Ascultă Radio România Cultural Live

Ada Solomon, întâlnire cu publicul cinefil, marți la Round Table București

26 Septembrie 2016, 08:05

Seria spectacolelor – conferință moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu continuă marți, 27 septembrie, având-o invitată pe Ada Solomon, unul dintre cei mai apreciați producători români de film din ultimii 20 de ani. Numele său este asociat cu succesul producțiilor „Poziția copilului”, „Aferim”, sau „Asfalt Tango”. Desfășurată sub forma unei emisiuni culturale cu public, ediția de marți va cuprinde numeroase momente artistice – surpriză.

Evenimentul se va desfășura marți de la ora 19:00 în Studioul de Operă și Multimedia din cadrul Universității Naționale de Muzică din București (Strada Știrbei Vodă nr. 33). Organizatorii au rezervat, și pentru această ediție, numeroase intermedii artistice live. Intrarea va fi liberă în baza invitației solicitate la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, iar evenimentul va fi transmis în direct pe www.EnjoyTV.ro.

Scena rotundă de la Conservator va găzdui pentru publicul bucureștean (și din mediul online) o serie de noi evenimente dedicate personalităților:

4 octombrie – Gabriel Bebeșelea
13 octombrie – Adrian Titieni
18 octombrie – Gabriel Croitoru
25 octombrie – Șerban Sturdza
1 noiembrie – Mircea Penescu
8 noiembrie – Dumitru Prunariu

Tema centrală a fiecărei ediții va fi Bucureștiul In-Vizibil al fiecărui invitat.

Rezervările pot fi făcute în avans, pe tot parcursul Sezonului 3 Round Table București.

Ada Solomon spune despre ea că este inginer „la bază”, deși nu a profesat nicio zi această meserie; fiind absolventă a Universității Tehnice de Construcții. În anii '90 s-a apropiat tot mai mult de lumea filmului iar, în prezent,  cu o carieră de peste 20 de ani în domeniul cinematografiei, este unul dintre cei mai activi cineaști din industria filmului românesc – promoter, producător, manager cât și distribuitor de film și manager de cinema. S-a specializat în producția cinematografică în Marea Britanie și Spania.

Între anii 1993-2004 a fost producător pentru „Domino” – unde i-a întâlnit pe Mircea Veroiu și Nae Caranfil. În 1995, îi apare, pentru prima dată numele „pe ecran” în calitate de „director de producție” pentru „Asfalt Tango” (regie: Nae Caranfil). A debutat, așadar, cum se spune, „cu dreptul” și nu s-a abătut de la valorile primordiale ale performanței: determinare, altruism și caltitate.

Conduce casa de producţie „Hi Film” și este unul dintre fondatorii festivalului de scurtmetraje „NexT”. În 2013 a primit premiul „European Co-production Award” din partea Academiei Europene de Film. A colaborat, cu parteneri internaționali, la proiecte precum „Callas Forever”, alături de Franco Zeffirelli, sau „Offset”, alături de Didi Danquart. Ca producător, Ada Solomon a câștigat numeroase premii internaționale cu o serie de scurtmetraje, dintre care amintim: „Marilena de la P7” (regie: Cristian Nemescu), „Lampa cu căciulă” (regie: Radu Jude) și „Renovare” (regie: Paul Negoescu). De asemenea, a produs și lungmetrajele de debut: „Cea mai fericită fată din lume” (regie: Radu Jude), „Felicia înainte de toate” (regie: Melissa de Raaf, Răzvan Rădulescu), „O lună în Thailanda” (regie: Paul Negoescu) și documentarele lui Alexandru Somomon: „Cold Waves – Război pe calea undelor” și  „Kapitalism – rețeta noastră secretă”.

„În orice profesie artistică există, de fapt, o rigoare. Nici un cineast nu face filme fără un proces de producţie, fără documentare, finisare etc. Sunt nişte faze care impun mai degrabă un ritm de cazarmă decât unul boem. Regizorii sunt personalităţi foarte puternice, dar, în acelaşi timp, sunt nişte minţi foarte organizate, pentru că altfel nu ar putea să facă faţă profesiei. Meseriile legate de film nu sunt solitare, sunt meserii de echipă, în care interacţionezi cu o seamă de oameni, deci trebuie să respecţi anumite reguli”. (Ada Solomon, într-un interviu de Mircea Vasilescu).

