Politică, religie și dragoste în primele filme confirmate la TIFF 2017
22 February 2017
Radio România nominalizat cu trei producţii de teatru radiofonic la Gala Premiilor UNITER
22 February 2017

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă PREMIERA spectacolului ȘOFER / PICTOR, de Hillel Mitelpunkt

Traducerea Lucian Iftime

Regia: ALEXANDRU DABIJA

Scenografia: ANDRADA CHIRIAC

Distribuția: MAIA MORGENSTERN, LUCIAN IFTIME

Teatrul Evreiesc de Stat continuă familiarizarea publicului cu dramaturgia unuia dintre cei mai valoroși dramaturgi israelieni contemporani, Hillel Mittelpunkt. După comedia ‘Varșovia. Ghid Turistic’, ‘Șofer / Pictor’ aduce în scenă doi protagoniști complet diferiți, forțați să trăiască împreună într-un spațiu închis.

‘Mira este pictor. După patruzeci de ani de carieră artistică în America de Sud, revine în Israel, în casa copilăriei sale. Acasă, Mira descoperă că fratele i-a murit, iar în locul lui trăiește prietenul acestuia, Aaron — șofer de camion, care și-a pierdut memoria din cauza unui accident. Mira este un artist complet egoist. Aaron este singur și fără țintă, cu o viață ratată. Amândoi sunt dificili, incomozi, nemiloși, dar amândoi descoperă că au nevoie unul de altul.’ (Hillel Mittelpunkt)

Sarcasmul Mirei denotă existența sa nefericită. În urma accidentului care l-a eliberat de trecut și de amintiri, Aaron contestă afirmațiile false ale Mirei, despre bogăția și importanta sa poziție socială. Aaron este un om inteligent, deși pare doar un simplu șofer de camion care a condus imprudent și care a stat șase luni în comă, și are o cultură generală bazată pe emisiuni radiofonice. Mira îl ironizează și îl ridiculizează pe Aaron pentru a-l împiedica să afle adevărul despre ea, dar Aaron se dovedește a fi perspicace și plin de compasiune. Odată ce Mira capitulează și i se prezintă în adevărata sa lumină, cu toată vulnerabilitatea sa, relația lor ajunge într-un punct de cotitură. Prăpastia socială dintre ei dispare treptat, fiind înlocuită de speranță, compasiune, înțelegere și respect reciproc.

PREMIERA OFICIALĂ:

24, 25 și 26 februarie, ora 19.00, Teatrul Evreiesc de Stat