Ascultă Radio România Cultural Live

GRĂDINA DE STICLĂ în premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic

21 Aprilie 2022, 18:58

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, în seria Dramaturgi români contemporani, Grădina de sticlă – după romanul omonim de Tatiana Țîbuleac. Dramatizarea și adaptarea radiofonică: Magda Duțu. Regia artistică: Petru Hadârcă.

 

În distribuție: Diana Decuseară, Rodica Mandache, Coca Bloos, Mircea Rusu, Petru Hadârcă, Angela Ciobanu, Mircea Constantinescu, Ghenadie Gâlcă, Aliona Triboi, Alexandru Pleșca, Annemary Ziegler, Cristina Constantinescu, Daniel Tudorică, Violeta Berbiuc. Interpretarea la chitară: Alexandru Pleșca. Regia de montaj: Dana Lupu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Luiza Mateescu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Ion-Costin Manoliu. Coordonator de proiect: Magda Duțu

 

Spectacolul radiofonic Grădina de sticlă, realizat în colaborare cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, va fi difuzat în premieră absolută, în perioada 25 – 28 aprilie 2022, de la ora 23.05, la Radio România Actualități, în formatul de teatru serial.

Grădina de sticlă se va prezenta și sub forma unui spectacol de teatru radiofonic în două părți, pe 5 și 12 mai 2022, de la ora 19.00, la Radio România Cultural și pe 21 și 28 mai 2022, de la ora 13.15, la Radio România Internațional 2.

 

În copilărie am petrecut ore în șir ascultând teatru la microfon. Îmi amintesc cum ne închideam cu bunica în bucătărie, dădeam radioul mai tare și, de cum auzeam genericul emisiunii, amuțeam. Simțindu-se vinovată că pierde timpul fără vreo treabă serioasă, ea împletea ciorapi sau fulare, alegea grâu sau depăna gheme. Eu însă aveam voie doar să ascult. Și ascultam. Au fost singurele momente în care între noi nu a existat ierarhie, ci doar o poveste. Pentru bunica, care în afară de Siberia nu a fost nicăieri, spectacolele de la radio au rămas cele mai frumoase călătorii. Pentru mine – au fost începutul unei căutări.Grădina de sticlăeste o carte care a pornit de la un ghem de voci. Voci care uneori mă mângâie, alteori mă rănesc, voci pe care a trebuit să le adun într-un singur loc și să le îngrădesc. Acum acele voci nu sunt doar la mine în cap, în spatele lor sunt oameni vii și o lume întreagă.” – mărturisește Tatiana Țîbuleac, cu prilejul acestei prime montări care se realizează după romanul său, premiera radiofonică Grădina de sticlă.

 

Tatiana Țîbuleac s-a născut pe 15 octombrie 1978, în Chișinău, Republica Moldova. Este absolventă a Liceului „Iulia Hașdeu” din Chișinău; licențiată a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova. Devine cunoscută publicului larg în 1995, când inițiază rubrica „Povești adevărate” în cotidianul Flux. Din 1999 face parte din echipa PRO TV Chișinău, în calitate de reporter, editor și prezentatoare de știri. Chiar dacă activitatea sa de jurnalistă în spațiul moldovenesc îi promitea o carieră de succes, a preferat să se stabilească în Paris, în 2008, urmându-și pasiunea pentru scris, în paralel cu cea pentru lumea audiovizualului.

Debutul editorial a fost cu Fabule moderne, la Editura Urma Ta, Chișinău, 2014, ediția a II-a, apărând la Brașov, în 2016, la Editura Libris Editorial. În 2017, a publicat romanul Vara în care mama a avut ochii verzi, care s-a bucurat de succes, atât în spațiul francez, cât și în cel românesc, fiind considerată una dintre cele mai răscolitoare povești din literatura română contemporană. Pentru acest roman, în anul 2018, a obținut Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Premiul revistei Observator cultural și Premiul ObservatorLyceum. A fost tradus în franceză, spaniolă, germană și poloneză.

 

Grădina de sticlă este al doilea roman al Tatianei Țîbuleac și a fost distins cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, în mai 2019. Acest premiul se acordă anual, începând cu 2009, unor tineri scriitori contemporani de opere de ficțiune, din fiecare țară participantă la competiție. Sprijinit de programul Europa Creativă, Premiul EUPL are rolul de a evidenţia creativitatea, diversitatea şi bogăţia literaturii europene contemporane, precum şi de a promova circulaţia literaturii în Uniune. Tatiana Țîbuleac a fost nominalizată la acest premiu din partea României.

Grădina de sticlă de Tatiana Țîbuleac este cartea unei copilării dramatice, atipice; un roman care vorbește despre viața unei orfane (Lastocika), luată în grijă de o femeie singură și ambițioasă, grijulie dar și foarte dură (Tamara Pavlovna), într-un Chișinău care vrea să se rupă de reminiscențele comuniste. Este și cartea renașterii limbii române în Republica Moldova.

Considerată un adevărat fenomen literar, Tatiana Țîbuleac stăpânește bine tehnica baleiajului trecut-prezent, atât de folosită, și reușește, în plus, să aducă în structura textului său, prin mijloace proprii, atâta poezie, încât să surprindă, să incite și în final, să încânte cititorul.

Tatiana Țîbuleac revine, în forță, într-un alt context și la un alt nivel, la tema maternă, a copilului iubit/neiubit, a consecințelor tragice ale «neiubirii», a remușcării, într-o carte la fel de tulburătoare ca și Vara în care mama a avut ochii verzi. Orfana care descoperă un Chișinău multicultural a fost înfiată dintr-un orfelinat sătesc, de o femeie singură și ambițioasă, care vrea să-i ofere un viitor prosper ori poate cumpărată ca mână de lucru și exploatată la fel de nemilos ca în romanele lui Dickens? Întrebările te urmăresc și după lectura pasionantă a acestui roman de formație a unei fete care crește între două limbi și două culturi, în anii când se schimbă frontierele și sistemele politice. Gradina de sticlăreconfirmă intrarea în literatura de azi a unei scriitoare pe cât de talentate, pe atât de inteligente, care știe să alieze cruzimea observației si compasiunea față de suferință, scoțând la iveală tragedia destinelor și frumusețea vieții.” – consideră Gabriela Adameșteanu.

Tatiana Țîbuleac e o povestașă paradoxală. Ea știe, ca foarte puține scriitoare române contemporane, că «o poveste nu lasă niciodată lucrurile nerezolvate». (…) ÎnGrădina de sticlăpovestește o lume aflată pe granița mișcătoare dintre coagulare și dezagregare, dintre Rusia și Europa, dintre luptă și fatalitate. Grădina de sticlă este, în mai multe feluri, romanul unei întregi generații feminine și al unei povestitoare pe cât de autentice, pe atât de surprinzătoare.” – apreciază Simona Sora.

 

Spectacolul radiofonic pe care îl propunem este prima montare care se realizează după Grădina de sticlă și va fi prezentat în premieră absolută de Teatrul Național Radiofonic, în seria „Dramaturgi români contemporani”. De-a lungul anilor, în cadrul acestui proiect, am realizat și alte spectacole după piese sau romane ale unor dramaturgi sau scriitori basarabeni: Turiștii de Constantin Cheianu, în regia Ilincăi Stihi (2004); Alegerea lui Alexandru Suțțo de Dumitru Crudu, în regia lui Gavriil Pinte (2005); Șase autori în căutarea unui personaj de Val Butnaru, în regia lui Petru Hadârcă (2006); Avant de mourir de Val Butnaru, în regia lui Petru Hadârcă (2010); Hronicul Găinarilor de Aureliu Busuioc, în regia lui Petru Hadârcă (2011); Sfaturile Melaniei de Irina Nechit, în regia lui Petru Hadârcă (2018) și, acum, Grădina de sticlă de Tatiana Țîbuleac, în regia lui Petru Hadârcă (2022).

În seria „Biografii, memorii”, au fost realizate alte două spectacole-mărturie, după Cartea foametei de Larisa Turea (2016) și Stalin mi-a furat copilăria de Boris Vasiliev (2019), ambele în regia lui Petru Hadârcă.

Grădina de sticlă reunește actori din București (Rodica Mandache – Tamara Pavlovna,  Mircea Rusu – Zahar Antonovici, Coca Bloos – Raia, Mircea Constantinescu – Polcovnicul, Annemary Ziegler – Maricica, Cristina Constantinescu – Oxanka, Daniel Tudorică – Volodâmâr, Violeta Berbiuc – Bella Isaakovna) și Chișinău  (Diana Decuseară – Lastocika, Petru Hadârcă – Mihail Pavlovici, Angela Ciobanu – Șurocika, Aliona Triboi – Katia, Ghenadie Gâlcă – Pavlik, Alexandru Pleșca – Lioncik). Lumea cartierului din Chișinău, atât de cunoscută și de aproape actorilor din Chișinău, i-a determinat să se implice cu și mai mare bucurie și emoție la înregistrarea spectacolului, alături de actorii din București și de întreaga echipă de creație. În rolul principal, Diana Decuseară, actriță a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, oferă o demonstrație de talent și empatie cu personajul, de seriozitate și implicare profesională.

 

Magda Duțu

Proiectul „Focus pe Griviței”
Teatru și film 26 Septembrie 2023, 10:26

Proiectul „Focus pe Griviței”

15 elevi de la Școala Gimnazială Nr. 15 din cartierul Grivița, Brașov se vor transforma în regizori de filme documentare prin...

Proiectul „Focus pe Griviței”
De azi până duminică, Bucureștiul devine o destinație pentru iubitorii filmului experimental
Teatru și film 26 Septembrie 2023, 10:12

De azi până duminică, Bucureștiul devine o destinație pentru iubitorii filmului experimental

Filmul experimental are o soartă nu tocmai fericită: greu de obţinut finanţări, greu de distribuit, dacă nu imposibil. Cu...

De azi până duminică, Bucureștiul devine o destinație pentru iubitorii filmului experimental
TOMODACHI pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, 28 septembrie 2023
Teatru și film 26 Septembrie 2023, 09:43

TOMODACHI pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, 28 septembrie 2023

Joi, 28 septembrie 2023 , la ora 18:00, pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini” se va juca TOMODACHI , un...

TOMODACHI pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, 28 septembrie 2023
Spectacolul „Sakura Sandwich” - Premiera noii stagiuni la Teatrul „Andrei Mureșanu”
Teatru și film 25 Septembrie 2023, 14:30

Spectacolul „Sakura Sandwich” - Premiera noii stagiuni la Teatrul „Andrei Mureșanu”

Teatrul „Andrei Mureșanu” aduce în atenția publicului premiera spectacolului „Sakura Sandwich”,...

Spectacolul „Sakura Sandwich” - Premiera noii stagiuni la Teatrul „Andrei Mureșanu”
Bucharest International Film Festival își prezintă filmele câștigătoare
Teatru și film 25 Septembrie 2023, 14:08

Bucharest International Film Festival își prezintă filmele câștigătoare

Premiile au fost acordate în prezența Alteței Sale Regale, Principele Radu al României.

Bucharest International Film Festival își prezintă filmele câștigătoare
Originalitatea tinerilor creatori independenți, premiată la ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe
Teatru și film 25 Septembrie 2023, 12:09

Originalitatea tinerilor creatori independenți, premiată la ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie,...

Originalitatea tinerilor creatori independenți, premiată la ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe
Revizorul de Gogol - în versiunea Teatrului Satiricus din Chişinău - se joacă pe 30 septembrie la Bucureşti
Teatru și film 25 Septembrie 2023, 09:35

Revizorul de Gogol - în versiunea Teatrului Satiricus din Chişinău - se joacă pe 30 septembrie la Bucureşti

Sâmbătă, 30 septembrie , ora 19:00, Revizorul  de Gogol, în regia artistică şi scenografia lui A lexandru...

Revizorul de Gogol - în versiunea Teatrului Satiricus din Chişinău - se joacă pe 30 septembrie la Bucureşti
Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1000, 1.000.000 de povești“ - FITC #15
Teatru și film 25 Septembrie 2023, 06:07

Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1000, 1.000.000 de povești“ - FITC #15

București: 7 - 14 octombrie 2023 Tema ediției: Tehnologii multimedia în spectacolele pentru copii Între 7 și 14...

Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1000, 1.000.000 de povești“ - FITC #15
Ascultă live

Ascultă live

16:30 - 17:00
Vocea umană
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru