Ascultă Radio România Cultural Live

Spectacolele lunii aprilie la ARCUB

03 Aprilie 2018, 15:42

”Am iubit, am purtat, am pierdut”, ”Idolul și Ion Anapoda” sau ”Schneider și Schuster” sunt doar câteva dintre cele mai apreciate spectacole de teatru,  pe care le puteți vedea în luna aprilie la Sala Mare ARCUB din str. Lipscani nr.84-90.

TEATRU: ”Am iubit, am purtat, am pierdut” – 10 aprilie, ora 20:00, Sala Mare ARCUB

Cu un text scris de celebra scenaristă de la Hollywood, Nora Ephron, regizorul și actorul Emil Hoștină, cunoscut pentru rolurile sale ca actor din filmele ”Harry Potter and the Deathly Hallows” sau ”The Imaginarium of Doctor Parnassus”, prezintă la ARCUB spectacolul de teatru „Am iubit, am purtat, am pierdut”, singura montare în România a piesei „Love, Lost, and What I Wore”.

Premiera spectacolului de teatru „Am iubit, am purtat, am pierdut” a avut loc în luna decembrie 2015 la ARCUB, și se bucură de succes în rândul iubitorilor de spectacole de teatru. După numeroase reprezentații jucate cu casa închisă, producția va putea fi vizionată marți, 10 aprilie, de la ora 20:00, la Sala Mare ARCUB, din strada Lipscani 84 – 90.

Actrițele din distribuție, Elvira Deatcu, Laura Creț, Anca Androne, Iulia Lumânare și Ioana Abur vor putea fi admirate și aplaudate la scenă deschisă pentru interpretarea magistrală a celor cinci personaje.Versiunea românească, pusă în scenă de Emil Hoștină,prezintă o colecție intimă de povești feminine ce vorbesc despre trădări, rochii, tocuri, relația mama-fiică, rujuri roșii, cămăși și regăsiri.

Ce iubim, ce pierdem, toate emoțiile, trăirile, durerea, bucuria, toate se leagă cu fire nevăzute de obiecte, parfumuri, rochii, pantofi, genți și ne regăsim bătrâne și obosite, înconjurate de o pânză ca de păianjen, dar atât de bogată și plină de culori, istorii ce merită, probabil să fie publicate pentru fiecare în parte…; poveștile prind viață aproape de spectator, senzația de acum și aici e copleșitoare, nu poți rămâne indiferent sau rece, pentru că ce se întâmplă la un metru de tine arde, amuză, bântuie, atrage, tulbură. Spectacolul se folosește de elemente de vestimentație, de accesorii și de amintirile pe care le stârnesc acestea fiecăreia dintre personajele feminine, pentru a picta o imagine a unei feminități vii, amuzante și puternice, reușind să creeze astfel o experiență teatrală solidă și memorabilă.

„Love, Lost, and What I Wore” a fost jucat cu succes pe marile scene din Broadway, Los Angeles, Toronto, Buenos Aires, Sidney, Capetown și Manila. A câștigat premiul Drama Desk Award pentru experiența teatrală unică și premiul publicului pentru cea mai bună premieră în teatru. „Love, Lost, and What I Wore” este scrisă de autoarea scenariilor „Când Harry a întâlnit-o pe Sally” și „Nopți albe în Seattle”, jurnalista, romanciera, scenarista și producătoarea de film Nora Ephron, nominalizată la premiile Oscar și câștigătoare a premiului BAFTA.

”Am iubit, am purtat, am pierdut este un spectacol născut din prietenie, pe un text plin de emoții; frânturi din viață, momente importante fixate, întipărite în memoria afectivă a unor personaje în care ne regăsim inevitabil, oricare dintre noi.” – Ioana Abur

TEATRU: ”Idolul și Ion Anapoda”, 11 aprilie, ora 19:00, Sala Mare ARCUB

Într-o comedie romantică și total anapoda, cinci personaje din Bucureștiul interbelic își caută perechea ideală. Cu un umor delicat, actorii Oana Pellea, Florina Gleznea, Cristina Casian, Richard Bovnoczki și Istvan Teglas revin în luna aprilie, la ARCUB, într-o nouă reprezentație excepțională a spectacolului de teatru „Idolul și Ion Anapoda”, scrisă de George Mihail Zamfirescu și adaptată de regizoarea Mariana Cămărășan.

Excelenta producție va fi pusă în scenă miercuri, 11 aprilie, la Sala Mare a sediului ARCUB (str. Lipscani, nr. 84-90), la ora 19:00. Protagoniștii spectacolului îi vor purta pe spectatori într-o călătorie în timp și vor da viață unor personaje ce trăiesc relații marcate de pasiunea dezlănțuită și plină de contradicții din anii frumoși ai vremurilor de odinioară.

Idolul și Ion Anapoda” este o producție dramaturgică al cărei text păstrează atmosfera boemă a epocii interbelice. ANAPODA… un joc de-a teatrul, un joc de-a iubirea, un joc de-a viața – toate în amintirea unei doamne minunate care s-a îndrăgostit cândva de un bărbat prea tânăr, prea gentil, prea vorbăreț… un om total, dar total ANAPODA.

Oana Pellea este Stavăroaia – o doamnă plină de viață. Richard Bovnoczki este Ion – un om anapoda, Florina Gleznea, Frusinel – idolul din vis, Cristina Casian, Mioara – o fată frumoasă, dar proastă și Istvan Teglas, Valter – un băiat tânăr și deștept.

Iubirea este pretutindeni. Ion este îndrăgostit de Mioara. Mioara este îndrăgostită de Valter. Valter și Ion sunt cei mai buni prieteni. Mioara este nepoata răsfățata a lui Madam Stavăr. Madam Stavăr știe tot. Ea ghicește în cafea și zidurile casei sale au ochi și urechi. Este puternică precum un general de armată și fragilă ca un mărgăritărel.

”Noi credem așa: că avem nevoie de bucurie, de romantism, de iubire, de povești. Mai ales acum, când lumea pare că se dezintegrează, când ritmul e alert și neiertător, când părem că am uitat de noi. Așa credem: că e necesar să ne redescoperim din perpectiva unui râs nestăpânit, a unor farse nevinovate, sa ne vedem cât de caraghioși și sublimi suntem sau mai putem să fim. Avem nevoie să fim. Până la urmă SĂ FIM. Pur și simplu.”, mărturisește regizorul Mariana Cămărășan.

IDOLUL ȘI ION ANAPODA, după G.M. Zamfirescu, adaptare de Mariana Cămărășan

Cu: Oana PelleaRichard BovnoczkiFlorina GlezneaCristina CasianIstvan Teglas

Regia: Mariana Cămărășan și Toma Dănilă

Scenografia: Vladimir Turturica

Light-design-ul: Ștefan Vasilescu

Producător: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Asociația GOONG București. Proiect susținut de Raiffeisen Bank.

Durata spectacolului: 120 minute, cu pauză

Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/ și http://www.bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).

Prețuri50 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

TEATRU: ”SCHNEIDER ȘI SCHUSTER”, 17 aprilie, ora 20:00, Sala Mare ARCUB

Dacă doriți să petreceți o seară excepțională  în care să vă amintiți de nedreptățile istoriei, dar în care să râdeți pe săturate, vă recomandăm să vizionați”SCHNEIDER ȘI SCHUSTER” în regia lui Lucian Pavel, un spectacol de teatru încântător despre arta actorului, înțesat cu momente pline de umor.

Actorii Mihai Călin și Richard Bovnoczki vor putea fi admirați de publicul bucureștean, jonglând între dramă și umor în rolurile personajelor Schneider și Schuster, pe scena Sălii Mari, ARCUB (str. Lipscani nr.84-90).

 Schneider și Schuster prezintă într-un cadru dramatic, înțesat cu momente umoristice, povestea a doi actori evrei ce decid să înființeze, la Lodz, în Polonia, un teatru care își dorește să atingă, prin intermediul spectacolelor, toate problemele de natură socială, umană și artistică ale timpului lor, neștiind că acest plan îi va conduce ușor către capcana lagărelor de concentrare. Cei doi evrei își trăiesc o bună parte din viață închiși, urmând ca apoi să fie deportați în Siberia iar după Perestroika-Glasnost, se trezesc în sălbatica lume capitalistă de astăzi.

Piesa de teatru, scrisă în anul 1993 de Joshua Sobol și jucată cu succes în teatre din Elveția, Germania sau Suedia, este regizată și ilustrată muzical de actorul Lucian Pavel, cunoscut pentru rolurile din „Și veni barbatul la femeie” si din recenta productie a Teatrului de Comedie – „Nina”.

Textul lui Joshua Sobol, în traducerea Adei Maria Ichim, exploatează intens talentul, experiența și disponibiliatea artistică a doi actori, aflați într-un punct înalt al maturității artistice și al forței creative, care își utilizează toate mijloacele artistice de care dispun: Mihai Călin și Richard Bovnoczki. Costumele și decorurile sunt realizate de scenograful Mihai Păcurar, iar mișcarea scenică poartă semnătura coregrafei Silvia Călin.

”Piesa este o cronică dramatică inteligentă, povestită cu detașare, plină de farse. Ale istoriei, ale profesiei artei actorului, ale vieții. O călătorie în timp despre prietenie, despre confruntarea cu crizele majore ale istoriei și ale vârstei personajelor, toată înțesată cu un umor nebun. E despre umor. Și mai ales despre hazul cu care te privești în fiecare zi, chiar dacă festele pe care ți le joacă viața, istoria, pot fi fatale. Dacă îți lipsește acel umor sau îl rătăcești, ești pierdut”, mărturisește Lucian Pavel.

Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/ și http://www.bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).

Prețuri35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

Autor: JOSHUA SOBOL
Traducător: ADA MARIA ICHIM
Actori: MIHAI CĂLIN, RICHARD BOVNOCZKI
Regie, ilustrație muzicală: LUCIAN PAVEL
Scenografie: MIHAI PĂCURAR
Grafică afiș: MIHAI PĂCURAR

Coregrafia: SILVIA CĂLIN
Durata spectacolului: 75 minute

Ziua Națională a României la TNB: expoziție dedicată lui Édouard de Max, tururi ghidate și spectacole
Teatru și film 01 Decembrie 2024, 02:05

Ziua Națională a României la TNB: expoziție dedicată lui Édouard de Max, tururi ghidate și spectacole

Pe 1 Decembrie, la ora 16.00 , la Muzeul Teatrului Național se va deschide o nouă expoziție dedicată lui Édouard de...

Ziua Națională a României la TNB: expoziție dedicată lui Édouard de Max, tururi ghidate și spectacole
„Trei kilometri până la capătul lumii” reprezintă România în cursa pentru Premiile Academiei Americane de Film
Teatru și film 29 Noiembrie 2024, 14:24

„Trei kilometri până la capătul lumii” reprezintă România în cursa pentru Premiile Academiei Americane de Film

Trei kilometri până la capătul lumii reprezintă România în cursa pentru Premiile Oscar 2025 în...

„Trei kilometri până la capătul lumii” reprezintă România în cursa pentru Premiile Academiei Americane de Film
Sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 17:00, Radio România Cultural va difuza în premieră spectacolul „Glonțul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu”, o producție a Teatrului Naţional Radiofonic
Teatru și film 28 Noiembrie 2024, 17:04

Sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 17:00, Radio România Cultural va difuza în premieră spectacolul „Glonțul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu”, o producție a Teatrului Naţional Radiofonic

Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră : Glonţul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu de Mircea...

Sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 17:00, Radio România Cultural va difuza în premieră spectacolul „Glonțul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu”, o producție a Teatrului Naţional Radiofonic
ETERN, de vineri în cinematografe - 25 ecrane, 14 orașe, o călătorie fascinantă
Teatru și film 27 Noiembrie 2024, 12:20

ETERN, de vineri în cinematografe - 25 ecrane, 14 orașe, o călătorie fascinantă

ETERN, un film captivant despre dragoste, regrete și alegeri fundamentale, va avea premiera în cinematografele din...

ETERN, de vineri în cinematografe - 25 ecrane, 14 orașe, o călătorie fascinantă
Legea Basaglia - cum a revoluționat Italia situația ospiciilor. Proiecție gratuită la Cinema Muzeul Țăranului, pe 29 noiembrie
Teatru și film 25 Noiembrie 2024, 15:34

Legea Basaglia - cum a revoluționat Italia situația ospiciilor. Proiecție gratuită la Cinema Muzeul Țăranului, pe 29 noiembrie

Institutul Italian de Cultură București celebrează centenarul Franco Basaglia - psihiatru și neurolog italian renumit pentru...

Legea Basaglia - cum a revoluționat Italia situația ospiciilor. Proiecție gratuită la Cinema Muzeul Țăranului, pe 29 noiembrie
Moromeții 3 este de azi în cinematografele din întreaga țară
Teatru și film 22 Noiembrie 2024, 11:54

Moromeții 3 este de azi în cinematografele din întreaga țară

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța,...

Moromeții 3 este de azi în cinematografele din întreaga țară
...Escu de Tudor Mușatescu la Bulandra, pe 1 decembrie, în seară de alegeri
Teatru și film 21 Noiembrie 2024, 10:57

...Escu de Tudor Mușatescu la Bulandra, pe 1 decembrie, în seară de alegeri

Duminică, 1 decembrie, la   Teatrul Bulandra , Teatrul „Stela Popescu” București revine cu  ...

...Escu de Tudor Mușatescu la Bulandra, pe 1 decembrie, în seară de alegeri
Alice On & Off, unul dintre cele mai apreciate și premiate documentare românești de anul acesta, intră în cinematografe de vineri
Teatru și film 20 Noiembrie 2024, 00:27

Alice On & Off, unul dintre cele mai apreciate și premiate documentare românești de anul acesta, intră în cinematografe de vineri

Alice On & Off , unul dintre cele mai apreciate și premiate filme documentare românești de anul acesta,...

Alice On & Off, unul dintre cele mai apreciate și premiate documentare românești de anul acesta, intră în cinematografe de vineri
Ascultă live

Ascultă live

13:00 - 13:55
RRC Soul
Ascultă live Radio România Cultural
13:00 - 13:20
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
13:00 - 14:00
Français 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
13:00 - 13:30
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 14:00
VIAȚA LA ȚARĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru