Ascultă Radio România Cultural Live

Marin Karmitz, Marie-France Ionesco, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, printre invitații speciali ai Omagiului Lucian Pintilie

18 Octombrie 2018, 13:30

Omagiul Lucian Pintilie se va întinde pe toate cele zece zile ale ediției cu numărul 9 a Les Films de Cannes à Bucarest. Astfel, din 19 până pe 28 octombrie, cinefilii bucureșteni vor putea urmări integrala Lucian Pintilie, mai întâi la Cinema Muzeul Țăranului și apoi la Cinemateca Union, în prezența actorilor, prietenilor și colaboratorilor realizatorul român care a marcat cu personalitatea și viziunea sa atât teatrul cât și filmul românesc în ultimii 50 de ani.

Nu zi nici da, nici nu, fii ambiguu” (Balanța). Omagiul Lucian Pintilie la Les Films de Cannes à Bucarest începe vineri, 19 octombrie, cu filmul Balanța (1992), povestea despre Nela și Mitică, doi teribiliști care se încăpățânează să nu cedeze unui sistem absurd. Filmul a fost în competiție la Cannes, în 1992, actrița Maia Morgenstern a fost premiată pentru interpretare la Geneva și la Premiile Academiei Europene de Film. Filmul va fi precedat, de la ora 19:15, de documentarul Filmare/Filmage, realizat în timpul filmărilor din 1992, de Gabriel Kosuth. La proiecție vor fi prezenți producătorul Marin Karmitz, actorii Maia Morgenstern, Marcel Iureș și Ioan Chelaru și regizorul Gabriel Kosuth.

Filmul ăsta nu se va da cât voi trăi, eu!?”, asta a fost reactia lui Nicolae Ceaușescu după vizionarea filmuluiDe ce trag clopotele, Mitică? (1979). Și chiar așa a fost: adaptarea după Ioan Luca Caragiale a fost cenzurată și ținută mai bine de 10 ani într-un subsol din Casa Scânteii. Filmul marchează seara de gală a Omagiului Lucian Pintilie, iar proiecția va avea loc în prezența unui număr impresionant de actori, colaboratori și prieteni apropiați de-ai regizorului. Printre ei se numără: Marie-France Ionesco (fiica lui Eugen Ionesco, colaboratoare și prietenă a regizorului), producătorul Marin Karmitz, actorii din film: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Tora Vasilescu, Mircea Diaconu, Florin Zamfirescu, alți actori emblematici în filmografia marelui regizor: George Mihăiță, Ileana Popovici, Dorina Lazăr, Gheorghe Visu, dar șiregizorul Corneliu Porumboiu. Filmul va fi precedat, de la ora 18.30, de documentarul „Fără titlu”, realizat în timpul filmărilor, de Horea Lapteș, care va fi și el prezent la proiecție.

Duminică la ora 6 va fi un film stăpânit de imperativul sincerităţii”, spunea regizorul într-un interviu chiar de la filmările din 1965, citim pe AaRC. Duminică la ora 6 este debutul lui Lucian Pintilie în lungmetraj, o poveste despre doi îndrăgostiți ilegaliști a căror relație intervine cu misiunile pe care le au. Proiecția va avea loc duminică, 21 octombrie, la Cinemateca Union, de la ora 20:00, în prezența actorului principal, Dan Nuțu,care va fi prezent la început pentru o introducere.

Salonul nr. 6 (1978), adaptarea după romanul lui Cehov este o poveste despre un doctor care se împrietenește cu un locatar al salonului șase, cel de pacienți cu boli mentale. Salonul nr. 6 a fost produs și filmat în Iugoslavia iar în România s-a văzut pentru prima oară în 1995, în cadrul Telecinematecii. Proiecția va avea loc luni, 22 octombrie, la Cinemateca Union, de la ora 17:00.

Bine-ați venit, rău ați nimerit, la locul ăsta îi zice Șerpărie, din cauza șerpilorTerminus Paradis (1997), o nouă poveste de dragoste marca Lucian Pintilie, a câștigat Marele Premiu Special al juriului la Festivalul de la Veneția, în 1998. Proiecția va avea loc marți, 23 octombrie, la Cinemateca Union, de la ora 17:00, în prezența actorilor Dorina Chiriac, Costel Cașcaval, Gheorghe Visu, Gabriel Spahiu, Emil Hoștină și Doru Ana, care vor rămâne la final pentru o discuție cu publicul.

Reconstituirea (1968), desemnat în 2008 drept cel mai bun film românesc din toate timpurile de către 40 de critici și achiziționat în 2012 în colecția permanentă a Muzeului De Artă Modernă din New York (MoMA), va putea fi văzut miercuri, 24 octombrie, de la ora 17:00, la Cinemateca Union. Actrița Ileana Popovici va fi prezentă la proiecție, pentru o introducere la începutul filmului.

