„Povestea iubirii”, de Radu Mihăileanu, „între zgârie-norii din New York și memoria colectivă a Europei”
25 May 2017
Ultima reprezentație a spectacolului No Man’s Land din această stagiune , în acest week-end la TNB
25 May 2017

Transhumanța, premieră națională în deschiderea Pelicam 2017

Cea de-a șasea ediție a Pelicam este și cea mai bogată în documentare românești despre mediu. Transhumanța (r. Dragoș Lumpan) sau Planeta Petrila (r. Andrei Dăscălescu) sunt câteva dintre filmele care trag de capătul firului care îi leagă pe români de natură. În plus, revine seria Pelicam Talks care ne provoacă la cinci dezbateri pe teme de mediu mare din lume și mediu mic din România.

FILME ROMÂNEȘTI LA PELICAM

Dragoș Lumpan lucrează la Transhumanța din 2007, când a început să fotografieze o familie de ciobani care a renunțat la tradiția de a purta oile la păscut. De atunci a strâns peste 100 de ore de film, sute de interviuri în șase țări, a trăit sub cerul liber împreună cu ciobanii luni de zile, iar acum ne arată filmul care cuprinde frumusețea și tristețea acestei tradiții muribunde. Documentarul va fi proiectat în premieră națională, în afara competiției, într-o variantă work-in-progress, în deschiderea celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni — Pelicam. Regizorul Dragoș Lumpan va fi alături de noi pentru o sesiune de Q&A.

În Petrila, un oraș minier românesc, un fost miner transformat în artist și activist folosește arta și absurdul pentru a opri autoritățile locale să demoleze clădirile istorice ale celei mai vechi mine de cărbune din țară, după închiderea sa în 2015 la recomandarea UE. Documentarul Planeta Petrila (r. Andrei Dăscălescu, România, 2016), care a avut premiera la IDFA Amsterdam în 2016, va fi proiectat la Pelicam în cadrul competiției Black Sea Docs, în prezența protagonistului Ion Barbu.

Varză, Cartofi și alți Demoni (r. Șerban Georgescu, Români, 2017) relatează din interior strădania satului Lungulețu, de lângă București, de a ieși dintr-un cerc vicios din care nimeni nu câștigă: 1 sat, 1.000 de tractoare, 100.000 de tone de varză. Profit? Zero. Filmul va fi proiectat în afara competiției în cadrul festivalului.

Vieți între ape (r. Oana Ivan, România, 2016) este un film bazat pe o teză de doctorat în antropologie care examinează efectele politicilor de mediu asupra turismului și culturii locale. Documentarul încearcă să descopere viața de zi cu zi a pescarilor și a familiilor acestora în Delta Dunării și va fi proiectat în afara competiției în cadrul festivalului, în prezența regizoarei.

Avize pentru Soare este un scurt metraj care urmărește traseul razelor de la Soare până în prizele din casele noastre, prin intermediul experiențelor celor care au înfruntat birocrația și s-au decis să profite de energia solară în casele și birourile lor. Filmul produs de Think Outside the Box și Asociația SNK arată de ce nu profităm mai mult de energia pe care o primim de la Soare, energie care e de 10.000 de ori mai multă decât ne trebuie.

PELICAM WALKS THE WALK AND TALKS THE TALK

Seria de dezbateri Pelicam Talks revine la Pelicam, ediția a șasea, cu teme noi și incitante din lume și de pe la noi. Moderate ca de fiecare dată de jurnalista Andra Matzal, editor al publicației culturale Scena9, cele cinci dezbateri ne pun pe gânduri prietenoase cu mediul:

? Energia regenerabilă e o alternativă ieftină, curată și accesibilă, dar cărbunele și petrolul sunt încă principalele surse de energie pe care le folosim. Cine pune bețe-n roate tranziției către o energie curată? Vizionăm Power to Change (r. Carl Fechner, Germania, 2016) după care dezbatem împreună cu Claudiu Butacu, din partea casei solare EfdeN, și cu regizorul Carl Fechner câte mii de ani lumină îi mai trebuie Soarelui să ajungă în mixul energetic?

? Bioenergia trebuia să fie soluția tuturor problemelor — o energie curată din materie organică, reziduuri mai ales. Dar a devenit (și) o exploatare a terenurilor și o distrugere fără sens a pădurilor. Vizonăm Burning Issues (r. Luca Bonaccorsi și Alessando de Pascale, Italia/Germania/Rusia/România, 2016) și dezbatem cum o soluție s-a transformat într-o problemă cu Mihai Stoica, activist de mediu, campaigner 2Celsius, Monica Lăzurean-Gorgan, regizoare, și Alessandro de Pascale, co-regizorul filmului.

? Exploatarea resurselor este sursa unora dintre cele mai dramatice transformări în viața oamenilor din toată lumea. Goana corporațiilor după resursele pe care ni le dă natura pe gratis duce la adevărate tragedii. La Pelicam vedem două filme care investighează acest subiect: Zona Franca (r. Georgi Lazarevski, Chile / Franța, 2016) și Trading Paradise (r. Daniel Schweizer, Elveția, 2016). După filme, dezbatem problematica resurselor cu Roxana Pencea de la Mining Watch România și regizorul Georgi Lazarevski.

? Economia solidară și socială se impune tot mai mult în contextul în care capitalismul își arată colții față de cei mai săraci oameni ai lumii. La a șasea ediție a festivalului vă propunem o rubrică specială de filme care tratează acest subiect, rubrică realizată în parteneriat cu Fundația Terra Mileniul III. Unul dintre filmele din această secțiune este Food Coop (r. Thomas Boothe, Maellanne Bonnicel, SUA/Franța, 2016), documentar care arată oportunitatea de a schimba sistemele de producție și distribuție a alimentelor. După ce vedem filmul dezbatem împreună cu Raluca Ouriaghli de la Ateliere fără Frontiere și producătorul filmului Herman Mazzeo.

? Deșeurile sunt marele pariu al societății de azi în care consumul a scăpat complet de sub control. Ne uităm la Plastic China (r. Jiuliang Wang, China, 2016) care spune povestea familiilor care reciclează deșeuri cu mâinile goale, apoi dezbatem cu Elena Rastei de la Zero Waste România și Andrei Coșuleanu, directorul executiv al Let’s Do It, Romania!.

FILME SCURTE CU BĂTAIE LUNGĂ

Și în acest an, Pelicam revine cu secțiunea de filme scurte. La cea de-a șasea ediție, vă propunem două calupuri de documentare de scurt metraj, dintre care:

Granița invizibilă/Land in Conflict/Frontera invisibile (r. Nico Muzi, Nicolas Richat, Argentina/Belgia, 2016) este adevărata poveste a comunităților prinse în mijlocul celui mai lung război al lumii, în care goana marilor afaceri pentru ulei de palmier pentru a produce combustibil ‘verde’ a strămutat fermieri și băștinași din Columbia, a distrus habitate naturale și a concentrat terenurile în mâna afaceriștilor. Filmul va fi proiectat în premieră națională, în prezența producătorului Mihai Stoica, și va fi urmat de o sesiune de Q&A.

Viața bună/The Good Life (r. Meghan Horvath, Bulgaria/Namibia, 2016) este povestea a două localități, una din Bulgaria, cealaltă din Namibia. La prima vedere, Tsumeb și Krumovgrad par să aibă foarte puțin în comun. Dar, sub suprafață, ambele comunități încă se confruntă cu moștenirile unor traume politice și sociale, ambele fiind avanposturi ale aceleiași companii miniere canadiene. Filmul va fi proiectat în prezența regizoarei și va fi urmat de o sesiune de Q&A.

Filmele din secțiunea scurt metraje vor fi jurizate în acest an de Elena Calistru, președinta organizației Funky Citizens, Alex Baciu, scenarist, și Edward Cook, regizor.

Festivalul Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Institutului Cultural Român, Consiliului Județean Tulcea, BRD Asigurări de Viață, Primex, ACMS, Aqua Carpatica și Brodrene Dahl.