Ascultă Radio România Cultural Live

Știința 360 - săptămâna aceasta în direct de la Institutul sânului din București

08 Noiembrie 2019, 09:00

Vineri - 8 noiembrie, despre tratamente în cancerul de sân. Chimioterapie sau radioterapie?

În direct, de la 13.20 la 14.00, pe toate frecvențele Radio România Cultural, pe www.radioromaniacultural.ro și video pe facebook Radio România Cultural.

Invitați Dr. Corina Stanciu,  medic specialist oncologie medicala în cadrul Spitalului Monza din Bucuresti și dr.  Dr. Gabriel Rîcu, medic specialist radioterapeut, Institutul sânului, de asemenea din București.

Realizator și moderator Corina Negrea

Dr. Corina Stanciu este medic specialist oncologie medicala in cadrul Spitalului Monza din Bucuresti.
Este convinsa ca medicina personalizata reprezinta viitorul in ceea ce priveste tratamentul cancerului si nu numai.


Absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti, dr. Stanciu a fost medic rezident in cadrul Institutului Oncologic “ Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, Bucuresti si ulterior si-a finalizat rezidentiatul la Spitalul Coltea din Bucuresti. In perioada specializarii a participat la numeroase traininguri nationale si international dedicate patologiei oncologice. A facut parte din colectivul de traducatori a “Clasificarii TNM a tumorilor maligne” si a” Manualului AJCC de stadializare a Cancerului” in limba romana. Dr. Stanciu se numara printre primii specialist in oncologie medicala pregatiti de programul pilot desfasurat de Hospice Casa Sperantei “Dezvoltarea si pilotarea unui curriculum integrat de ingrijiri paliative pentru rezidentiatul in oncologie medicala- ONCOPALL CURRICULUM”, proiect educational multiplu premiat in Romania.


Dr. Corina Stanciu este membru al Societatii Europene de Oncologie medicala (ESMO), a sustinut si promovat examenul de certificare ESMO in octombrie 2018 prin care se atesta cunostintele excelente in domeniul de expertiza.

Dr. Gabriel Rîcu, medic specialist radioterapeut, este membru în Comisia Oncologică și stabilește strategia terapeutică în vederea efectuării radioterapiei.
În 2011 a obținut certificatul pentru specialitatea radioterapie, iar de-al lungul anilor a participat la numeroase cursuri, conferințe și workshopuri atât în România, cât și în afară (Ungaria, Germania).
În 2013 a ținut un discurs în cadrul Conferinței de Cancer de Sân din București, având ca subiect de discuție: Noutăți în screening, diagnosticare, intervenții chirurgicale și radioterapie de înaltă tehnologie.

Joi, 7 noiembrie - despre cancerul mamar la barbat și screening-ul genital

Invitați Dr. Amelia Milulescu, medic specialist obstetrică – ginecologie, cu supraspecializare în ginecologie oncologică și Dr. Dumitru-Lucian Rușitoru, medic specialist chirurgie generală, cu supraspecializare în chirurgie oncologică.

În direct pe toate frecvențele Radio România Cultural, pe www.radioromaniacultural.ro și video pe facebook Radio România Cultural, de la 13.20 la 14.00.

Realizator și moderator Corina Negrea

Dr. Amelia Milulescu este membră a Societății Române de Obstetrică și Ginecologie, a Societății Române de Chirurgie Minim-Invazivă Ginecologică și a Societății Române de Chirurgie.

A studiat la Institutul European de Oncologie din Milano, unde s-a specializat în cadrul Departamentului de Senologie.

Dr. Milulescu a participat la diferite cursuri și manifestări științifice din țară și străinătate, fiind și autoarea a numeroase articole de specialitate. O altă realizare profesională importantă este publicarea capitolului „Stadializarea cancerului de col uterin”, în cartea „Neoplasmul de col uterin. Actualizări în diagnostic și tratament”, în calitate de co-autor.

Dr. Lucian Rușitoru este medic de mai bine de 10 ani, realizând consultații, intervenții chirurgicale, urmărirea conduitei terapeutice și monitorizarea evoluției postoperatorii a pacienților.

A participat la numeroase congrese, conferințe și reuniuni de profil, fiind autor sau coautor la lucrări științifice în sfera chirurgiei generale și chirurgiei mamare. Psihologia pacientului și comunicarea proactivă cu acesta sunt două dintre aspectele pe care dr. Lucian Rușitoru pune accent atunci când vine vorba de relația medic – pacient. (informații și foto furnizate de [pi : tu]

Știința 360 - 6 noiembrie a.c.


Reconstructia mamara si rolul psihoterapeutului este tema emisiunii Știința 360 de astăzi, în direct de la 13.20 la 14.00, pe toate frecvențele Radio România Cultural, pe www.radioromaniacultural.ro și video pe facebook Radio România Cultural.


Invitate - Dr. Andreea Meruță, medic specialist chirurgie plastică și reconstructivă, membru al Boardului European de Chirurgie Plastică și Anca Gulinescu, psiholog clinician.

Dr. Andreea Meruță – medic specialist chirurgie plastică și reconstructivă, membru al Boardului European de Chirurgie Plastică

Dr. Andreea Meruță s-a specializat în Lyon, la Centrul Regional de Luptă Împotriva Cancerului „Leon Berard” (CLB), instituție recunoscută în Franța pentru tehnicile moderne de tratament oncologic și pentru valoarea colectivului medical. Pasiunea pentru meseria pe care și-a ales-o, dar și dorința de a excela, au contribuit la câștigarea Fellowship-ului de Microchirurgie Reconstructivă Werner Spingler. Dr. Meruță a promovat examenul european de chirurgie plastică (European Board of Plastic Surgery – EBOPRAS), fiind al 14-lea chirurg plastician român care deține această diploma și printre puținii care au decis să rămână să profeseze în țară.

Anca Gulinescu – psiholog clinician

Starea psihică a bolnavului oncologic face diferența între abandonarea luptei sau câștigarea ei. La Institutul Sânului psihoterapeutul Anca Gulinescu oferă consiliere psihologică pe parcursul tratamentului.

În cadrul ședințelor de consiliere, Anca Gulinescu, pshihoterapeut de formare cognitiv-comportamentală și hipnoterapie, oferă atât pacientei, cât și familiei sale, sprijin și strategii personalizate pentru a depăși stările negative experimentate, precum depresia, nevoia de izolare, stresul, anxietatea, alterarea imaginii de sine.

Informații furnizate de [pi : tu]

Marți, 5 noiembrie

De la 13.20 la 14.00, pe toate frecvențele Radio România Cultural, pe www.radioromaniacultural.ro și video pe facebook Radio România Cultural.


Astăzi vorbim despre preventia si diagnosticul cancerului mamar. Invitatele emisiunii sunt Dr. Guruianu Mirela, medic specialist Radiologie si Imagistică Medicală și Dr Iordache Valentina, medic specialist chirurgie generală, competență în ecografie generală.


Dr. Guruianu Mirela este absolventă a Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, Facultatea de Medicină Generală, profesează în domeniul medicii de aproape 20 de ani. De-a lungul timpului a urmat diverse cursuri și a obținut atestat de studii complementare în computertomografie, senologie imagistică, ecografie generală, participând anual la conferințe din cadrul Societății Române de Ultrasonografie Medicină și Biologie (SRUMB), Societății de Imagistica Sânului din România (SISR), Societății Române de Chirurgie a Sânului și Oncologie (SRCSO).

Link CV: https://institutulsanului.ro/wp-content/uploads/2019/09/CV-Mirela-Guruianu.pdf


Dr. Valentina Iordache
este specialist chirurgie generală de peste 15 ani, având o pregătire profesională complexă. Dr. Iordache are de asemenea competență în chirurgia laparoscopică avansată și endoscopie digestivă, participând la numeroase congrese și conferințe de profil, precum curs de ultrasonografie generală, cursuri de formare profesională – ganglion santinelă în chirurgia oncologică etc.

Link CV: https://institutulsanului.ro/wp-content/uploads/2019/06/Cv-Dr-IORDACHE.pdf

Luni, 4 noiembrie

Vorbim despre cancer - cu optimism, pentru că se poate vorbi și așa, veți afla!

Invitatul ediției de astăzi a fost dr. Gabriel-Cristian Viișoreanu, medic specialist chirurgie generală, supraspecializarea chirurgie oncologică, fondatorul și coordonatorul echipei institutului.

Pe toate frecvențele Radio România Cultural si pe www.radioromaniacultural.ro dar și video pe facebook Radio România Cultural.

Între 13.20 - 14.00, realizator și moderator Corina Negrea

Echipa tehnică Bogdan Dumitrescu și Marian Pavel.

Marți, 5 noiembrie

Forumul Studiilor și Carierelor Francofone în România a avut loc la Universitatea Politehnica din București
Știință 29 Mai 2024, 12:31

Forumul Studiilor și Carierelor Francofone în România a avut loc la Universitatea Politehnica din București

Liceeni interesați de studii universitare în limba franceză, studenți în căutarea unui loc de munca în...

Forumul Studiilor și Carierelor Francofone în România a avut loc la Universitatea Politehnica din București
Copiii cu dizabilități au nevoie de servicii de calitate și prietenoase acolo unde locuiesc
Știință 29 Mai 2024, 07:00

Copiii cu dizabilități au nevoie de servicii de calitate și prietenoase acolo unde locuiesc

Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senat și Reprezentanța UNICEF în...

Copiii cu dizabilități au nevoie de servicii de calitate și prietenoase acolo unde locuiesc
HIV, pandemia tăcută de lângă noi - Odette Chirilă: „Copiii nu știau diagnosticul (de infecție HIV) exprimat în cuvinte” | PODCAST
Știință 28 Mai 2024, 17:19

HIV, pandemia tăcută de lângă noi - Odette Chirilă: „Copiii nu știau diagnosticul (de infecție HIV) exprimat în cuvinte” | PODCAST

Odette Chirilă: „Copiii nu știau diagnosticul (de infecție HIV , n.r. ) exprimat în cuvinte (...). Dar ei sunt...

HIV, pandemia tăcută de lângă noi - Odette Chirilă: „Copiii nu știau diagnosticul (de infecție HIV) exprimat în cuvinte” | PODCAST
Știința 360 - „O altfel de educație pentru o altfel de generație” | PODCAST
Știință 28 Mai 2024, 16:46

Știința 360 - „O altfel de educație pentru o altfel de generație” | PODCAST

Anca Nedelcu:   „Curriculumul are datoria să fie unul al achizițiilor anterioare, dar are datoria și să fie...

Știința 360 - „O altfel de educație pentru o altfel de generație” | PODCAST
Raportul de gardă: Un algoritm AI identifică rapid pacienții cu boli rare nediagnosticate pe baza dosarelor medicale electronice
Știință 28 Mai 2024, 14:00

Raportul de gardă: Un algoritm AI identifică rapid pacienții cu boli rare nediagnosticate pe baza dosarelor medicale electronice

PheNet, algoritmul de inteligență artificială, ”filtrează datele medicale din dosarele electronice ale...

Raportul de gardă: Un algoritm AI identifică rapid pacienții cu boli rare nediagnosticate pe baza dosarelor medicale electronice
Sanda Voinea: „Facultatea de Fizică a format oameni care să se poată integra ușor în orice zonă” | PODCAST
Știință 27 Mai 2024, 20:04

Sanda Voinea: „Facultatea de Fizică a format oameni care să se poată integra ușor în orice zonă” | PODCAST

 „Ăsta este marele avantaj în a urma o facultate de științe exacte! Mai ales fizica, de care suntem foarte...

Sanda Voinea: „Facultatea de Fizică a format oameni care să se poată integra ușor în orice zonă” | PODCAST
Știința 360  - „O altfel de educație pentru o altfel de generație” | PODCAST
Știință 27 Mai 2024, 19:48

Știința 360 - „O altfel de educație pentru o altfel de generație” | PODCAST

„O altfel de educație pentru o altfel de generație” a fost motto-ul celei de-a 8 a ediții a conferinței Aletheea...

Știința 360 - „O altfel de educație pentru o altfel de generație” | PODCAST
Marinela Debu, președinte APAH-RO: „Trebuie rezolvată problema persoanelor neasigurate privind investigațiile specifice de depistare a hepatitelor virale” | PODCAST
Știință 27 Mai 2024, 15:03

Marinela Debu, președinte APAH-RO: „Trebuie rezolvată problema persoanelor neasigurate privind investigațiile specifice de depistare a hepatitelor virale” | PODCAST

2.000 de teste vor fi distribuite în cabinetele medicilor de familie pentru testarea rapidă a prezenței virusurilor...

Marinela Debu, președinte APAH-RO: „Trebuie rezolvată problema persoanelor neasigurate privind investigațiile specifice de depistare a hepatitelor virale” | PODCAST
Ascultă live

Ascultă live

16:00 - 16:30
Legendele muzicii
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
16:00 - 16:56
Đóńńęŕ˙ ďĺđĺäŕ÷ŕ 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru