de investiții și pe termen scurt. Rețeta e simplă: crești venitul activ și după investești pe termen lung.

Banii aduc fericirea? Ce altceva mai aduc ei?

Banii nu aduc fericirea, ei doar pot ajuta la liniștea sufletească și la eliberarea stresului. Sunt doar o unealtă pentru noi și trebuie să o folosim cum trebuie. Sunt oameni cu mulți bani care nu sunt fericiți și alții cu bani puțini care sunt. Banii nu cred că aduc fericirea, în schimb, ei pot aduce supărări și depresii. Și toate acestea apar de la modul nostru de gândire și de raportare în societate. Noi trebuie doar să privim banii ca pe o unealtă sau chiar ca pe un ”prieten”.

Te-au schimbat banii? Cum ne pot schimba ei?

Banii ne schimbă pe noi toți în fiecare zi. Trăim într-o lume în care banii dictează și cred că doar noi putem fi responsabili dacă ei ne influențează în bine sau în rău.Cu cât accepți importanța banilor mai repede și cu cât înveți să-i gestionezi, cu atât influența va fi una pozitivă. Cu cât suntem mai pasivi și nu ne interesează prea mult acest subiect, cu atât pe termen lung va avea un impact negativ. Totul depinde de comportamentul nostru și de modul în care îl putem controla, prin educație.

Ai pierdut vreodată mulți bani? Cum ai reacționat? Ce ar fi corect să facem, dacă vreodată, în viață, ni se întâmplă asta?

Nu pot spune că am pierdut foarte mulți bani, însă am pierdut bani în investiții. Pe moment am fost puțin dezamăgit pentru că planul nu a fost dus până la capăt, însă nu m-a afectat. De aici și toate sfaturile pe care le ofer tuturor:

1. Investește doar în instrumentele pe care le înțelegi și în care ai încredere

2. Începe cu sume mici și crește pe măsură ce înveți

3. Nu investi banii care îți asigură traiul zilnic

4. Economisește și, după, investește

5. Investește în instrumentele în funcție de gradul tău de risc.

Mă consider un om simplu care muncește din greu pentru viitorului lui

Ești pasionat de investiții, își place online-ul, să scrii, să călătorești și să vorbești despre bani, să faci voluntariat și să interacționezi cu oamenii. Când nu faci nimic din toate astea, ce îți place să faci?

Ai cam menționat toate lucrurile pe care le fac cu plăcere. :) Îmi place să citesc și încerc să învăț ceva nou în fiecare zi. Pe lângă toate acestea, îmi place sportul - să-l privesc, dar, în special, să-l practic.

Care sunt hobby-urile tale, acele activități care te relaxează după o zi complicată?

Îmi place sportul - alergare, crossfit, fotbal - cât mai mult posibil, pentru a-mi menține sănătatea bună. Îmi place să-mi petrec timpul cu familia, de aici și faptul că seara nu mai este vorba despre muncă. Las tot când plec de la birou și încerc să nu combin viața profesională cu cea de familie.

Îmi mai place să citesc și să mă uit mult la competiții sportive. De la sportivi putem învăța foarte multe lucruri precum: munca aduce răsplata, lucrurile nu se întâmplă peste noapte, dar și cât de important este să ai un mental foarte bun.

Care sunt lucrurile pe care le-ai făcut până acum de care ești mândru tare?

Sunt mândru de familia mea, de firma pe care o conduc de mai bine de zece ani, de blogul meu care este citit de peste 100.000 de oameni în fiecare lună și de toți oamenii care vin la mine cu probleme financiare și care ajung apoi să înțeleagă ce au de făcut pentru a trece peste acel hop. Sunt mândru de toate lucrurile pe care le fac pentru că sunt de părere că ofer tot ce este mai bun în fiecare moment.

Cum ești tu, Laurențiu Mihai cel de toate zilele?

Mă consider un om simplu care muncește din greu pentru viitorului lui. Sunt un tată de fetiță care dorește ce este mai bun pentru familia lui și care nu uită niciodată de unde a plecat. Îmi place să fac sport mult, să fiu mereu la curent cu ce se întâmplă în jurul meu și mă gândesc mereu cum pot ajuta la rândul meu comunitatea.

www.laurentiumihai.ro, site-ul tău, a luat naştere din dorinţa de a oferi informaţii de calitate şi adevărate despre cum circulă banii în viaţa noastră. Dacă ar fi să îmi dai trei sfaturi simple, scurte, dar foarte importante, legate de bani, care ar fi acelea?

laurentiumihai.ro a luat naștere din dorința mea a de oferi mai departe ce am învățat și aplicat. Aș recomanda începătorilor:

- Fii mereu conștient ce se întâmplă cu banii tăi - un buget personal este ideal pentru fiecare familie

- Mereu cu viziune pe termen lung - gândește-te la viitor și planificăți finanțele în funcție de el

- Focus pe dezvoltarea mai multor surse de venit și pentru educație. Educația are cel mai mare randament pentru fiecare dintre noi

De ce să ascultăm, săptămâna aceasta, BANII VORBESC, la Radio România Cultural?

Pentru că o să aflați informații care o să vă ajute atât pe timp de criză, cât și pe termen foarte lung. Să știm să ne gestionăm banii este o abilitate pe care cu toții ar trebui să o învățăm și să o aplicăm. Banii sunt parte din viața noastră, însă prea puțini suntem cei care se interesează să învețe despre ei. Episoadele selectate vă vor ajuta să înțelegeți mersul lor și să aveți o perspectivă mai bună pentru viitor.

interviu realizat de Anca Nicoleanu

Insulele fermecate: călătorii prin mituri și magie, dragoste și pierdere
Produs de Radio România 29 Aprilie 2025, 18:15

Insulele fermecate: călătorii prin mituri și magie, dragoste și pierdere

Citind o ediție a „Odiseei” lui Homer, scriitoarea de jurnale de călătorie Laura Coffey se hotărăște să calce pe...

Insulele fermecate: călătorii prin mituri și magie, dragoste și pierdere
RAD Sculpture Park s-a deschis în grădinile Caro
Produs de Radio România 29 Aprilie 2025, 18:00

RAD Sculpture Park s-a deschis în grădinile Caro

Rad Sculpture Park s-a deschis în grădinile Caro și poate fi vizitat gratuit timp de trei săptămâni. Curatoriat...

RAD Sculpture Park s-a deschis în grădinile Caro
Corina Dascălu: „Am scris Mama mea e un Nuștiuce Haizisaizic într-un moment în care nu eram foarte mândră de prestația mea ca mamă”
Produs de Radio România 29 Aprilie 2025, 17:14

Corina Dascălu: „Am scris Mama mea e un Nuștiuce Haizisaizic într-un moment în care nu eram foarte mândră de prestația mea ca mamă”

Scriitoarea  Corina Dascălu  și ilustratoarea  Marta Crețu , elevă în clasa a XII-a din Galați, aduc la...

Corina Dascălu: „Am scris Mama mea e un Nuștiuce Haizisaizic într-un moment în care nu eram foarte mândră de prestația mea ca mamă”
Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Din Șona în Kuzguncuk via Constanța cu Simona Rădoi, pasionată de cultură și om de comunicare 
Produs de Radio România 29 Aprilie 2025, 11:00

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Din Șona în Kuzguncuk via Constanța cu Simona Rădoi, pasionată de cultură și om de comunicare 

Simona Rădoi a semnat de-a lungul timpului campanii pentru unele dintre cele mai importante branduri culturale din...

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Din Șona în Kuzguncuk via Constanța cu Simona Rădoi, pasionată de cultură și om de comunicare 
Gala Premiilor Radio România Cultural 2025 | VIDEO COMPLET
Produs de Radio România 28 Aprilie 2025, 22:16

Gala Premiilor Radio România Cultural 2025 | VIDEO COMPLET

Miercuri, 16 aprilie 2025, Sala Radio a găzduit cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România...

Gala Premiilor Radio România Cultural 2025 | VIDEO COMPLET
George Cornilă citește romanul Silex la Radio România Cultural
Produs de Radio România 28 Aprilie 2025, 09:14

George Cornilă citește romanul Silex la Radio România Cultural

Romanul Silex de George Cornilă , apărut în 2024 la Editura Polirom și desemnat câștigător al Galei Premiilor...

George Cornilă citește romanul Silex la Radio România Cultural
REConCHILLiant: Profesor Miron Bogdan „ Omul are misiunea ca în tot ceea ce face să recupereze sensurile spirituale ale universului”
Produs de Radio România 27 Aprilie 2025, 09:00

REConCHILLiant: Profesor Miron Bogdan „ Omul are misiunea ca în tot ceea ce face să recupereze sensurile spirituale ale universului”

„ La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul. Acesta era...

REConCHILLiant: Profesor Miron Bogdan „ Omul are misiunea ca în tot ceea ce face să recupereze sensurile spirituale ale universului”
Corina Murafa: „𝐿𝑎𝑢𝑑𝑎𝑡𝑜 𝑠𝑖’ este o superbă lucrare care povestește despre această datorie morală pe care o avem noi, oamenii, de a proteja Pământul, casa noastră comună, cum o numește Papa”
Produs de Radio România 26 Aprilie 2025, 18:10

Corina Murafa: „𝐿𝑎𝑢𝑑𝑎𝑡𝑜 𝑠𝑖’ este o superbă lucrare care povestește despre această datorie morală pe care o avem noi, oamenii, de a proteja Pământul, casa noastră comună, cum o numește Papa”

În planul angajamentului pentru mediu, Papa Francisc s-a remarcat printr-un discurs ferm și coerent . Într-unul...

Corina Murafa: „𝐿𝑎𝑢𝑑𝑎𝑡𝑜 𝑠𝑖’ este o superbă lucrare care povestește despre această datorie morală pe care o avem noi, oamenii, de a proteja Pământul, casa noastră comună, cum o numește Papa”
Ascultă live

Ascultă live

18:00 - 18:30
Timpul prezent
Ascultă live Radio România Cultural
18:00 - 18:15
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
18:00 - 18:26
Đóńńęŕ˙ ďĺđĺäŕ÷ŕ 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
18:00 - 18:30
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Internaţional 2
18:00 - 18:26
Óęđŕżíńüęŕ 1
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:10 - 19:00
FERMIER ÎN ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
15:03 - 19:00
Sens Unic
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
18:05 - 19:00
CÂNTEC MÂNDRU POPULAR
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
15:03 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru