Ascultă Radio România Cultural Live

Oscar 2018: Pelicula "The Shape of Water" a câştigat premiul pentru cel mai bun film

05 Martie 2018, 06:51

Cea de a 90-a ediţie a galei premiilor Academiei americane de film a avut loc duminică seară la Dolby Theatre din Los Angeles.

Pelicula "The Shape of Water" a câştigat duminică seară, la Los Angeles, premiul Oscar pentru cel mai bun film, în cadrul celei de a 90-a ediţii a galei premiilor Academiei americane de film.

Actriţa Frances McDormand a primit duminică seară, la Los Angeles, Oscarul pentru cel mai bun rol principal feminin, în cadrul celei de a 90-a ediţii a premiilor Academiei americane de film, pentru rolul din filmul "Three Billboards outside Ebbing, Missouri".

Actorul Gary Oldman a primit duminică seară, la Los Angeles, Oscarul pentru cel mai bun rol principal masculin, în cadrul celei de a 90-a ediţii a premiilor Academiei americane de film, pentru rolul din filmul "Darkest Hour".

Foto: (c) Lucas Jackson / REUTERS

La această categorie au mai fost nominalizaţi Timothee Chalamet ("Call Me by Your Name"), Daniel Day-Lewis ("Phantom Thread"), Daniel Kaluuya ("Get Out") şi Denzel Washington ("Roman J. Israel, Esq.").

Acesta este primul premiu Oscar obţinut de Goldman din două nominalizări. Actorul a fost nominalizat şi pentru rolul din "Tinker Tailor Soldier Spy" (2012). El a mai câştigat un Glob de Aur cu rolul legendarului premier britanic Winston Churchill din "Darkest Hour".

Acţiunea filmului "Darkest Hour" se petrece la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, când soarta Europei atârna de un fir, iar nou-numitul premier britanic Winston Churchill trebuie să decidă dacă va negocia cu Adolf Hitler sau i se va împotrivi omului care avea să cucerească aproape întreaga Europă.

Alături de Gary Oldman, în acest film regizat de Joe Wright după un scenariu de Anthony McCarten, mai joacă, printre alţii, Lily James şi Kristin Scott Thomas

Regizorul mexican Guillermo del Toro ("The Shape of Water") a câştigat, duminică seară, la Los Angeles, premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, în cadrul celei de a 90-a ediţii a galei premiilor Academiei americane de film.

Foto: (c) Lucas Jackson / REUTERS

La această categorie au mai fost nominalizaţi Christopher Nolan ("Dunkirk"), Jordan Peele ("Get Out"), Greta Gerwig ("Lady Bird"), Paul Thomas Anderson ("Phantom Thread").

Acesta este primul premiu Oscar din patru nominalizări pentru del Toro. Cineastul mexican a mai fost nominalizat cu "The Shape of Water" la categoriile cel mai bun film şi scenariu original şi respectiv cu filmul "El laberinto del fauno" (2007) pentru scenariu original.

Acţiunea filmului fantastic "The Shape of Water" se petrece la o bază secretă din SUA anilor '60 unde o femeie de serviciu singură ajunge să aibă o relaţie unică cu o creatură hominidă amfibie ţinută în captivitate. Rolurile principale din acest film sunt interpretate de Sally Hawkins, Octavia Spencer şi Michael Shannon.

"Remember Me" de pe coloana sonoră a filmului "Coco", a câştigat, duminică seară, la Los Angeles, premiul Oscar pentru cel mai bun cântec original, în cadrul celei de a 90-a ediţii a galei premiilor Academiei americane de film.

Francezul Alexandre Desplat a câştigat, la rândul său, al doilea Oscar din carieră pentru coloana sonoră a filmului "The Shape of Water".

"Blade Runner 2049" a câştigat duminică seară, la Los Angeles, premiul Oscar pentru cea mai bună imagine, în cadrul celei de a 90-a ediţii a galei premiilor Academiei americane de film.

Foto: (c) Lucas Jackson / REUTERS

Premiul a fost câştigat de directorul de imagine britanic Roger A. Deakins, care i-a avut drept contracandidaţi la această categorie pe Bruno Delbonnel ("Darkest Hour"), Hoyte van Hoytema ("Dunkirk"), Rachel Morrison ("Mudbound") şi Dan Laustsen ("The Shape of Water").

A fost al doilea premiu al serii pentru "Blade Runner 2049", care a câştigat duminică seară şi Oscarul pentru cele mai bune efecte vizuale.

Filmul regizat de Denis Villeneuve şi cu o distribuţie de elită din care fac parte, printre alţii, Harrison Ford şi Ryan Gosling, este o continuare a filmului "Blade Runner", o ecranizare a unui celebru roman science-fiction al lui Philip K. Dick.

Jordan Peele, scenaristul, regizorul şi producătorul peliculei "Get Out", a câştigat duminică seară, la Los Angeles, premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original, în cadrul celei de a 90-a ediţii a galei premiilor Academiei americane de film.

Foto: (c) Lucas Jackson / REUTERS

La această categorie au mai fost nominalizaţi Emily V. Gordon şi Kumail Nanjiani ("The Big Sick"), Greta Gerwig ("Lady Bird"), Guillermo del Toro şi Vanessa Taylor ("The Shape of Water") şi respectiv Martin McDonagh ("Three Billboards Outside Ebbing").

Peele, aflat la primul Oscar, a mai fost nominalizat la două categorii de premii cu această comedie neagră: cel mai bun film şi regie.

În "Get Out", a tânăr afroamerican se află în vizită la părinţii prietenei sale albe, iar unele lucruri nu sunt ce par a fi. Rolurile principale în acest film sunt interpretate de Daniel Kaluuya, Allison Williams şi Bradley Whitford.

James Ivory, autorul scenariului pentru pelicula "Call Me by Your Name", a câştigat duminică seară, la Los Angeles, premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat, în cadrul celei de a 90-a ediţii a galei premiilor Academiei americane de film.

Foto: (c) Lucas Jackson / REUTERS

La această categorie au mai fost nominalizaţi Scott Neustadter şi Michael H. Weber ("The Disaster Artist"), Scott Frank, James Mangold şi Michael Green ("Logan"), Aaron Sorkin ("Molly's Game") şi respectiv Virgil Williams şi Dee Rees ("Mudbound").

Acesta este primul premiu Oscar pentru Ivory, la cea de-a 4-a nominalizare. Cineastul a mai fost nominalizat pentru regie cu producţiile "A Room with a View" (1985), "Howards End" (1993) şi respectiv "The Remains of the Day" (1994).

Filmul "Call Me by Your Name" este o poveste de dragoste între un adolescent de 17 ani şi un bărbat adult, care se desfăşoară în Italia anilor '80. Regia filmului este semnată de Luca Guadagnino, iar rolurile principale sunt interpretate de Armie Hammer, Timothée Chalamet şi Michael Stuhlbarg.

James Ivory a adaptat scenariul pentru acest film după un roman de André Aciman.

"Dunkirk" a primit duminică seară, la Los Angeles, premiul Oscar pentru cel mai bun montaj de film, în cadrul celei de a 90-a ediţii a galei premiilor Academiei americane de film.

Foto: (c) Lucas Jackson / REUTERS

La această categorie au mai concurat filmele "Baby Driver", "I, Tonya", "The Shape of Water" şi "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri".

A fost cel de al treilea premiu al serii pentru "Dunkirk", regizat deChristopher Nolan, după cele pentru montaj de sunet şi mixaj de sunet.

Un alt premiu tehnic, cel pentru cele mai bune efecte vizuale, a fost câştigat de producţia science-fiction "Blade Runner 2049".

"Coco" a câştigat duminică seară, la Los Angeles, Oscarul pentru cel mai bun film de animaţie, în cadrul celei de a 90-a ediţii a galei premiilor Academiei americane de film.

Foto: (c) Lucas Jackson / REUTERS

În "Coco", tânărul muzician Miguel, care se confruntă cu interdicţiile aspre privind muzica din familia sa, pătrunde în Tărâmul morţilor pentru a vorbi cu stră-străbunicul său, un celebru cântăreţ.

Filmul a fost regizat de Lee Unkrich şi Adrian Molina, după un scenariu original de Lee Unkrich, Jason Katz, Matthew Aldrich şi Adrian Molina. Actorii Anthony Gonzalez, Gael García Bernal şi Benjamin Bratt îşi împrumută vocile personajelor din animaţie.

La această categorie au mai fost nominalizate filmele "The Boss Baby", "The Breadwinner", "Ferdinand" şi "Loving Vincent".

"Dear Basketball", al cărui scenariu a fost scris de baschetbalistul Kobe Bryant, a câştigat premiul pentru centru cel mai bun scurtmetraj de animaţie.

Actriţa Allison Janney a câştigat, duminică seară, la Los Angeles, premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar pentru interpretarea din filmul "I, Tonya", în cadrul celei de a 90-a ediţii a premiilor Academiei americane de film, relatează AFP.

Foto: (c) Lucas Jackson / REUTERS

Filmul, în regia lui Craig Gillespie, după un scenariu de Steven Rogers, vorbeşte despre celebra patinatoare Tonya Harding, despre afirmarea ei ca sportivă şi despre problemele cu fostul soţ.

În această producţie mai joacă, printre alţii, Margot Robbie şi Sebastian Stan.

La această categorie au mai fost nominalizate actriţele Mary J. Blige ("Mudbound"), Lesley Manville ("Phantom Thread"), Laurie Metcalf ("Lady Bird") şi Octavia Spencer ("The Shape of Water").

Acesta este primul premiu Oscar câştigat de Allison Janney încă de la prima nominalizare. Ea a mai câştigat un Glob de Aur cu rolul din acelaşi film.

Filmul chilian "A Fantastic Woman" a câştigat duminică seară, la Los Angeles, premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină, în cadrul celei de a 90-a ediţii a galei premiilor Academiei americane de film, relatează AFP.

Foto: (c) /Lucas Jackson / REUTERS

În filmul regizat de Sebastián Lelio, care a semnat şi scenariul alături de Gonzalo Maza, actriţa Daniela Vega joacă rolul unei femei transgender, chelnăriţă şi cântăreaţă într-un club de noapte, al cărei prieten, mai în vârstă decât ea, moare.

Alături de Daniela Vega în acest film mai joacă Francisco Reyes şi Luis Gnecco.

La această categorie au mai fost nominalizate filmele "The Insult" (Liban), "Loveless" (Rusia), "On Body and Soul" (Ungaria) şi "The Square" (Suedia).

Filmul "Icarus", regizat de Bryan Fogel, a primit duminică seară, la Los Angeles, premiul Oscar pentru cel mai bun documentar al anului trecut.

Foto: (c) Lucas Jackson / AP

Celelalte documentare aflate în competiţie au fost "Abacus: Small Enough to Jail", "Faces Places", "Last Man in Aleppo" şi "Strong Island".

În acest documentar, regizorul Bryan Fogel încearcă să descopere adevărul despre doping în sport dar o întâlnire cu un om de ştiinţă rus transformă povestea sa dintr-un experiment personal într-un thriller geopolitic care expune cel mai mare scandal din istoria sportului

Actorul Sam Rockwell a primit duminică seară, la Los Angeles, Oscarul pentru cel mai bun rol secundar masculin, în cadrul celei de a 90-a ediţii a premiilor Academiei americane de film, pentru rolul din filmul "Three Billboards outside Ebbing, Missouri".

Foto: (c) Lucas Jackson / REUTERS

Filmul "Three Billboards outside Ebbing, Missouri" vorbeşte despre lupta unei mame care trebuie să convingă autorităţile locale să continue ancheta privind moartea fiicei sale şi să prindă criminalul.

În producţia regizată de Martin McDonagh, care a semnat şi scenariul, mai joacă Frances McDormand şi Woody Harrelson.

Sam Rockwell a devenit laureat al premiului Oscar de la prima nominalizare. La categoria cel mai bun rol secundar masculin au mai fost nominalizaţi: Richard Jenkins ("The Shape of Water"), Willem Dafoe ("The Florida Project"), Christopher Plummer ("All the Money in the World") şi Woody Harrelson ("Three Billboards outside Ebbing, Missouri").

Sam Rockwell este cunoscut pentru rolurile din filme precum "Moon" (2009), "Seven Psychopaths " (2012) sau "The Way Way Back" (2013).

Câștigătorii Premiilor Gopo 2025
Teatru și film 30 Aprilie 2025, 06:58

Câștigătorii Premiilor Gopo 2025

Anul Nou care n-a fost (r. Bogdan Mureșanu) este marele câștigător al Premiilor Gopo 2025

Câștigătorii Premiilor Gopo 2025
Povești curajoase despre imigrație, familie și dragoste dincolo de moarte în programul „Hoinar.Odyssey”
Teatru și film 29 Aprilie 2025, 16:10

Povești curajoase despre imigrație, familie și dragoste dincolo de moarte în programul „Hoinar.Odyssey”

„Stairway to Paradise”, „M” și „Rămășițele unei idei” - în premieră pe scena Teatrului ACT

Povești curajoase despre imigrație, familie și dragoste dincolo de moarte în programul „Hoinar.Odyssey”
„Prețul Vieții” - primul proiect autohton de teatru dedicat persoanelor cu dizabilități motorii
Teatru și film 29 Aprilie 2025, 14:40

„Prețul Vieții” - primul proiect autohton de teatru dedicat persoanelor cu dizabilități motorii

„Prețul Vieții” , proiectul inițiat de regizorul Laurențiu Rusescu , co-finanțat de Administrația Fondului...

„Prețul Vieții” - primul proiect autohton de teatru dedicat persoanelor cu dizabilități motorii
Ce se vede în luna mai la Teatrul Ion Creangă
Teatru și film 29 Aprilie 2025, 11:16

Ce se vede în luna mai la Teatrul Ion Creangă

A cincea luna din an marchează un moment important în istoria Teatrului Ion Creangă. În data de 4 mai aniversăm...

Ce se vede în luna mai la Teatrul Ion Creangă
„Caravana Shakespeare - peste tot” ajunge în Gorj, Hunedoara, Timiș, Arad și Bihor
Teatru și film 25 Aprilie 2025, 15:26

„Caravana Shakespeare - peste tot” ajunge în Gorj, Hunedoara, Timiș, Arad și Bihor

De Ziua Shakespeare, pe 23 aprilie, Caravana Shakespeare – peste tot a plecat din Craiova spre 61 de localități pentru...

„Caravana Shakespeare - peste tot” ajunge în Gorj, Hunedoara, Timiș, Arad și Bihor
Festivalul Filmului European - proiecții speciale în 10 orașe din România, din 8 mai
Teatru și film 25 Aprilie 2025, 15:06

Festivalul Filmului European - proiecții speciale în 10 orașe din România, din 8 mai

Festivalul Filmului European revine cu ediția 29! Proiecțiile vor avea loc începând cu 8 mai în București ,...

Festivalul Filmului European - proiecții speciale în 10 orașe din România, din 8 mai
Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Consiliul Județean Alba organizează, în perioada 17 - 23 mai, Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
Teatru și film 23 Aprilie 2025, 10:55

Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Consiliul Județean Alba organizează, în perioada 17 - 23 mai, Festivalul Internațional de Teatru „Povești”

Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Consiliul Județean Alba organizează, în perioada 17 - 23 mai, Festivalul...

Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Consiliul Județean Alba organizează, în perioada 17 - 23 mai, Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
Teatrul Ion Creangă își serbează Ziua, pe 4 MAI, cu o nouă premieră: „Harap Alb”
Teatru și film 22 Aprilie 2025, 18:28

Teatrul Ion Creangă își serbează Ziua, pe 4 MAI, cu o nouă premieră: „Harap Alb”

Teatrul Ion Creangă anunță un nou titlu în repertoriul reprezentațiilor adresate copiilor peste 6 ani (TICJUNIOR)....

Teatrul Ion Creangă își serbează Ziua, pe 4 MAI, cu o nouă premieră: „Harap Alb”
Ascultă live

Ascultă live

06:00 - 07:00
Album de colecție
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
06:00 - 07:00
English 6
Ascultă live Radio România Internaţional 1
05:07 - 07:00
România, devreme (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
06:00 - 07:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
06:00 - 06:03
Ştiri
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
06:00 - 06:03
Știri
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru