Revista UZP nr. 23, implicare și prestigiu | Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
29 October 2021
INDEPENDENT EXTERIOR Începe primul showcase de teatru independent din România
31 October 2021

  Vocile memorie: Din communism în lumea liberă – Dumitru Furdui

Foto: wikipedia

 

    A jucat pe scenă și în film la noi și în Franța, acolo unde în 1982 ceruse azil politic. Perioada românească a fost pentru el însă  cea mai  împlinită din punct de vedere artistic. Nu numai pentru că  a cunoscut succesul la noi, ci și pentru că s-a aflat înconjurat aici de actori, regizori, scenografi foarte buni. În ciuda presiunilor politice și a  interdicțiilor de tot felul, a fost o perioadă care a coincis cu maturitatea lui,  în care s-a  făcut în România teatru de calitate. O spune Dumitru Furdui însuși, într-unul dintre volumele lui memorialistice : ”Noi pe atunci făceam teatrul cel mai bun din lume și nici măcar nu știam asta.(…)

Ce-a mai rămas din toate astea ? Amintirea. Pagini de istorie încă proaspătă, performanțe nedepășite și niște actori în viață, care privesc la actorii din Occident exact așa cum Platini sau Papin s-ar uita în curtea unei școli, unde niște copii joacă fotbal”.

Pe Dumitru Furdui îl evocăm la Vocile memoriei și îl ascutăm spunând versurile lui Whitman. Tot în acestă ediție, îi ascultăm pe Dan Botta, Ștefan Aug. Doinaș și Alexandru George.

 

Emisiunea Vocile memorie, difuzată duminică 31 octombrie 2021, ora 22.30. Realizator E. Lucan