Ascultă Radio România Cultural Live

O nouă premieră în luna februarie la Teatrul Național Craiova: Bărbații mint mai mult, femeile mai bine

O nouă premieră în luna februarie la Teatrul Național Craiova:  Bărbații mint mai mult, femeile mai bine
Cerasela Iosifescu în Barbatii mint mai mult, femeile mai bine. regia Mircea Cornisteanu. foto Cristian Floriganta 1

17 Februarie 2022, 19:51

Actrița Cerasela Iosifescu va putea fi urmărită într-un nou one-woman show, la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova. Spectacolul Bărbații mint mai mult, femeile mai bine de Mihai Ispirescu, în regia lui Mircea Cornișteanu și scenografia lui Puiu Antemir va avea premiera în 19 și 20 februarie 2022, la ora 19:00, în Sala I.D. Sîrbu a teatrului.

Statisticile spun că bărbații mint de două, de trei sau chiar de opt ori mai mult decât femeile, dar protagonista spectacolului ajunge concluzia că oricât de multe minciuni ar spune ei, femeile sunt cele care mint mai bine.

O poveste de viață în care ne putem recunoaște propriile trăiri. O existență plină de bucurii și neîmpliniri, de experiențe dorite mai mult sau mai puțin, de momente de fericire sau deznădejde din care eroina trage concluzia pe care o exprimă în titlul piesei lui Mihai Ispirescu și o pune în aplicare. Nu știu dacă așa e bine sau rău, dar foarte adesea, așa este!”

Mircea Cornișteanu, regizorul spectacolului

În cei aproape 50 de ani de carieră, regizorul Mircea Cornișteanu a realizat peste 160 de spectacole pe scenele a mai mult de 25 de teatre profesioniste din țară (Nottara, Bulandra, Național, Comedie, Ion Creangă din București, Teatrele Naționale din Craiova, Cluj, Târgu Mureș, Iași, sau cele municipale din Brașov, Galați, Piatra Neamț, Oradea, Ploiești etc.) și străinătate (Polonia, Armenia, Cipru).

În 1990 a primit ex-aequo primul Premiu UNITER pentru spectacolul Unchiul Vania, produs la Teatrul Național din Craiova, în 2011 spectacolul Unde-i revolverul?, realizat la TVR, a primit Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru TV iar în 2010 a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 2004 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de cavaler și este societar de onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, al cărui director general a fost în perioada 2000 – 2016.  

Realizator al primei Integrale Caragiale la Teatrul Național Craiova, Mircea Cornișteanu este primul regizor român care a realizat un spectacol după corespondența lui I. L. Caragiale - Al matale, Caragiale - jucat în mai multe teatre din țară și difuzat la TVR.

Pentru spectacolele realizate pe parcursul carierei a obținut peste 20 de premii pentru regie sau cel mai bun spectacol la diferite festivaluri naționale și internaționale. În spectacolele sale au strălucit mulți dintre marii actori ai teatrului românesc, între care George Constantin, Radu Beligan, Octavian Cotescu, Mircea Albulescu, Ion Lucian, Ileana Stana-Ionescu, Ilie Gheorghe, Victor Rebengiuc, Dorel Vișan, Mariana Mihuț, Horațiu Mălăele, mulți dintre dumnealor obținând numeroase premii pentru rolurile jucate în spectacolele montate de Mircea Cornișteanu.

Cerasela Iosifescu este una dintre actrițele fanion ale generației sale. Absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică, Bucureşti, clasa profesor Sanda Manu (1991), Cerasela Iosifescu a devenit la scurt timp după absolvire actriţă a Teatrului Nottara din Bucureşti. În anul 2002 s-a alăturat trupei Naționalului craiovean, unde a debutat cu rolul Catarina din spectacolul Îmblânzirea scorpiei de W. Shakespeare, regia Mircea Cornişteanu.

De-a lungul carierei, Cerasela Iosifescu și-a construit cu minuțiozitate și inteligență toate personajele. Rolurile construite de ea – atât în comedii cât și în registru dramatic - au fost interpretate magistral de fiecare dată, lucru admirat de către public și apreciat de critica de specialitate.

Ceea ce mă propulsează şi nu mă lasă să mă pierd e insatisfacţia este motto-ul Ceraselei Iosifescu, actrița care a strălucit în roluri de mare calibru pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu”, dintre care amintim Olivia din Cum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului și Mariana din Măsură pentru măsură de W. Shakespeare în regia lui Silviu Purcărete, Medeea din Medeea de Euripide, Arkadina din Pescărușul de A.P. Cehov, Lora din Obsesii de Claudiu Sfîrschi-Lăudat și Lady Capulet din Romeo şi Julieta  de W. Shakespeare în regia lui Yiannis Paraskevopoulos, Lady Macbeth din Apocalipsa după Shakespeare, regia Janusz Wiśniewski, Jessie din Noapte bună, mamă! de Marsha Norman, Zoe din O scrisoare pierdută  și Veta din O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale în regia lui Mircea Cornişteanu, Natalia Ivanovna din Trei surori de A. P. Cehov, regia Andreas Pantzis, Doamna Givings din Elefantul din cameră sau The Vibrator Play de Sarah Ruhl, regia Dragoș Alexandru Muşoiu etc.

Performanțele sale au fost premiate de-a lungul timpului: Premiul TVR Internațional / 2005, Premiul I.D.Sârbu pentru artă teatrală al revistei Mozaicul pentru rolul Medeea din tragedia omonimă a lui Euripide / 2006, Premiul pentru cea mai bună actriţă (Veta în O noapte furtunoasă) la Festivalul FestCo / 2012, Premiul pentru cea mai buna actriţă pentru rolul din spectacolul Două poveşti de amor de A.P. Cehov, Festivalul Teatrului de Proiecte, Câmpina / 2012, Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Teatru scurt, Oradea /2012 etc.

Câteodată simt nevoia să mulţumesc proniei pentru întâlnirile cu Shakespeare, cu Caragiale, cu Molière, cu Euripide, cu Gogol sau Cehov care-au născocit multiplele mele feţe, chinul, bucuria, fricile, într-un cuvânt toate stările care-ţi dau expresivitate şi te fac să fii remarcabil.

BARBAȚII MINT MAI MULT, FEMEILE MAI BINE

de Mihai Ispirescu

Regie și ilustrație muzicală: Mircea Cornișteanu

Scenografie: Puiu Antemir

Cu: Cerasela Iosifescu

Apariții video: Adrian Andone, Monica Ardeleanu

Voci: Cristian Petec, Iarina Zidaru

Biletele se pot achiziționa atât online, direct din site-ul www.tncms.ro cât și în format fizic, de la agenția teatrală.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Având în vedere reglementările legale în vigoare, participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, cât și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS- CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore. De asemenea, participarea este permisă și persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Contact Agenția teatrală:
Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11, în clădirea teatrului
Telefon: 0251.413.677
Program: Luni – Vineri: 11:00 – 19:00; Sâmbătă – Duminică: 12:00 – 19:00

TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA

https://tncms.ro

https://www.facebook.com/tncms.oficial

https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova este unul dintre cele mai importante teatre din țară, cu o tradiție de peste 170 de ani și cu o activitate internațională de prestigiu a cărei lungă și bogată istorie a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar și cu imensul succes internațional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani.

Acum, cu o viziune contemporană, teatrul abordează perspectivele prezente și viitoare, adresându-se unui spectru din ce în ce mai larg de public, în conformitate cu provocările actuale.

La TGST au început repetițiile la „Dragonul” - un spectacol de Evhgeni Schwarz, în regia lui Yuri Kordonsky
Teatru și film 31 Mai 2023, 11:57

La TGST au început repetițiile la „Dragonul” - un spectacol de Evhgeni Schwarz, în regia lui Yuri Kordonsky

Teatrul German a început repetițiile la cea mai nouă producție  - Dragonul de Evgheni Schwarz, în regia lui...

La TGST au început repetițiile la „Dragonul” - un spectacol de Evhgeni Schwarz, în regia lui Yuri Kordonsky
CineVentura, tabară de creație cinematografică pentru copii Plaiul Foii, platou de filmare
Teatru și film 31 Mai 2023, 11:40

CineVentura, tabară de creație cinematografică pentru copii Plaiul Foii, platou de filmare

La finalul lunii iunie, Rezervația Naturală Plaiul Foii devine platou de filmare. 18 copii cu vârste cuprinse între 10 și 14...

CineVentura, tabară de creație cinematografică pentru copii Plaiul Foii, platou de filmare
S-a pregătit să devină actriță, dar adevărata pasiune s-a arătat la masa de montaj
Teatru și film 31 Mai 2023, 09:51

S-a pregătit să devină actriță, dar adevărata pasiune s-a arătat la masa de montaj

Peste 40 de ani i-a petrecut în camera de montaj; a prins montajul analog şi trecerea la digital. Primul film pe al...

S-a pregătit să devină actriță, dar adevărata pasiune s-a arătat la masa de montaj
Martin Scorsese va realiza un film despre Isus
Teatru și film 30 Mai 2023, 13:29

Martin Scorsese va realiza un film despre Isus

Martin Scorsese va realiza un nou film despre Isus. Anunţul a fost făcut după audienţa în care a fost primit de Papa...

Martin Scorsese va realiza un film despre Isus
„Arsenie. Viața de apoi”, de Alexandru Solomon,  în competiția Proxima de la Karlovy Vary IFF
Teatru și film 30 Mai 2023, 12:24

„Arsenie. Viața de apoi”, de Alexandru Solomon, în competiția Proxima de la Karlovy Vary IFF

Lungmetrajul „Arsenie. Viața de apoi”, road movie documentar scris și regizat de Alexandru Solomon, a fost...

„Arsenie. Viața de apoi”, de Alexandru Solomon, în competiția Proxima de la Karlovy Vary IFF
Teatrul Național Radiofonic premiat la cea de-a doua ediție a Premiilor „Together for Peace”Asia-Pacific Broadcasting Union 2023
Teatru și film 29 Mai 2023, 12:40

Teatrul Național Radiofonic premiat la cea de-a doua ediție a Premiilor „Together for Peace”Asia-Pacific Broadcasting Union 2023

  Cea de-a doua ediție a  Premiilor„Together for Peace” Asia-Pacific Broadcasting Union  ( ABU )...

Teatrul Național Radiofonic premiat la cea de-a doua ediție a Premiilor „Together for Peace”Asia-Pacific Broadcasting Union 2023
Spectacolul “LUMEA LUI FRANK”, în premieră,  la Teatrul Tineretului Metropolis!
Teatru și film 29 Mai 2023, 12:01

Spectacolul “LUMEA LUI FRANK”, în premieră,  la Teatrul Tineretului Metropolis!

O poveste universală despre iubire, singurătate, disperare și reversul lor; despre relația ambivalentă dintre un tată ajuns...

Spectacolul “LUMEA LUI FRANK”, în premieră,  la Teatrul Tineretului Metropolis!
Cannes 2023: Palmaresul competiţiei oficiale la cea de-a 76-a ediţie a festivalului
Teatru și film 28 Mai 2023, 07:13

Cannes 2023: Palmaresul competiţiei oficiale la cea de-a 76-a ediţie a festivalului

Cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes s-a încheiat sâmbătă seară prin tradiţionala ceremonie...

Cannes 2023: Palmaresul competiţiei oficiale la cea de-a 76-a ediţie a festivalului
Ascultă live

Ascultă live

21:10 - 22:00
Idei în nocturnă - Acolade
Ascultă live Radio România Cultural
21:30 - 22:00
BISERICA SI SOCIETATEA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:10 - 22:00
CU INIMA DESCHISĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj