Vorba de cultură – Invitat, compozitorul VLAICU GOLCEA
5 October 2020
Timpul prezent: De ce femeile cîștigă mai puțin în sport decît bărbații?
5 October 2020

Soprana ADELA ZAHARIA la VOCEA UMANĂ – luni 5 și marți, 6 octombrie, de la 16.30

Totul a fost altfel, de dată asta.

Convorbirile mele cu ea, pentru Vocea umană, erau pline de bucurie pentru o premieră de operă, un concert special, pentru un proiect care ne entuziasma pe amandouă. Nu mai vorbesc despre emisiunile de după câștigarea concursului OPERALIA, momentul fierbinte 2017.   De data asta și ea și eu am venit cu experiența pandemiei și dacă mie îmi este greu,fără concerte, teatru,operă, ei, sopranei pornită într-o carieră lirică ce promite un statut aparte, nivel înalt,îi este și mai greu. A spus asta, tare, clar  și cu o emoție care m-a tulburat.
  

Și totuși…Dincolo de tristețe, frustrare, de teamă pentru tot ce se întâmplă de câteva luni, există la ea, în ea,  Adela, o forță care o face să meargă mai departe cu speranța  de mâna. Cred că întotdeauna a fost un om puternic iar muziciana, artista din ea n-are cum să fie altfel.   La început de septembrie, Adela a cântat scena nebuniei din Lucia di Lammermoor de Donizetti în  proiectul – eveniment semnat Marina Abramovic, 7 Deaths of Maria Callas, prezentat  la Bayerische Staatsoper Munchen. A fost un moment important pentru ea și l-am tratat ca atare, înainte și după. De altfel, așa am început și acest dialog.
  

Ce a urmat, vă las să ascultați. Gânduri, cuvinte, muzică..cam totul a fost diferit față de convorbirile anterioare cu ea.  Ea, soprana, muziciană, mi-a confirmat o dată în plus că dacă vrem să trăim frumos, trebuie să fim împreună. Toți, pentru muzică. Iar în ultima vreme, nu mai pare atât de simplu ca altădată. Tocmai de aceea oameni ca ea trebuie să fie ascultați . Ei sunt focul de la care ne încălzim noi.  

ADELA ZAHARIA este VOCEA UMANĂ în 5 și 6 octombrie de la 16.30

   Mihaela Soare

credit foto: Klaudia Taday