Ascultă Radio România Cultural Live

SFR 14: O ediție cu mii de spectatori - Filmul Carbon a câștigat Premiul Publicului

08 Septembrie 2023, 09:06

Ediția a 14-a a festivalului Serile Filmului Românesc a reunit în Capitala Filmului Românesc - Iași, mii de spectatori, în cele cinci zile de festival. Evenimentul este organizat de Asociația Artis și susținut de Ateneul Național din Iași și Primăria Municipiului Iași.

Pentru prima dată în 14 ani, festivalul a fost dedicat unui personaj feminin - actrita Tora Vasilescu, cunoscută în special pentru rolurile din „Cursa”, „Imposibila iubire” și „Șobolanii roșii”.

Astfel, în perioada 9-13 august 2023, filmele românești și evenimentele speciale au fost prezentate în cinci spații din Iași, la care au participat invitați din lumea filmului și teatrului românesc.

„An de an, am încercat să aducem ceva în plus festivalului SFR, alături de filmele selectate. Și ne bucurăm că publicul spectator este deschis la aceste propuneri. De la evenimentele cu artista Corina Chiriac, aniversarea actriței Tora Vasilescu, momente speciale pentru Lucian Pintilie, Ion Popescu Gopo și Liviu Ciulei și evenimente In Memoriam Teodor Corban. Primim în continuare reacții pozitive, atât din partea invitaților care s-au bucurat de șederea la Iași, cât și din partea spectatorilor care au apreciat ce s-a întâmplat timp de cinci zile de festival. Mulțumim voluntarilor care au ajutat ca această ediție să fie posibilă și partenerilor și sponsorilor care au înțeles, încă o dată, importanța evenimentelor culturale ieșene” - Andrei Giurgia, manager festival SFR.

Retrospectiva Tora Vasilescu

Secțiunea principală a acestei ediții a fost Retrospectiva Tora Vasilescu, care a cuprins cinci dintre cele mai cunoscute filme românești în care a jucat actrița căreia i-a fost dedicată ediția din acest an. Proiecțiile speciale ale filmelor „Cursa” (regia Mircea Daneliuc) - 1975, „Sosesc păsările călătoare” (regia Geo Saizescu) - 1984, „Cuibul de viespi” (regia Horea Popescu) - 1987, „Șobolanii roșii” (regia Florin Codre) - 1991, „Occident” (regia Cristian Mungiu) - 2002 au fost un real succes. Cu săli pline și sesiuni de întrebări și răspunsuri necesare.

Tora Vasilescu, invitat special SFR 14:

„Am să spun «Oh my gosh, câtă lume!», cu subtitrare în română «Dumnezeule, câtă lume!». ĂsTora le place filmul, am înțeles! (...) De fapt, eu mă simt rușinoasă când primesc laude. (...) Am fost măritată 10 ani cu Iașul. Faptul că m-ați alintat, că m-ați primit… m-a copleșit. Emoția. Revăd, parcă, toate amintirile prin faptul că mă uit, din nou, cu voi, la filmele din retrospectiva mea”.

Ileana Popovici (actriță):

„O apreciez mult pe Tora și în primul rând îi apreciez și partea umană: ea este un om foarte bun, un om corect, un om deschis la orice. Nu e încrezută, nu e plină de ea și consider că merită pe deplin acest festival, pentru că are, într-adevăr, în spate, o carieră extraordinară în teatru și în film, pentru că aici e vorba de film, dar ea a avut și mult teatru și alte lucruri extraordinar de valoroase”.

Premiul Publicului

În cadrul festivalului au fost proiectate filme deja lansate și care nu au mai rulat recent pe marele ecran, filme lansate în 2022-2023 și proiecții în avanpremieră. Tot ca o noutate, spectatorii au putut vota filmul preferat. În context, unul dintre cele mai așteptate și votate filme ale anului a fost producția „Carbon”, în regia lui Ion Borș. Astfel, Premiul Publicului SFR a fost câștigat de cel mai de succes film moldovenesc din ultimii ani - „Carbon”. Producția a rulat în cadrul secțiunii Focus Republica Moldova - o inițiativă prin care sunt prezentate filme din Republica Moldova și care își propune să consolideze relațiile culturale dintre cele două țări.

Pe lista celor mai căutate filme din programul ediției a fost și „E pericoloso sporgersi” (regia Nae Caranfil) - Piața Unirii din Iași a unit sute de spectatori la gala de 30 de ani de la lansarea filmului. Și avanpremiera celui mai nou film al regizorului Iura Luncașu - „S.B.C.R.D.F.” a fost așteptată cu nerăbdare de publicul ieșean. Proiecția din Piața Unirii a avut loc în prezența invitaților speciali: Florin Aioane, Ana Radu, Andrei Mateiu, Radu Gabriel, Ion Sapdaru și Iura Lucanșu. Alte trei filme din lista celor mai căutate au fost: „Tigru” (regia Andrei Tănase), „Playback” (regia Iulia Rugină), „Pocalul. Despre fii și fiice” (regia Cătălina Tesăr și Dana Bunescu).

Iura Luncașu (regizor):

„S.B.C.R.D.F. este răspunsul lui Dumnezeu în multe situații, acele situații în care nu găsim calea, și învățătură este aceea că alegerea este la noi, răspunsul este întotdeauna incert, niciodată Dumnezeu nu o să îți zică pe ce cale să o iei, deci mesajul ar fi că depinde de noi cum interpretăm un lucru incert, noi o să îi găsim un sens pozitiv, un sens negativ, și cumva sfatul acesta a fost transmis cu delicatețe prin gura acestui preot catolic”.

Nae Caranfil (regizor):

„Am sentimentul și chiar certitudinea că festivalul Serile Filmului Românesc de la Iași a căpătat o anvergură pe care nu o știam până acum. Lucru care spune foarte multe chiar despre stabilirea unei curiozități reale a publicului vizavi de fenomen. Când am văzut aseară (n.r. miercuri, 9 august 2023) Piața Unirii plină de spectatori la proiecția unui film de acum foarte mulți ani - «Cursa» (regia: Mircea Daneliuc) recunosc că mi-a dat o bucurie neașteptată. În sensul că nu mă așteptam să mă bucur atât de tare de faptul că un alt cineast român, deci nu eu, are parte de o piață plină de spectatori”.

Prima zi, peste 1.000 de spectatori

Lansarea celei de-a 14-a ediții a festivalului Serile Filmului Românesc a reunit în Capitala Moldovei invitați din lumea cinematografiei (regizori, actori și artiști), alături de autorități, parteneri, sponsori și iubitori ai filmului românesc. Piața Unirii din Iași, punctul 0 al Iașului, a adunat peste 1000 de spectatori. Într-un moment de celebrare a filmului românesc și a artei în general, artista Corina Chiriac a urcat pe scena din Piața Unirii din Iași, marcând, printr-un concert extraordinar, deschiderea oficială a celei de-a 14-a ediții a festivalului Serile Filmului Românesc.

Evenimentul a fost marcat și de prezenta autorităților și reprezentanților instituțiilor publice: Raluca Turcan (Ministrul Culturii), Mihai Chirica (Primarul Municipiului Iași), Andrei Apreotesei (manager Ateneul Național din Iași) și Roxana Călinescu (Institutul Cultural Român).

În continuare, într-un dialog cu criticul de film Irina-Margareta Nistor, actrița Tora Vasilescu a rememorat momente din viața de actor și a făcut mărturisiri din timpul filmărilor. Deschiderea festivalului a adus pe marele ecran filmul „Cursa” (regia Mircea Daneliuc), filmul de debut al Torei Vasilescu, despre care actrița spune: „Eram studentă și eu am debutat. Finalul filmului ne-a adus bucuria unui premiu de interpretare, eram studentă la Arte, dar, mai mult, m-a găsit la premiere în rochie de mireasă: m-am căsătorit cu regizorul, care e ieșean și, într-un fel, m-am înrudit cu Iașul”.

Artista Corina Chiriac:

„Mi-ați făcut o surpriză emoțională. M-am revăzut la 25 de ani. M-am reascultat cântând la 25 de ani și mai ales am revăzut câteva imagini cu oameni dragi care nu mai sunt printre noi. Să nu devenim nostalgici complet în această seară! Vă mulțumesc și mă bucur că am venit. Pentru cea de-a 14 ediție a Serilor Filmului Românesc, un eveniment de seamă, mi-a făcut mare plăcere să fiu invitată și nu sunt cuvinte gratuite, sper să rămân prietena festivalului. Vă felicit pe dumneavoastră, toată echipa cu voluntarii care ne ajută, copiii care își fac mâna pe experiența noastră și mă bucur. Vreau să vă felicit pentru că țineți la cultura română și ați ajuns la aceea de a 14-a ediție și respectiv la anul la a 15-a”.

Raluca Turcan, Ministrul Culturii:

„Remarcabil mi se pare faptul că v-ați gândit la două teme semnificative: geniul feminin, distincția feminină într-o lume marcată de multă atențiune și poate învrăjbire socială și în același timp cooperarea cu artiștii și instituțiile culturale din Republica Moldova. O inspirație pentru care aveți o dată un plus, un merit deosebit. Dragi organizatori, vă îndemn să admirăm distincția și eleganța doamnelor care vor fi celebrate în acest festival, să urmărim proiecțiile și să oferim aplauze noastre organizatorilor, lui Andrei Giurgia și Asociației Artis, mult succes și la cât mai multe ediții”.

Gala CineMemoriam

Unul dintre evenimentele premium ale festivalului Serile Filmului Românesc - Gala CineMemoriam, a adunat în sala de cinema cinefili și iubitori de film și teatru românesc. Evenimentul a fost organizat în memoria marilor regizori și actori români – Lucian Pintilie și Tamara Buciuceanu Botez.

Laurențiu Damian (președintele UCIN): „Să nu spunem niciodată că noi trăim acum într-o altă lume. Nu. Lumea este pe acest ecran, și faptul că această sală a venit să omagieze niște imagini pe acest ecran, înseamnă că lumea aceea continuă, continuă să fie”.

Tora Vasilescu, despre Tamara Buciuceanu: „25 de ani am fost colegă cu Tamara Buciuceanu. Mărușcă îi spuneam. Mi-e foarte dragă, și mi-a fost foarte dragă, și mi-e dragă in continuare (...) feedbackul pe care îl primea de la public o încânta însutit cu energie”.

Laurențiu Damian, despre Tamara Buciuceanu: „Aș vrea ca această Regină, care se numește Tamara, și care a reușit să stârnească zâmbete până în ultima clipă în spitalul Elias, de unde a plecat în eternitate, și acolo era veselă, și acolo stătea de vorbă, era un om normal, un om firesc, care doar la lumina unor proiectoare devenea cu totul altcineva”.

Un vers important din festival

Poezia a echilibrat emoția și energia din cadrul acestei ediții. Lansarea de carte „Fetița strigă-n pahar (Ed. Nemira)” (autor Nora Iuga) și avanpremiera filmului documentar „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (regia Carla Teaha) ne-au prezentat-o, prin cuvânt scris și prezentat pe marele ecran, pe scriitoarea Nora Iuga, care a fost prezentă la SFR 14.

Poeta Nora Iuga:

„O viață întreagă mi-am dorit să fiu actriță, dar nu s-a întâmplat. Eu sunt convinsă că darul acesta mi l-a făcut cineva din altă parte. Eu nu am încetat niciodată să-mi doresc acest lucru. Și iată că a venit. Prin Carla Teaha. O fată tânără, pe care am cunoscut-o întămplator. De la început i-am povestit de marea mea dorință”.

Ediția cu numărul 14 a festivalului Serile Filmului Românesc a însemnat:

 • Cinci zile de festival, în perioada 9-13 august 2023;
 • Cinci locații de evenimente: Piața Unirii - Open Air, Ateneul Național din Iași, Amfiteatrul Palas, Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, Brizo și Foom by Nemțeana.
 • Peste 60 de invitati speciali;
 • Peste 60 de voluntari;
 • Peste 40 de evenimente;
 • O conferință de presă care anunță lansarea oficială;
 • Lansarea campaniei „Artiști ieșeni pentru Cinemaul Copiilor” - la care s-a alăturat artista Andreea Pricop;
 • Patru expoziții de fotografie: TeoGeneză - două expoziții dedicate lui Teodor Corban, Ion Popescu Gopo 100 - expoziție cu ocazia Centenarul Ion Popescu Gopo și Tora - expoziție de fotografie cu actrița Tora Vasilescu;
 • Trei premii de excelență pentru întreaga activitate: artista Corina Chiriac, poeta Nora Iuga și actrița Mariana Mihuț.
 • Retrospectiva Tora Vasilescu - proiecții de film în care actrița a jucat;
 • Concert și recital susținut de artista Corina Chiriac;
 • Centenarul Liviu Ciulei;
 • Centenarul Ion Popescu Gopo;
 • Focus Republica Moldova;
 • In memoriam Teodor Corban - proiecții de film cu actorul Teodor Corban și un sistem audio cu poezii și texte scrise și rostite de acesta;
 • Ziua Cinemaraton la SFR;
 • Eveniment la Brizo - Avanpremiera filmului „Playback” și Vinyl Retro Party cu Sorin Lupașcu.

Festivalul continuă până la finalul anului, prin expozițiile de fotografiile și evenimentele conexe. Astfel, până pe 10 septembrie 2023, la Galeria Regală de Artă - Ateneul Național din Iași, poate fi văzută expoziția TeoGeneză, dedicată, In Memoriam, ieșeanului Teodor Corban. Totodată, continuând tradiția din anii trecuți, organizatorii anunță pentru finalul acestui an lansarea CineGazetei SFR nr. 3, ziar bianual de tranziție, care conține interviuri exclusive cu invitații prezenți la festival și reportaje de la evenimentele premium, alături de o expoziție de fotografie aparte, cu momentele principale din SFR 14, surprinse de fotografii festivalului.

RESURSE ONLINE SFR

Facebook: https://www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc

Instagram: https://www.instagram.com/serilefilmuluiromanesc/

Youtube: http://bit.ly/2xDS0wH

Site: www.festivalsfr.ro

Etichete : sfr 14 filmul carbon
Astăzi începe cea de-a treia ediție Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF)
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 16:55

Astăzi începe cea de-a treia ediție Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF)

De astăzi și până duminică, pe 24 septembrie, la Cinema Union din București, precum și la Cinema Carpați din Sinaia și...

Astăzi începe cea de-a treia ediție Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF)
Premieră absolută: Serial de teatru-document realizat după romanul PRIBEGI ÎN ŢARĂ RĂPITĂ de Dumitru C. Moruzi
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 13:41

Premieră absolută: Serial de teatru-document realizat după romanul PRIBEGI ÎN ŢARĂ RĂPITĂ de Dumitru C. Moruzi

  Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, în perioada 26 septembrie – 17 octombrie...

Premieră absolută: Serial de teatru-document realizat după romanul PRIBEGI ÎN ŢARĂ RĂPITĂ de Dumitru C. Moruzi
„Absurd realities” - un spectacol regizat de un român în Norvegia
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 12:56

„Absurd realities” - un spectacol regizat de un român în Norvegia

  Regizorul Victor Olăhuț semnează regia spectacolului „Absurd realities”, după un scenariu original, care...

„Absurd realities” - un spectacol regizat de un român în Norvegia
Program “25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP”
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 11:50

Program “25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP”

Timișoara, 30 septembrie – 1 octombrie 2023

Program “25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP”
Katharina Huber: ”Dragostea mea pentru radio a început încă din copilărie, când aparatul de radio era cel care mă trezea dimineața să merg la școală”
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 10:02

Katharina Huber: ”Dragostea mea pentru radio a început încă din copilărie, când aparatul de radio era cel care mă trezea dimineața să merg la școală”

Katharina Huber a primit, cu acest film de debut remarcabil, Premiul pentru Regie al Secţiunii Cineasti del presente a...

Katharina Huber: ”Dragostea mea pentru radio a început încă din copilărie, când aparatul de radio era cel care mă trezea dimineața să merg la școală”
VEZI FILM … la Cinema Astra Brașov!
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 09:10

VEZI FILM … la Cinema Astra Brașov!

  VEZI FILM LA CINEMA! aduce publicul în sala cinematografului Astra din Brașov în perioada 18-22 septembrie...

VEZI FILM … la Cinema Astra Brașov!
Teatrul Dramaturgilor Români anunță premiera spectacolului PLICUL, în regia lui Dan Tudor
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 05:09

Teatrul Dramaturgilor Români anunță premiera spectacolului PLICUL, în regia lui Dan Tudor

  Teatrul Dramaturgilor Români , instituție publică de cultură în subordinea Primăriei Municipiului...

Teatrul Dramaturgilor Români anunță premiera spectacolului PLICUL, în regia lui Dan Tudor
Past Lives/Din alte vieți, cel mai bun film al anului de până acum, rulează în cinematografele din România
Teatru și film 21 Septembrie 2023, 14:25

Past Lives/Din alte vieți, cel mai bun film al anului de până acum, rulează în cinematografele din România

„Fără îndoială cel mai bun film al anului de până acum” - The Times

Past Lives/Din alte vieți, cel mai bun film al anului de până acum, rulează în cinematografele din România
Ascultă live

Ascultă live

16:30 - 17:00
Consultații
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
CA PE ROATE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
16:00 - 18:00
APLAUZE PENTRU FOLCLOR
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru