Știința 360 - PRIOCHEM, ediția a XVIII-a, ICECHIM București, 26 - 28 octombrie 2022
31 Octombrie 2022, 13:00
Știința 360 - 31 octombrie 2022 - Catalizatori mai buni și mai eficienți, printre Prioritățile chimiei pentru o dezvoltare sustenabilă
CreditIoan Cezar Marcu
Și nu doar ale simpozinului internațional cu această temă, Prioritatile chimiei pentru o dezvoltare sustenabilă - PRIOCHEM, ajuns la cea de-a 18 a ediție și organizat de și la ICECHIM, înparteneriat cu Societatea de Chimie din România (https://icechim.ro/ro/institut/priochem/) dar și una dintre direcțiile de cercetare foarte actuale din chimie, la nivel global.
Catalizatorii sunt acele substanțe care măresc viteza unei reacții chimice, fără a se consuma în timpul procesului.
Una dintre aceste cercetări de desfășoară la Laboratorul de Tehnologie Chimica și Cataliză al Universității București. Este vorba despre studiul unor catalizatori pe baza de oxizi micști, folositi pentru eliminarea gazelor reziduale, în special a celor industriale.
De ce este importantă purificarea acestor gaze - în interviul realizat cu Prof.univ.dr. Ioan-Cezar Marcu,(https://unibuc.ro/user/ioan.cezar.marcu/), Facultatea de Chimie, Departamentul de Chimie Organică, Biochimie și Cataliza, Laboratorul de Tehnologie Chimica și Cataliza, Universitatea București.
Credit Ioan-Cezar Marcu
Prof. Ioan-Cezar Marcu este licenţiat ȋn Chimie şi Fizică, ȋn 1995, la Universitatea din Bucureşti.
În 1996 obţine diploma de master ȋn Cataliză Heterogenă la aceeaşi universitate, iar ȋn 2002 obţine doctoratul ȋn Cataliză cu cea mai ȋnaltă distincţie, Très Honorable
avec Félicitations, la Universitatea Claude Bernard din Lyon, Franţa.
În 2002 ocupă prin concurs o poziţie de lector universitar la Facultatea de Chimie a
Universităţii din Bucureşti, iar ȋn 2005, o poziţie de conferenţiar la aceeaşi instituţie. În perioada octombrie 2006 – septembrie 2007 face o specializare post-doctorală ȋn cataliza heterogenă la Institutul Charles Gerhardt din Montpellier, Franţa.
În 2013 obţine abilitarea ȋn Chimie cu o teză de cataliză pe oxizi metalici, devenind, ȋncepând cu anul 2014, conducător de doctorat la Şcoala Doctorală ȋn Chimie a Universităţii din Bucureşti.
În 2020 este numit prin concurs Profesor de Tehnologie Chimică şi Cataliză la Facultatea de Chimie a Universităţii din Bucureşti.
Este autorul a peste 70 de articole ştiinţifice ȋn jurnale internaţionale, trei capitole de carte şi patru articole de enciclopedie ȋn domeniul catalizei pe oxizi metalici.
Știința 360 - 27 octombrie 2022 - Ce este inovarea, de ce avem nevoie de inovare și cum ne asigurăm că putem inova
Răspunsuri - în interviul realizat cu dr.ing Nicolae Varachiu, Specialist Inovare în cadrul Centrului de Transfer Tehnologic al ICECHIM, organizatorul și coordonatorul mesei rotunde cu temaMake innovation happen: support tools / methodologies to pave the way toward Technology Readiness Level TRL 7-8-9, CTT organizată în data de 26 octombrie a.c. ca eveniment- satelit al simpozionului.
Știința 360 - 26 octombrie 2022 - PRIOCHEM, ediția a XVIII-a
În perioada 26-28 octombrie a.c., Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie - ICECHIM organizează și găzduiește Simpozionul internațional “PRIORITĂȚILE CHIMIEI PENTRU O DEZVOLTARE DURABILĂ” - PRIOCHEM ediția a XVIII a (https://icechim.ro/wp-content/uploads/Circulara-II_PRIOCHEM-2022-ro_2.pdf).
Programul poate fi consultat aici https://icechim.ro/wp-content/uploads/Circulara-II_PRIOCHEM-2022-ro_2.pdf iar detalii - în interviul realizat cu Dr. Habil. Radu Claudiu Fierăscu, Director Tehnic ICECHIM.