Ascultă Radio România Cultural Live

PORTRET: Colea Răutu – un actor de geniu

28 Noiembrie 2020, 05:20

Motto: „Talentul trece deopotrivă prin suflet şi spirit, n-a putut fi definit de nimeni sigur, există actori culţi şi actori cultivaţi, actori cerebrali care-şi construiesc personajele pe criterii logice. Intuiţia însă, cred că funcţionează într-o sferă limitată de situaţii: în viaţă ca şi în artă. Eu nu ştiu cât talent am, dar ştiu să mă desprind din viaţă foarte mult.” – Colea Răutu

Sâmbătă, 28 noiembrie, se împlinesc 108 ani de la naşterea actorului de teatru şi film Colea Răutu. Personalitate artistică de mare valoare, el a avut o carieră de 74 de ani pe scenă, a jucat în peste 70 de filme şi a avut o îndelungată activitate teatrală, a fost prezent în numeroase producţii de televiziune, în spectacole ale Teatrului Naţional Radiofonic, însă a demonstrat şi un talent muzical remarcabil.

Nikolai Rutkovski, pe numele său real, s-a născut la 28 noiembrie 1912, în localitatea Limbenii Noi, judeţul Bălţi, astăzi în Republica Moldova, părinţii săi fiind, tatăl, de origine poloneză, de profesie mecanic de locomotivă, iar mama sa, basarabeancă, era educatoare.

A fost cel mai mare dintre cei patru copii ai familiei, ceilalţi fraţi ai săi fiind Larisa, Natalia şi Valentin.

A fost, mai întâi, elev al Colegiului „Regele Ferdinand” din Chişinău, apoi a studiat la liceul militar din Bălţi, însă tânărul poreclit „Colică” nu a avut o mare atracţie către învăţătură, fiind mult mai pasionat de jocul de fotbal.

La vârsta de 13 ani, Colea pleacă din Chişinău spre Bucureşti, va locui în gazdă la un meşter angajat la Uzinele Mociorniţa şi se încscrie în echipa de fotbal a uzinei.

Având o voce şi un timbru deosebit, Colea Răutu s-a angajat în corul Operei din Cluj, iar mai apoi, în anul 1929, intră în teatru ca figurant la un festival al unei mari actriţe din acea vreme, Nelli Nicolau.

Vizionarea spectacolului de teatru de revistă “Floarea din Hawai”, o premieră muzicală la acea vreme, îi va prilejui aflarea veştii că erau căutaţi tineri pentru a intra în trupa de teatru a lui Emil Bobescu, regizor de spectacole muzicale şi fiul lui Aron Bobescu, cel care înfiinţase prima trupă de operetă din Ţara Românească.

Se va prezenta la selecţie, unde va interpreta melodia “Ocii ciornâi”, iar prestaţia sa artistică va convinge, astfel că Răutu va fi angajat în trupa de teatru, unde va fi distribuit alături de Ion Dacian.

Va renunţa, astfel, la visul său de a juca fotbal, fiind angajat la Teatrul de Revistă “Cărăbuş” al lui Constantin Tănase, mai ales pentru prezenţa în cuplete de factură satirico-socială.

S-a înscris la Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti, absolvit în promoţia 1947.

Va încânta publicul în mai multe spectacole, însă “Ţi-a ieşit coşaru-n drum”, creat de Gherase Dendrino, pe versurile lui Puiu Maximilian, a fost remarcabil, fiind jucat în peste 150 de reprezentaţii, fiind ovaţionat, în cele mai multe cazuri, la scenă deschisă.

În anii celui de-Al Doilea Război Mondial, se înrolează pe front alături de Constantin Brezeanu, care juca la Teatrul “Nottara”, cei doi cântând şi încercând să ridice moralul ostaşilor armatei române.

Apoi, Colea Răutu va juca la sala Cinema Roxy, aflată pe Strada Lipscani, în spectacole de revistă, alături de Gică Petrescu şi de Jean Moscopol.

În anul 1946, Colea juca în comedia muzicală „Haimanaua bulevardului”, în care interpretarea sa era asimilată unei excelente voci de tenor, în condiţiile în care nu a parcurs niciodată studii muzicale.

Începând cu anul 1952, joacă la Teatrul „Giuleşti”, alături de Ştefan Mihăilescu Brăila, pe această scenă aflându-se până în anul 1968. În această perioadă a jucat şi la Teatrul din Piteşti şi s-a aflat şi pe scena Teatrul Naţional din Bucureşti, la solicitarea lui Sică Alexandrescu.

În 1956, în chiar anul apariţiei televiziunii la noi, apare pe micul ecran într-o emisiune alături de Ioana Radu, Mia Braia şi Gică Petrescu, publicul având ocazia să îl cunoască şi să-i aprecieze calităţile artistice.

Însă Colea Răutu va deveni pasionat de cinema, mai ales după ce a urmărit filmele lui Boris Karloff, actor britanic celebru mai ales pentru rolurile sale din mai multe filme de groază și pentru interpretarea rolului monstrului lui Frankenstein, din anii ’30-’40 ai secolului trecut.

