Ascultă Radio România Cultural Live

ABIFF anunță filmele selecționate în competițiile internaționale de scurtmetraje și înscrierea pentru pitch-ul online de proiecte pentru producătorii și artiștii români

12 Mai 2025, 20:36

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Bucharest Animation International Film Festival (ABIFF) va avea loc în perioada 30 mai – 1 iunie 2025, în București și în alte 11 orașe din România: Pitești, Slănic-Prahova, Alexandria, Sinaia, Vulcan, Reșița, Caransebeș, Petroșani, Brad, Oțelu Roșu, Lupeni.

Acest eveniment vibrant celebrează arta animației printr-un program bogat de proiecții sincronizate, activități educaționale și schimburi creative, contribuind și la îmbogățirea ofertei culturale din orașe mici și comunități cu acces limitat la acest tip de manifestări artistice.

Totodată, ABIFF 2025 își propune să aducă împreună creatori și pasionați de animație din România și din străinătate, încurajând dezvoltarea unei comunități unde ideile sunt împărtășite, talentele sunt cultivate, iar următoarea generație de animatori este inspirată. Programul din acest an include diverse secțiuni și evenimente dedicate unui public variat, cu un accent puternic atât pe animația românească și pe cea poloneză, cât și pe creatorii săi.

ABIFF - Animation Bucharest International Film Festival #5 vine cu o noutate majoră: pitch-ul online dedicat producătorilor și artiștilor români. Acesta oferă o platformă de lansare pentru noi proiecte și oportunități de conectare cu potențiali colaboratori.

Înscrierile se pot face completând formularul disponibil [aici]: https://forms.gle/RYwihGwksSLh2qg59, până la data de 25 mai 2025, ora 23:59. Participanții selectați vor beneficia de un atelier gratuit de pregătire online pentru pitch, organizat în timpul festivalului, iar lista finală va fi publicată pe 27 mai. Pitch-ul online va fi organizat duminică, 1 iunie, dimineața, și reprezintă o oportunitate unică de a prezenta proiectele de animație în fața unui public select de profesioniști din industrie, deschizând drumul către colaborări și noi dezvoltări.

Un juriu format din profesioniști din industria cinematografică și din educație - Clémence Bragard, Kristel Tõldsepp și Davide Abatesciani - va desemna Premiul pentru cel mai bun pitch, în valoare de 5.000 lei brut.

Același juriu va desemna și câștigătorii premiilor secțiunilor compeționale ABIFF 2025:

• Premiul pentru Cel Mai Bun Scurtmetraj de Animație de Autor

• Premiul pentru Cel Mai Bun Scurtmetraj de Animație pentru Copii

Premiile vor fi acordate regizorilor filmelor câștigătoare, recunoscând astfel excelența artistică și inovația în animația contemporană.

Selecția competițională oficială din acest an include 30 de filme de scurtmetraj de animație din întreaga lume, în două secțiuni: Competiția Internațională de Scurtmetraje Filme de Animație pentru Copii și Competiția Internațională de Scurtmetraje de Animație de Autor, realizate de cineaști recunoscuți și de noi talente, care redefinesc granițele narative și estetice ale animației contemporane. Filmele au fost alese de către Mirona RADU, director artistic ABIFF și curatoarea festivalului, dintr-un impresionant total de peste 160 de animații înscrise.

„Pentru mine, filmul de animație este o fereastră către lumi nelimitate, unde imaginația nu are granițe. Este o formă de artă care permite atât copiilor, cât și adulților, să trăiască experiențe emoționale și intelectuale puternice și neașteptate. Filmul de animație e un îndemn de a vedea lumea cu ochii unui copil, dar și cu înțelepciunea unui adult, descoperind în fiecare detaliu o lecție despre viață, curaj și schimbare.”– Mirona RADU, director artistic și curatoare ABIFF.

Competiția Internațională de Scurtmetraje de Animație pentru Copii

Secțiunea dedicată celor mai tineri spectatori aduce pe ecran povești accesibile, pline de învățături valoroase și personaje memorabile pentru copii mai mici sau mai mari. Filmele din această categorie sunt alese nu doar pentru calitatea lor artistică, ci și pentru mesajele lor educative.

De la prietenii extraordinare și momente luminoase de auto-explorare până la căutarea unei semnificații profunde într-un univers imprevizibil, scurtmetrajele alese în această ediție oferă tinerilor o șansă de a învăța prin inspirație, permițând în același timp adulților să regăsească esența purității și curajului autentic. Prin fiecare poveste, publicul este invitat să reflecteze asupra propriei persoane și să exploreze legătura profundă dintre om și natură. Fie că este vorba despre încrederea în semenii noștri, lupta cu temerile interioare sau reconectarea cu lumea din jur, aceste filme ajută la formarea unei perspective mai sensibile și empatice asupra lumii.

  1. Being-Treeregia Igor Lazin, Ungaria, 12 min, 2024
  2. Cell Buddiesregia Melle Windig, Hidde Alberts, Miguel Reyes, Jurgen de Smit, Arjen van der Plas, Olanda, 5 min, 2025
  3. The house by the searegia Fulvio Davide Ricca, Italia, 15 min, 2024
  4. Homeworkregia Nacho Arjona, Spania, 15 min, 2024
  5. Go my wayregia Chelo Loureiro, Spania, 7 min, 2024
  6. Fram regia Ștefan Buzea, România, 12 min, 2024
  7. Little Starregia Elena Fee Coco Aimée Rid, Vanessa Ramovic, Sonja Latussek, Germania, 5 min, 2024
  8. Talaias regia Maria Raquel Atalaia, Portugalia, 10 min, 2024

Competiția Internațională de Scurtmetraje – Secțiunea de Autor

Această secțiune pune în lumină viziuni artistice unice și subiecte provocatoare, care invită la reflecție și introspecție. Filmele selecționate în acest an sunt lucrări de autor ce abordează teme variate, de la relațiile interumane și dilemele existențiale, până la experiențe suprarealiste. Fiecare film oferă o perspectivă personală asupra lumii, adresându-se celor care apreciază experimentul artistic și narativ, oferind o oportunitate rară de a explora teme complexe și emoționale într-o manieră inovatoare. Aceste lucrări sunt o invitație pentru publicul interesat de cinema independent, unde estetica și mesajul se întâlnesc într-un dialog profund cu spectatorul.

  1. Alike Kinregia Michel Esselbrügge & Jannis Esselbrügge, Germania, 4 min, 2024
  2. And don’t call me crazyregia Dorota Skupniewicz, Polonia, 13 min, 2024
  3. Ask Albert – regia Szandra Pataki, Ungaria, 12 min, 2024
  4. Black (Out) & Whiteregia Gianni Zauli, Italia, 10 min, 2025
  5. Blue and Red regia Yuanshen YANG, Japonia, 5 min, 2024
  6. Bright regia Caterina de Marchis Oñate & Ana Tirado Sáez-Bravo, Spania, 6 min, 2025
  7. Carmelaregia Vicente Mallols, Spania, 15 min, 2025
  8. Garu & Ponkiregia Cristhian Jallier, Columbia, 11 min, 2024
  9. Hand in Handregia Melihat Özdoğan Ağgül, Turcia, 2 min, 2024
  10. Homeregia Rebeka Salomėja Kavaliauskaitė, Lituania, 4 min, 2024
  11. Mannequinregia George ve Ganaeaard & Horia Cucuta, România, 13 min, 2025
  12. Memory Pillsregia Teodora Mihăilă & Agata Olteanu, România, 6 min, 2024
  13. Panta Rheiregia Helena Stańczyk, Polonia, 4 min, 2024
  14. Patient comes firstregia Zoltán Zsolt Porpáczy, Ungaria, 3 min, 2024
  15. Percebesregia Alexandra Ramires & Laura Gonçalves, Portugalia & Franța, 12 min, 2024
  16. Pietraregia Cynthia Levitan, Portugalia, 13 min, 2024
  17. Robot Leoregia Piret Sigus & Silja Saarepuu, Estonia, 8 min, 2025
  18. Sand Forestregia Nathalia Rangel & Keila Mora, Chile, 4 min, 2025
  19. Saturday Cleaningregia Mukhran Makharadze, Georgia, 2 min, 2025
  20. Sublunarregia Alessia Paino, Australia, 3 min, 2025
  21. The Old Man and The Robotregia Callum Scott-Dyson, Republica Coreea, 10 min, 2025
  22. Three Comma Fourteenregia Joana Nogueira, Patrícia Rodrigues, PortugalIA, 11 mins, 2024

Despre Juriul ABIFF 2025

Clémence Bragard este o profesionistă cu experiență vastă în industria animației, membru al comitetului de selecție al Festivalului Internațional de Film de Animație de la Annecy și al comitetului de selecție pentru fondurile pentru scurtmetraje CNC Franța. A fost programator principal al Festivalului de Film de Animație Francez și a coordonat rezidențele de dezvoltare pentru proiecte de animație. Este fondatoarea asociației „Les Femmes s’Animent” și susține educația profesională în animație prin mentorat la instituții internaționale.

Kristel Tõldsepp este producătorul studioului de animație A Film Estonia din 1996 și proprietar al aceleași companii din 2011. Deține o diplomă de master în economie și a participat la diverse workshopuri de producție TV și animație în Europa. Tõldsepp a fost producător de linie sau manager de producție pentru peste 30 de filme de lungmetraj de animație și 10 serii TV, lucrând la filme precum Asterix și vikingii, Niko și drumul către stele și Titeuf. De asemenea, a produs 15 scurtmetraje, serialul TV Things You Think și lungmetrajele Raggie (2020) și Poop, Spring and Others (2023).

Davide Abatesciani este un critic și jurnalist de film din Roma, cu o vastă experiență în industria cinematografică europeană. A colaborat cu publicații internaționale de prestigiu, cum ar fi Cineuropa, Variety și Al Jazeera English, și acoperă în mod regulat festivaluri și piețe de film de renume, precum Berlinale, Cannes, Veneția și Sundance. Abatesciani este, de asemenea, membru al FIPRESCI și a fost jurat la festivaluri precum Annecy și Sarajevo. Expertiza sa include analiza filmului european și a industriei cinematografice, având o pregătire solidă în regie și comunicare.

Întregul program, împreună cu alte filme din selecția oficială și multe surprize, vor fi prezentate pe măsură ce se apropie festivalul. Detalii suplimentare, inclusiv noi producții incluse în program și evenimente speciale, vor fi anunțate în curând, iar publicul este invitat să rămână conectat pentru a descoperi ce va face din ABIFF 2025 o experiență de neuitat pentru toți iubitorii de animație.

ABIFF – Animation Bucharest International Film Festival #5 este un proiect cultural produs de Mockra Productions și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). ​Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Website: www.abiff.ro

www.instagram.com/abiff.fest/

https://www.facebook.com/FestivalAbiff

Carmen Ionescu și Iustin HVNDS ni-l readuc pe îndrăgitul Stitch la viață
Teatru și film 09 Mai 2025, 16:25

Carmen Ionescu și Iustin HVNDS ni-l readuc pe îndrăgitul Stitch la viață

O reimaginare live-action a animației clasice din 2002, „Lilo & Stitch” este povestea emoționantă și...

Carmen Ionescu și Iustin HVNDS ni-l readuc pe îndrăgitul Stitch la viață
Prima ediție a Festivalului Filmului de Limbă Portugheză va avea loc la Cinema Studio din Timișoara, între 8-11 mai 2025
Teatru și film 04 Mai 2025, 07:15

Prima ediție a Festivalului Filmului de Limbă Portugheză va avea loc la Cinema Studio din Timișoara, între 8-11 mai 2025

În perioada 8-11 mai 2025 , la Cinema Studio din Timișoara , va avea loc prima ediție a Festivalului Filmului de Limbă...

Prima ediție a Festivalului Filmului de Limbă Portugheză va avea loc la Cinema Studio din Timișoara, între 8-11 mai 2025
„Kontinental ’25” de Radu Jude, câștigător al Ursului de Argint la Berlinale, ajunge în cinematografele din România din 20 iunie
Teatru și film 30 Aprilie 2025, 13:07

„Kontinental ’25” de Radu Jude, câștigător al Ursului de Argint la Berlinale, ajunge în cinematografele din România din 20 iunie

După succesul de la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, unde a fost distins cu Ursul de Argint pentru Cel mai bun...

„Kontinental ’25” de Radu Jude, câștigător al Ursului de Argint la Berlinale, ajunge în cinematografele din România din 20 iunie
Câștigătorii Premiilor Gopo 2025
Teatru și film 30 Aprilie 2025, 06:58

Câștigătorii Premiilor Gopo 2025

Anul Nou care n-a fost (r. Bogdan Mureșanu) este marele câștigător al Premiilor Gopo 2025

Câștigătorii Premiilor Gopo 2025
Povești curajoase despre imigrație, familie și dragoste dincolo de moarte în programul „Hoinar.Odyssey”
Teatru și film 29 Aprilie 2025, 16:10

Povești curajoase despre imigrație, familie și dragoste dincolo de moarte în programul „Hoinar.Odyssey”

„Stairway to Paradise”, „M” și „Rămășițele unei idei” - în premieră pe scena Teatrului ACT

Povești curajoase despre imigrație, familie și dragoste dincolo de moarte în programul „Hoinar.Odyssey”
„Prețul Vieții” - primul proiect autohton de teatru dedicat persoanelor cu dizabilități motorii
Teatru și film 29 Aprilie 2025, 14:40

„Prețul Vieții” - primul proiect autohton de teatru dedicat persoanelor cu dizabilități motorii

„Prețul Vieții” , proiectul inițiat de regizorul Laurențiu Rusescu , co-finanțat de Administrația Fondului...

„Prețul Vieții” - primul proiect autohton de teatru dedicat persoanelor cu dizabilități motorii
Ce se vede în luna mai la Teatrul Ion Creangă
Teatru și film 29 Aprilie 2025, 11:16

Ce se vede în luna mai la Teatrul Ion Creangă

A cincea luna din an marchează un moment important în istoria Teatrului Ion Creangă. În data de 4 mai aniversăm...

Ce se vede în luna mai la Teatrul Ion Creangă
„Caravana Shakespeare - peste tot” ajunge în Gorj, Hunedoara, Timiș, Arad și Bihor
Teatru și film 25 Aprilie 2025, 15:26

„Caravana Shakespeare - peste tot” ajunge în Gorj, Hunedoara, Timiș, Arad și Bihor

De Ziua Shakespeare, pe 23 aprilie, Caravana Shakespeare – peste tot a plecat din Craiova spre 61 de localități pentru...

„Caravana Shakespeare - peste tot” ajunge în Gorj, Hunedoara, Timiș, Arad și Bihor
Ascultă live

Ascultă live

01:00 - 01:30
Vocea umană (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 02:00
SERVICIUL DE NOAPTE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
01:00 - 02:00
English 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
01:00 - 02:00
reluare RADIOJURNALUL DE NOAPTE+AGENDA GLOBALĂ (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
00:03 - 05:00
TAXI MUZICAL
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru