Ascultă Radio România Cultural Live

 LAUREN LEE SMITH –  protagonista seriei Frankie Drake Mysteries - interviu în exclusivitate realizat de Michaela Platon

 LAUREN LEE SMITH –  protagonista seriei Frankie Drake Mysteries - interviu în exclusivitate realizat de Michaela Platon
Untitled

26 Martie 2021, 16:00

MP -Zilele acestea canalul Epic Drama al Viasat World va difuza sezonul 4 din serialul Frankie Drake Mysteries şi sunt fericită să o am invitată pe Lauren Lee Smith. Bine ai venit la Scena şi Ecranul, Lauren!

LLS -Îţi mulţumesc pentru invitație, este minunat să fiu azi aici!

MP - Eşti Frankie Drake pentru un alt sezon al acestui canal care ne oferă seriale cu personaje feminine deosebite, care îşi devansează timpul şi trebuie să înfrunte mentalităţile secolului trecut pentru a se impune ca profesioniste. Cât de nerăbdătoare eşti de revenirea personajului tău într-un nou sezon?

LLS- Suntem cu toții foarte nerăbdători şi asta chiar de la finalul sezonului trei, când ne doream să revenim şi să vedem ce aduc nou personajele. Dar a venit pandemia şi am amânat iar şi iar aşa că la momentul în care am reînceput filmările toţi eram deja gata de acţiune şi dornici de lucru. Dacă pot găsi un singur lucru bun la pandemie- acela este că scenariştii au avut mai mult timp să se aplece asupra fiecărei poveşti înainte de a le filma, ceea ce a fost un adevărat lux, căci în mod normal filmăm pe masură ce ei scriu, iar acum a fost perfect să avem scenariul gata înainte de începe.

MP- Aţi fost mai relaxaţi!

LLS- Exact, mai relaxaţi şi nerăbdători să lucrăm după ce am fost departe de platou aproape un an, aşa că toată lumea a fost fericită să revină.

MP-Frankie este neîndoielnic un model, este o avangardistă, stilul ei transcende epoca în care trăiește, este o femeie puternică, inventivă şi curajoasă. Crezi că în zilele noastre este nevoie ca ficţiunea să reafirme locul pe care femeile îl au ca profesioniste?

LLS- Într-adevăr este un mare atu al scenariului, iar pentrut mine o bucurie să joc într-un serial care pune în lumină femei puternice, căci cele patru personaje vin din medii diferite şi fiecare îşi lasă amprenta în ceea ce face, ele fiind un fel de pioniere în domeniile lor. Aşa că a fost extraordinar să preiau rolul deşi fiica mea era atunci foarte mică și m-am gândit că este o şansă să particip la crearea unui serial de televiziune pe care să i-l pot arăta cândva cu mândrie. Este un show pe care îl poţi vedea cu toată familia, ceea ce e grozav mai alea în situaţii ca aceasta cu pandemia. Şi e adevărat că posturile tv sunt înclinate către filme mai întunecate, mai îndrăzneţe, dar este nevoie şi de seriale luminoase, moralizatoare, perfecte pentru un divertisment de familie de calitate.

MP- Agenţia Drake Private Detectives preia cazurile pe care poliţia le refuză, aşa că e o şansă unică de a fi rezolvate. Este asta o declaraţie a egalităţii femeilor cu bărbaţii în meseria de detectiv particular? Chiar şi pentru zilele noastre...

LLS- Exact, chiar şi în zilele noastre, da...şi cred că scenariştii au făcut o treabă extraordinară aducând în prim plan subiecte relevante pentru sec XIX, dar şi pt zilele noastre, ceea ce - dacă te gândești- pare o nebunie. Dar reuşesc să creeze aceste istorii relevante care sunt numai bune de povestit. Mai mult, ideea de a plasa acţiunea la începutul anilor `20 din sec trecut a fost foarte inspirată. O perioadă foarte interesantă pt femei, în care au obţinut dreptul la vot şi începutul unor vremuri de emancipare, apariția erei „flapper-girl” cu libertatea sexuală şi faptul că femeile erau acceptate în lume în felul în care erau.

MP-  Frankie nu e chiar o flapper girl, dar este totuşi foarte emacipata!

LLS- Da, exact şi cred că ea preferă stilul androgin tocmai pentru că îi dă mai multă libertate să se ocupe de cazuri şi descoperă că dacă se urcă repede pe motocicletă şi intră în acţiune, asta poate fi şi un stil personal. Şi face totul după propriile ei reguli, fără a respecta standerdele si conveniențele vremii. Şi toate femeile din serial fac la fel, sfidează normele.

MP- Stilul ei este doar uneori feminin și mult mai des androgin - ascunde asta vreun mesaj?

LLS- Cred ca pt mine androginismul ei este mai degrabă o modalitate pe care o foloseşte pentru a fi luată în serios, dar nu îi este teamă să se aranjeze şi să se folosească de feminitatea şi sexualitatea ei atunci când e nevoie şi cred că îi place să facă asta din când în când. Dar ştie că dacă arată într-un anumit fel, este luată mult mai în serios sau poate intra în locuri în care nu ar putea să o facă dacă ar fi îmbrăcată ca o flapper girl!

MP- Chiar dacă este o femeie frumoasă, Frankie e singură, are doar relaţii pasagere. Poate fi aceasta neimplicare într-o relaţie stabilă o formă de emancipare a femeii care este complet stăpână pe viaţa ei?

Cred că e puţin din fiecare. Frankie are o educaţie interesantă, a crescut cu tatăl ei hoinar, s-au mutat tot timpul şi au fost pe drumuri, aşa că e multă auto protecţie care vine de aici, dar cred că e şi încrezătoare că poate fi singură şi nu are nevoie de un bărbat care să aibă grijă de ea. Îi place compania lor, dar nu se bizuie pe ei, este o declaraţie despre cine e personajul acesta feminin care îşi depăşeşte timpul, vrea o slujbă, înființează o agenţie de detectivi şi face toate astea în termenii ei, dar asta nu înseamnă că nu agreează compania bărbaţilor.

MP- Aduce noul sezon personaje speciale, unele care să ne displacă sau pe care să le iubim?

LLS- Sigur că da. Frankie are chiar două persoane de care e interesată. De fapt începem sezonul într-un fel în care nu am mai văzut-o pe Frankie, într-o relaţie de iubire stabilă, şi e ceva nou pentru ea să fie aşa cu cineva. Iar la mijlocul sezonului apare o altă persoană şi atunci se dă o luptă interioară între cea ce caută şi ceea ce îşi doreşte. Şi, cine ştie, poate nu are nevoie de niciunul. E distractiv să joci într-un serial!

MP- Frankie este un personaj cu un trecut, a luptat într-un război, are cunoştinţe şi aptitudini speciale, dar acest trecut ne este doar parţial devoalat. Este un artificiu de script menit să mărească misterul personajului?

LLS- Da, chiar îmi place faptul că scenariștii nu au spus prea multe, iar sezonul 4 este extraordinar pt că spre final începem să aflăm lucruri despre trecutul ei; şi asta e farmecul serialelor care nu au practic o regulă când explorează un personaj, descoperind mereu lucruri noi. Și e incitant şi pentru actori, căci si noi aflăm aproape ca spectatorii ce a apărut, atunci când primim scenariul.

MP- Aceasta este nouă abordare cu care vine sezonul 4?

LLS- Da, cred că da. Acum vedem ceea ce s-a clădit în celelalte trei sezoane, parteneriatul, prietenia şi încrederea dintre cele patru femei din care nu se pierde nimic, căci lucrează tot împreună, fiecare punându-şi aptitudinile în slujba rezolvării cazurilor. Şi este super că în sezonul 4 vedem ceva mai mult din vulnerabilităţile personajelor, dar apar şi conflicte între cele patru, ceea e nu am mai văzut şi reprezintă noutatea acestui sezon.

MP- Lauren, nu pot să nu te întreb despre colaborarea cu Guillermo del Toro, magicianul suranaturalului- pentru că ai făcut parte din distribuţia minunatului The Shape of Water- un succes excepţional, cu 4 premii Oscar, 2 Golden Globes, 3 BAFTA și 3 premii la Festivalul de la Veneția. Ai jucat-o pe Elaine, soţia lui Michael Strickland- personajul principal negativ. Cum a fost această experienţă alături de o distribuţie extraordinară şi un regizor genial?

LLS- Sincer, a fost incredibil. Oricine l-a întâlnit pe Guillermo poate spune asta, şi e cea mai frumoasă fiinţă cu care am lucrat vreodată! Este atât de creativ, de grijuliu şi atent, iar viziunea lui este unică. A fost extraordinar să lucrez și cu Michael Shannon, care este atât de focusat şi în legătură cu personajul. Şi da, din minuntul în care am venit pe set am ştiut că sunt părtaşă la ceva cu totul special și voi avea o experienţă uimitoare.

MP- Rolul lui Frankie din serial a venit imediat după The Shape of Water şi, evident, sunt foarte foarte diferite. Preferi rolurile din seriale sau eşti în egală măsură atrasă de cele de film?

LLS- Sunt mereu deschisă la oportunități, dar pe măsură ce mă maturizez, ideea de face serial şi de a avea de filmat 4 luni- dar și mai multă stabilitate mai ales că acum am un copil - devine tot mai atrăgătoare. Dar mi-a plăcut întotdeauna să fac film, e dragostea mea din copilărie pentru felul în care filmele mă făceau să evadez din realitate şi tocmai de asta am ales să fiu actriță. Filmele rămân speciale, dar pe măsură ce trece timpul şi mai ales pentru că acum sunt părinte, prefer serialele.

MP- Crezi că va mai exista o altă serie, a 5-a? Ți-ai dori să duci mai departe acest personaj?

LLS- Nu mi-ar plăcea nimic mai mult şi deşi cred că mai sunt o mulţime de povești interesante de spus, se pare că se termină. Am fost anunţaţi că sezonul 4 este ultimnul şi am fost surprinşi, nimeni nu se aştepta şi credeam că vom mai avea cel puţin un sezon, dar din păcate nu avem controlul asupra acestor decizii.

MP- Poate publicul va putea schimba lucrurile.

LLS- Exact, şi dacă se va întâmpla, noi vom fi fericiţi să ne întoarcem şi să găsim rezoluţii interesante pt toate personajele într-un mod care să închidă  frumos cercul.

MP- Lauren, îţi mulţumesc pentru interviu, zi frumoasă şi  abia aştept să văd noul sezon Frankie Drake Mysteries, care va începe în seara asta la Epic Drama şi trebuie să îţi spun că serialul tău este foarte îndrăgit în România, aşa că o iubim pe Frankie, te iubim pe tine!

LLS- Iți mulțumesc mult, a fost o reală plăcere să vorbim!

CREDIT FOTO- VIASAT WORLD

Programul de spectacole al Teatrului Masca în luna februarie
Teatru și film 02 Februarie 2023, 19:18

Programul de spectacole al Teatrului Masca în luna februarie

Sâmbătă, 4 februarie, ora 19.00 / Duminică, 5 februarie, ora 19.00 / Sâmbătă, 11 februarie ora 19.00 / Duminică 12 februarie,...

