Ascultă Radio România Cultural Live

Weekend cultural - Recomandări pentru 10-12 mai

Weekend cultural - Recomandări pentru 10-12 mai

11 Mai 2024, 05:03

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.

Concerte

  • Orchestra Naţională Radio vă invită vineri, la un nou Concert regal susţinut de această dată sub bagheta lui Nicolae Moldoveanu. Solist la vioară va fi Remus Azoiței. Ca în fiecare an, concertul va începe cu Imnul regal de E. Hübsch. Acesta va fi urmat de Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară de M. Bruch și S. Rahmaninov: Dansuri simfonice, op. 45.

https://www.orchestreradio.ro/

  • Orchestra simfonică „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul Timișoara, sub bagheta dirijorului ALEXANDER SINAN BINDER și alături de solista SARAH NEMȚANU, invită publicul meloman la un concert simfonic de excepție, vineri, de la ora 19:00, la Sala Capitol. În deschidere, audiem Concertul pentru vioară în re minor, Op. 47, singurul concert scris de compozitorul finlandez JEAN SIBELIUS și considerat drept unul dintre cele mai dificile concerte pentru vioară din punct de vedere al cerințelor tehnice din partea solistului. În program a fost inclusă și Simfonia nr. 5, op. 64 compusă de P. I. CEAIKOVSKI, lucrare ce sugerează confruntrarea omului cu destinul.

https://filarmonicabanatul.ro/

  • La Casa de Cultură a Studenților din Iași va avea loc un concert simfonic susținut de Orchestra Filarmonicii Moldova Iași dirijată de Radu Postăvaru. În program: Wolfgang Amadeus Mozart Uvertura La clemenza di Tito, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Concertul pentru vioară și orchestră în mi minor, op. 64, solist Dragoș Mânza la vioară.

https://www.filarmonicais.ro/index.php/ro/concerte/simfonice/100524

  • Artistul britanic Strawberry Guy vine în premieră la București cu un one man show pe acorduri de pian și dream pop. Concertul se desfășoară pe 10 mai în Control Club. Cu sound-ul său unic, impressionist pop, Strawberry Guy pictează peisaje sonore maiestuoase, fiind puternic influențat de arta din Perioada Romantică. Inspirat de Ravel, Debussy sau alți clasici ai anilor 1800, universul său melodic este echivalentul sonor al unei picturi de Monet.
  • Hoinar Festival, ediția cu numărul 7, are ca temă centrală conceptul de „Carnaval” și va avea loc în perioada 10 – 14 mai, reunind la București 15 artiști de talie internațională care vor susține 4 spectacole incursiune, pe scenele Teatrului ACT și Ateneului Român. „Hoinar Festival” este organizat de Fundația Centrul Român de Muzică, în co-producție cu Teatrul ACT și Filarmonica „George Enescu”. Evenimentul de deschidere, „Songs of the Clown”, este un recital de lied, susținut de pianista Daria Tudor și mezzosoprana Verena Tönjes – vineri, la Teatrul ACT. Programul muzical este încadrat de lecturi și proiecții video de Buster Keaton, Charlie Chaplin, Marcel Marceau și Emmett Kelly.

Operă

  • "Don Carlo" de Giuseppe Verdi ne propune pentru vineri seară Opera din București. Regia, decorul, costumele și luminile spectacolului poartă semnătura lui Mario De Carlo. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul David Crescenzi. Corul Operei Naționale București va fi pregătit de către Daniel Jinga. În distribuția spectacolului se regăsesc atât nume sonore ale primei scene lirice românești, cât și artiști recunoscuți pe plan internațional.

https://operanb.ro/spectacol/don-carlo/

  • La Opera Națională Română din Cluj Napoca, vineri va avea premiera spectacolul Waste Side Story – spectacol de operă contemporană în cadrul proiectului Grand Opera Pata Rât pe un libret de Mara Căruțașu și pe muzica scrisă de Dominik Schuster și Tobias Gröninger. Spectacolul face parte din cadrul din proiectul Grand Opera Pata Rât (https://gopr.ro/), o inițiativă din zona artei angajate social care mizează pe auto-împuternicirea comunităților marginalizate de la Pata Rât și pe abordarea relațiilor Pata-Cluj prin capacitatea proceselor culturale de a conecta și apropia oameni, de a genera reflecție și dialog, de a crea spații de întâlnire, de a mobiliza energii sociale emancipatoare.