Regizorul Paul Călinescu îl va distribui în rolul ţăranului Ilie Barbu din drama „Desfăşurare” – o ecranizare după nuvela omonimă a lui Marin Preda -, care a avut premiera în anul 1954, aceasta fiind pelicula de debut a lui Colea Răutu, în care un rol principal l-a avut şi regretatul Ernest Maftei.

A urmat apoi o carieră artistică de excepţie, cu roluri preponderent negative,  jucate în peste 70 de filme româneşti, coproducţii şi străine, lăsând în cinematografia românească personaje interpretate magistral în filme ca drama „Moara cu noroc” (1955), regia Victor Iliu, rolul Pintea, alături de Ioana Bulcă şi Constantin Codrescu, „Mihai Viteazul” (1970), regia Sergiu Nicolaescu, rolul Sultanului Murad al III-lea, alături de Olga Tudorache, Irina Gărdescu şi Amza Pellea, „Fraţii Jderi” (1974), regia Mircea Drăgan, rolul Grigore Gogolea, alături de Gheorghe Cozorici, Ştefan Velniciuc şi Sebastian Papaiani, „Nemuritorii” (1974), regia Sergiu Nicolaescu, rolul Iusuf Paşa, alături de Amza Pellea, Ion Besoiu şi Sergiu Nicolaescu, „Ştefan cel Mare” (1975), regia Mircea Drăgan, rolul Soliman Paşa, alături de Gheorghe Cozorici, Violeta Andrei şi Gheorghe Dinică, „Pintea” (1976), rolul colonelului, regia Mircea Moldovan, alături de Florin Piersic şi Maria Ploae, „Ultima noapte de dragoste” (1980), regia Sergiu Nicolaescu, rolul căpitanului medic Zafiu, alături de Joanna Pacula şi Vladimir Găitan, „Duelul” (1981), regia Sergiu Nicolaescu, alături de Sergiu Nicolaescu şi Jean Constantin, „Căutătorii de Aur” (1986), regia Alecu Croitoru şi Sergiu Nicolaescu, alături de Ernest Maftei, „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), regia Şerban Marinescu, rolul Traian Petrini, alături de Dorel Vişan, Gheorghe Dinică şi Ștefan Iordache, sau serialul de televiziune „Toate pânzele sus!” (1986), regia Mircea Mureşan, rolul Spânu, alături de Sebastian Papaiani, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu.

Melodia „Hai coșar, coșar”, intrepretată de Colea Răutu, se află pe coloana sonoră a filmului „De trei ori București”, din 1967, format din trei povestiri cinematografice distincte a căror acțiune se desfășoară în București, cele trei părți fiind scrise și realizate de trei regizori diferiți: Partea I – „Întoarcerea” de Mihai Iacob, Partea a II-a – „Aterizare forțată” de Horea Popescu şi Partea a III-a – „București” de Ion Popescu-Gopo.

De asemenea, el a jucat şi în alte seriale de televiziune româneşti şi străine – „Die Lederstrumpferzählungen” (RFG, 1970), „Lupul mărilor” (Austria, 1971), „La Révolte des Haidouks” (Franţa/România, 1972) sau „Atkins” (RDG, 1985).

Colea Răutu a fost şi un apropiat colaborator al Teatrului Naţional Radiofonic, printre spectacolele întregistrate de acesta la radioul public aflându-se „Gaiţele” de Alexandru Chiritescu, adaptarea: Mariana Pârvulescu, regia artistică: Mihai Pascal, regia muzicală: Livio Bellegante, regia tehnică: ing. Ion Mihăilescu, o înregistrare din anul 1966 avându-i în distribuţie şi pe Silvia Dumitrescu Timică, Maria Wauvrina, Nineta Gusti, Stela Popescu, Carmen Stănescu, Nataşa Alexandra, Eugenia Popovici, Alexandru Giugaru, Coca Andronescu şi Dem Rădulescu, „Pentru cine bat clopotele” de Ernest Hemingway, dramatizare de Nicolae Neagoe, regia artistică: Dan Puican, regia de studio: Rodica Leu, regia muzicală: Nicolae Neagoe, regia tehnică: ing. Andrei Sireteanu, o înregistrare din anul 1985 avându-i în distribuție şi pe Ion Caramitru, George Constantin, Mitică Popescu, Dorina Lazăr, Șerban Cellea, Dana Dogaru, Radu Panamarenco, Dumitru Chesa, Candid Stoica, Mircea Albulescu, Mihai Dinvale, Gheorghe Pufulete, „Departe de lumea dezlănţuită” de Thomas Hardy, traducere de Bianca Zamfirescu şi Eugenia Popescu Ciucea, dramatizare de Nicolae Neagoe, regia artistică: Dan Puican, regia de studio: Janina Dicu, regia muzicală: Nicolae Neagoe, regia tehnică: Vasile Manta, o înregistrare din anul 1991 avându-i în distribuţie şi pe Dana Dogaru, Florin Zamfirescu, Adrian Pintea, Victor Rebengiuc, Mirela Gorea, Ana Ciontea, Elena Nica Dumitrescu, Radu Panamarenco, Valentin Teodosiu, Candid Stoica, Nicolae Călugăriţa, Dan Bobe.

Marele nostru actor a publicat numeroase articole pe tema teatrului şi filmului, a fost membru al Uniunii Cineaștilor și al Uniunii Teatrale din România – UNITER.

El s-a îndrăgostit în tinereţe de echipa de fotbal Rapid Bucureşti şi a rămas, pentru întreaga sa existenţă, un susţinător fervent al echipei alb-vişinii.

Pentru realizările sale artistice deosebite, Colea Răutu a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii: titlul de Artist Emerit, Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”, premiul ACIN pentru întreaga activitate (1988), Premiul la Festivalul de film de la Karlovy-Vary, Premiul Festivalului de film de la Moscova, a fost unul din laureaţii Galei „Vârsta de Aur” (2001), ai Premiilor Naţionale în Domeniul Teatrului şi Galei Premiilor în Cinematografie (Premiul de Excelență în Cinematografia Românească, 14 mai 2002), iar la 30 mai 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, alături de alţi actori, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Actorul Colea Răutu a murit la 13 mai 2008, la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, la vârsta de 95 de ani, în urma unor complicaţii provocate de o boală incurabilă, fiind înmormântat cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu din Bucureşti, pe Aleea Actorilor.

Nichita Stănescu l-a numit pe Colea Răutu „actorul de geniu” şi „un om dizolvat total în omenie.”

de Razvan Moceanu - RADOR

Despre efectul Shogun cu Andreea Chiriac Hentea, critic de film
Teatru și film 29 Aprilie 2024, 20:34

Despre efectul Shogun cu Andreea Chiriac Hentea, critic de film

„ Shogun ”, drama scrisă în 1975 de James Clavell, recunoscută și astăzi pentru acuratețea detaliilor și...

Despre efectul Shogun cu Andreea Chiriac Hentea, critic de film
Senzația literară "Clubul Crimelor de Joi" va fi ecranizată cu o distribuție de excepție: Helen Mirren, Pierce Brosnan și Ben Kingsley
Teatru și film 29 Aprilie 2024, 13:17

Senzația literară "Clubul Crimelor de Joi" va fi ecranizată cu o distribuție de excepție: Helen Mirren, Pierce Brosnan și Ben Kingsley

Romanul care a cucerit inimile cititorilor din toată lumea, Clubul Crimelor de Joi , va fi ecranizat cu nume mari din...

Senzația literară "Clubul Crimelor de Joi" va fi ecranizată cu o distribuție de excepție: Helen Mirren, Pierce Brosnan și Ben Kingsley
REVIZORUL –  în premieră la TEATRUL MIC
Teatru și film 29 Aprilie 2024, 13:13

REVIZORUL – în premieră la TEATRUL MIC

Teatrul Mic  anunță  premiera oficială a spectacolului „REVIZORUL”  de  Nikolai Gogol , regia...

REVIZORUL – în premieră la TEATRUL MIC
Gala Premiilor Gopo, la TNB
Teatru și film 29 Aprilie 2024, 07:45

Gala Premiilor Gopo, la TNB

Ajunsă la ediţia a XVIII-a, Gala Premiilor Gopo va avea loc, luni, la Sala “Ion Caramitru” a Teatrului Naţional...

Gala Premiilor Gopo, la TNB
Scriitoarea Diana Bădica despre romanul său de debut, ,,Părinți": ,,Ceea ce m-a șocat a fost că eu la 30 de ani scriam o chestie atât de profundă."
Teatru și film 28 Aprilie 2024, 11:12

Scriitoarea Diana Bădica despre romanul său de debut, ,,Părinți": ,,Ceea ce m-a șocat a fost că eu la 30 de ani scriam o chestie atât de profundă."

La cinci ani de la apariție, „Părinți”, romanul Dianei Bădica are deja o nouă viață și se joacă la Teatrul...

Scriitoarea Diana Bădica despre romanul său de debut, ,,Părinți": ,,Ceea ce m-a șocat a fost că eu la 30 de ani scriam o chestie atât de profundă."
Premieră la Teatrul Naţional Radiofonic: „All inclusive” de Alexandru Popa
Teatru și film 28 Aprilie 2024, 07:47

Premieră la Teatrul Naţional Radiofonic: „All inclusive” de Alexandru Popa

  Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultaţi, în premieră , spectacolul: All inclusive de Alexandru Popa ....

Premieră la Teatrul Naţional Radiofonic: „All inclusive” de Alexandru Popa
...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare
Teatru și film 28 Aprilie 2024, 06:53

...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare

Pavel Bartoş va putea fi văzut în rolul titular din premiera cu ...Escu de Tudor Mușatescu a Teatrului Stela Popescu,...

...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare
FOXFINDER de Down King,  o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București
Teatru și film 27 Aprilie 2024, 07:13

FOXFINDER de Down King, o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București

Teatrul EXCELSIOR - singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor adulți – anunță premiera...

FOXFINDER de Down King, o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 11:00
Orașul vorbește
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
09:05 - 10:00
DEDICAȚII MUZICALE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
07:03 - 10:00
Bună dimineaţa Transilvania
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru