A 10-a oprire a Caravanei Docuart este în orașul Roman
29 Mai 2018, 09:21
Caravana Docuart aduce proiecții de povești reale în orașul Roman. Aici, #oameniidocumentarului sunt așteptați în Sala Nicolae Manolescu Strunga (fosta sală de festivități), în zilele de 30 și 31 mai pentru a vedea o serie de documentare de autor, premiate la București Docuart Fest (BDF).
Realitatea sub toate formele ei este prezentată cu intrare liberă pentru toți curioșii.
Miercuri, 30 mai, dăm startul proiecțiilor la ora 18:00 cu o poveste despre rădăcini și umanizare, un making-of al Turneul Internațional Stradivarius 2015, și îi este dedicată lui George Enescu și casei sale din copilărie, care se află la un pas de prăbușire, Enescu Experience de Diana Iabrașu și Alexandru Condurache. Regizorul Ion Donică și documentarul său premiat pentru cea mai bună regie, Momente de tăcere, vă propune să descoperiți emoțiile reale ale vieții, de la ora 19:00. Ultimul film al serii, Secondo Me, în regia lui Pavel Cuzuioc, ne poartă prin viețile de zi cu zi a 3 garderobieri care își desfășoară activitatea în 3 opere din Europa: Opera din Viena, Opera Scala din Milano și Opera din Odesa.
Joi, 31 mai, continuăm călătoria în lumea documentarului. Sunteți invitați la o lecție de antropologie de regizorul Victor Gălușcă, premiat pentru cel mai bun documentar studențesc, Cine iubește și lasă care va fi proiectat de la ora 18:00. Filmul prezintă colecția de aproape 4000 de negative realizate de Zaharia Cușnir, în anii '60. Seara continuă cu proiecția care a obținut trofeul Docuart, Varză, cartofi și alți domeni realizat de Șerban Georgescu, o satiră a realităților curente din agricultura românească. Ultima proiecției a serii va începe la ora 20:00 cu Variațiuni pe un nume realizat de Violeta Gorgos. Filmul îl are în centru pe Nicolae Simatoc, primul român care a jucat la FC Barcelona și la Internazionale Milano.
Scopul evenimentelor marca Docuart este să dezvolte încet, dar sigur, un public educat și pasionat de lucruri autentice, un public dornic săcunoască și să conserve valori neaoșe.
Caravana Docuart sprijină sectorul cultural și face accesibile produse cinematografice românești în orașe în care cinema-ul nu există ca obicei cotidian ori ca spațiu fizic.
“Și în acest an am depășit numărul opririlor propuse. Am proiectat documentar în Brașov, Sibiu, Târgu Jiu, Constanța, Timișoara, Arad, Deva, Tecuci și Cluj-Napoca. Acest proiect creează dialog în comunitate, educă și informează. Călătoria noastră în țară ne-a demonstrat că de fiecare dată, în drumurile făcute câștigăm câte un segment de public care nu avea idee despre existența acestui gen cinematografic. Asta ne bucură și obligă în același timp să continuăm,” declară Daniela Apostol, preșendinte Docuart.
Caravana Docuart a călătorit pe drumul documentarului cu BMW România.
Proiectul este organizat de asociația culturală pentru film documentar românesc Docuart și reprezintă o extensie a festivalului de film București Docuart Fest. Caravana Docuart este cofinanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) și Centrul Național al Cinematografiei (CNC).
Intrarea în lumea documentarului este liberă!
____________________
Organizator: Asociația Docuart
Cofinanțat: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Național al Cinematografiei
Sponsor principal: BMW Group
Partener: KULT Hub, Primăria Municipiului Roman, Sala Nicolae Manolescu Strunga, TV Top ALL,
inRoman, Munay Life
Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Modernism, All About Romanian Cinema, Observatorul Cultural, România pozitivă, Literatura de azi