Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Iulie ora 19:00
30 July 2022
Vacanță în FM – Teatre antice: Taormina, Epidaurus, Mérida
2 August 2022

Vacanță în FM – Grădini de vacanță: Kew, Tivoli și Majorelle

Foto: wikipedia

 

Ne plimbăm prin trei dintre cele mai frumoase grădini ale lumii, pornind din Londra, unde se află cea mai mare colecție de plante, unele cultivate în aer liber, altele în sere, în care sunt create diverse condiții climatice. Un rol important în dezvoltarea acestei colecții l-a jucat prima călătorie în jurul lumii a lui James Cook. Grădinile Kew ilustrează totodată evoluția arhitecturii peisagistice de-a lungul secolelor.

Ajungem apoi la Tivoli, orașul de lângă Roma, renumit pentru Grădinile Vilei d’Este, comandate de un fiu al Lucreției Borgia. Grădinile din Tivoli sunt o adevărată împărăție a lui Neptun, cu peste 500 de fântani, cascade, bazine în care jeturile și jocurile de apă conturează un univers magic, din care nu lipsesc nimfele și dragonii.

În final ne oprim în Grădina Majorelle din Marrakesh, care poartă numele lui Jacques Majorelle, artist francez cunoscut drept ”pictorul Marocului”. A trăit timp de 40 de ani la Marrakech, în propria oază de forme și culori. După moartea artistului, proprietatea a fost cumpărată de designerul de modă Yves Saint Laurent, la rândul său fascinat de cultura Africii.

Realizator: Dana Pitrop