Programul de spectacole al Teatrului Masca în luna februarie
Radio Iași: Regizorul Andrei Șerban despre revenirea la Iași a spectacolului ”Văduva Veselă” dar și despre postura de autor al celei mai recente cărți: ”Niciodată singur – fragmente dintr-o galerie de portrete”, o carte scrisă ca un exercițiu de admirație
Teatru și film 02 Februarie 2023, 18:03

Radio Iași: Regizorul Andrei Șerban despre revenirea la Iași a spectacolului ”Văduva Veselă” dar și despre postura de autor al celei mai recente cărți: ”Niciodată singur – fragmente dintr-o galerie de portrete”, o carte scrisă ca un exercițiu de admirație

Un interviu de Claudia Crăcăleanu.   

Radio Iași: Regizorul Andrei Șerban despre revenirea la Iași a spectacolului ”Văduva Veselă” dar și despre postura de autor al celei mai recente cărți: ”Niciodată singur – fragmente dintr-o galerie de portrete”, o carte scrisă ca un exercițiu de admirație
Cineastul Radu Jude face parte din juriul Festivalului de Film de la Berlin
Teatru și film 02 Februarie 2023, 07:42

Cineastul Radu Jude face parte din juriul Festivalului de Film de la Berlin

Regizorul Radu Jude face parte din Juriul Internaţional al Festivalului de Film de la Berlin, condus de actriţa americană...

Cineastul Radu Jude face parte din juriul Festivalului de Film de la Berlin
Cock de Mike Bartlett – 3 februarie, la Metropolis
Teatru și film 02 Februarie 2023, 06:15

Cock de Mike Bartlett – 3 februarie, la Metropolis

După succesul premierei oficiale cu Cock de Mike Bartlett, spectacol al Teatrului Stela Popescu în regia lui Tony Adam şi...

Cock de Mike Bartlett – 3 februarie, la Metropolis
O piesă de teatru a fost atribuită, recent, lui Felix Lope Vega de către cercetătorii spanioli, care au folosit inteligența artificială
Teatru și film 01 Februarie 2023, 14:54

O piesă de teatru a fost atribuită, recent, lui Felix Lope Vega de către cercetătorii spanioli, care au folosit inteligența artificială

Biblioteca Națională a Spaniei a anunțat descoperirea unei piese de teatru necunoscute până acum aparținând unuia dintre cei...

O piesă de teatru a fost atribuită, recent, lui Felix Lope Vega de către cercetătorii spanioli, care au folosit inteligența artificială
Apollo111 Teatrul lansează prima ediție a concursului de dramaturgie OFF-STAGE
Teatru și film 01 Februarie 2023, 13:53

Apollo111 Teatrul lansează prima ediție a concursului de dramaturgie OFF-STAGE

Apollo111 Teatrul lansează astăzi prima ediție a concursului de dramaturgie OFF-STAGE, un proiect prin care invită artiști...

Apollo111 Teatrul lansează prima ediție a concursului de dramaturgie OFF-STAGE
Matei Vișniec: ”Mi-am promis că voi regiza un spectacol. Va fi prima și ultima oară când voi face asta, dar o voi face, poate chiar anul acesta”
Teatru și film 01 Februarie 2023, 10:01

Matei Vișniec: ”Mi-am promis că voi regiza un spectacol. Va fi prima și ultima oară când voi face asta, dar o voi face, poate chiar anul acesta”

Matei Vișniec este unul dintre cei mai cunoscuți, traduși și montați dramaturgi români contemporani. A studiat Filozofia la...

Matei Vișniec: ”Mi-am promis că voi regiza un spectacol. Va fi prima și ultima oară când voi face asta, dar o voi face, poate chiar anul acesta”
Zilele Filmului Indian
Teatru și film 01 Februarie 2023, 07:38

Zilele Filmului Indian

Centrul Cultural Rabindranath Tagore și Cinema Muzeul Țăranului, cu susținerea Ambasadei Indiei la București și a...

Zilele Filmului Indian
Ascultă live

Ascultă live

08:00 - 09:00
Crossover de weekend (Partea a II-a)
Ascultă live Radio România Cultural
07:10 - 09:00
MATINALII DE WEEK-END
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj