Ascultă Radio România Cultural Live

Despre pandemii și fake news într-o nouă montare de Eugen Jebeleanu, la Gong!

11 Ianuarie 2022, 15:38

*

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă sâmbătă, 15 ianuarie, de la ora 18:00, premiera spectacolului „Dovedește. O poveste virală” în regia lui Eugen Jebeleanu. Toate biletele au fost deja epuizate.

Eugen Jebeleanu revine pe scena de la Gong, pentru o montare fascinantă cu un subiect actual: pericolul preluării de informații din surse neoficiale și impactul pe care îl au declarațiile făcute pe social media, mai ales atunci când acestea sunt transformate și folosite în alt scop decât cel intenționat. Célia și Théo, doi tineri adolescenți dintr-o școală din provincie, se îmbolnăvesc în aceeași perioadă în care epidemia Zika izbucnește în Brazilia. Sunt izolați în camerele lor din cămin. Ei nu suferă de altceva decât de niște neplăceri gastrointestinale sezoniere, care le „aduce iarna prin burtă”. Dar aceste neplăceri, combinate cu lipsa de ocupație, sunt motive suficiente pentru cei doi tineri ca să născocească o adevărată teorie a complotului. Astfel, din Google pe YouTube, de pe Insta pe TikTok, o adevărată conspirație se naște, iar noua lor profesoară, Doamna Albanne, o femeie tristă, palidă, cu niște „cearcăne verzi” neverosimile, le-ar fi transmis un virus cu complicitatea noului laborator care tocmai s-a instalat în zonă. Și care „a plantat” virusul în „dulapul cel mare” din laboratorul de biologie. Utilizatori înfocați ai internetului, cei doi adolescenți își justifică ipoteza cu argumente din cele mai elaborate și, în aparență, cu totul și cu totul plauzibile: oamenii de știință și marile puteri economice ale lumii ar fi pus la punct un virus răspândit intenționat în rândurile cetățenilor prin intermediul și cu complicitatea Statului!

„Dovedește-o”, textul scris de Lucie Vérot (Franța), nici nu-i judecă, nici nu-i demonizează pe cei doi tineri adolescenți. Piesa a fost scrisă în urma unei rezidențe de creație în care autoarea a stat de vorbă cu liceenii. Textul pune accent pe un fenomen social care a dobândit în ultima vreme o miză educațională puternică: mefiența față de instituțiile Statului și repunerea în cauză a teoriilor oficiale. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Eliza Păuna și Paul Bondane, alături de adolescenții Dominik Stühler, Cezara Borger, Bogdan Popa, Ana Rusu, Anita Páskuy, Sonia Rotar, Patrick Vasu și Casian Stancu. Scenografia spectacolului poartă semnătura Irinei Moscu, iar universul sonor și video este realizat de Ovidiu Zimcea. Spectacolul are o durată de aproximativ 60 de minute și este recomandat celor cu vârsta peste 9 ani.

Dovedește. O poveste virală ne privește. E despre noi, despre azi, în plină pandemie, cu frici, speranțe dar e și despre ideile nefondate ce duc la o criză colectivă a suspiciunii date de dificultatea de înțelegere a unei situații care ne depășește. De aici se trage paranoia, teoria conspirației și delirul produs de fluxul dens de fake news care ne bântuie la tot pasul. Mi-am dorit să aduc în discuție prin acest spectacol pentru publicul tânăr pericolul lipsei de discernământ, riscul căderii în gândiri complotiste și daunele unor fapte abuzive cum ar fi judecata unor persoane nevinovate spre a găsi un țap ispășitor.”, a declarant Eugen Jebeleanu, în timpul repetițiilor de la Sibiu.

DOVEDEȘTE. O POVESTE VIRALĂ

de LUCIE VÉROT; Regia: EUGEN JEBELEANU; Scenografia: IRINA MOSCU; Muzica și video: OVIDIU ZIMCEA; Traducerea: DIANA NECHIT; În distribuție: ELIZA PĂUNA, PAUL BONDANE, DOMINIK STÜHLER, CEZARA BORGER, BOGDAN POPA,ANA RUSU, ANITA PÁSKUY, SONIA ROTAR,PATRICK VASU, CASIAN STANCU.

Prețul unui bilet la oricare din reprezentații este de 12 lei, tarif flexibil. Mai multe detalii despre condițiile de modificare a biletelor flexibile, puteți găsi în regulamentul afișat pe teatrulgong.ro.

Participarea la eveniment este permisă doar pentru

  • persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,

  • persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore,

  • persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la această regulă.

**

Bio Eugen Jebeleanu

După ce a absolvit studiile UNATC, Eugen Jebeleanu și-a dedicat activitatea regiei de teatru, operă și, mai nou, de film. În 2010 a fondat, împreună cu dramaturgul Yann Verburgh, Compania 28, colaborând în ultimii ani cu cele mai importante teatre din țară, printre care se numără și cele din Sibiu. De asemenea, a semnat regia pentru numeroase spectacole jucate pe scenele Franței. În 2017, a regizat Căpcăuni, un proiect care a fost recompensat de către Fédération d’Associations de Théâtre Populaire (FATP). Pentru spectacolul Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba din 2019 a primit premiul pentru cea mai bună regie în cadrul Galei Premiilor UNITER. A colaborat cu Opera din Lyon pentru I Was Looking at the Ceiling and Then I Saw the Sky, de John Adams. În 2020, și-a făcut debutul ca regizor de film cu lungmetrajul Câmp de maci, recompensat în cadrul Festivalului TIFF 2021 cu premiul pentru Cea mai bună regie. Dovedește. O poveste viralăeste a doua colaborare a lui Eugen Jebeleanu cu Teatrul Gong, după ce a mai montat în 2015 spectacolul Alice, pe baza unui text scris de Yann Verburgh.

Bio Lucie Verot

După o Licență în Filosofie și un Master în Studii teatrale, Lucie Vérot urmează, începând cu anul 2014, o formare ca Autor dramatic la ENSAT. Între 2013-2014, participă regulat la atelierele de scriere dramatică de la Comédie de Valence, pentru care scrie piese la comanda companiei. Este și dramaturg în cadrul Compagnie Le Cri du Lombric pentru crearea primului ei spectacol Cei care se nasc (scriitură de platou), din care prima parte a fost prezentată la Théâtre La Loge (Paris) în 2016. În paralel cu textul Prouve-le (Dovedește-o), ea colaborează cu regizoarea Maïanne Barthès și la o piesă inspirată din mitul Antigonei, care pune întrebări despre revolta civilă de astăzi, prin intermediul formelor unui ciber-activism dintre cele mai radicale.

Bio Irina Moscu

Irina Moscu este o artistă interdisciplinară, formată inițial ca arhitect și graphic designer. Domeniul său de activitate s-a extins înspre scenografie, design de costum, instalații artistice și performance art. Primele sale proiecte au fost destinate unor teatre independente, dar acum lucrează și cu alte teatre naționale din țară și europene. Colaborează frecvent pentru spectacole de teatru, dans, film, concrete, evenimente și prezentări de modă. În ultimii ani a scris și a performat propriile ei proiecte în Muzeul de Artă Contemporană al României și în Festivalul Național de Teatru. O parte din lucrările sale au fost nominalizate la Premiul pentru cea mai bună scenografie în cadrul Galei UNITER dar și de către Asociația Criticilor de Teatru de la Budapesta, Ungaria. Irina Moscu a primit multiple premii, inclusiv Premiul Gopo pentru cel mai bun decor și Premiul Ordinului Arhitecților din România.

***

CUM SE FACE DOVADA VACCINĂRII SAU A TRECERII PRIN BOALĂ

Dovada vaccinării sau trecerii prin boală pentru cetățenii UE se realizează prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID care va fi scanat de operatorul economic/organizator prin aplicația mobilă de verificare, iar în cazul cetățenilor străini și apatrizi definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin intermediul documentului de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, a documentului care atestă trecerea prin boală prezentat în limba țării respective și în limba engleză.

Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la această regulă. Purtarea măștii de protecție în toate spațiile, precum și pe toată durata evenimentelor rămâne obligatorie, cu excepția copiilor cu vârsta sub 5 ani.

CONDIȚII SPECIALE ÎN CONTEXTUL EPIDEMIOLOGIC

Accesul publicului se face pe baza biletelor puse în vânzare online, pe teatrulgong.ro, în limita a maxim 30% din numărul de locuri disponibile, ca măsură de siguranță sanitară.

Accesul în teatru este permis numai în condițiile unui triaj observațional, ce presupune măsurarea temperaturii fiecărui vizitator/spectator. La intrarea în teatru, este obligatorie folosirea dezinfectanților pentru mâini. Masca de protecție FFP2 sau medicală (cu 3 straturi) este obligatorie pe toată durata vizitei. Toate spațiile teatrului sunt dezinfectate în mod sistematic.

Mai mult decât atât, spațiile publice din interiorul teatrului sunt aerisite și dezinfectate complet, înainte de fiecare eveniment. Nebulizarea încăperilor se face cu un produs biocid de grupa I, utilizare profesională, non toxic, bactericid, fungicid, virucid și sporicid, avizat de Ministerul Sănătății.

###

Legendara actriţă daneză LONE FLEMING și scriitorul DACRE STOKER, stră-strănepotul lui Bram Stoker, autorul clasicului roman Dracula, printre invitații speciali Dracula Film Festival 2024
Teatru și film 18 Octombrie 2024, 13:26

Legendara actriţă daneză LONE FLEMING și scriitorul DACRE STOKER, stră-strănepotul lui Bram Stoker, autorul clasicului roman Dracula, printre invitații speciali Dracula Film Festival 2024

La Festivalul Internațional de Film Fantastic de la Brașov, Dracula Film Festival , ediția a XII-a, care se va desfășura...

Legendara actriţă daneză LONE FLEMING și scriitorul DACRE STOKER, stră-strănepotul lui Bram Stoker, autorul clasicului roman Dracula, printre invitații speciali Dracula Film Festival 2024
Teatrul Stela Popescu joacă patru spectacole pe trei scene din Bucureşti, în ultima decadă din octombrie
Teatru și film 18 Octombrie 2024, 12:50

Teatrul Stela Popescu joacă patru spectacole pe trei scene din Bucureşti, în ultima decadă din octombrie

În ultima decadă a lunii octombrie, Teatrul Stela Popescu va fi prezent cu patru producţii proprii pe trei scene din...

Teatrul Stela Popescu joacă patru spectacole pe trei scene din Bucureşti, în ultima decadă din octombrie
Festivalul Național de Teatru, ediția a 34-a, începe astăzi, 18 octombrie
Teatru și film 18 Octombrie 2024, 10:08

Festivalul Național de Teatru, ediția a 34-a, începe astăzi, 18 octombrie

Festivalul Național de Teatru, ediția a 34-a, începe vineri, 18 octombrie , și se va desfășura până pe data de 28...

Festivalul Național de Teatru, ediția a 34-a, începe astăzi, 18 octombrie
Alice On & Off, unul dintre cele mai apreciate și premiate filme la TIFF 2024, intră în competiția oficială de la Astra Film Festival
Teatru și film 18 Octombrie 2024, 10:01

Alice On & Off, unul dintre cele mai apreciate și premiate filme la TIFF 2024, intră în competiția oficială de la Astra Film Festival

București, 18 octombrie. Un documentar de o intimitate uneori dureroasă, un film fascinant și tulburător, un film care...

Alice On & Off, unul dintre cele mai apreciate și premiate filme la TIFF 2024, intră în competiția oficială de la Astra Film Festival
Musicalul REBECCA revine pe scena Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian pe 19 şi 20 Octombrie
Teatru și film 18 Octombrie 2024, 08:00

Musicalul REBECCA revine pe scena Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian pe 19 şi 20 Octombrie

Celebrul musical Rebecca, favorit absolut al publicului din repertoriul Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian,...

Musicalul REBECCA revine pe scena Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian pe 19 şi 20 Octombrie
Festivalul „D’ALE LUI CARAGIALE” aduce în premieră prezența virtuală a dramaturgului, între 1 și 3 noiembrie 2024, la PLOIEȘTI
Teatru și film 17 Octombrie 2024, 00:18

Festivalul „D’ALE LUI CARAGIALE” aduce în premieră prezența virtuală a dramaturgului, între 1 și 3 noiembrie 2024, la PLOIEȘTI

Între 1 și 3 noiembrie 2024 , Ploieștiul va deveni scena unui eveniment excepțional, unde intrarea este liberă,...

Festivalul „D’ALE LUI CARAGIALE” aduce în premieră prezența virtuală a dramaturgului, între 1 și 3 noiembrie 2024, la PLOIEȘTI
Miriam Răducanu, celebrată la centenar în FNT 2024
Teatru și film 17 Octombrie 2024, 00:05

Miriam Răducanu, celebrată la centenar în FNT 2024

Festivalul Național de Teatru 2024 o celebrează, cu prilejul împlinirii a unui secol de viață (s-a născut pe data de 17...

Miriam Răducanu, celebrată la centenar în FNT 2024
VIITOR LUMINOS - Filmul românesc selectat la cel mai mare festival de film documentar din lume
Teatru și film 16 Octombrie 2024, 11:29

VIITOR LUMINOS - Filmul românesc selectat la cel mai mare festival de film documentar din lume

Filmul „ Viitor luminos”, regizat de Andra MacMasters si produs de Monica Lăzurean-Gorgan va avea premiera...

VIITOR LUMINOS - Filmul românesc selectat la cel mai mare festival de film documentar din lume
Ascultă live

Ascultă live

05:00 - 06:00
Teatrul Național Radiofonic - Biografii, memorii
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
05:00 - 06:00
Espańol 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru