Spectacolul Punctul orb la Festivalul National de Teatru
19 October 2016
Trei spectacole ale Teatrului Maghiar de Stat Cluj la FNT 2016!
19 October 2016

Trei dramaturgi – două spectacole la „Clubul Dramaturgilor și SpectActorilor Craioveni”

Cea de-a treia reuniune a „Clubului Dramaturgilor și SpectActorilor Craioveni” (CDSC) va avea loc joi, 20 octombrie, de la ora 18 la sala „Ia te uită!” a Teatrului Național „Marin Sorescu”.
Invitatul acestei ediții este dramaturgul și prozatorul Cornel Mihai Ungureanu, care are la rândul său doi invitați cu care a colaborat la scrierea pieselor prezentate. Astfel, „Apartamentul 12. Lângă paradis” este scrisă în colaborare cu prozatorul român stabilit în Canada, Florin Oncescu, iar piesa scurtă „Rău de înălțime” în parteneriat cu Marius Neacșu.
Cele două piese vor fi lecturate de actorii Monica Ardeleanu și Ștefan Cepoi.
Clubul Dramaturgilor Craioveni își propune să evidențieze textul dramatic care se scrie în Craiova și să ofere iubitorilor de teatru noi propuneri pentru scena de teatru craioveană, precum și să dezvolte dialogul dintre creatori și spectatori în spiritul a ceea ce Peter Brook remarcase cândva: „Între actori și spectatori nu existăm decît o diferență de situație și nici o opoziție fundamentală.”
Primii doi invitați ai Clublui au fost dramaturgii Gheorghe Truță și Toma Grigorie.
 
Moderator și inițiator al „CDSC”, Nicolae Coande.
Intrarea publicului este liberă.

Cornel Mihai Ungureanu

Născut în Alexandria, pe 6 decembrie 1965, a debutat cu o carte electronică Treptele din faţa casei(LiterNet, 2002). Au urmat, pe hârtie, alte șase cărți de proză, interviuri, teatru.  A primit Premiul „Petre Pandrea” al revistei Mozaicul, în 2003, şi pe cele ale Filialei Craiova a USR, „Cartea anului”, pentru volumele Noi, doi-trei la zece mii (2005) şi Soţii, prietene, amante (2014), volumul din urmă fiind nominalizat şi la Premiile USR – Cartea de teatru, pentru anul 2014. Soţii, prietene, amante, a fost nominalizată la concursul de dramaturgie UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 2011, iarUltimul dans al libelulei, a obţinut locul trei la Festco, Festivalul Comediei Româneşti, în 2013, şi a fost interpretată în acelaşi an, într-un spectacol lectură, pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Autorul a fost nominalizat, în 2008, la Premiile Clubului Român de Presă, secţiunea editorial – presă scrisă. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, din 2004, redactor-şef al revistei on-line Prăvălia culturală (pravaliaculturala.ro/) și redactor al revistei de teatru SpectActor a T.N. Craiova.

 
Florin Oncescu
 
Născut la Constanța în 1960, elev la Craiova, student la București, stabilit la Montréal din 1995, dar cu extinse perioade petrecute în Statele Unite ori în Europa. E inginer la timp plin, însă fară să sufere din cauza asta. Ar vrea să fie scriitor în aproape tot timpul rămas, dar bine că nu-i reușește. Are publicate 4 volume de proză scurtă: “Dispoziție depresivă” (Ramuri, Craiova, 1994), “La umbra unui enciclopedist” (Omniscop, Craiova, 1998), “Întoarcerea” (Ramuri, Craiova, 2003), “Ilustrate din America” (Limes, Cluj-Napoca, 2007). E inclus în trei antologii de proză scurtă de care s-a auzit. E membru al USR din 2004 și e întristat s-o vadă acum în stare de asediu. Teoretic, încă are un caine, pe nume Sake. Practic, l-a dat unui văr. Teoretic și practic e însurat, dar oare contează pentru cititori ?

Marius Neacsu este colaborator al revistei „Pravalia culturala” (pravaliaculturala.ro) si a publicat critica literara în „Mozaicul” pana cand a prins gustul prozei scurte, poeziei si, mai nou, al dramaturgiei. Intre 2005 si 2011 a urmat cursurile Facultatii de Litere din Craiova si, apoi, masterul „Literatura romana in context european”. In acest timp a prezentat lucrari la Colocviile Nationale de la Sibiu si Iasi, uneori premiate. Din 2012 a renuntat la critica si s-a dedicat mai mult creatiei literare. Scrierile sale au fost apreciate de cititorii – foarte puțini, dar temerari – care au putut ajunge la textele ascunse în foldere dubioase pe calculatorul său, o plăcere încă inaccesibilă publicului larg. 

Într-o lume literară relativ coerentă, Marius Neacsu este un hibrid straniu: pasionat de tenis de camp, noob in programare si graphic design, scrie doar când e treaz. Ar sari si cu o parasuta.