Acest film e dedicat tuturor celor care încă mai cred că nu e prea târziu”, spunea regizorul în conferința de presă din finalul premierei filmului Prea Târziu (1996), povestea unui procuror care merge să investigheze moartea unui miner și dezgroapă adevăruri pe care nimeni nu vrea să le afle de fapt. Proiecția va avea loc joi, 25 octombrie, de la ora 17:00, la Cinemateca Union, iar actorii Cecilia Barbora, Mircea Rusu și Doru Ana vor fi prezenți pentru o discuție cu publicul la final.

Selectat în competiția principală de la Cannes, O vară de neuitat (1994), îi are ca protagoniști pe Kristin Scott-Thomas și Claudiu Bleonț. Povestea se petrece în România anilor 20 și îl are în centru pe căpitanul Dumitriu care, din cauza soției sale prea mândre, primește un ordin pe care nu va putea să-l îndeplinească. Proiecția va avea loc vineri, 26 octombrie, la Cinemateca Union, de la ora 17:00 iar actorul Claudiu Bleonț va fi prezent la final pentru o discuție cu publicul.

Ziua de sâmbătă, 27 octombrie va fi întâlnirea Les Films de Cannes à Bucarest cu Festivalul Național de Teatru, partener în cadrul Omagiului Lucian Pintilie. La HUB FNT / Arcub Gabroveni vor fi proiectate: de la ora 11:00, Rața sălbatică,de Henrik Ibsen, spectacol realizat de Lucian Pintilie la Théâtre de la Ville, în 1981, apoi va fi prezentat volumul de memorii Bricabrac, iar de la ora 17:30, Flautul fermecat, de Wolfgang Amadeus Mozart, spectacol realizat la Festivalul d'Aix-en-Provence.

Seara va continua la Cinemateca Union, unde se va putea vedea Niki Ardelean, colonel în rezervă, filmul realizat după un scenariu de Cristi Puiu și Răzvan Rădulescu, și selecționat în Quinzaine de Réalisateurs la Cannes, în 2003. Povestea îi are pe Victor Rebengiuc și Răzvan Vasilescu în rolurile a doi socri la poluri opuse care își fac viața un calvar. La începutul proiecției, de la ora 20:30, vor fi prezenți actorii Dorina Chiriac, Șerban Pavlu și Andreea Bibiri, pentru o introducere.

După-amiaza unui torționar, povestea unui interviu în care o jurnalistă vrea să afle totul de la un fost deținut politic, a avut premiera în competiția Festivalului de la Veneția, în 2001. Filmul va fi proiectat duminică, 28 octombrie, de la ora 17:00, la Cinemateca Union, împreună cu mediumetrajul Tertium non datur (2005), o întâlnire de pomină dintre o unitate militară de români și câțiva ofițeri germani pe final de al doilea Război Mondial. La finalul proiecțiilor, actorii Ioana Ana Macaria, Coca Bloos și Șerban Pavlu vor fi prezenți pentru o discuție cu publicul.

Marin Karmitz va putea fi întâlnit și duminică, 21 octombrie, de la ora 14:00, la Cinema Elvire Popesco, de data aceasta în calitate de regizor, pentru un dialog în introducerea filmului său Coup pour coup, prezentat aici în variantă remasterizată.

Omagiul Lucian Pintilie este organizat în parteneriat de către Les Films de Cannes à Bucarest și Festivalul Național de Teatru, în colaborare cu Filmex România și Centrul Național al Cinematografiei, cu sprijinul Fundației 9. Intrarea la proiecțiile din retrospectivă este liberă, în limita locurilor disponibile.

O parte din filme vor fi proiectate și în orașele în care au loc ediții locale Les Films de Cannes.

Biletele și rezervările, inclusiv cele pentru proiecțiile cu intrare liberă, sunt disponibile online prin Eventbook.ro și la casele de bilete ale cinematografelor.

Urmăriți toate informațiile și programul festivalului pe site-ul filmedefestival.ro și pe pagina oficială de Facebook sau pe Instagram.

***

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Susținut de: BRD - Groupe Société Générale

Mașina oficială a festivalului: Renault

Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Apa Nova

Ediția a noua a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti.

Les Films de Cannes à Bucarest este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria Municipiului București, prin ARCUB, realizat cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Reprezentanța Comisiei Europene în România, DACIN SARA, CREDIDAM.


Parteneri: Air France, KLM, Institutul Cultural Român, Ambasada Mexicului în România, Hotel Mercure, Hotel Cișmigiu, UPS, Defi, SERVE, Universitatea Hyperion, Librăria Kyralina.

Văzut de: Radio Guerrilla

Parteneri media: TVR, Radio România Cultural, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Zile și Nopți, Elle, Glamour, Observator Cultural, Agerpres, News.ro, AListMagazine, Scena9, Senso TV, Tonica, Ziare.com, Business24, Cinemap, The Institute, DoR, Liternet.ro, Cinemagia, Movienews, Ziarul Metropolis, AaRC, Igloo, Banchiza Urbană, Cinefan, Cineghid, FilmSi, Sub25, FilmMenu, RFI. Parteneri de comunicare: PiArt Vision. Parteneri de monitorizare: MediaTRUST

Câștigătorii Premiilor Gopo 2025
Teatru și film 30 Aprilie 2025, 06:58

Câștigătorii Premiilor Gopo 2025

Anul Nou care n-a fost (r. Bogdan Mureșanu) este marele câștigător al Premiilor Gopo 2025

Câștigătorii Premiilor Gopo 2025
Povești curajoase despre imigrație, familie și dragoste dincolo de moarte în programul „Hoinar.Odyssey”
Teatru și film 29 Aprilie 2025, 16:10

Povești curajoase despre imigrație, familie și dragoste dincolo de moarte în programul „Hoinar.Odyssey”

„Stairway to Paradise”, „M” și „Rămășițele unei idei” - în premieră pe scena Teatrului ACT

Povești curajoase despre imigrație, familie și dragoste dincolo de moarte în programul „Hoinar.Odyssey”
„Prețul Vieții” - primul proiect autohton de teatru dedicat persoanelor cu dizabilități motorii
Teatru și film 29 Aprilie 2025, 14:40

„Prețul Vieții” - primul proiect autohton de teatru dedicat persoanelor cu dizabilități motorii

„Prețul Vieții” , proiectul inițiat de regizorul Laurențiu Rusescu , co-finanțat de Administrația Fondului...

„Prețul Vieții” - primul proiect autohton de teatru dedicat persoanelor cu dizabilități motorii
Ce se vede în luna mai la Teatrul Ion Creangă
Teatru și film 29 Aprilie 2025, 11:16

Ce se vede în luna mai la Teatrul Ion Creangă

A cincea luna din an marchează un moment important în istoria Teatrului Ion Creangă. În data de 4 mai aniversăm...

Ce se vede în luna mai la Teatrul Ion Creangă
„Caravana Shakespeare - peste tot” ajunge în Gorj, Hunedoara, Timiș, Arad și Bihor
Teatru și film 25 Aprilie 2025, 15:26

„Caravana Shakespeare - peste tot” ajunge în Gorj, Hunedoara, Timiș, Arad și Bihor

De Ziua Shakespeare, pe 23 aprilie, Caravana Shakespeare – peste tot a plecat din Craiova spre 61 de localități pentru...

„Caravana Shakespeare - peste tot” ajunge în Gorj, Hunedoara, Timiș, Arad și Bihor
Festivalul Filmului European - proiecții speciale în 10 orașe din România, din 8 mai
Teatru și film 25 Aprilie 2025, 15:06

Festivalul Filmului European - proiecții speciale în 10 orașe din România, din 8 mai

Festivalul Filmului European revine cu ediția 29! Proiecțiile vor avea loc începând cu 8 mai în București ,...

Festivalul Filmului European - proiecții speciale în 10 orașe din România, din 8 mai
Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Consiliul Județean Alba organizează, în perioada 17 - 23 mai, Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
Teatru și film 23 Aprilie 2025, 10:55

Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Consiliul Județean Alba organizează, în perioada 17 - 23 mai, Festivalul Internațional de Teatru „Povești”

Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Consiliul Județean Alba organizează, în perioada 17 - 23 mai, Festivalul...

Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Consiliul Județean Alba organizează, în perioada 17 - 23 mai, Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
Teatrul Ion Creangă își serbează Ziua, pe 4 MAI, cu o nouă premieră: „Harap Alb”
Teatru și film 22 Aprilie 2025, 18:28

Teatrul Ion Creangă își serbează Ziua, pe 4 MAI, cu o nouă premieră: „Harap Alb”

Teatrul Ion Creangă anunță un nou titlu în repertoriul reprezentațiilor adresate copiilor peste 6 ani (TICJUNIOR)....

Teatrul Ion Creangă își serbează Ziua, pe 4 MAI, cu o nouă premieră: „Harap Alb”
Ascultă live

Ascultă live

03:30 - 04:30
Texte și pretexte (Reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 04:53
RADIO NOCTURNA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
04:00 - 05:00
Français 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
04:00 - 06:00
Stagiunea Muzicală Radio (înregistrare RRM de vineri seara)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
00:00 - 06:00
Hit Mix ( emisiune muzicală specializată)
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
00:03 - 06:00
TAXI MUZICAL
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
03:00 - 04:30
Teatru radiofonic
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru