Ascultă Radio România Cultural Live

PORTRET: Colea Răutu – un actor de geniu

28 Noiembrie 2020, 05:20

Motto: „Talentul trece deopotrivă prin suflet şi spirit, n-a putut fi definit de nimeni sigur, există actori culţi şi actori cultivaţi, actori cerebrali care-şi construiesc personajele pe criterii logice. Intuiţia însă, cred că funcţionează într-o sferă limitată de situaţii: în viaţă ca şi în artă. Eu nu ştiu cât talent am, dar ştiu să mă desprind din viaţă foarte mult.” – Colea Răutu

Sâmbătă, 28 noiembrie, se împlinesc 108 ani de la naşterea actorului de teatru şi film Colea Răutu. Personalitate artistică de mare valoare, el a avut o carieră de 74 de ani pe scenă, a jucat în peste 70 de filme şi a avut o îndelungată activitate teatrală, a fost prezent în numeroase producţii de televiziune, în spectacole ale Teatrului Naţional Radiofonic, însă a demonstrat şi un talent muzical remarcabil.

Nikolai Rutkovski, pe numele său real, s-a născut la 28 noiembrie 1912, în localitatea Limbenii Noi, judeţul Bălţi, astăzi în Republica Moldova, părinţii săi fiind, tatăl, de origine poloneză, de profesie mecanic de locomotivă, iar mama sa, basarabeancă, era educatoare.

A fost cel mai mare dintre cei patru copii ai familiei, ceilalţi fraţi ai săi fiind Larisa, Natalia şi Valentin.

A fost, mai întâi, elev al Colegiului „Regele Ferdinand” din Chişinău, apoi a studiat la liceul militar din Bălţi, însă tânărul poreclit „Colică” nu a avut o mare atracţie către învăţătură, fiind mult mai pasionat de jocul de fotbal.

La vârsta de 13 ani, Colea pleacă din Chişinău spre Bucureşti, va locui în gazdă la un meşter angajat la Uzinele Mociorniţa şi se încscrie în echipa de fotbal a uzinei.

Având o voce şi un timbru deosebit, Colea Răutu s-a angajat în corul Operei din Cluj, iar mai apoi, în anul 1929, intră în teatru ca figurant la un festival al unei mari actriţe din acea vreme, Nelli Nicolau.

Vizionarea spectacolului de teatru de revistă “Floarea din Hawai”, o premieră muzicală la acea vreme, îi va prilejui aflarea veştii că erau căutaţi tineri pentru a intra în trupa de teatru a lui Emil Bobescu, regizor de spectacole muzicale şi fiul lui Aron Bobescu, cel care înfiinţase prima trupă de operetă din Ţara Românească.

Se va prezenta la selecţie, unde va interpreta melodia “Ocii ciornâi”, iar prestaţia sa artistică va convinge, astfel că Răutu va fi angajat în trupa de teatru, unde va fi distribuit alături de Ion Dacian.

Va renunţa, astfel, la visul său de a juca fotbal, fiind angajat la Teatrul de Revistă “Cărăbuş” al lui Constantin Tănase, mai ales pentru prezenţa în cuplete de factură satirico-socială.

S-a înscris la Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti, absolvit în promoţia 1947.

Va încânta publicul în mai multe spectacole, însă “Ţi-a ieşit coşaru-n drum”, creat de Gherase Dendrino, pe versurile lui Puiu Maximilian, a fost remarcabil, fiind jucat în peste 150 de reprezentaţii, fiind ovaţionat, în cele mai multe cazuri, la scenă deschisă.

În anii celui de-Al Doilea Război Mondial, se înrolează pe front alături de Constantin Brezeanu, care juca la Teatrul “Nottara”, cei doi cântând şi încercând să ridice moralul ostaşilor armatei române.

Apoi, Colea Răutu va juca la sala Cinema Roxy, aflată pe Strada Lipscani, în spectacole de revistă, alături de Gică Petrescu şi de Jean Moscopol.

În anul 1946, Colea juca în comedia muzicală „Haimanaua bulevardului”, în care interpretarea sa era asimilată unei excelente voci de tenor, în condiţiile în care nu a parcurs niciodată studii muzicale.

Începând cu anul 1952, joacă la Teatrul „Giuleşti”, alături de Ştefan Mihăilescu Brăila, pe această scenă aflându-se până în anul 1968. În această perioadă a jucat şi la Teatrul din Piteşti şi s-a aflat şi pe scena Teatrul Naţional din Bucureşti, la solicitarea lui Sică Alexandrescu.

În 1956, în chiar anul apariţiei televiziunii la noi, apare pe micul ecran într-o emisiune alături de Ioana Radu, Mia Braia şi Gică Petrescu, publicul având ocazia să îl cunoască şi să-i aprecieze calităţile artistice.

Însă Colea Răutu va deveni pasionat de cinema, mai ales după ce a urmărit filmele lui Boris Karloff, actor britanic celebru mai ales pentru rolurile sale din mai multe filme de groază și pentru interpretarea rolului monstrului lui Frankenstein, din anii ’30-’40 ai secolului trecut.

Regizorul Paul Călinescu îl va distribui în rolul ţăranului Ilie Barbu din drama „Desfăşurare” – o ecranizare după nuvela omonimă a lui Marin Preda -, care a avut premiera în anul 1954, aceasta fiind pelicula de debut a lui Colea Răutu, în care un rol principal l-a avut şi regretatul Ernest Maftei.

A urmat apoi o carieră artistică de excepţie, cu roluri preponderent negative,  jucate în peste 70 de filme româneşti, coproducţii şi străine, lăsând în cinematografia românească personaje interpretate magistral în filme ca drama „Moara cu noroc” (1955), regia Victor Iliu, rolul Pintea, alături de Ioana Bulcă şi Constantin Codrescu, „Mihai Viteazul” (1970), regia Sergiu Nicolaescu, rolul Sultanului Murad al III-lea, alături de Olga Tudorache, Irina Gărdescu şi Amza Pellea, „Fraţii Jderi” (1974), regia Mircea Drăgan, rolul Grigore Gogolea, alături de Gheorghe Cozorici, Ştefan Velniciuc şi Sebastian Papaiani, „Nemuritorii” (1974), regia Sergiu Nicolaescu, rolul Iusuf Paşa, alături de Amza Pellea, Ion Besoiu şi Sergiu Nicolaescu, „Ştefan cel Mare” (1975), regia Mircea Drăgan, rolul Soliman Paşa, alături de Gheorghe Cozorici, Violeta Andrei şi Gheorghe Dinică, „Pintea” (1976), rolul colonelului, regia Mircea Moldovan, alături de Florin Piersic şi Maria Ploae, „Ultima noapte de dragoste” (1980), regia Sergiu Nicolaescu, rolul căpitanului medic Zafiu, alături de Joanna Pacula şi Vladimir Găitan, „Duelul” (1981), regia Sergiu Nicolaescu, alături de Sergiu Nicolaescu şi Jean Constantin, „Căutătorii de Aur” (1986), regia Alecu Croitoru şi Sergiu Nicolaescu, alături de Ernest Maftei, „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), regia Şerban Marinescu, rolul Traian Petrini, alături de Dorel Vişan, Gheorghe Dinică şi Ștefan Iordache, sau serialul de televiziune „Toate pânzele sus!” (1986), regia Mircea Mureşan, rolul Spânu, alături de Sebastian Papaiani, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu.

Melodia „Hai coșar, coșar”, intrepretată de Colea Răutu, se află pe coloana sonoră a filmului „De trei ori București”, din 1967, format din trei povestiri cinematografice distincte a căror acțiune se desfășoară în București, cele trei părți fiind scrise și realizate de trei regizori diferiți: Partea I – „Întoarcerea” de Mihai Iacob, Partea a II-a – „Aterizare forțată” de Horea Popescu şi Partea a III-a – „București” de Ion Popescu-Gopo.

De asemenea, el a jucat şi în alte seriale de televiziune româneşti şi străine – „Die Lederstrumpferzählungen” (RFG, 1970), „Lupul mărilor” (Austria, 1971), „La Révolte des Haidouks” (Franţa/România, 1972) sau „Atkins” (RDG, 1985).

Colea Răutu a fost şi un apropiat colaborator al Teatrului Naţional Radiofonic, printre spectacolele întregistrate de acesta la radioul public aflându-se „Gaiţele” de Alexandru Chiritescu, adaptarea: Mariana Pârvulescu, regia artistică: Mihai Pascal, regia muzicală: Livio Bellegante, regia tehnică: ing. Ion Mihăilescu, o înregistrare din anul 1966 avându-i în distribuţie şi pe Silvia Dumitrescu Timică, Maria Wauvrina, Nineta Gusti, Stela Popescu, Carmen Stănescu, Nataşa Alexandra, Eugenia Popovici, Alexandru Giugaru, Coca Andronescu şi Dem Rădulescu, „Pentru cine bat clopotele” de Ernest Hemingway, dramatizare de Nicolae Neagoe, regia artistică: Dan Puican, regia de studio: Rodica Leu, regia muzicală: Nicolae Neagoe, regia tehnică: ing. Andrei Sireteanu, o înregistrare din anul 1985 avându-i în distribuție şi pe Ion Caramitru, George Constantin, Mitică Popescu, Dorina Lazăr, Șerban Cellea, Dana Dogaru, Radu Panamarenco, Dumitru Chesa, Candid Stoica, Mircea Albulescu, Mihai Dinvale, Gheorghe Pufulete, „Departe de lumea dezlănţuită” de Thomas Hardy, traducere de Bianca Zamfirescu şi Eugenia Popescu Ciucea, dramatizare de Nicolae Neagoe, regia artistică: Dan Puican, regia de studio: Janina Dicu, regia muzicală: Nicolae Neagoe, regia tehnică: Vasile Manta, o înregistrare din anul 1991 avându-i în distribuţie şi pe Dana Dogaru, Florin Zamfirescu, Adrian Pintea, Victor Rebengiuc, Mirela Gorea, Ana Ciontea, Elena Nica Dumitrescu, Radu Panamarenco, Valentin Teodosiu, Candid Stoica, Nicolae Călugăriţa, Dan Bobe.

Marele nostru actor a publicat numeroase articole pe tema teatrului şi filmului, a fost membru al Uniunii Cineaștilor și al Uniunii Teatrale din România – UNITER.

El s-a îndrăgostit în tinereţe de echipa de fotbal Rapid Bucureşti şi a rămas, pentru întreaga sa existenţă, un susţinător fervent al echipei alb-vişinii.

Pentru realizările sale artistice deosebite, Colea Răutu a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii: titlul de Artist Emerit, Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”, premiul ACIN pentru întreaga activitate (1988), Premiul la Festivalul de film de la Karlovy-Vary, Premiul Festivalului de film de la Moscova, a fost unul din laureaţii Galei „Vârsta de Aur” (2001), ai Premiilor Naţionale în Domeniul Teatrului şi Galei Premiilor în Cinematografie (Premiul de Excelență în Cinematografia Românească, 14 mai 2002), iar la 30 mai 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, alături de alţi actori, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Actorul Colea Răutu a murit la 13 mai 2008, la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, la vârsta de 95 de ani, în urma unor complicaţii provocate de o boală incurabilă, fiind înmormântat cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu din Bucureşti, pe Aleea Actorilor.

Nichita Stănescu l-a numit pe Colea Răutu „actorul de geniu” şi „un om dizolvat total în omenie.”

de Razvan Moceanu - RADOR

Cine - Fascinație: BUGSY
Teatru și film 02 Decembrie 2023, 05:22

Cine - Fascinație: BUGSY

Sâmbătă, la întâlnirea de la 14:30 cu CINE-FASCINAȚIA, vom pătrunde în culisele biografiei...

Cine - Fascinație: BUGSY
Premieră la Teatrul Național Radiofonic: LECȚIA DE ZBOR - Portretul unui Icar modern, ale cărui aripi au fost arse de focul regimului comunist
Teatru și film 02 Decembrie 2023, 05:06

Premieră la Teatrul Național Radiofonic: LECȚIA DE ZBOR - Portretul unui Icar modern, ale cărui aripi au fost arse de focul regimului comunist

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, mar ți, 5 decembrie 2023, de la ora 19.00 , la Radio România...

Premieră la Teatrul Național Radiofonic: LECȚIA DE ZBOR - Portretul unui Icar modern, ale cărui aripi au fost arse de focul regimului comunist
Evenimente culturale de Ziua Naţională a României la TNB
Teatru și film 01 Decembrie 2023, 06:10

Evenimente culturale de Ziua Naţională a României la TNB

Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București împlinește, în 2023 , 50 de ani de activitate în...

Evenimente culturale de Ziua Naţională a României la TNB
Umbra lui Caravaggio, mult-așteptatul film realizat de Michele Placido, din 8 decembrie în cinema
Teatru și film 30 Noiembrie 2023, 11:28

Umbra lui Caravaggio, mult-așteptatul film realizat de Michele Placido, din 8 decembrie în cinema

  Umbra lui Caravaggio  /  L'ombra di Caravaggio  promite o călătorie cinematografică memorabilă și o...

Umbra lui Caravaggio, mult-așteptatul film realizat de Michele Placido, din 8 decembrie în cinema
”Visul” - proiecții speciale de 1 Decembrie în cinematografe din întreaga țară
Teatru și film 30 Noiembrie 2023, 11:23

”Visul” - proiecții speciale de 1 Decembrie în cinematografe din întreaga țară

”Visul”, cel mai recent lungmetraj semnat de Cătălin Saizescu, cu Vlad Logigan în rolul principal,...

”Visul” - proiecții speciale de 1 Decembrie în cinematografe din întreaga țară
Adrian Titieni a demisionat din funcția de manager interimar al Teatrului Odeon
Teatru și film 30 Noiembrie 2023, 05:53

Adrian Titieni a demisionat din funcția de manager interimar al Teatrului Odeon

Actorul Adrian Titieni a demisionat din funcția de manager interimar al Teatrului Odeon din București, din motive personale...

Adrian Titieni a demisionat din funcția de manager interimar al Teatrului Odeon
Sălile Teatrelor Mic, Bulandra și Nottara ar putea fi închise 
Teatru și film 30 Noiembrie 2023, 05:24

Sălile Teatrelor Mic, Bulandra și Nottara ar putea fi închise 

Sălile Teatrului Nottara, Sala Izvor a Teatrului Bulandra și sala din strada Constantin Mile a Teatrul Mic din București ar...

Sălile Teatrelor Mic, Bulandra și Nottara ar putea fi închise 
De 1 Decembrie, Constantin Chiriac și actorii TNRS joacă la Théâtre de la Ville-Paris
Teatru și film 29 Noiembrie 2023, 08:25

De 1 Decembrie, Constantin Chiriac și actorii TNRS joacă la Théâtre de la Ville-Paris

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) va juca, de Ziua Națională a României, pe una dintre cele mai...

De 1 Decembrie, Constantin Chiriac și actorii TNRS joacă la Théâtre de la Ville-Paris
Ascultă live

Ascultă live

18:00 - 18:30
Timpul Prezent
Ascultă live Radio România Cultural
18:20 - 19:00
INTERPELARI PARLAMENTARE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:10 - 19:00
FERMIER ÎN ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru