Octombrie Roz la Teatrul Gong din Sibiu
10 October 2020
Bucharest Fashion Film Festival revine într-un format exclusiv online
12 October 2020

Spectacole despre Vincent Van Gogh, Antonin Artaud și Ezra Pound în acest weekend, în Festivalul ”25 de zile de Teatru”!

Bis Teatru a programat în acest sfârșit de săptămână două spectacole-experiment în care teatrul se îmbină cu segmente ale artei contemporane. ”Delirium” – dialogul imaginar dintre Vincent Van Gogh și Antonin Artaud poate fi urmărit sâmbătă, 10 octombrie iar spectacolul ”Caelum Meditatio” care are la bază poezia lui Ezra Pound este programat duminică, 11 octombrie. Bilete pentru ambele reprezentații pot fi achiziționate online pe portalul iabilet.ro

Capitolul II al Festivalului ”25 de zile de Teatru”, intitulat sugestiv ”EXPERIMENT/ NIȘĂ”, aduce în fața publicului sibian experimentul teatral și interferențele teatrului cu segmente ale artei contemporane.

Primul spectacol – ”Delirium” imaginează un dialog între doi celebri lunatici geniali: Antonin Artaud prezent prin persoana actorului Dan Țilea (aka Matli Mc) și Vincent Van Gogh, reprezentat de Dumitru Stegărescu. Spectacolul – realizat cu sprijinul Spitalului de Psihiatrie “Dr. Gh. Preda” Sibiu, găsește similitudini între nebuniile personale ale celor doi și metamorfozele artistice ale acestora. Evenimentul se va desfășura sâmbătă, 10 octombrie 2020, cu începere de la ora 19, în Grădina Bis (str.Ștefan cel Mare nr.56, Sibiu).

Duminică, 11 octombrie 2020, poezia și teatrul se contopesc într-un spectacol ce are la bază poemele lui Erza Pound: ”Caelum Meditatio”. Născut în Statele Unite ale Americii, controversatul Ezra Pound este prea puțin cunoscut cititorului din România. Biografia lui este însă una tumultuoasă. Implicarea sa în difuzările propagandei fasciste la posturile de radio din SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a avut drept consecință, în anul 1945, acuzația de trădare. Considerat a fi nebun, a fost închis într-o cușcă de oțel de 3 metri pătrați timp de trei săptămâni, iar ulterior mutat într-un azil din Washington DC timp de 12 ani. În această perioadă el a continuat să scrie poezie. A fost eliberat în 1958. Și-a trăit restul zilelor în Italia, fără a mai scrie vreodată. Zbuciumul lui Ezra Pound este redat și transfigurat de Charlie Fălămaș într-un performance tăios și emoționant, care îmbină muzica live cu versurile damnatului poet. Spectacolul – prefațat de poetul Radu Vancu, cu o expunere despre poezia lui Ezra Pound – va avea loc în Curtea Librăriei Erasmus (Casa Teutsch), la ora 17:00. Alături de Charlie Fălămaș, la creația performance-ului au participat artiști din diverse arii de expresie: Andrea Bernath (art-work), Anamaria Șut (costum), Claudiu Doncuțiu (video), Bogdan Harald (bariton), Crocodile Paradox (chitară).

Biletele pentru ambele spectacole pot fi achiziționate online pe portalul iabilet.ro și au prețuri cuprinse într 15 și 40 de lei.

Programul complet al festivalului este disponibil pe www.bisteatru.ro

Anul acesta, din rațiuni de siguranță sanitară, proiectul “25 De Ore De Teatru Non-Stop” și-a adaptat formatul devenind ”25 DE ZILE DE TEATRU”. În intervalul 02 – 26 octombrie 2020 sunt programate 18 evenimente, în 8 spații din Sibiu, împărțite tematic în patru capitole.

Proiectul ”25 DE ZILE DE TEATRU” este organizat de Asociația BIS (BIS Teatru), fiind cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu și de Consiliul Județean Sibiu. 

Partener de tradiție: MARQUARDT.