Ascultă Radio România Cultural Live

Interviu cu actrița și producătoarea australină BOJANA NOVAKOVIC: „Îmi place să lucrez cu oameni care sunt prezenți și care se bucura de meseria lor la fel de mult ca mine”

collage

23 Iunie 2021, 08:57

Zilele acestea Canalul Epic Drama al Viasat World a început difuzarea unei noi miniserii, Operation Buffalo, aşa că am invitat-o pe Boyana Novakovic, care este în distribuţie să vorbim despre el. Cunoscuta pentru roluri precum Det. Lizzie Needham în serialul de televiziune Instinct, dar si pentru cele din filmele hollywoodiene Drag Me to Hell, Edge of Darkness, Devil, Generation Um ..., The Little Death, I, Tonya și Birds of Prey,ea deține o companie teatrală împreună cu Tanya Goldberg (Ride On Theatre la Sydney și Melbourne), unde joacă, regizează si produce piese.

Bine ai venit la Scenă şi Ecranul, Boyana!

BN- Mulţumesc că m-ai invitat!

MP- Miniseria are deja 11 nominalizări la Premiile Academiei Australiene de Cinema şi Televiziune şi va avea premniera în România foarte curând , lucru de care ne bucurăm. Care crezi că este cel mai atractiv element al ei?

BN- Pentru mine cel mai de interes este cu siguranță aspectul comediei care ascunde însă o poveste foarte, foarte întunecată, despre înșelăciune politică şi corupție,despre ecologie, ocupație și teme despre care cred că sunt actuale la nivel global şi astăzi. Și tocmai pt ca serialul vorbeşte despre aceste lucruri particulare, este incredibil de captivant. Şi începe cu – să-i zicem o „lucrătoare sexulă” care îi cântă un cântec unui soldat, și asta pare că are ca rezultat că aproape toți mor. Nu spun mai mult! Şi nu, toată lumea moare, nu vă faceți griji, dar există o mulțime de decese. Da. Și, la mijloc, este o alegorie, dar și o parodie de proporţii. Și într-adevăr transcende genuri şi e incredibil de nostimă, inteligentă şi spirituală şi vizează o perioadă anume a istoriei australiene care este relevantă global şi astăzi.

MP Un mix captivant aş zice cu spionaj, un pic de thriller, satiră politică şi comedie.Subiectul nu este ficţional, Operaţiunea Buffalo a existat. Dar personajele, sunt vreunele reale?

BN- Personajele sunt complet inventate mai ales datorită satirei, dar evenimentele sunt reale: că Australia a folosit arme şi bombe nucleare în deşert, fără să îi informeze pe aborigeni sau populaţia, că au trimis baloane meteo să colecteze date despre uraniu şi radiaţii, oamenii din vecinătate şi din oraşe neştiind că radiaţiile se propagă sute de mile. Tot adevărat e că barăcile armatei erau vizitate de mulţime de prostituate care erau singurele femei de acolo în afara asistentelor medicale. Ceea ce creează un sol foarte fertil pentru o piesă de dramă foarte ispititoare.

MP- Cred că s-au documentat serios pentru acest scenariu.

BN- Peter Duncan care l-a creat nu doar a cercetat totul, dar este şi o veritabilă forţă creatoare care a mixat evenimentele istorice reale cu propria-i imaginaţie sclipitoare.

MP- Cine e Molly personajul tău?

BN- Este o lucrătoare sexuală înţeleaptă şi autoritară. Îmi place că îi depăşeşte pe toţi ,singurul ei tel fiind să-şi salveze fetele.Este o feneie incredibil de curajoasă care mituieşte politicieni ca să obţină ceea ce vrea, adică fetele să rămână împreună.Îmi place traiectoria poveştii ei care se bazează în totalitate pe dorinţa de a le ştii pe fetele ei în siguranţă. Şi cred că este că nicio altă alegorie cunoscuta- felul în care ea care nu precupeţeşte nimic pt asta. În fapt mituieşte politicieni şi este aproape ucisă de echivalentul CIA în Australia apoi se produce o întorsătură de situaţie şi ea creaaza probleme explozibile.

MP- Este un personaj feminin de forţă.

BN- E un personaj de forţă, indiferent de sex, iar ea este foarte puternică şi îmi place să o joc iar faptul că scapă de sub control nu e mereu sinonim cu puterea.

MP- Preferi rolurile în seriale care evoluează pe parcursul episoadelor sau sezoanelor, sau lungmetrajele?

BN- Cred că prefer serialele pt că ai mai mult timp şi se crează o familie căci pt mine munca dintre filmări este la fel de importantă şi răsplătitoare ca aceea din faţa camerei. La miniserii ai mult mai mult timp să creezi, ceea ce facilitează prieteniile, relatitiile ca-ntr-o familie.Prefer asta, dar nu înseamnă că nu îmi place să fac film. Îmi plac seriile tv pt ca atunci apar relaţii pe termen lung care sunt ca prieteniile lungi spre deosebire de film care se consuma ca o relaţie de-o noapte, uneori uimitoare alteori dezamăgitoare.

MP- Poate serialele dau stabilitate şi pt că sunt contracte care durează mai mult.

BN- Da aşa e, Și, de cele mai multe ori, știi cu adevărat că ai doar unul sau două roluri pe an, deşi uneori nici măcar asta. Aşa că atunci când lucrezi la o serie pt televiziune și știi că ai șase luni de filmat în față, e un sentiment diferit.

MP- Apropo de film, unul dintre cele mai recente roluri ale tale este într-un film de la Hollywood „ Birds of Prey and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn” cu un scenariu spectaculos şi o distribuţie asemenea. Cum a fost experiența de a lucra cu actori extraordinari ca Margot Robbie, Ewan McGregor?

BN- Lucrasem deja cu Margot Robbie la spectacolul meu. Am un show live cu invitaţi care joacă împreună cu mine în fiecare seară, este eminamente improvizat. Aşa că jucasem cu ea noi două o oră întreagă pe scenă.Mai mult decât rolul meu din film care a fost mic dar foarte , foarte provocator, aşa că trebuie să recunosc - a trebuit să mă concentrez. Era o distribuţie incredibilă, ne-am distrat.Şi probabil pt ca rolul meu a fost atât de intens , experiența rămasă a fost că toţi au avut grijă de mine când a trebuit să fac toate lucrurile alea. Despre Ewan McGregor pot spune că era minunat. Ne-am distrat când a fost cazul, dar am stat la locul meu şi am lucrat pe paltou atât cât să fiu ca un musafir în lumea lor şi mi-a făcut mare plăcere.

MP- Ai și un teatru, așa că dacă nu esti pe vreun platou de filmare sau în studiou, conduci această companie. Cum stai cu managementul timpului, Boyana?

BN- Da, am facut asta vreo 13 ani dupa ce am terminat scola de teatru dar acum cativa ani am inceput sa scriu si sa ma implic mai mult in televiziune, asa ca prietena mea Tanya cu care am pus bazele companiei a continuat. Am facut 13 spectacole in 10 ani, unul sau doua pe an regizam si produceam amandoua si jucam in ele, foarte implicate desi aveam stiluri diferite.Si imi amintesc chiar ca am refuzat o oferta in SUA de a lucra in televiziune, tocmai pentru ca scriam o piesa pentru compania noastra, apoi am facut spectacolul. Mi-am asumat asta si asa am facut ca totul sa functioneze- mi-am luat un angajament si m-am tinut de el.

Si nu am avut nici asistenti personali, doar un producator cu care am lucrat dar am reusit sa imbinam lucrul si viata personala, uneori insa renuntand la somn!

Imi amintesc de o perioada in care regizam un spectacol la Sydney si zburam si la Boston unde lucram la Edge of Darkness cu Mel Gibson si chiar in seara premierei am venit in ultima clipa, dar am reusit si apoi am avut un co-regizor care a preluat spectacolul pe parcursul sezonului. Asa ca , uite, a fost posibil asta, e posibil sa faci lucrurile sa functioneze daca vrei.

MP- Cum a fost pandemia în Australia pentru actori și toți oamenii implicați în industrie?

BN- Maitoată perioadă am fost în SUA, aşa că pentru mine personal a fost dezastruos. Nu am lucrat mai mult de un an, deşi aveam două angajamente la New York- care însă s-au anulat. Apoi am aşteptat şi am tot aşteptat, mi s-a anulat şi un contract în Serbia, apoi am refuzat un altul pentru că am crezut că lucrurile se vor îmbunătăţi şi voi relua lucrul. Dar nu a fost aşa. A fost un mix de alegeri neinspirate şi ghinion.Nu mi s-a mai întâmplat să nu lucrez atâta timp de când aveam 10 ani. Dar am revenit în Australia şi este fantasctic, căci se întâmplă o mulţime de lucruri. Acum sunt în Adelaide pentru festivalul de cabaret. O să ies din carantină în câteva zile şi într-o săptămână voi fi pe scenă şi abia aştept deşi am şi emoţii.Dar se întâmplă o mulţime de lucruri aici, teatrul îşi revine, începe iar să se filmeze şi vin o mulţime de producţii din străinătate. Şi mă bucur că Australia o duce bine şi că sunt acum aici.

MP- Știu că și sora ta este în actriță. A existat vreo emulație între tine și Valentina, în copilărie , poate? Discutaţi despre proiectele voastre de acum, vă consultaţi?

BN- Valentina s-a orientat acum mai mult către lucrul în spatele camerei, produce mai mult decât joacă. Și cred că treptat şi eu am să fac tot aşa . Şi da, vorbim despre teme și chestii din culise, pentru că nu știu dacă știți, dar am făcut un documentar despre mătușa mea din Serbia și îl editez chiar acum. Desigur, am vorbit șidespre actorie, dar cred că amândouă suntem puțin mai interesate de aspectul creativ , de a crea povești, de a facilita relațiile creative și de tot felul de lucruri de astea.

MP- În cariera ta ai avut ocazia să întâlneşti mult ecelebritati. Care a fost cea mai impresionantă întâlnire?

BN- Iubesc toate vedetele cu care am lucrat Şi am lucrat cu o mulțime de oameni. Și chiar spectacolul live, pe care îl fac acum în Australia, este o experiență în care am lucrat de la ​​toți actorii de top, la actori de care nu am mai auzit până atunci. Și, de fapt, unele dintre cele mai plăcute experiențe ale mele sunt legate oameni ale căror nume uneori nu mi le mai amintesc. Dar cred că în ceea ce privește celebritățile, știi, chiar mi-a făcut plăcere să lucrez cu Keanu Reeves. Și îmi place foarte mult să lucrez cu Alan Cumming cu care am o relaţie profesională de câţiva ani care continuă pentru că suntem amândoi în Adelaide acum. Și el are un spectacol în care joc şi eu, și va fi invitat în spectacolul meu și tot felul de alte lucruri. Sincer, îmi place să lucrez cu oameni care sunt prezenți și care se bucura de meseria lor la fel de mult ca și mine.

MP- Mi-a plăcut fiecare secundă a întâlnirii noastre, Boyana. Îţi mulțumesc pentru interviu şi Abia aștept să văd nouă serie Operation Buffalo la Epic Drama.

BN- Mulțumesc. Abia aștept şi eu.

MP- Să ai o zi frumoasă și o vară frumoasă.

BN- Mulțumesc. Și tu.

Interviu realizat de Michaela Platon

Credit foto Cinemagia

Premieră la Teatrul ACT: „Linia solară” de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Radu Iacoban
Teatru și film 27 Martie 2023, 10:36

Premieră la Teatrul ACT: „Linia solară” de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Radu Iacoban

  Vineri și sâmbătă,  7 și 8 aprilie , de la ora 19.30, Teatrul ACT vă invită la  premiera...

Premieră la Teatrul ACT: „Linia solară” de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Radu Iacoban
Ediţie extraordinară a „Anotimpurilor dialogului despre teatru” cu Octavian Saiu de Ziua Mondială a Teatrului
Teatru și film 27 Martie 2023, 06:49

Ediţie extraordinară a „Anotimpurilor dialogului despre teatru” cu Octavian Saiu de Ziua Mondială a Teatrului

O întâlnire online cu Amelie Deuflhard, directoarea artistică a celui mai amplu spaţiu dedicat artelor spectacolului...

Ediţie extraordinară a „Anotimpurilor dialogului despre teatru” cu Octavian Saiu de Ziua Mondială a Teatrului
Yuri Kordonsky și Andrei Șerban – Întâlnire (internațională) în două acte, la Bulandra, de Ziua Mondială a Teatrului
Teatru și film 27 Martie 2023, 06:44

Yuri Kordonsky și Andrei Șerban – Întâlnire (internațională) în două acte, la Bulandra, de Ziua Mondială a Teatrului

Anul acesta, pe 27 martie, Teatrul Bulandra va sărbători Ziua Mondială a Teatrului printr-o nouă conversație-eveniment,...

Yuri Kordonsky și Andrei Șerban – Întâlnire (internațională) în două acte, la Bulandra, de Ziua Mondială a Teatrului
Ziua Mondială a Teatrului la ODEON - Mareșala, regia Alina Nelega - Spectacol lectură
Teatru și film 27 Martie 2023, 06:12

Ziua Mondială a Teatrului la ODEON - Mareșala, regia Alina Nelega - Spectacol lectură

după romanul Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc de Alina Nelega Luni, 27 martie, ora 19.00,...

Ziua Mondială a Teatrului la ODEON - Mareșala, regia Alina Nelega - Spectacol lectură
„Uși Deschise” la UNATC în perioada 6-8 aprilie 2023
Teatru și film 26 Martie 2023, 06:21

„Uși Deschise” la UNATC în perioada 6-8 aprilie 2023

În perioada 6-8 aprilie, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din...

„Uși Deschise” la UNATC în perioada 6-8 aprilie 2023
"Istoria de 200 de ani a familiei lui Johnny", documentar realizat de contrabasistul Michael Crețu, nepotul reputatului jazzman Johnny Răducanu, poate fi vizionat pe site-ul Radio România Cultural
Teatru și film 25 Martie 2023, 06:20

"Istoria de 200 de ani a familiei lui Johnny", documentar realizat de contrabasistul Michael Crețu, nepotul reputatului jazzman Johnny Răducanu, poate fi vizionat pe site-ul Radio România Cultural

Pe parcursul lunii martie 2023, cu acordul realizatorului emoționantului documentar, Michael Crețu, publicul are ocazia de a...

"Istoria de 200 de ani a familiei lui Johnny", documentar realizat de contrabasistul Michael Crețu, nepotul reputatului jazzman Johnny Răducanu, poate fi vizionat pe site-ul Radio România Cultural
Seria tv A Spy Among Friends, filmată parțial în România, nominalizată la BAFTA
Teatru și film 23 Martie 2023, 12:38

Seria tv A Spy Among Friends, filmată parțial în România, nominalizată la BAFTA

Ieri au fost anunțate nominalizările la Premiile BAFTA, ale profesioniștilor britanici din film și din televeziune.

Seria tv A Spy Among Friends, filmată parțial în România, nominalizată la BAFTA
Premiile UNITER, între scandal și nevoia de reformă
Teatru și film 23 Martie 2023, 07:44

Premiile UNITER, între scandal și nevoia de reformă

  Emisiunea „Scena și ecranul” i-a invitat la microfonul Radio România Cultural pe toți cei implicați...

Premiile UNITER, între scandal și nevoia de reformă
Ascultă live

Ascultă live

04:30 - 05:00
Discuri de cinci stele (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
04:05 - 04:53
100% MUZICĂ
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj