Ascultă Radio România Cultural Live

SFR 13: Peste 1000 de spectatori au fost prezenți în prima zi de festival Marcel Iureș, primit cu aplauze la Iași

04 August 2022, 13:27

Ediția cu numărul 13 a Festivalului Serile Filmului Românesc a fost deschisă cu o conferință de presă, în prezența primilor invitați sosiți la Iași. Ziua de 3 august 2022 a început în Sala Cuza a Hotelului Unirea din Iași, unde organizatorii festivalului, partenerii, sponsorii au adresat invitaților un cuvânt de bun-venit în capitala filmului românesc, Iași.

Nume ca Marcel Iureș, Irina-Margareta Nistor, Marina Constantinescu, Carmen Tănase, Ileana Popovici, Ioana Dichiseanu, Laurențiu Damian, Bogdan Simion, George Andros, Macrina Bârlădeanu, Ana Dumitrașcu, Cerasela Iosifescu și Ioan Andrei Ionescu au participat la deschiderea primului eveniment al ediției de anul acesta.

În cadrul conferinței de presă, a fost lansată și o ediție specială de plicuri și timbre cu Marcel Iureș, cu sprijinul Romfilatelia.

Andrei Giurgia, directorul festivalului SFR: „Nu e doar o simplă conferință de presă, este un loc în care povestim, ne reamintim sau pregătim viitorul, pentru că despre asta este vorba în cadrul acestui festival, pe care îl facem de 13 ani de zile. Mă bucur că invitatul nostru special este alături de noi, ne vom bucura de cinci zile împreună, cu momente unice, alături de domnia sa, dar și de ceilalți invitați. Nu facem profit din acest festival, facem aceste lucruri din pasiune pentru filmul românesc și pentru că iubim artiștii. Sunt mândru și bucuros să avem alături de noi o asemenea personalitate - domnul Marcel Iureș”.

Mihai Chirica, Primarul municipiului Iași: „E o adevărată plăcere să fiu aici și cred că este una dintre cele mai degajate conferințe de presă la care particip în cariera pe care o am ca primar. Ghinionul este că ediția a 13-a va fi mai slabă decât ediția a 14-a și credem în acest lucru și sunt convins că Serile Filmului Românesc vor atrage din ce în ce mai mult atenția celorlalte instituții publice. Vorbim despre filmul românesc, despre România, despre un brand de țară care trebuie cultivat și trebuie adus în lumină de fiecare dată, pentru că printre puținele lucruri bune care au rămas în ultimii 32 de ani a fost și a rămas cinematografia românească, care ne-a ajutat de foarte multe ori să stăm pe cele mai importante covoare roșii ale concursurilor internaționale și care au amintit de noi, de români. Le mulțumesc tuturor celor care pun câte o mică picătură în această frumusețe a orașului nostru”.

Marcel Iureș, invitatul special SFR13: „Ne aflăm într-o capitală istorică de unde provine Cantemir, limba romană, marea poezie română, marea poveste română. E unul dintre puținele locuri unde se face liniște. Unde limba e mai dulce ca mierea, de asta cred că a venit Dulcinella să dea întâlnire cu dulceața limbii române. Vorbim de o capitală istorică și culturală, de bucătărie, ce să mai zic, cred că pot să mor de fericire! Să nu fi venit aici era un act de nebunie sau de înfumurare! Am venit cumva ca acasă, cu plecăciuni. Să mă văd și pe tramvaie și pe mașini și în hotel, e mult. (...) Cred că tot ce faceți are un soi de vibrație care bate în inimă, în muzică și în frumusețe. Devin patetic. Vă mulțumesc din toată inima”.

 

 

Irina-Margareta Nistor, ambasador SFR: „Mă bucur teribil că sunteți foarte mulți, generații posibile și imposibile. Dulcele ca dulcele, dar zâmbetele voluntarilor sunt minunate. Sunt extrem de fericită că Marcel Iureș să fie alături de noi, toată lumea ar vrea sa îl aibă.. îl avem noi. (...) Reușim sa ne întâlnim așa, foarte aproape, și vă mulțumesc pentru asta”.

Două expoziții de fotografie, la SFR 13

Ziua a continuat la Hotelul Unirea din Iași cu vernisajul expoziției Atitudini-Marcel Iureș, o producție a Festivalului Național de Teatru 2016, în cadrul căreia au fost prezentate o serie de fotografii în exclusivitate din viața actorului Marcel Iureș. Expoziția de fotografie a fost prezentată de criticul de teatru Marina Constantinescu, cea care spune că „sărbătoarea începe undeva la București și continuă aici, în această capitală a culturii, atât de nobilă, de rafinată, de plină de sare și piper. E o noblețe care îi stă bine culturii românești, teatrului, filmului, lui Marcel Iureș, prințul meu alb din teatrul românesc, dar și nouă, tuturor, pentru că suntem împreună”.

A doua expoziție a ediției de anul acesta poate fi vizitată la Ateneul Național din Iași, unde au fost reunite o serie de fotografii din viața actorului Ion Dichiseanu, sub titlul Un rol este o viață de om - In memoriam Ion Dichiseanu. În foaierul Ateneului pot fi admirate și o serie de lucruri și obiecte care au aparținut actorului. Expoziția a fost prezentată de Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași, actrița Ileana Popovici, cea care a jucat alături de actorul Ion Dichiseanu, fiica acestuia, Ioana Dichiseanu, și Ioan Artene, membru al familiei.

Ion Dichiseanu a rămas cunoscut în memoria celor care l-au iubit precum un artist care „nu sția să trăiască altfel decât bine. Avea acest duh de a nu te lăsa cuprins, dar în schimb, de a te cuprinde cu totul” (Andrei Apreotesei).

„De fiecare dată când apărea în fața publicului își dăruia o bucățică din tot ceea ce este el. Sunt mândra că sunt fiica lui Nea Dichi pentru că el înainte de toate era un om” - fiica actorului, Ioana Dichiseanu.

Ileana Popovici: „Ne putem aduce aminte de oameni care merită, acești oameni care au făcut ceva pe lumea asta. L-am apreciat pentru eleganță, pentru bunul simț, pentru faptul că știa să cântărească persoanele cu care a avut de a face”

Sute de spectatori în Piața Unirii din Iași

În preambulul Galei de deschidere SFR 13, Bogdan Simion și Lăutarii de Mătase au încântat publicul prezent în Piața UnirIi din Iași, cu un concert de muzică lăutărească veche și unde a fost pus în valoare cântecul epic, „singurul lucru care ne leagă cu adevărat de lumea filmului, pentru că înainte să apară filmele, lăutarii aveau acest prost obicei de a spune povești cu protagoniști sau protagoniste din cei mai feluriți, fete răpite de zmei sau bărbați răpiți de turci și, bineînțeles, vom intra în mult disputatul subscen al muzicii lăutărești”, după cum spune Bogdan Simion, artist român, culegător de muzică tradițională și lăutar.

Gala de deschidere a început cu un moment in memoriam Ion Caramitru, actorul căruia i-a fost dedicată ediția de anul trecut, în semn de recunoaștere și apreciere.

Seara a continuat cu cel mai emoționant moment: Marcel Iureș a fost recompensat pentru întreaga activitate cu Premiul SFR #13 și primit cu aplauze la Iași, orașul în care actorul ar fi vrut să se mute, după cum el însuși a menționat.

„Meseria asta nu există, nu e o meserie. E o nebunie. E o obsesie, o încăpățânare, o călătorie în care norocul este esențial, întâlnirile cu colegii, cu alți actori sunt capitale. Multă șansă, multă muncă, enorm de multă muncă, toate astea sunt importante. Eu, de exemplu, am avut șansa să călătoresc mult și să reprezint cultura, limba cu care am crescut și în care exist, într-un fel făcând pe ambasadorul”.

Spectatorii au putut viziona pe marele ecran amplasat în aer liber unul dintre cele mai populare filme în care Marcel Iureș a jucat, Războiul lui Tom Hart, cu o distribuție de excepție, formată din Bruce Willis, Colin Farrell, Terrence Howard și mulți alții.

Organizat de: ARTIS

Inițiat de: Asociația Studenților Jurnaliști

Susținut de: Primăria Municipiului Iași, Ateneul Național din Iași

Transportator oficial: Tarom

Asigurător oficial: Groupama

Cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei, Consiliul Județean Iași, Dacin Sara, Uniunea Cineaștilor, Banca Transilvania, Institutul Cultural Român

Parteneri oficiali: Cinema Ateneu, Palas Mall Iași, Rodotex, Muzeul Național al Literaturii Române din Iași

Mașina oficială: Casa Auto Mercedes-Benz Iași

Răsfățat de: Dulcinella

Vinul oficial: Gramma

Cafeaua oficială: Noir Coffee Roasters

Partener de ospitalitate: Unirea Hotel & SPA

Partener educațional: Universitatea „Petre Andrei” din Iași

Partener media oficial: Europa FM

Promovat în rețeaua: Wink Public Multimedia

Sponsori: Apa cinefililor: Zizin, Bistro la noi, Pop Cola, Frateria L'Artisan, Acaju, Avon, Mihaela Iacob, Casa Lebăda, Papucei

Parteneri: Liceul Varlaam, Cărturești, Compania de Transport Public Iași,  Unirea Towers, Cafeneaua Piața Unirii, Aurelian Ion, Empathy Video Booth 360, Louis Purple, TV5Monde, Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, Restaurant Panoramic, Opera Națională Română Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Brizo, Klipa, Aeroportul din Iași, Restaurant Novella, Romfilatelia

 

Parteneri media: Agerpres, Radio România Iași, Radio România Cultural, TVR Iași, MovieNews, Suplimentul de cultură, Ziarul de Iași,  Fashion Premium Magazine, Radio Europa Liberă România, Viva Fm, Evenimentul, TVR Moldova, Cinemaraton, Radio Hit, InOras, Apollonia TV, Zile și nopți, Iași TV Life

 

 

RESURSE ONLINE SFR

Facebook:https://www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc

Instagram:https://www.instagram.com/serilefilmuluiromanesc/

Youtube:http://bit.ly/2xDS0wH

Site:www.festivalsfr.ro

 

Câștigătorii Premiilor Gopo 2025
Teatru și film 30 Aprilie 2025, 06:58

Câștigătorii Premiilor Gopo 2025

Anul Nou care n-a fost (r. Bogdan Mureșanu) este marele câștigător al Premiilor Gopo 2025

Câștigătorii Premiilor Gopo 2025
Povești curajoase despre imigrație, familie și dragoste dincolo de moarte în programul „Hoinar.Odyssey”
Teatru și film 29 Aprilie 2025, 16:10

Povești curajoase despre imigrație, familie și dragoste dincolo de moarte în programul „Hoinar.Odyssey”

„Stairway to Paradise”, „M” și „Rămășițele unei idei” - în premieră pe scena Teatrului ACT

Povești curajoase despre imigrație, familie și dragoste dincolo de moarte în programul „Hoinar.Odyssey”
„Prețul Vieții” - primul proiect autohton de teatru dedicat persoanelor cu dizabilități motorii
Teatru și film 29 Aprilie 2025, 14:40

„Prețul Vieții” - primul proiect autohton de teatru dedicat persoanelor cu dizabilități motorii

„Prețul Vieții” , proiectul inițiat de regizorul Laurențiu Rusescu , co-finanțat de Administrația Fondului...

„Prețul Vieții” - primul proiect autohton de teatru dedicat persoanelor cu dizabilități motorii
Ce se vede în luna mai la Teatrul Ion Creangă
Teatru și film 29 Aprilie 2025, 11:16

Ce se vede în luna mai la Teatrul Ion Creangă

A cincea luna din an marchează un moment important în istoria Teatrului Ion Creangă. În data de 4 mai aniversăm...

Ce se vede în luna mai la Teatrul Ion Creangă
„Caravana Shakespeare - peste tot” ajunge în Gorj, Hunedoara, Timiș, Arad și Bihor
Teatru și film 25 Aprilie 2025, 15:26

„Caravana Shakespeare - peste tot” ajunge în Gorj, Hunedoara, Timiș, Arad și Bihor

De Ziua Shakespeare, pe 23 aprilie, Caravana Shakespeare – peste tot a plecat din Craiova spre 61 de localități pentru...

„Caravana Shakespeare - peste tot” ajunge în Gorj, Hunedoara, Timiș, Arad și Bihor
Festivalul Filmului European - proiecții speciale în 10 orașe din România, din 8 mai
Teatru și film 25 Aprilie 2025, 15:06

Festivalul Filmului European - proiecții speciale în 10 orașe din România, din 8 mai

Festivalul Filmului European revine cu ediția 29! Proiecțiile vor avea loc începând cu 8 mai în București ,...

Festivalul Filmului European - proiecții speciale în 10 orașe din România, din 8 mai
Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Consiliul Județean Alba organizează, în perioada 17 - 23 mai, Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
Teatru și film 23 Aprilie 2025, 10:55

Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Consiliul Județean Alba organizează, în perioada 17 - 23 mai, Festivalul Internațional de Teatru „Povești”

Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Consiliul Județean Alba organizează, în perioada 17 - 23 mai, Festivalul...

Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Consiliul Județean Alba organizează, în perioada 17 - 23 mai, Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
Teatrul Ion Creangă își serbează Ziua, pe 4 MAI, cu o nouă premieră: „Harap Alb”
Teatru și film 22 Aprilie 2025, 18:28

Teatrul Ion Creangă își serbează Ziua, pe 4 MAI, cu o nouă premieră: „Harap Alb”

Teatrul Ion Creangă anunță un nou titlu în repertoriul reprezentațiilor adresate copiilor peste 6 ani (TICJUNIOR)....

Teatrul Ion Creangă își serbează Ziua, pe 4 MAI, cu o nouă premieră: „Harap Alb”
Ascultă live

Ascultă live

00:30 - 01:00
Vorba de cultură (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 02:00
SERVICIUL DE NOAPTE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
00:00 - 01:00
Espańol 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
00:05 - 01:00
Nopţile Radio România Actualităţi (selecţiuni) (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
00:00 - 06:00
Hit Mix
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
00:03 - 05:00
TAXI MUZICAL
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
00:00 - 01:00
Muzica generației tale
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru