Ascultă Radio România Cultural Live

One World Romania ediția a 16-a

One World Romania ediția a 16-a

22 Martie 2023, 10:39

Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului ONE WORLD ROMANIA revine în 2023 la București cu o selecție de 35 de filme documentare, trei retrospective, 8 evenimente de tip panel talk/workshop și o expoziție conexă. Ce-a de 16-a ediție va fi organizată în două etape: în format fizic în perioada 31 martie - 9 aprilie, la Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinema UNION, ARCUB și alte câteva locații din capitală, și în format online, în perioada 10 - 30 aprilie (selecția de filme disponibilă pe site-ul festivalului). Programul filmelor, biletele și abonamentele pentru proiecțiile fizice sunt disponibile pe platforma Eventbook.ro

Tema ediției din acest an este „O VIAȚĂ BUNĂ”, articulată de către curatorii Anca Păunescu și Andrei Tănăsescu într-un program complex care contextualizează și chestionează felul în care conceptul filosofic de bine își găsește multiple portrete în cultura și societatea actuală, oscilând între satisfacția individuală imediată și bunăstarea colectivă sustenabilă. Din echipa de selecție a Festivalului OWR mai fac parte Liri Chapelan – teoretician de film, Sorana Stănescu – jurnalistă și Victor Morozov – critic de film.

„OWR este un festival unic în România, care poziționează filmul documentar ca vehicul pentru articularea unui discurs public angajat social, ce încurajează schimbări sociale, politice și de mentalitate. Ajuns la cea de-a 16a ediție, festivalul pune împreună, an de an, producții cinematografice internaționale și locale, de o calitate artistică înaltă, care prezintă perspective noi asupra unei largi palete de probleme politice, sociale, ecologice, și, implicit, etice. Precum un caleidoscop care utilizează un set specific de forme pentru a genera de fiecare dată noi peisaje. Ediția OWR din 2023 continuă această tradiție într-un format hibrid fizic-online, cu un focus special asupra artelor vizuale (prin expoziția conexă găzduită de Rezidența 9 și retrospectiva FAV) și eticii aplicate (prin alegerea temei “o viață bună” și discuția publică cu filosoful Cristian Iftode), sub semnătura curatorilor Anca Păunescu și Andrei Tănăsescu.”, explică Larisa Crunțeanu, director general al Festivalului.

Spotul oficial al celei de-a 16-a ediții a festivalului, regizat de Sarra Tsorakidis, surprinde în imagini puternice realitățile cotidiene ale lumii noastre, în contextul temei generale a festivalului.

Link spot: https://www.youtube.com/watch?v=JUBP4aR4aGI

Sarra Tsorakidis:

„Am vrut să creez un contrast puternic între ce înseamnă „o viață bună” într-un sens individualist, profund alterat de estetica social media și realitatea socială și politica dură la nivel mondial. Cred ca multe dintre preocupările noastre cotidiene nu urmăresc soluționarea problemelor acestei realități, ci iau mai degrabă forma unor obsesii egocentrice care adeseori ne pot face să ne autoamagim cu privire la implicarea noastră socială și pot altera claritatea cu care privim lumea din jur.”

Selecția de filme este împărțită în cinci secțiuni tematice care reflectă și elaborează tema programului principal: „Viața bună”, „Răni noi, cicatrici vechi”, „Existând, rezistând”, „24/7” și „Tot ce respiră”. De asemenea, festivalul va oferi publicului larg și două retrospective dedicate regizorilor Jocelyne Saab (una dintre cele mai importante regizoare de film documentar din lumea arabă); Želimir Žilnik (unul dintre cei mai provocatori regizori ai cinemaului socio-politic, „rebelul” filmului iugoslav și post-iugoslav) și o retrospectivă dedicată împlinirii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale.

În plus, evenimentele conexe vor include și discuții publice cu tematici diferite: „Mai avem nevoie de presă” „Muncă, migrație și gig economy”, „Sunt pacient în România”, „Reciclăm, pedalăm, respirăm”; un masterclass cu regizorului Želimir Žilnik întitulat „Oamenii din umbră”, un program work in progress, precum și programul educațional „Juriul Liceenilor” în care 15 tineri, sub îndrumarea mentorilor Nicoleta Fotiade și Ionuț Mareș vor analiza filmele din programul OWR16 și vor oferi un premiu pentru cel mai bun film din perspectiva lor.

Filmele care vor deschide și închide festivalul sunt documentare care au reușit să cucerească festivaluri de renume internațional, prezentate pentru prima dată în România la OWR. „Toată frumusețea și durerea” (All the Beauty and the Bloodshed) este filmul care va deschide ce-a de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului ONE WORLD ROMANIA. Premiat cu Leul de Aur la Veneția și nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun lungmetraj documentar, filmul care urmărește viața celebrei artiste Nan Goldin și lupta ei pentru libertate și emancipare, regizat și produs de Laura Poitras, poate fi văzut pe 31 martie, la ora 20:00 la Cinema Elvire Popesco. Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro

Pe parcursul celor 10 zile ale festivalului, vor fi prezenți mai mulți regizori/regizoare, producători/producătoare și protagoniști/protagoniste ai documentarelor prezentate, astfel încât publicul va avea ocazia să participe la o sesiune Q&A la fiecare proiecție. Pentru a face accesibilă experiența de vizionare cât mai multor persoane, majoritatea filmelor vor fi proiectate de câte două ori, în zile și la ore diferite. În acest fel, toți cei interesați vor putea avea ocazia să vadă și să discute despre filmele care îi pasionează, într-un cadru prietenos și interactiv.

Ultima zi de festival va culmina cu proiecția documentarului „Între Revoluții”, cel mai recent film al regizorului român Vlad Petri, care a avut premiera în acest an la Berlinale în secțiunea Forum și câștigător al Premiului FIPRESCI (Premiul Criticii Internaționale). „Între Revoluții” este un film construit exclusiv din arhive, care pune în oglindă viețile și destinele a două femei, colege de facultate și prietene, una din România și cealaltă din Iran.

Vom reveni curând cu detalii actualizate despre invitații speciali și participanții la Q&A, pentru fiecare dintre proiecțiile documentarelor. Astfel, veți putea fi la curent cu informații privind prezența echipelor de realizare a filmelor prezentate și veți avea ocazia să-i întâlniți personal pentru a le adresa întrebări și curiozități legate de procesul de producție și de subiectele documentarelor.

Urmați-ne pe site-ul festivalului și pe rețelele de socializare pentru cele mai noi informații și noutăți.

https://www.oneworld.ro/

https://web.facebook.com/one.world.romania

https://www.instagram.com/oneworldromania/

Lista filmelor din program împărțită pe secțiuni:

EXIST ND, REZIST ND / RESIST TO EXIST

Culegătorii de za’atar / Foragers

Soluții urbane / Urban Solutions

Țara mea imaginară / My Imaginary Country

Riotsville, USA / Riotsville, USA

Etilaat roz / The Etilaat Roz

Dosarul Noua Măreție / The New Greatness Case

Apropierea / Too Close

Noi, studenții! / We, Students!

Katanga Nation / Katanga Nation

VIAȚA BUNĂ / GOOD LIFE

O casă din cioburi / A House Made of Splinters

Nu vă îngrijorați pentru India / Don’t Worry about India

Hafreiat / Hafreiat

In Viaggio / In Viaggio

Republica tăcerii / Republic of Silence

Pocalul. Despre fii și fiice / The Chalice. Of Sons and Daughters

Fabuloasele / The Fabulous Ones

Când te vei uita la mine? / Will You Look at Me Now?

RĂNI NOI, CICATRICI VECHI / OLD SCARS, NEW BRUISES

Frontul de est / Eastern Front

Mariupolis 2 / Mariupolis 2

Eclipsa / The Eclipse

Sindromul Hamlet / The Hamlet Syndrome

Istoria naturală a distrugerii / The Natural History of Destruction

TOT CE RESPIRĂ / ALL THAT BREATHES

Tot ce respiră / All that Breathes

Pământ în flăcări / Dry Ground Burning

Geografiile solitudinii / Geographies of Solitude

Înstrăinarea materiei / Matter Out of Place

24/7

Un spital de provincie / A Provincial Hospital

Anyox / Anyox

Xaraasi Xanne: Voci încrucișate / Xaraasi Xanne: Crossing Voices

Fabrica divină / Divine Factory

Europa Passage / Europa Passage

Iubire, moarte și mărci germane / Love, Deutschmark and Death

Iubirea nu e o portocală / Love Is Not an Orange

RETROSPECTIVE / RETROSPECTIVES

Želimir Žilnik

Zilnik 1

Micii pionieri / Little Pioneers

Șomerii / The Unemployed

Tulburările din iunie / June Turmoil

Film negru / Black Film

Tito pentru a doua oară printre sârbi / Tito Among the Serbs for the Second Time

Zilnik 2

Inventar - Strada Metz nr. 11 / Inventory

Solicitare / Request

Protecția patrimoniului /Under the Protection of the State

Regulile casei / House Orders

Rămas bun / Farewell

Execuție publică / Public Execution

Oameni la târg / Market People

Zilnik 3

Kenedi se întoarce acasă /Kenedi Goes Back Home

Zilnik 4

Capitalismul de școală veche / The Old School of Capitalism

Jocelyne Saab

Saab 1

Libanul în Criză / Lebabon in Turmoil

Saab 2

Beirut niciodată / Beirut, Never Again

Scrisoare din Beirut / Letter from Beirut

Beirut, orașul meu / Beirut, My City

Saab 3

Copții, Crucea Faraonilor / The Pharaoh's Cross

Iubirea lui Allah / The Love of Allah

Iran: Utopia în mișcare / Iran, Utopia in the Making

Saab 4

Femeile palestiniene / Palestinian Women

Ucigașa / The Woman Killer

Doamna din Saigon / The Lady of Saigon

Imaginary Postcard / Carte poștală imaginară

Fundația Arte Vizuale

FAV 1 – DOCUMENTARY / DOCUMENTAR

Marius Șopterean – Jurnalul unui păpușar de provincie / Diary of a Provincial

Puppeteer România / Romania, 1993, 24 min

Radu Muntean – Lindenfeld 1994 România / Romania, 1994, 8 min 30”

Radu Muntean – Viata e în altă parte / Life is Elsewhere România / Romania, 1995, 12 min

Vali Hotea – Maya România / Romania, 1995, 25 min

Mugur Vasiliu – Tonel și Vieru / Tonel and Vieru or About the Meaning of the Ballad România / Romania, 1996, 19 min 30”

Valentin Suciu – Curtea interioară / Inner Courtyard România / Romania, 1996, 23 min

FAV 2 - EXPERIMENTAL

FAV – la a doua aniversare / FAV - the 2nd Anniversary România / Romania, 1994, 4 min

Marilena Preda Sânc – Mindscape Dreaming Mind România / Romania, 1997, 6 min

Marilena Preda Sânc – Despre bătrânețe / About Oldness România / Romania, 1995, 11 min

Gaspar Csongor – Pot să intru cu tamponul în apă? / Can I Swim When I Am

Wearing a Tampon? România / Romania, 1996, 9 min

Geta Brătescu, Alexandru Solomon - 2 x 5 România / Romania, 1993, 4 min

Nir Weiss, Marcel Scutaru – Scultura da PassegioRomânia / Romania, 1995, 10 min

Neil Coltofeanu, Gaspar Csongor – Primăvara / Spring România / Romania, 1997, 3 min

Radu Igazsag, Alexandru Solomon – Strigăt în timpan / Shriek into the Eardrum România / Romania, 1993, 27 min

FAV 3– MUSICAL / MUZICAL

FAV – la a doua aniversare / FAV - the 2nd Anniversary România / Romania, 1994, 4 min

Vivi Drăgan Vasile – S-a votat Codul Penal [fragmente] / The Penal Code Was Ratified

[fragments] România / Romania, 1992, 16 min (from a total of / dintr-un total de 42 m

Alexandru Andrieș – Cronica unei vizite anunțate / Chronicle of a Visit Foretold România / Romania, 1994, 3 min

La 30 de ani de la prima ediție, Festivalul Internațional Shakespeare aduce la Craiova cele mai mari nume ale regiei internaționale de teatru
Teatru și film 17 Martie 2024, 00:56

La 30 de ani de la prima ediție, Festivalul Internațional Shakespeare aduce la Craiova cele mai mari nume ale regiei internaționale de teatru

În perioada 16-26 mai 2024 , 30 de spectacole de Robert Wilson, Peter Brook, Declan Donnellan, Robert Lepage și alți...

La 30 de ani de la prima ediție, Festivalul Internațional Shakespeare aduce la Craiova cele mai mari nume ale regiei internaționale de teatru
Ilie Năstase și echipa documentarului NASTY, turneu de promovare în țară
Teatru și film 16 Martie 2024, 05:28

Ilie Năstase și echipa documentarului NASTY, turneu de promovare în țară

Transilvania Film anunță un turneu de promovare național pentru documentarul NASTY , la care va lua parte echipa de...

Ilie Năstase și echipa documentarului NASTY, turneu de promovare în țară
Spectacolele montate, în a doua parte a lunii martie, de Opera Națională București – Tevye de Olivier Truan, Elixirul dragostei de Donizetti și La Bohème de Puccini – sunt înalt motivaționale ca „joie de vivre”
Teatru și film 15 Martie 2024, 12:34

Spectacolele montate, în a doua parte a lunii martie, de Opera Națională București – Tevye de Olivier Truan, Elixirul dragostei de Donizetti și La Bohème de Puccini – sunt înalt motivaționale ca „joie de vivre”

Joi (21 martie) și vineri (22 martie), ora 18:30, pe prima scenă lirică a capitalei, vom putea admira, în premieră...

Spectacolele montate, în a doua parte a lunii martie, de Opera Națională București – Tevye de Olivier Truan, Elixirul dragostei de Donizetti și La Bohème de Puccini – sunt înalt motivaționale ca „joie de vivre”
Nominalizările la Premiile Gopo 2024
Teatru și film 15 Martie 2024, 12:10

Nominalizările la Premiile Gopo 2024

15 martie, 2024 - Boss (r.Bogdan Mirică), Libertate (r. Tudor Giurgiu.), MMXX (r. Cristi Puiu), Nu aștepta prea mult de la...

Nominalizările la Premiile Gopo 2024
Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian aduce cinema palestinian la București și Cluj-Napoca în luna aprilie
Teatru și film 15 Martie 2024, 07:32

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian aduce cinema palestinian la București și Cluj-Napoca în luna aprilie

București, 14 martie 2024 - Centrul Cultural Mahmoud Darwish are plăcerea să anunțe cea de-a cincea ediție a Festivalului...

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian aduce cinema palestinian la București și Cluj-Napoca în luna aprilie
Thomas Ostermeier pune în scenă „Hedda Gabler” la Teatrul Național din București
Teatru și film 14 Martie 2024, 17:20

Thomas Ostermeier pune în scenă „Hedda Gabler” la Teatrul Național din București

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările...

Thomas Ostermeier pune în scenă „Hedda Gabler” la Teatrul Național din București
Competiția SMART7 în al doilea an: cea mai curajoasă cinematografie europeană se vede la TIFF.23
Teatru și film 14 Martie 2024, 12:01

Competiția SMART7 în al doilea an: cea mai curajoasă cinematografie europeană se vede la TIFF.23

Rezumat: S-au anunțat filmele din competiția SMART7, o rețea festivalieră europeană, fondată anul trecut; Filmele create de...

Competiția SMART7 în al doilea an: cea mai curajoasă cinematografie europeană se vede la TIFF.23
Descoperă 5 thrillere psihologice care te vor ține cu sufletul la gură
Teatru și film 14 Martie 2024, 09:35

Descoperă 5 thrillere psihologice care te vor ține cu sufletul la gură

În lumea literaturii, suspansul și intrigile psihologice au captivat publicul dintotdeauna, oferind cititorilor o...

Descoperă 5 thrillere psihologice care te vor ține cu sufletul la gură
Ascultă live

Ascultă live

12:30 - 13:00
Discuri de cinci stele
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 14:00
VIAȚA LA ȚARĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru