Ascultă Radio România Cultural Live

DESPRE FEMEI. ONE-MAN SHOW, în premieră la Teatrul Tineretului

06 Martie 2018, 10:23

Teatrul Tineretului are bucuria de a anunţa premiera DESPRE FEMEI. ONE-MAN SHOW cu Andrei Merchea Zapotoțki, regia Tudor Tăbăcaru. Reprezentația va avea loc joi, 8 martie, de la ora 19.00, la Sala Studio „Corneliu Dan Borcia“.

Textul spectacolului este o creație colectivă bazată pe nouă poeme de Nicolae Esinencu, din volumul Cuvinte de chemat fetele.

La premieră am invitat doamne reprezentative pentru comunitatea nemțeană prin implicarea în evoluția acesteia, prin proiectele derulate și atitudinea civică. Lista invitatelor rămâne deschisă pentru următoarele reprezentații.

*

DESPRE FEMEI. ONE-MAN SHOW este un omagiu adus femeii iubite, soției, libelulei, ochioasei, puștoaicei, Ioanei, aiuritei ăleia a lui Scârbă, celor patru soții ale lui Briciu - ba chiar și soacra beneficiază de un mic medalion. Cu atât mai mult este dedicat femeilor care ar cam fugi de-acasă, pe o planetă îndepărtată.

DESPRE FEMEI, deși clamează că este un one-man show, este opera colectivă a mai multor bărbați, inclusiv echipa tehnică fiind integral masculină. În ciuda acestui fapt, niciun bărbat nu a fost rănit în cursul producerii acestui spectacol – cel puțin nu până când acesta s-a desfășurat, pentru prima oară, în fața ochilor strălucitori ai unor femei.

*

ANDREI MERCHEA ZAPOTOȚKI

Este absolvent al Facultății de Teatru, secția Arta Actorului de la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale” București, clasa profesorului Ion Cojar (2007-2010) și al cursurilor de Masterat - Arta Actorului, clasa prof. univ.dr. Radu Gabriel (2010-2012). A colaborat cu Teatrul de Comedie București și Studioul de Teatru UNESCO. A jucat în filmele Niascharian (Gerula), regia Leonard Tonitza (2015) și Ultimul Sburător (DJ), regia Ovidiu Georgescu (2012).

Andrei este actor al Teatrului Tineretului din 2016, când a debutat în spectacolul „Anul dispărut. 1996” de Peca Ștefan, regia Ana Mărgineanu. De atunci şi până în prezent a jucat în spectacolele „Cum vă place“ de William Shakespeare, regia și scenografia Vlad Cristache (Silvius), „Dar…ce-ați crezut?!de Nadejda Ptușkina, un spectacol de Tudor Tăbăcaru (Igor), „Ghimpl-Netotul“ după Isaac Bashevis Singer, regia Daniel Iordan (Ghimpl), Fata de pe canapea de Jon Fosse, regia și scenografia Horațiu Mihaiu (Bărbatul), „Revizorul“ de N.V.Gogol, regia Zalan Zakarias (Osip).

Cele mai recente producții în care Andrei Merchea joacă la Teatrul Tineretului sunt: „Wolfgang“ după Yannis Mavritsakis, regia Radu Afrim (Fantoma tatălui) și „Visătorul“după Ian McEwan, spectacol-concert de Ada Milea (Copil).

Este laureat al Festivalului „Audiție Națională” (2015), organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, București în parteneriat cu Teatrul Bulandra, Teatrul Metropolis, Teatrul Nottara și ARCUB București.

Andrei este solist vocal în trupa de cover-uri Shuffle. Îi place să călătorească, să schieze și, bineînțeles, să cânte.

TUDOR TĂBĂCARU

S-a născut pe 22 februarie 1959 în Străşeni, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chişinău (1984). A debutat cu rolul Duca – „Pomul vieţii” de D. Matkovski, la Teatrul Naţional Chişinău (1984). Este angajat ca actor la Teatrul Tineretului din anul 1990, când a debutat în spectacolul „Jocuri de noapte” de Frank D. Gilroy, regia Veniamin Apostol (rolul Thomas).

Până în prezent, Tudor Tăbăcaru a interpretat peste 40 de roluri, dintre care amintim: Canciano – „Bădăranii” de Carlo Goldoni, regia Louise Dănceanu; Bărbatul cu pălărie – „Buzunarul cu pâine” de Matei Vişniec, regia Nicolae Scarlat; Doctorul Chen Zing – „Orfanul Zhao” de Ji Junxiang, regia Alexandru Dabija; Lopahin – „Livada de vişini” de A. P. Cehov, regia Igor Larin; Ianke – „Tache, Ianke şi Cadâr” de Victor Ioan Popa, regia Cristian Juncu; Volpone – „Volpone” Ben Jonson, regia Louise Dănceanu; Peppino – „Angajare de clovn” Matei Vişniec, regia Louise Dănceanu; Moşu’ – „OO!” după Ion Creangă, regia Alexandru Dabija; David Hanek – „Povestiri despre nebunia (noastră) cea de toate zilele“ de Petr Zelenka, regia Radu Afrim; Părintele Blazius – „Cu dragostea nu-i de glumit” Alfred de Musset, regia Alexandru Dabija; Mihaly Dulgheru – „Soldaţii“ de Zalán Tibor, regia Szabó K. István; Bebe Pliurdu „Audiţia“ de Alexandr Galin, regia Szabó K. István; Tragedianul fără voie și Axenti Ivanov Poprişcin – „Jurnalul unor nebuni“, după Anton Pavlovici Cehov şi Nikolai Gogol, un spectacol de Louise Dănceanu; Nenea Fedea, Bunicul – „Mamă, mi-am pierdut mâna!“ de Maria Kontorovici, regia Alexandru Mâzgăreanu.

Tudor Tăbăcaru a coordonat artistic spectacolele: „Eu te iubesc, eu te omor!“ de Sorin Oros (2011); „Iote-i şi p’ăştia!“ după Leonid Filatov (2012); „Subpământeanul” de Hristo Boytchev (2013); „Ai grijă ce-ţi doreşti!“ (2013); „Dragoste de-o noapte“ (2015); „Dar...ce-ați crezut?!“ de Nadejda Ptușkina (2016).

ROMULUS BOICU

Romulus Boicu (n. 1986, Piatra Neamț) a debutat în scenografie în 2010, pe scena Teatrului Tineretului cu spectacolul „Audiția”, regia Szabó K. István, din 2014 fiind scenograf angajat al acestei instituții. A realizat scenografia la 13 dintre spectacolele noastre: „Mamă, mi-am pierdut mâna!”; „Gărgăriţele se întorc pe pământ”; „Vicleniile lui Scapino“ (în regia lui Alexandru Mâzgăreanu); „Wolfgang“, regia Radu Afrim; „O… ladă” și „Karaoke” (regia Alexandru Dabija), „Am căzut în cap, da-mi trece” (regia Antonella Cornici), „Dragoste de-o noapte” și „Subpământeanul” (regia Tudor Tăbăcaru), „Ca nuca-n perete” (regia Traian Săvinescu) , „Anatol” (regia Răzvan Muraru), „Fetiţa soldat” și „Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt…” (regia Adrian Tamaș).

Romulus a colaborat cu Teatrul German din Ungaria, Szekszárd, realizând scenografia spectacolului „Copilul zburător” de Roland Schimmelpfennig, regia Szabó K. István. În București, a colaborat cu Teatrul de Artă, pentru scenografia spectacolelor „Când timpul stă pe loc” (regia Bogdan Budeș) și „Grooming” (regia Ruxandra Oancea) și cu Teatrul Excelsior, pentru „With a little help from my friends” (regia Alexandru Mâzgăreanu), spectacolul pentru care a obținut o nominalizare - cea mai bună scenografie - în cadrul Festivalului de Teatru Scurt Oradea (2016).

Romulus Boicu face fotografie de teatru și graphic design. Practică arta murală, mozaicul decorativ al unei fântâni arteziene din Tulcea și pictura murală de pe faţada Liceului de Artă „Victor Brauner” din Piatra Neamţ fiind doar două lucrări la realizarea cărora a colaborat. A avut 7 expoziții personale de pictură în Cluj-Napoca, Sibiu, Piatra Neamţ, Bucureşti și a expus lucrări în peste 15 expoziții de grup. În 2016 a fost scenograf pentru FestCO, ediţia aIV-a, Teatrul de Comedie Bucureşti.

De curând, Romulus Boicu a obținut o nominalizare la Premiile UNITER, categoria „Cea mai bună scenografie“, pentru decorul spectacolului „Wolfgang“ după Yannis Mavritsakis, regia Radu Afrim.

NICOLAE ESINENCU

(13.08.1940, Chiţcani – 25.04.2016, Chişinău)

Poet, prozator, dramaturg, scenarist, Nicolae Esinencu este unul dintre cei mai prolifici scriitori din Moldova, laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova și Cavaler al Ordinului Republicii. S-a născut în anul 1940, în satul Chițcanii Vechi, județul Orhei. A absolvit Cursurile Superioare de Literatură de pe lângă Institutul de Literatură Universală „M. Gorki” din Moscova (1973). A fost redactor la Editura „Lumina”, secretar, apoi consilier al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Nicolae Esinencu a debutat editorial cu placheta de versuri „Antene” (1968), urmată de cărțile de poezie „Sens” (1969), „Dealuri” (1974), „Copilul teribil” (1979), „Stai să-ți mai spun” (1983), „Cuvinte de chemat fetele” (1986) ș.a., precum și de volumele de proză: „Sacla” (1968), „Portocala” (1970), „Toi” (1972), „Era vremea să iubim” (1977) etc. A scris piesele: „Grand prix”, „Tabachera”, „Fumoarul”, „Oameni de paie” și scenariile de film „Tunul de lemn”, „Vâltoarea”, „Doi saci cu moldoveni”. De asemenea, a scris și cărți pentru copii: „Harbuzul lui Fănel” (1972), „Bună dimineața” (1977). Și-a reunit textele în „Scrieri alese” (șase volume), publicate între 1999-2004: vol. I, II, III, IV – 1999, vol. V – 2002, vol. VI - 2004.

Nicolae Esinencu a fost desemnat Maestru al culturii Moldovei, Cavaler al „Ordinului Republicii”și a obținut Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova de trei ori: în 1991 pentru vol. „Gaura”; în 1995 pentru vol. „Disciplina mondială”; în 2002 pentru vol. „Scrieri. Dramaturgie”.

Ce trebuie să știi despre „Viață Bună” - cel mai nou spectacol de la Teatrelli
Teatru și film 11 Decembrie 2024, 12:27

Ce trebuie să știi despre „Viață Bună” - cel mai nou spectacol de la Teatrelli

„Viață Bună”  de Daniel Brooks, în regia lui Theodor-Cristian Popescu, explorează complexitățile...

Ce trebuie să știi despre „Viață Bună” - cel mai nou spectacol de la Teatrelli
Să ne regăsim răgetul și să ne împlinim destinul trasat de străbuni! La cinema din 18 decembrie 2024 în interpretarea mirifică a doi artiști talentați- Alin Pascal și Adrian Nour numai în MUFASA REGELE LEU
Teatru și film 11 Decembrie 2024, 10:12

Să ne regăsim răgetul și să ne împlinim destinul trasat de străbuni! La cinema din 18 decembrie 2024 în interpretarea mirifică a doi artiști talentați- Alin Pascal și Adrian Nour numai în MUFASA REGELE LEU

În noul film prequel al studiourilor Walt Disney Pictures, „ Mufasa: Regele Leu ”, Rafiki, cu neschimbații...

Să ne regăsim răgetul și să ne împlinim destinul trasat de străbuni! La cinema din 18 decembrie 2024 în interpretarea mirifică a doi artiști talentați- Alin Pascal și Adrian Nour numai în MUFASA REGELE LEU
2025 - Anul filmelor de artă la MNAR
Teatru și film 10 Decembrie 2024, 16:30

2025 - Anul filmelor de artă la MNAR

Muzeul Național de Artă al României , în parteneriat cu Happy Cinema , continuă și în anul 2025 proiectul...

2025 - Anul filmelor de artă la MNAR
Festivalul Internațional de Film Studențesc „CineMAiubit” - ediția a 28-a
Teatru și film 09 Decembrie 2024, 16:05

Festivalul Internațional de Film Studențesc „CineMAiubit” - ediția a 28-a

Cea de-a 28-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit va avea loc între 10 și 14 decembrie...

Festivalul Internațional de Film Studențesc „CineMAiubit” - ediția a 28-a
S-a stins din viață criticul și istoricul de teatru Zeno Fodor
Teatru și film 09 Decembrie 2024, 14:20

S-a stins din viață criticul și istoricul de teatru Zeno Fodor

Unul dintre cei mai mari critici şi istorici de teatru din România, Zeno Fodor, cel care a tradus peste 50 de piese şi...

S-a stins din viață criticul și istoricul de teatru Zeno Fodor
Filmul „Anul Nou care n-a fost”, premiat în festivaluri internaționale și nominalizat la European Film Awards, va avea premiera pe NETFLIX în 22 decembrie
Teatru și film 07 Decembrie 2024, 00:26

Filmul „Anul Nou care n-a fost”, premiat în festivaluri internaționale și nominalizat la European Film Awards, va avea premiera pe NETFLIX în 22 decembrie

„Anul Nou care n-a fost” , filmul românesc îndelung aplaudat în festivalurile internaționale și...

Filmul „Anul Nou care n-a fost”, premiat în festivaluri internaționale și nominalizat la European Film Awards, va avea premiera pe NETFLIX în 22 decembrie
Radu Afrim, cu al 10-lea proiect pe scena Naționalului ieșean - „Zi de bucurie” de Arne Lygre
Teatru și film 03 Decembrie 2024, 10:05

Radu Afrim, cu al 10-lea proiect pe scena Naționalului ieșean - „Zi de bucurie” de Arne Lygre

În microstagiunea aniversară „ Zilele Teatrului Național Iași” , va avea loc lansarea celui mai nou proiect...

Radu Afrim, cu al 10-lea proiect pe scena Naționalului ieșean - „Zi de bucurie” de Arne Lygre
Pe 8 decembrie, Teatrul Stela Popescu în parteneriat cu MINA vă invită la „Revolta poveștilor” - primul spectacol de teatru imersiv pentru copii din România
Teatru și film 02 Decembrie 2024, 16:07

Pe 8 decembrie, Teatrul Stela Popescu în parteneriat cu MINA vă invită la „Revolta poveștilor” - primul spectacol de teatru imersiv pentru copii din România

MINA, Museum of Immersive New Art , unul dintre cele mai inovatoare spații culturale din România, invită publicul pe 8...

Pe 8 decembrie, Teatrul Stela Popescu în parteneriat cu MINA vă invită la „Revolta poveștilor” - primul spectacol de teatru imersiv pentru copii din România
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 11:00
Orașul vorbește
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
09:00 - 09:30
Deutsch 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
07:20 - 10:00
MATINAL (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
07:03 - 10:00
Bună dimineaţa Transilvania
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
06:03 - 10:00
Bună dimineaţa, Oltenia
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru