Bilet de îmbarcare spre… Constanţa şi apoi către Turcia, în Alanya
17 March 2019
Sydney: impresii de la Antipozi
18 March 2019

TURCIA – ALANYA

Syedra

Situată în Golful Antalya, mărginită la nord de Munţii Taurus şi de Marea Mediterană, Alanya face parte din Riviera turcească, ocupând o suprafaţă de 70 km de-a lungul coastei. O cetate pentru care s-au luptat de-a lungul timpului mai multe imperii, cum ar fi cel egiptean, roman, bizantin sau otoman. În prezent, oraşul reprezintă o combinaţie ideală între vechi şi nou, cu un climat deosebit de plăcut, de unde nu lipsesc atracţiile turistice şi istorice, fapt pentru care aşezarea reprezintă o destinaţie foarte căutată.

Cele trei mari plaje (Plaja Dalmataş situată în zona de est, Plaja Keykubat în vest şi ceva mai departe Plaja Cleopatra), sunt şi ele un motiv pentru care turiştii aleg Alanya ca loc de vacanţă. Desigur, nu trebuie uitate nici sporturile nautice, festivalurile şi evenimentele culturale ce se desfăşoară aici an de an.

* * *

Moderna aşezare Alanya, aflată într-o expansiune rapidă, se găseşte la aproximativ 120 km de Antalya, fiind considerată un fel de suburbie a acesteia. Istoria sa este una dintre cele mai frumoase. Săpăturile arheologice ce s-au efectuat aici au scos la iveală, fosile ce atestă existenţa acestei zone încă din Paleolitic, precum şi o serie de descoperiri în situl arheologic de la Syedra (aflat în partea de sud), care demonstrează faptul că în Epoca bronzului teritoriul a fost populat de oameni.

O tăbliţă ce conţine o scriere feniciană datată din 625 îen., precum şi menţionarea Alanyei într-un manuscris grecesc din secolul al IV-lea îen. (intitulat „Călătoriile lui Pseudo-Scytax”), sunt de asemenea mărturii importante ce privesc trecutul aşezării.

* * *

Oraşul Alanya dispune de un număr mare de plaje şi este cu adevărat un loc pitoresc, fiind situat pe o mică peninsulă, la poalele Munţilor Taurus. Aşezarea a cunoscut o modernizare mai importantă, odată cu stăpânirea Selgiucizilor, care însă a fost oarecum oprită ca urmare a atacurilor mongole din 1242. În anul 1293 controlul aşezării a fost preluat de membrii Dinastiei Karamanid, care s-au gândit însă că ar fi mai câştigaţi dacă ar vinde Alanya sultanului Mamluk al Egiptului. Tranzacţia se spune că s-a făcut pe 5.000 de monede de aur. Cu adevărat calea unei perioade de progres economic, a fost deschisă însă odată cu sosirea otomanilor, ce au anexat teritoriul în secolul al XV-lea. Imediat, portul din Alanya a devenit un punct important în comerţul naval, aici sub monopolul guvernamental descărcându-şi marfa numeroşi negustori veneţieni.

* * *

Printre obiectivele turistice şi istorice care merită a fi vizitate odată ce aţi ajuns în Alanya, este Biserica Sfântului Gheorghe, un lăcaş de cult ce se află în centrul vechi al oraşului. Edificiul a fost înălţat de către romani, în secolul al VI-lea. De atunci şi până în prezent, războaiele dar şi frecventele schimbări de ordin politic produse de-a lungul timpului asupra Alanyei, şi-au pus amprenta şi peste biserică, ce reprezintă o frumoasă combinaţie de stiluri arhitecturale.

* * *

Foarte îndrăgită de către turişti este Casa memorială Mustafa Atatürk din Alanya, construită în stil tradiţional, specific zonei, din lemn şi piatră. Clădirea, ce se află sub custodia Ministerului Culturii, a fost deschisă publicului în anul 1987.

Atatürk a locuit aici în 1935. La primul etaj se găseşte o expoziţie de fotografie, precum şi o serie de exponate şi obiecte personale ce au aparţinut „părintelui” Turciei moderne. La al doilea etaj pot fi văzute piese de mobilier şi articole cu caracter etnografic reprezentativ, pentru tradiţia şi cultura din Alanya.

* * *

Castelul din Alanya este şi el, una dintre atracţiile cele mai căutate ale aşezării. Clădirea a fost ridicată în secolul al XIII-lea, sub domnia sultanilor selgiucizi, pe fortificaţiile rămase din timpul dominaţiei romane. În vremea conducerii otomanilor, castelul a căpătat o importanţă deosebită, fiind extins în secolul al XIX-lea cu alte numeroase construcţii. Situat într-o zonă tâncoasă, la o înălţime de 250 metri deasupra mării, acesta este protejat pe trei laturi de Marea Mediterană.

Zidul ce înconjoară Castelul din Alanya este lung de peste 6 km şi include numeroase turnuri şi bastioane. În trecut, aici au existat o serie de rezervoare de apă, unele dintre ele fiind încă funcţionale. În prezent Castelul din Alanya este un muzeu în aer liber, iar dacă vă vreţi să-l vedeţi de aproape, noi vă spunem că în zonă veţi găsi şi o serie de restaurante şi cafenele, de pe terasa cărora veţi avea o panoramă superbă asupra portului.

* * *

Şi dacă am amintit de port, nu ne putem continua călătoria noastră prin Alanya, fără a trece pe la Kızıl Kule (Turnul Roşu), construit aşa după cum ne dezvăluie şi numele, din cărămidă roşie (aceeaşi culoare având-o şi mortarul, acest tip fiind folosit de altfel, la realizarea majorităţii turnurilor în perioada Selgiucizilor).

Kızıl Kule a fost ridicat în prima parte a secolului al XIII-lea (mai precis în 1226) la cererea sultanului Alâaddin Keykubat, având rol de apărare a aşezării, din vârful său fiind semnalate cu foc şi fum atacurile piraţilor ce veneau pe Marea Mediterană. Are o înălţime de 33 de metri.

* * *

Muzeul din Alanya (aflat în cartierul Saray) este şi el un alt loc ce merită să-i treceţi pragul, chiar dacă istoria nu vă încântă prea mult. La intrare veţi fi întâmpinaţi de o serie de artefacte de piatră (pietre funerare şi inscripţii) aparţinând perioadelor roman, bizantine şi islamice.

În interior muzeul este împărţit în două mari secţii: arheologie şi etnografie. Prima conţine o expoziţie de relicve de origine hittită din zona Alanyei, monede din Side şi Antalya, precum şi diferite vase şi amorfe. Dintre statuile expuse atrage atenţia în mod special cea a lui Hercule, descoperită în situl arheologic de la Syedra. Tot aici mai puteţi admira şi două inscripţii traduse (una din feniciană şi alta din latină), dar şi un document foarte bine conservat ce aparţine unui soldat roman, prin care îi este recunoscută calitatea de cetăţean de onoare al Romei pentru serviciile militare aduse imperiului şi totodată i se ia în seamă şi căsătoria cu o localnică, sub aspectul legilor romane.

Galeria de Etnografie a Muzeului din Alanya, conţine carpete, uniforme, articole de îmbrăcăminte şi o reconstituire a celor mai importante momente din istoria Imperiului otoman.

* * *

Înainte de a părăsi Alanya, încercaţi să vă faceţi timp pentru a trece şi  pe la Acvatic Sealanya. Situat la o distanţă de 20 de km, acesta este un parc acvatic foarte modern, în care o parte o reprezintă Delfinariul (unde se organizează spectacole şi, pentru o plată suplimentară vizitatorii pot înota alături de delfini), iar cealaltă este destinată prezentării vieţii marine (aici alături de rechini pot fi admiraţi peşti de diferite mărimi şi culori).

Şi desigur, nu ocoliţi nici Coasta Alanyei, care dispune de o mulţime de grote, turiştii având posibilitatea de a închiria bărci pentru excursii oriunde în zonă: spre Peştera Piratului, Grota Îndrăgostiţilor, Poarta Dorinţei ori Peştera Damlataş (faimoasă pentru puterile sale tămăduitoare în problemele respiratorii, în special ale astmului). Aflată la vest de Castelul Alanya (pe coasta Mării Mediterane), Peştera Damlataş a fost descoperită în anul 1948 în mod întâmplător, în timpul operaţiunilor miniere la o carieră folosită pentru construirea portului Alanya. Deschisă publicului, ea oferă celor ce vin să o viziteze imagini uimitoare cu perdele de stalactite şi stalagmite formate de-a lungul a 15.000 de ani.