Ada Solomon este producătorul unora dintre cele mai cunoscute filme românești din ultima vreme:

- 2012, „Toată lumea din familia noastră” (regie: Radu Jude) a fost distins cu „Marele Premiul” al Festivalului de Film de la Sarajevo, „Marele Premiu Bayard d'Or” și „Premiul pentru cel mai bun actor” la Festival International du Film Francophone de Namur. De asemenea, filmul a căștigat șase premii la Festivalul „Gopo” ediția 2013 și Trofeul Festivalului Internațional de Film „Anonimul”, Premiul Zilelor Filmului Românesc la T.I.F.F. și două premii (Premiul pentru regie și Premiul publicului) la BucharEST International Film Festival.

- 2013, „Poziția copilului” (regie: Călin Peter Netzer), distins cu „Ursul de Aur” la Festivalul de Film de la Berlin.

- 2015, „Aferim” (regie: Radu Jude), distins cu „Ursul de Argint” (pentru cea mai bună regie) la Festivalul de Film de la Berlin.

„Recitesc <<Cenușăreasa>> din când în cînd și merg mai departe, cu lucrurile în care cred, pe cărările pe care le știu sau pe unele pe care le descopăr și le bătătoresc nițel și pentru alții. Cred că trebuie să continuăm cu toții, nu doar artiștii sau cineaștii, să facem ce facem cât putem noi de bine și să ne privim în oglindă liniștiți dimineața. Dacă asta funcționează și e OK ce vedem, restul se construiește. Încet, dar sigur. Iar în ceea ce privește derapajele la care asistăm, trebuie să le semnalăm și amendăm cu mijloacele fiecăruia. Să ne bucurăm și să folosim dreptul la expresie, pe care, din fericire, îl avem azi în România”. (Ada Solomon, într-un interviu de Eugen Istodor)

Seara de marți se va încheia printr-o invitație la degustare de bere oferită de Nenea Iancu și degustare de vinuri oferită de Domeniile Sâmburești, prin prezența somelierului Istvan Pentek. Proiectului Round Table București i s-a alăturat, de asemenea, în acest sezon, Aqua Carpatica, în susținerea promovării artiștilor români.

La 20 septembrie 2016 a debutat cel de-al treilea sezon al spectacolelor - conferință Round Table București, moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu. Evenimentele se vor desfășura săptămânal în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică (Str. Știrbei Vodă nr. 33), în perioada 20 septembrie – 8 noiembrie 2016.

Timp de 8 săptămâni, personalități ale vieții culturale românești vor avea prilejul să recompună, pentru publicul spectator și din mediul online, itinerariul lor profesional și cultural conturat în mod deosebit în București. Tema centrală a fiecărei ediții va fi „Bucureștiul In-Vizibil” al fiecărui invitat. Ca de fiecare dată, organizatorii au rezervat intermedii artistice live, în completarea tematicii abordate de fiecare invitat.

„Programul proiectului urmărește promovarea artiștilor români ce s-au făcut remarcați pe scenele internaționale, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești.” Valentina Sandu – Dediu

Round Table București este un proiect realizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, - coordonat prin programul „Oportunități la tine acasă”, dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România, și co-finanțat de ArCuB (sezonul 1 și 3) și AFCN (sezonul 2).

Inițiat în toamna anului 2015, proiectul conferințelor Round Table București a devenit curând un reper pe harta bogată a evenimentelor culturale, fiind urmărit de români din peste 50 de țări din toată lumea,  cu sute de persoane prezente în public.

Sezonul al treilea promite noi dialoguri interdisciplinare susținute de către cei 8 invitați provenind din diferite domenii artistice.
Fiecare spectacol - conferință va dura 90 de minute și va fi transmis în direct pe www.EnjoyTv.ro

Premieră în limba germană, la Teatrul „Gong” din Sibiu 
Teatru și film 29 Martie 2023, 09:25

Premieră în limba germană, la Teatrul „Gong” din Sibiu 

   Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă joi, 30 martie, de la ora 18:00, premiera...

Premieră în limba germană, la Teatrul „Gong” din Sibiu 
În Ucraina s-au anunțat nominalizările la Premiile Teatrale Naționale GRA
Teatru și film 28 Martie 2023, 13:01

În Ucraina s-au anunțat nominalizările la Premiile Teatrale Naționale GRA

  De Ziua Mondială a Teatrului, Uniunea Națională a Omenilor de Teatru din Ucraina, care organizează, din 2018,...

În Ucraina s-au anunțat nominalizările la Premiile Teatrale Naționale GRA
Premieră la Teatrul ACT: „Linia solară” de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Radu Iacoban
Teatru și film 28 Martie 2023, 06:36

Premieră la Teatrul ACT: „Linia solară” de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Radu Iacoban

  Vineri și sâmbătă,  7 și 8 aprilie , de la ora 19.30, Teatrul ACT vă invită la  premiera...

Premieră la Teatrul ACT: „Linia solară” de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Radu Iacoban
Audiție cu public – „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său, Theodosie”
Teatru și film 27 Martie 2023, 11:45

Audiție cu public – „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său, Theodosie”

Teatrul Naţional Radiofonic vă invită miercuri, 29 martie 2023, de la ora 16:00 , la Muzeul Naţional al Literaturii...

Audiție cu public – „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său, Theodosie”
O dimineață minunată, o poveste despre speranță, cu Léa Seydoux, din 31 martie în cinematografe
Teatru și film 27 Martie 2023, 10:41

O dimineață minunată, o poveste despre speranță, cu Léa Seydoux, din 31 martie în cinematografe

O poveste despre familie, dragoste și speranță, cu Léa Seydoux și Melvil Poupaud în rolurile...

O dimineață minunată, o poveste despre speranță, cu Léa Seydoux, din 31 martie în cinematografe
Ediţie extraordinară a „Anotimpurilor dialogului despre teatru” cu Octavian Saiu de Ziua Mondială a Teatrului
Teatru și film 27 Martie 2023, 06:49

Ediţie extraordinară a „Anotimpurilor dialogului despre teatru” cu Octavian Saiu de Ziua Mondială a Teatrului

O întâlnire online cu Amelie Deuflhard, directoarea artistică a celui mai amplu spaţiu dedicat artelor spectacolului...

Ediţie extraordinară a „Anotimpurilor dialogului despre teatru” cu Octavian Saiu de Ziua Mondială a Teatrului
Yuri Kordonsky și Andrei Șerban – Întâlnire (internațională) în două acte, la Bulandra, de Ziua Mondială a Teatrului
Teatru și film 27 Martie 2023, 06:44

Yuri Kordonsky și Andrei Șerban – Întâlnire (internațională) în două acte, la Bulandra, de Ziua Mondială a Teatrului

Anul acesta, pe 27 martie, Teatrul Bulandra va sărbători Ziua Mondială a Teatrului printr-o nouă conversație-eveniment,...

Yuri Kordonsky și Andrei Șerban – Întâlnire (internațională) în două acte, la Bulandra, de Ziua Mondială a Teatrului
Ziua Mondială a Teatrului la ODEON - Mareșala, regia Alina Nelega - Spectacol lectură
Teatru și film 27 Martie 2023, 06:12

Ziua Mondială a Teatrului la ODEON - Mareșala, regia Alina Nelega - Spectacol lectură

după romanul Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc de Alina Nelega Luni, 27 martie, ora 19.00,...

Ziua Mondială a Teatrului la ODEON - Mareșala, regia Alina Nelega - Spectacol lectură
Ascultă live

Ascultă live

13:00 - 13:15
RADIOJURNAL
Ascultă live Radio România Cultural
13:00 - 13:20
RADIOJURNAL
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 14:00
VIAȚA LA ȚARĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj