Dimensiunea științifică a artei: Mihaela Ion – NeonLitic 3.0 – Culturi străvechi, tehnici moderne. EP.3 
27 October 2021
ȘTIINȚA 360 – 27 OCTOMBRIE 2021 COVID, O PANDEMIE ÎN DESFĂȘURARE
27 October 2021

Știința 360 – 27 octombrie 2021 – Adrian Teban, primarul orașului Cugir: Orice provocare îți dă și o șansă multiplă de oportunități 

Sursa Raul Cazan

 

Comisia Europeană a propus eliminarea treptată a motorului cu ardere internă (ICE) eficientă până în 2035 pentru mașinile și furgonetele noi.

Obiectivul de 100% emisii zero de mașini și camionete noi este susținut de o reducere de dioxid de carbon cu 55% pentru mașinile noi până în 2030 și de 50% pentru camionete; pînă în 2030, cel puțin jumătate din toate mașinile vândute în UE vor trebui sa fie electrice.

Schimbarea tehnologică implicită din următorii ani va genera și o presiune mare pe piața muncii, în timp ce mii de lucrători ar putea fi disponibilizați.

La fabrica Star Transmission din Cugir, județul Alba se produc cutii de viteză pentru actualele automobile cu motoare “clasice”. Mașinile electrice nu vor mai avea cutii de viteză. Tranziția către transportul electric va presupune atât reconversia profesională a angajaților dar și asigurarea infrastructurii aferente și va trebui să fie echitabilă și corectă din punct de vedere social.

Ce va însemna tranziția justă, din acest punct de vedere, în cazul orașului Cugir?

Răspunsul – la #Știința360, invitați Adrian Teban, primarul orașului Cugir, preşedinte Asociația Orașelor din România (https://www.aor.ro/index.html) și al Delegaţiei Naţionale a României în cadrul Comitetului European al Regiunilor (https://cor-romania.ro/) și Raul Cazan, președintele 2Celsius (https://2celsius.org/).