O publicație despre Thomas Gainsborough a câștigat premiul pentru istoria artei britanice
17 November 2020
Seară de FILME DE DANS CONTEMPORAN | ONLINE
17 November 2020

Violoncelista Claire Oppert aduce lumină și liniște în sufletele bolnavilor

sursa foto: facebook.com/claire.oppert

Claire Oppert oferă „ședințe de violoncel” la căpătâiul pacienților, în special a celor aflați în îngrijiri paliative. Aceasta s-a alăturat echipei medicale a Spitalului Rives-de-Seine, din Puteaux, în Hauts-de-Seine. 

Un medic, o asistentă, un psiholog și un violoncelist. Cauți intrusul? În departamentul de îngrijiri paliative al Spitalului Rives-de-Seine, concertista Claire Oppert cu siguranță nu este. În fiecare luni, la începutul după-amiezii, ea face o vizită la spital pentru a ajuta pacienții prin muzică. 

În această unitate se încearcă ameliorarea vieții pacienților aflați în stadii terminale, iar muziciana în vârstă de cincizeci de ani oferă „sesiuni de violoncel” jumătate de zi pe săptămână, încă din anul 2017. Ea le “povestește” delicat Le Pansement Schubert. Cu impozantul ei instrument ținut într-o mână, o valiză plină de partituri remorcate în cealaltă, Claire Oppert împinge ușile dormitoarelor, una câte una, fără nici cea mai mică idee despre ce va cânta acolo sau despre cum va fi primită. Contează doar sentimentul creat pacienților care tânjesc după momentele pe care aceasta le construiește cu drag pentru ei. Cu un “stilou” delicat și poetic, Claire Oppert povestește atâtea întâlniri unice pentru bărbați și femei pe care cântecul violoncelului îl calmează. Momentul muzical de la noptieră este asemenea timpului suspendat, propice apariției amintirilor. 

Sursa: https://www.lemonde.fr/sciences/article/2020/11/15/avec-le-pansement-schubert-la-violoncelliste-claire-oppert-au-diapason-des-patients-en-fin-de-vie_6059825_1650684.html