Ascultă Radio România Cultural Live

DOCUMENTAR: Actrița Julia Roberts împlinește 50 de ani

28 Octombrie 2017, 13:19

Una dintre cele mai populare actrițe din lume, Julia Roberts (Julie Fiona Roberts), s-a născut la 28 octombrie 1967 în localitatea Smyrna din statul Georgia, SUA. Are doi frați mai mari, actori la rândul lor, Eric Roberts și Lisa Roberts, și este, totodată, mătușa unei alte actrițe, Emma Roberts, potrivit www.filmreference.com.

După absolvirea liceului în 1985, s-a înscris la Georgia State University, dar a renunțat pentru a deveni actriță. S-a mutat la New York, unde frații săi, Lisa și Eric, își făcuseră debutul în industria cinematografică. Aici, a urmat cursuri de actorie și pentru a-și câștiga existența a lucrat ca manechin pentru ''Click Modelling Agency'', notează www.thefamouspeople.com. În 1987 a jucat într-un episod intitulat ''The Survivor'' în serialul de televiziune "Crime Story" (1986-1988).

A atras atenția publicului cu rolul din filmul ''Mystic Pizza'' (1988), iar anul următor și-a reconfirmat talentul în ''Steel Magnolias'' (1989), în care a avut ocazia să joace alături de Shirley MacLaine și Sally Field. În 1990, rolul din acest film i-a adus prima nominalizare la Oscar, pentru cea mai bună actriță în rol secundar, potrivit imdb.com, câștigând, însă, un Glob de Aur pentru cea mai bună actriță în rol secundar .

În 1991, rolul din "Pretty Woman" (1990), în care a întruchipat-o pe Vivian Ward, și în care l-a avut ca partener pe Richard Gere, i-a adus Juliei Roberts recunoașterea internațională, dar și o a doua nominalizare la Oscar. Pentru același rol a câștigat un Glob de Aur pentru cea mai bună actriță.

Totodată, potrivit www.forbes.com, Julia a devenit cea mai bine plătită actriță de la Hollywood, fiind prima actriță care a încasat suma de 20 milioane de dolari pentru acest film, un salariu standard pentru superstarurile de sex masculin de la Hollywood. Roberts deține, în continuare, recordul mondial pentru cel mai mare salariu încasat vreodată de o actriță, respectiv 25 de milioane de dolari pentru filmul ''Mona Lisa Smiles'', în care a jucat în 2003.

Timp de un deceniu, până în 2000, actrița a abordat o serie de roluri variate, care au avut mai puțin sau mai mult succes la public: ''Flatliners'' (1990), ''Sleeping with the Enemy'' (1991), ''Hook'' (1991), ''Dying Young'' (1991), ''The Pelican Brief'' (1993), ''I Love Trouble'' (1994), ''Pręt-a-Porter'' (1994), ''Something to Talk About'' (1995), ''Michael Collins'' (1996), ''Mary Reilly'' (1996), ''My Best Friend's Wedding'' (1997), ''Conspiracy Theory'' (1997), ''Stepmom'' (1998), ''Runaway Bride'' (1999) și ''Notting Hill'' (1999).

Dintre acestea, filmele "The Pelican Brief" (1996), în care l-a avut ca partener pe Denzel Washington, "My Best Friend's Wedding" (1997), considerat de criticii cineaști un adevărat triumf profesional și ''Notting Hill'', în care l-a avut partener pe Hugh Grant au fost printre cele mai bune ale actriței.

Julia Roberts a oferit în 2000, o prestație de excepție în filmul ''Erin Brockovich'', în care a jucat rolul unei mame singure și secretare perseverente, care și-a convins patronul, un reputat avocat, interpretat de Albert Finney, să acționeze în justiție o companie care a contaminat rezervele de apă dintr-o zonă aridă. Rolul i-a adus numeroase premii, printre care și Oscarul pentru cea mai bună interpretare feminină (2001).

În 2001 a interpretat rolul principal din filmul ''The Mexican'', în care l-a avut ca partener pe Brad Pitt, și a jucat în producția ''Ocean's 11'', alături de același Brad Pitt și de George Clooney, urmat, în 2004, de ''Ocean's Twelve''. Tot în 2004, a jucat, alături de Clive Owen, Natalie Portman și Jude Law, în ''Closer''.

În 2006, Julia Roberts s-a îndreptat către teatru, făcându-și debutul pe Broadway cu rolul Nan din ''Three Days of Rain'', alături de Bradley Cooper și de Paul Rudd.

Actrița și-a împrumutat vocea personajelor din filmele de animație ''The Ant Bully'' (2006), ''Charlotte's Web'' (2006) și ''Smurfs: The Lost Village'' (2017).

A revenit la cinematografie, cu rolul din filmul ''Charlie Wilson's War'' (2007), alături de Tom Hanks și de Philip Seymour Hoffman, primind o nominalizare la Globul de Aur, pentru cea mai bună actriță în rol secundar. Următorul proiect, ''Fireflies in the Garden'' (2008), i-a oferit ocazia să lucreze cu soțul său, Danny Moder, director de imagine la această producție. În 2009, a jucat în filmul ''Duplicity'', în care l-a avut ca partener pe actorul Clive Owen, iar în anul următor a evoluat în comedia ''Valentine's Day'' și drama ''Eat Pray Love'', o adaptare cinematografică a cărții semnate de Elizabeth Gilbert. În 2011, a jucat alături de Tom Hanks, în filmul ''Larry Crowne''.

Pe lângă actorie, Julia Roberts a lucrat și în spatele camerelor de filmat, fiind unul dintre producătorii filmelor ''Stepmom'' (1998), ''Eat Pray Love'' (2010), ''Jesus Henry Christ'' (2011), ''Mallory'' (2012), ''The Friday Night Knitting Club'' (2013), dar și producătorul executiv al adaptării cinematografice ''Kit Kittredge: An American Girl'' (2008), potrivit www.cinemagia.ro.

În 2012, actrița a jucat în comedia fantastică ''Mirror Mirror'', o adaptare a celebrei povești germane ''Albă ca Zăpada'', avându-i alături pe actorii Armie Hammer, Nathan Lane și Lily Collins, iar anul următor în drama ''August: Osage County'', alături de Abigail Breslin, Ewan McGregor și Meryl Streep, care i-a adus nominalizări la Oscar, Globul de Aur și BAFTA.

Julia Roberts a oferit o interpretare remarcabilă pe micul ecran în drama ''The Normal Heart'' (2014), cu Mark Ruffalo, Matt Bomer și Jim Parsons, bazată pe piesa lui Larry Kramer. Pentru interpretarea unui doctor care tratează un grup de homosexuali, în primii ani ai crizei declanșate de maladia SIDA, Julia Roberts a primit un premiu Emmy, pentru cel mai bun rol secundar feminin.

Printre proiectele din același an s-a numărat apariția actriței în cel de-al doilea sezon a seriei de documentare ''Makers: Women Who Make America'', în care a portretizat ''Femeile de la Hollywood'', dar și ca model al brandului Givenchy pentru campania de primăvară/vară din 2015, potrivit www.thefamouspeople.com.

În 2015, Julia Roberts a jucat, alături de Nicole Kidman și de Chiwetel Ejiofor, în thriller-ul polițist ''Secret in Their Eyes'', iar în 2016 a jucat în comedia ''Mother's Day'', în regia lui Garry Marshall.

Tot în 2016, a jucat în pelicula ''Money Monster'' în regia lui Jodie Foster, în care l-a avut ca partener pe George Clooney, și s-a întors pe micul ecran într-o producție adaptată după cea mai nouă carte a scriitoarei Maria Semple, "Today Will Be Different".

Actrița Julia Roberts și actorul George Clooney protagoniști ai filmului ''Money Monster'' parrticipă la prezentarea acestuia în cadrul celei de-a 69-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes (12 mai 2016)

La 17 noiembrie 2017 (SUA) este programată lansarea celui mai nou film în care joacă Julia Roberts, intitulat ''Wonder'' în regia lui Stephen Chbosky. Filmul este bazat pe romanul cu același nume aflat pe lista de bestseller-uri a New York Times, care spune povestea incredibilă a unui puști, August Pullman, cu probleme faciale, care urmează clasa a cincea în cadrul unei școli publice elementare pentru prima oară, potrivit www.imdb.com.

În 2018, va fi lansat serialul de televiziune ''Homecoming'', în care Julia Roberts are rolul principal. Serialul, care va fi difuzat de Amazon Prime Video, a fost scris de Sam Esmail, care este și regizorul proiectului, și prezintă viața a trei personaje centrale: o asistentă socială angajată de această agenție secretă (Roberts), supervizorul său și un soldat.

Actrița a fost căsătorită cu Lyle Lovett, un cântăreț de muzică country, între 1993-1995. În 2002, s-a căsătorit cu regizorul de imagine Danny Moder, cu care are trei copii: gemenii Hazel și Phinnaeus, născuți în 2004, și Henry Daniel, născut în 2007.

La 23 de ani, Julia Roberts apărea pe coperta numărului special al revistei "People" — World's Most Beautiful Woman. După 26 ani, în 2017, aceeași revistă "People" a declarat-o din nou pe Julia Roberts ca fiind cea mai frumoasă femeie din lume.

AGERPRES

Teatru Independent la ARCUB: Comedia  dulce-AMARĂ „RESPIRO – Vacanţă pe acoperiş”  se joacă pe 13 şi 14 iunie la Sala Mare ARCUB
Teatru și film 31 Mai 2023, 12:51

Teatru Independent la ARCUB: Comedia dulce-AMARĂ „RESPIRO – Vacanţă pe acoperiş” se joacă pe 13 şi 14 iunie la Sala Mare ARCUB

Una dintre cele mai nou apărute companii de teatru independent din România, RESPIROComp., în parteneriat cu...

Teatru Independent la ARCUB: Comedia dulce-AMARĂ „RESPIRO – Vacanţă pe acoperiş” se joacă pe 13 şi 14 iunie la Sala Mare ARCUB
La TGST au început repetițiile la „Dragonul” - un spectacol de Evhgeni Schwarz, în regia lui Yuri Kordonsky
Teatru și film 31 Mai 2023, 11:57

La TGST au început repetițiile la „Dragonul” - un spectacol de Evhgeni Schwarz, în regia lui Yuri Kordonsky

Teatrul German a început repetițiile la cea mai nouă producție  - Dragonul de Evgheni Schwarz, în regia lui...

La TGST au început repetițiile la „Dragonul” - un spectacol de Evhgeni Schwarz, în regia lui Yuri Kordonsky
CineVentura, tabară de creație cinematografică pentru copii Plaiul Foii, platou de filmare
Teatru și film 31 Mai 2023, 11:40

CineVentura, tabară de creație cinematografică pentru copii Plaiul Foii, platou de filmare

La finalul lunii iunie, Rezervația Naturală Plaiul Foii devine platou de filmare. 18 copii cu vârste cuprinse între 10 și 14...

CineVentura, tabară de creație cinematografică pentru copii Plaiul Foii, platou de filmare
S-a pregătit să devină actriță, dar adevărata pasiune s-a arătat la masa de montaj
Teatru și film 31 Mai 2023, 09:51

S-a pregătit să devină actriță, dar adevărata pasiune s-a arătat la masa de montaj

Peste 40 de ani i-a petrecut în camera de montaj; a prins montajul analog şi trecerea la digital. Primul film pe al...

S-a pregătit să devină actriță, dar adevărata pasiune s-a arătat la masa de montaj
Martin Scorsese va realiza un film despre Isus
Teatru și film 30 Mai 2023, 13:29

Martin Scorsese va realiza un film despre Isus

Martin Scorsese va realiza un nou film despre Isus. Anunţul a fost făcut după audienţa în care a fost primit de Papa...

Martin Scorsese va realiza un film despre Isus
„Arsenie. Viața de apoi”, de Alexandru Solomon,  în competiția Proxima de la Karlovy Vary IFF
Teatru și film 30 Mai 2023, 12:24

„Arsenie. Viața de apoi”, de Alexandru Solomon, în competiția Proxima de la Karlovy Vary IFF

Lungmetrajul „Arsenie. Viața de apoi”, road movie documentar scris și regizat de Alexandru Solomon, a fost...

„Arsenie. Viața de apoi”, de Alexandru Solomon, în competiția Proxima de la Karlovy Vary IFF
Teatrul Național Radiofonic premiat la cea de-a doua ediție a Premiilor „Together for Peace”Asia-Pacific Broadcasting Union 2023
Teatru și film 29 Mai 2023, 12:40

Teatrul Național Radiofonic premiat la cea de-a doua ediție a Premiilor „Together for Peace”Asia-Pacific Broadcasting Union 2023

  Cea de-a doua ediție a  Premiilor„Together for Peace” Asia-Pacific Broadcasting Union  ( ABU )...

Teatrul Național Radiofonic premiat la cea de-a doua ediție a Premiilor „Together for Peace”Asia-Pacific Broadcasting Union 2023
Spectacolul “LUMEA LUI FRANK”, în premieră,  la Teatrul Tineretului Metropolis!
Teatru și film 29 Mai 2023, 12:01

Spectacolul “LUMEA LUI FRANK”, în premieră,  la Teatrul Tineretului Metropolis!

O poveste universală despre iubire, singurătate, disperare și reversul lor; despre relația ambivalentă dintre un tată ajuns...

Spectacolul “LUMEA LUI FRANK”, în premieră,  la Teatrul Tineretului Metropolis!
Ascultă live

Ascultă live

21:00 - 21:10
Povestea de seară
Ascultă live Radio România Cultural
21:00 - 21:05
ŞTIRI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:10 - 22:00
CU INIMA DESCHISĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj