Ascultă Radio România Cultural Live

PORTRET: Regizoarea Elisabeta Bostan împlineşte 90 de ani

01 Martie 2021, 07:21

Motto: „Nu am avut niciodată nimic de-a face cu toate întâmplările care treceau pe lângă mine şi care erau urâte, considerând că prin filmele mele voi răzbate, voi exista. Consideraţia aceea că filmele pentru copii sunt ceva periferic nu-mi crea indispoziţie, pentru că mă uitam la cei care aveau această grimasă şi îi consideram teribil de primitivi.” – Elisabeta Bostan

Luni, 1 martie, Elisabeta Bostan, regizoare, scenaristă de film şi profesor universitar, fost decan al Facultăţii de Film din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), împlineşte 90 de ani. Ea s-a remarcat mai ales pentru regia de filme pentru copii, cărora le-a dedicat cea mai mare parte a realizărilor sale cinematografice, folosind adesea ca sursă de inspiraţie operele unor autori consacraţi, precum Ion Creangă, Cezar Petrescu sau Petre Ispirescu.

Elisabeta Bostan rămâne în istoria cinematografiei româneşti prin secvenţele în care chipurile copiilor descoperă lumea, o lume plină de iubire, de speranţă şi de candoare.

Elisabeta Bostan s-a născut la 1 martie 1931, în localitatea Buhuşi, judeţul Bacău.

A fost pasionată încă din anii de liceu de punerea în scenă a pieselor de teatru clasice româneşti.

A absolvit Colegiul Naţional ”Calistrat Hogaş” din Piatra Neamţ, apoi fata înaltă, slabă şi foarte timidă, venea la Bucureşti, în anul 1950, animată de dorinţa de a face film. Dă admitere la Teatru, în comisie se află şi marele cineast Victor Iliu, iar ea este admisă la clasa de regie de film. Actriţa Marietta Sadova îi reamarcă frumuseţea şi o invită şi la clasa de actorie, pentru că a văzut în viitoarea regizoare un anume tip de actor de film, o îmbinare perfectă de forţă şi sensibilitate.

În 1954, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, secţia regie.

Din anul 1955 este asistent regie film şi regizor secund la Studioul de film de la Buftea.

În anul 1958, debutează cu două scurtmetraje, documentare etnografice, intitulate „Trei jocuri româneşti” şi „Cloşca cu puii de aur”.

Au urmat „Hora”, pentru care a semnat scenariul şi regia – în 1959 şi „Nuntă în Ţara Oaşului”, scenariu şi regie – în 1960, în colaborare cu Mihai Bucur,

În anul 1962, regizează primul său film de lungmetraj, drama „Puştiul”.

În 1963, regizează scurt-metrajul ”Năică”, cu care inaugurează o serie din care vor mai face parte ”Năică şi barza” – în 1966, ”Năică pleacă la Bucureşti” – în 1967 şi ”Năică şi veveriţa” – 1967.

Vor urma alte filme pentru copii, pentru care Elisabeta Bostan va semna scenariul şi regia: „Pupăza din tei” şi „Amintiri din copilărie” – ambele în 1965, „Tinereţe fără bătrâneţe” – 1969, „Veronica” – 1972 şi „Veronica se întoarce” – în 1973.

Semnătura sa regizorală se află şi pe producţiile „Mama” – 1976, „Saltimbancii” – 1981, „Promisiuni” – 1985, „Unde eşti, copilărie?” – 1987, „Zâmbet de soare” şi „Desene pe asfalt” – 1988, „Campioana” – 1989, „Telefonul” – 1991, „Iza-Bella” – în 2007.

De asemenea, ea a semnat regia serialului de televiziune „Fram”.

Pe parcursul a peste 50 de ani pe platourile de filmare, Elisabeta Bostan a realizat 12 lungmetraje, 11 scurtmetraje, un serial TV și 11 filme documentare.

Din anul 1990, Elisabeta Bostan este profesor universitar și șeful catedrei de film la UNATC, din anul 1995 este decan al UNATC, iar în anul 1996, a fondat festivalul de film studenţesc CineMAiubit, devenit ulterior Festivalul Internaţional de Film Studenţesc „CineMAiubit”.

A fost membru fondator şi membru în Comitetul Director al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) şi, între anii 1993-1995, secretarul secţiei regizorilor de film din UCIN.

A fost, de asemenea, preşedintele Centrului Naţional Român de film pentru copii şi tineret şi membru în Comitetul Internaţional a CIFEJ (Centre International des Films pour les Enfants et la Jeunesse).

A fost preşedinte de juriu al unor prestigioase festivaluri de film internaţionale, precum cele de la Teheran, Milano, Moscova sau München.

Pentru cariera sa artistică remarcabilă, a fost recompensată cu numeroase premii şi distincţii, printre acestea aflându-se Marele Premiu la Festivalul de film de la Teheran – în 1964, premiul Festivalului internaţional al filmului de la Gijon – 1964, premiu la Festivalul de film de la Mamaia – în 1964, ultimele două pentru filmul ”Năică”, Premiul special al juriului la Gijon, pentru ”Amintiri din copilărie” – 1965, premiu la Gijon, pentru ”Năică şi veveriţa” – 1968, Premiul special al juriului, Moscova – 1969, Premiul special al juriului, la festivalurile de la Teheran şi La Plata, pentru „Tinereţe fără bătrâneţe” – în 1969, Medalia de bronz pentru cel mai bun musical la Festivalul internaţional al filmului de la Moscova, pentru „Veronica” – 1973.

De asemenea, Elisabeta Bostan a primit Premiul special al juriului la Festivalul internaţional al filmului de la Moscova, pentru „Mama” – în 1977, Cupa de argint la Festivalul filmului pentru copii de la Giffoni Valle Pianna, tot pentru „Mama” – 1977, premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN), pentru ”Saltimbancii” – 1981, Premiul de regie la Festivalul de la Costinești, pentru „Promisiuni” – în 1985, premii la Festivalul filmului pentru copii de la Giffoni Valle Pianna – în 1991, şi Cairo – 1992, pentru ”Campioana”.

La 1 decembrie 2000, Elisabeta Bostan era decorată cu Ordinul național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”.

În anul 2009, Elisabeta Bostan a primit un Premiu Gopo pentru întreaga activitate, la 17 decembrie 2009, a primit premiul Academiei Române ”Aristizza Romanescu” pentru întreaga carieră, în ianuarie 2011 a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea UNATC, iar în decembrie 2012 a fost premiată de Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (UARF).

În aprilie 2012, în cadrul Galei celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (B-EST IFF), i-a fost decernat un Premiu de Excelenţă, apoi s-a aflat printre personalităţile culturale care au fost omagiate şi premiate la 15 ianuarie 2018, la Ateneul Român, de Ziua Culturii Naţionale, în cadrul unui eveniment organizat la iniţiativa Ministerului Culturii.

La 17 noiembrie 2019, DACIN SARA a omagiat-o pe Elisabeta Bostan, căreia i-a fost oferită Placheta omagială DACIN SARA „HONORIS AC PRETII” pentru talentul şi măiestria regizorală de care a dat dovadă în cei peste 60 de ani petrecuţi în slujba filmului românesc.

În iunie 2015, Elisabeta Bostan a participat la Festivalul Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna, din judeţul Alba, unde trei dintre filmele sale – „Amintiri din copilărie”, „Saltimbancii” şi „Mama” – au fost difuzate gratuit pentru copiii prezenţi la eveniment.

La 14 octombrie 2016, în cadrul celei de-a 36-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar, Diaporamă şi Fotografie ”Toamnă la Voroneţ”, era lansată o carte biografică despre Elisabeta Bostan. Volumul “Elisabeta Bostan – imaginarium sau filmul în împărăția candorii”, scris de Titus Vîjeu și apărut la editura “Noi Media Print”, a fost lansat la Casa de Cultură din Gura Humorului, în prezența regizoarei.

A fost căsătorită, prima dată, din anii ’60, cu regizorul Ion Bostan, de la care îşi păstrează numele, apoi s-a recăsătorit cu doctorul Sandu Stoichiţă.

După filmările la „Campioana”, în iulie 1990, o va adopta pe interpreta rolului principal, Izabela Moldovan, Izabela Bostan Kevorkian, astăzi, cadru didactic universitar la UNATC și regizoare.

RADOR: Razvan Moceanu

REVIZORUL –  în premieră la TEATRUL MIC
Teatru și film 02 Mai 2024, 06:13

REVIZORUL – în premieră la TEATRUL MIC

Teatrul Mic  anunță  premiera oficială a spectacolului „REVIZORUL”  de  Nikolai Gogol , regia...

REVIZORUL – în premieră la TEATRUL MIC
Filme pentru întreaga familie și documentarul de artă Tițian, Imperiul Culorii în luna mai la Happy Cinema Luceafărul
Teatru și film 30 Aprilie 2024, 13:51

Filme pentru întreaga familie și documentarul de artă Tițian, Imperiul Culorii în luna mai la Happy Cinema Luceafărul

Proiecția filmului de artă Tițian, Imperiul Culorii din cadrul evenimentului Anul Filmelor de Artă realizat în...

Filme pentru întreaga familie și documentarul de artă Tițian, Imperiul Culorii în luna mai la Happy Cinema Luceafărul
SEZONIERII expoziție de fotografie documentară, ateliere de cercetare, conferințe & vizionare de film 10 mai — 9 iunie 2024, Sala Irina Nicolau Muzeul Național al Țăranului Român
Teatru și film 30 Aprilie 2024, 07:27

SEZONIERII expoziție de fotografie documentară, ateliere de cercetare, conferințe & vizionare de film 10 mai — 9 iunie 2024, Sala Irina Nicolau Muzeul Național al Țăranului Român

Cum arată viața zilnică a muncitorilor români sezonieri plecați în Spania, Germania sau Marea Britanie,...

SEZONIERII expoziție de fotografie documentară, ateliere de cercetare, conferințe & vizionare de film 10 mai — 9 iunie 2024, Sala Irina Nicolau Muzeul Național al Țăranului Român
Gala Gopo și-a desemnat laureații: "Libertate", marele câștigător
Teatru și film 30 Aprilie 2024, 06:55

Gala Gopo și-a desemnat laureații: "Libertate", marele câștigător

Grație succesului de box-office, "MIAMI BICI 2" a obținut Premiul Publicului.

Gala Gopo și-a desemnat laureații: "Libertate", marele câștigător
Senzația literară "Clubul Crimelor de Joi" va fi ecranizată cu o distribuție de excepție: Helen Mirren, Pierce Brosnan și Ben Kingsley
Teatru și film 29 Aprilie 2024, 13:17

Senzația literară "Clubul Crimelor de Joi" va fi ecranizată cu o distribuție de excepție: Helen Mirren, Pierce Brosnan și Ben Kingsley

Romanul care a cucerit inimile cititorilor din toată lumea, Clubul Crimelor de Joi , va fi ecranizat cu nume mari din...

Senzația literară "Clubul Crimelor de Joi" va fi ecranizată cu o distribuție de excepție: Helen Mirren, Pierce Brosnan și Ben Kingsley
Gala Premiilor Gopo, la TNB
Teatru și film 29 Aprilie 2024, 07:45

Gala Premiilor Gopo, la TNB

Ajunsă la ediţia a XVIII-a, Gala Premiilor Gopo va avea loc, luni, la Sala “Ion Caramitru” a Teatrului Naţional...

Gala Premiilor Gopo, la TNB
Premieră la Teatrul Naţional Radiofonic: „All inclusive” de Alexandru Popa
Teatru și film 28 Aprilie 2024, 07:47

Premieră la Teatrul Naţional Radiofonic: „All inclusive” de Alexandru Popa

  Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultaţi, în premieră , spectacolul: All inclusive de Alexandru Popa ....

Premieră la Teatrul Naţional Radiofonic: „All inclusive” de Alexandru Popa
...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare
Teatru și film 28 Aprilie 2024, 06:53

...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare

Pavel Bartoş va putea fi văzut în rolul titular din premiera cu ...Escu de Tudor Mușatescu a Teatrului Stela Popescu,...

...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 11:00
Orașul vorbește
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
10:00 - 11:00
VREM SĂ ȘTII
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
10:00 - 11:00
De 10 ori România
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru