Azi la Radio România Cultural: Lumea în care vom trăi
21 November 2016
Elevii din Constanța proiectează locuirea pe stații interplanetare
22 November 2016

Tineri sibieni la ‘Salonul Național de Inventică și Creație Științifică pentru Tineret’

Ministerul Tineretului și Sportului a organizat în perioada 19 — 23 noiembrie 2014, la Complexul Expozițional Romexpo, București, ‘Salonul Național de Inventică și Creație Științifică pentru Tineret’. Salonul s-a desfășurat ca secțiune distinctă, ocazie cu care au avut loc expoziții de invenții și idei, vernisaje, conferințe, mese rotunde și dezbateri pe diferite domenii ale educației, culturii și științei, ale economiei creative.

Evenimentul care a fost dedicat tinerilor, cu vârste între 14 și 35 de ani, din toată țara, tineri care au o orientare spre o societate bazată pe cunoaștere și dezvoltare, aduce viitorul mai aproape și dezvăluie calea către lumile incredibile ale imaginației și ingeniozității.

Peste 60 de tineri, creativi, au prezentat anul acesta invenții fascinante și originale, în cadrul celor trei secțiuni dedicate:

Științe Aplicate (mecanică, electrică, optică, termotehnică, biotehnologie, nanotehnologie, aeronautică, astronautică etc.)

Tehnologia Informației (tehnologie care asociază utilizarea calculatorului și informațiile, care ajută să producă, să manipuleze, să comunice sau să difuzeze informațiile)

Tehnologii ale Viitorului (robotică, graphic design, arhitectură futuristă etc.

Sibiul a fost reprezentat de trei echipe de tineri care au fost înscrise prin intermediul Universității’Lucian Blaga din Sibiu, două dintre proiectele propuse în competiție fiind prezentate și premiate în cadrul evenimentului Noaptea cercetătorilor 2016.

Astfel au fost jurizate următoarele proiecte: ‘Robot mobil cu tracțiune diferențială pentru îndeplinirea unor sarcini diverse’, aparținând echipei coordonate de Prof. Gabriel Racz, care împreună cu studenții, Constantin Adrian Goagea, Mihai Iuga, Dan Mihai Rusu au reprezentat Facultatea de Inginerie.

Colegiul Economic ‘George Barițiu’ Sibiu a expus proiectul numit ‘Turnul bionic’ — lucrare prezentată de Prof. Carmen Felicia Stănese și elevii Dragoș Vlad și Cristina Lotrean.

Clubul de Creație și Inventică din cadrul Casei de Cultură a Studenților din Sibiu, a prezentat ‘Pompa de apă home-made bazată pe energie cinetică’ realizată de Prof. Mihai Victor Zerbes și Alexandru Claudiu Bakoș și proiectul ‘Dehidrator home-made pentru legume și fructe realizat din materiale reciclabile’ — Prof. Mihai Victor Zerbes, Alexandru Claudiu Bakoș și Ramona Giurea.

Participarea echipelor din Sibiu s-a dovedit a fi un succes, două echipe câștigând premii:

Echipa Colegiul Economic ‘George Barițiu’ Sibiu — premiul III în cadrul secțiunii Tehnologii ale Viitorului și echipa Clubului de Creație și Inventică din cadrul Casei de Cultură a Studenților din Sibiu mențiune în cadrul secțiunii Științe Aplicate.

Felicitări tuturor participanților!