„Sărut-mâna pentru masă”. „Ne-am dorit foarte mult să-i punem pe toți – majoritari și minoritari – în jurul aceleiași mese” , Adriana Sohodoleanu
22 Octombrie 2025, 11:27
Două volume, peste 800 de pagini și o cercetare amplă care adună la aceeași masă diversitatea gastronomică a României. Adriana Sohodoleanu și Cosmin Dragomir semnează „ Sărut-mâna pentru masă. Carte de (despre) bucate”, o lucrare care depășește granițele unui simplu volum culinar și se transformă într-o veritabilă frescă antropologică.
Apărută în două volume – primul dedicat Banatului, Bucovinei, Crișanei, Dobrogei și Maramureșului, iar al doilea Moldovei, Olteniei, Munteniei, Transilvaniei și Moldovei de peste Prut –, cartea reconstituie felul în care România s-a format în jurul mesei. „Atunci când vorbești despre România, nu ai cum să ignori cine stă la masă. Ne-am dorit foarte mult să-i punem pe toți – majoritari și minoritari – în jurul aceleiași mese”, spune Adriana Sohodoleanu.
Proiectul a pornit dintr-o nevoie simplă: aceea de a redescoperi rețetele regionale și poveștile din spatele lor. „Am vrut să cumpăr o carte de bucate din Maramureș și mi-am dat seama că nu am ce să cumpăr. Așa s-a născut ideea că trebuie să facem cărți de bucate regionale”, explică autoarea. Rezultatul depășește însă orice așteptare: texte, citate din literatură clasică, rețete rare, obiceiuri, credințe, superstiții, un lexic culinar în pericol de dispariție – toate sunt adunate cu grijă, într-un demers cultural amplu și plin de umor.
Pentru Cosmin Dragomir, cartea a fost și o aventură colectivă: „În jurul acestei cărți s-a creat o comunitate. Mii de oameni ne-au scris, ne-au oferit rețete, ponturi, povești. Le mulțumim tuturor acestor contributori fără de care volumul ar fi fost mult mai sărac în informație.”
Rezultatul e o hartă vie a gusturilor românești, dar și un proiect care propune un viitor – o „Via Gastronomica”: un traseu culinar autentic, în care pensiunile și restaurantele locale ar oferi meniuri inspirate din tradițiile locului. „Să nu-i mai așteptăm pe turiști cu pizza și burgeri, ci cu adevărata noastră bucătărie”, adaugă Dragomir.
Cartea, ilustrată cu fotografii documentare și de atmosferă, e gândită să stea „atât pe noptieră, cât și în bucătărie”, cum spune Adriana Săhodoleanu. Este, în același timp, un act de recuperare culturală și o invitație la dialog între generații. „Am vrut să mulțumim tuturor mamelor, bunicilor, vecinelor și mătușilor care au pus dragoste în farfurie. Lexicul culinar dispare, dar câtă vreme mai putem vorbi cu acești oameni, trebuie să îi ascultăm.”
„Sărut-mâna pentru masă” se lansează oficial pe 3 noiembrie, la Cărturești Verona, ora 19:00, urmând ca autorii să pornească într-un turneu prin marile regiuni ale țării – acolo unde poveștile și rețetele s-au născut.