https://operacluj.ro/spectacole/2023-2024/premierawastesidestory-10-mai-2024-18-30/

Teatru

  • Premiera oficială a spectacolului „O noapte furtunoasă”, de I. L. Caragiale, în regia lui Andrei Huţuleac – va avea loc sâmbătă, la ora 19:00, la Sala „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie. Din distribuţie fac parte actorii Sorin Miron, Angel Popescu, Silviu Debu, Smaranda Caragea, Andreea Alexandrescu, Dan Rădulescu, Ştefan Voicu / Rareş Ularu.

https://comedie.ro/spectacol/o-noapte-furtunoasa-2/

  • Avanpremiera spectacolului „Farfuria”, în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu, pe un text de Maria Manolescu – va avea loc duminică, la ora 20:00, la Teatrul Masca, Bd. Uverturii nr. 14. Din distribuție fac parte actorii Teatrului Masca: Voicu Aaniței, Mara Bugarin, Alina Crăiță, Sorin Dinculescu, Nicoleta Hâncu, Anamaria Pîslaru, Dragoș Stoica și Ionuț Toader, alături de artistul independent Chaminda Mirihagalla. Farfuria este o farsă politică în care cei de jos și cei de sus și cei de aici și cei de acolo se întâlnesc în feluri comice, periculoase și demente. Într-un meci de ping-pong între nou și vechi, între “noi” și “ei”, între spații și spațiu, spectacolul este jucat în afara teatrului și apelează la planul SF pentru a elucida dinamici din realitatea noastră imediată.

https://www.masca.ro/teatru/farfuria/

  • La Teatrul Național București puteți vedea sâmbătă spectacolul Fetița soldat de Mihaela Michailov. Aceasta este o poveste pentru toate vârstele și toate timpurile, purtând cu ea parfumul copilăriei dintotdeauna. Lumea văzută prin ochii unei fetițe de 9 ani este plină de candoare și imprevizibilă ca o joacă serioasă de-a viața și moartea. Un one woman show – în două interpretări (Silvana Mihai și Cristina Juncu) –, puternic, sensibil, cu umor, actual ca mesaj și abordare, unde realismul psihologic poate atinge profunzimi ale abisului.

https://www.tnb.ro/ro/fetita-soldat

  • La Suceava au început Zilele Teatrului Matei Vișniec. Cu acest prilej au loc mai multe evenimente, conferințe, spectacole și expoziții.

https://www.teatrulmateivisniec.ro/ro/evenimente/zilele-teatrului-matei-visniec-2024

Cinema

  • A început Festivalul Filmului European, ediţia a 28-a, organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasade, centre şi institute culturale europene. Proiecțiile de filme vor fi completate de dezbateri, sesiuni de Q&As cu echipele filmelor și întâlniri cu invitații speciali. Printre aceștia se află regizorul bielorus Nikita Lavretski, una dintre vocile sonore ale noului cinema din estul Europei, numit de Cahiers du Cinema drept cel mai interesant gagman al scenei invizibile din Belarus. Filmul lui, Întâlnire la Minsk / A Date in Minsk, recompensat anul trecut cu premiul pentru cel mai bun film la Doc Lisboa, va fi proiectat sâmbătă, de la ora 16:00, la Cinemateca Eforie.

https://ffe.ro/2024/

  • Filmul documentar Munch: Dragoste, fantome și vampiri nobili intră în acest weekend în cinematografe. Filmul urmărește traseul artistic al pictorului și viața sa privată. Regia este semnată de Michele Mally, iar din distribuție fac parte Ingrid Bolsø Berdal, Leif Ove Andsnes, Elio Grazioli, Giulia Bartrum.

https://www.cinemagia.ro/filme/munch-love-ghosts-and-lady-vampires-3312981/

  • Filmul de animație Pisicile de la muzeu are premiera vineri în cinematografe. Pisica Vincent și prietenul său, un șoarece, supraviețuiesc unei viituri într-un clavecin și ajung în muzeul Ermitaj. Pisici de elită păzesc exponatele de șoareci. Când Mona Lisa ajunge în muzeu, Vincent trebuie să împiedice furtul valoroasei opere de artă, dar și să o cucerească pe pisica Cleopatra.

https://www.cinemagia.ro/filme/cats-in-the-museum-3310209/

Expoziții

  • Colectivul de artiști, 59 Rivoli din Paris prezintă la TNB expoziția “Metamorfoza”. Printr-o colecție eclectică de 28 de lucrări de artă, care reunește instalații cu tehnici mixte, sculpturi, picturi și fotografii, expoziția “Metamorfoza” explorează, printr-o abordare fenomenologică, bogăția, complexitatea și natura multifațetă a metamorfozelor artistice. Inspirată de natura imersivă și transformatoare a spațiului teatral, pânza devine o scenă fluidă în care realitățile se schimbă și granițele se dizolvă. Subiectul este eliberat de limitele sale, și dispare pentru a deveni obiect de artă, metamorfozându-se astfel într-o nouă creație. În acest tărâm, artiștilor li se oferă libertate absolută, navigând dincolo de percepțiile convenționale pentru a-și infuza însăși esența în țesătura creației lor.

https://www.tnb.ro/ro/colectivul-de-artisti-59-rivoli-din-paris-prezinta-la-tnb-expozitia-metamorfoza

  • În perioada 8-21 mai expoziţia aniversară „30 de ani de presă”, semnată de caricaturistul Vali Ivan, va putea fi vizitată în intervalul orar 10:00 – 18:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române. Expoziţia prezintă o selecţie din colecţia de lucrări ale artistului – caricaturi ale celor mai importanţi politicieni români, benzi desenate umoristice, caricaturi de editorial, ilustraţii de primă pagină.
  • Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR), organizează vernisajul expoziției „Revendicând pământul”, realizată în cadrul proiectului cultural „Tradiție în lut – în siajul artiștilor ceramiști”. Expoziția este structurată pe mari regiuni geografice, istorice și etnografice (Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Transilvania, Crișana, Banat, Moldova), punându-se în valoare diversitatea ceramicii tradiționale specifice fiecărei zone.
  • Expoziţia de fotografie documentară „Sezonierii”, un demers curatorial de valorificare a muncii de teren a fotografului Cosmin Bumbuţ şi a jurnalistei Elena Stancu se deschide vineri, ora 17:00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Expoziția poate fi vizitată până pe 9 iunie.

Citește și: Una dintre cele mai frumoase opere ale lui Nicolae Grigorescu, expusă în premieră la Muzeul de Artă Arad

Festivalul „Weekend Sessions” se redeschide pe 18 mai
Muzică-Dans-Arte 18 Mai 2024, 06:03

Festivalul „Weekend Sessions” se redeschide pe 18 mai

Weekend Sessions  anunță lansarea ediției sale din 2024 alături de Muzeul Municipiului București , aducând...

Festivalul „Weekend Sessions” se redeschide pe 18 mai
Weekend cultural - Recomandări pentru 17-19 mai
Muzică-Dans-Arte 18 Mai 2024, 05:37

Weekend cultural - Recomandări pentru 17-19 mai

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 17-19 mai
Expoziția de fotografie „Depictions” - Danielle van Zadelhoff
Muzică-Dans-Arte 17 Mai 2024, 18:40

Expoziția de fotografie „Depictions” - Danielle van Zadelhoff

Muzeul Național de Artă al României invită publicul la vernisajul expoziției de fotografie ...

Expoziția de fotografie „Depictions” - Danielle van Zadelhoff
Răzvan și Andreea Stoica revin în atenția publicului meloman cu un nou turneu național. „Baroque Tour Op.3” va itinera un program concertant Bach-Vivaldi, alături de Kamerata Stradivarius
Muzică-Dans-Arte 17 Mai 2024, 10:24

Răzvan și Andreea Stoica revin în atenția publicului meloman cu un nou turneu național. „Baroque Tour Op.3” va itinera un program concertant Bach-Vivaldi, alături de Kamerata Stradivarius

Frații Răzvan și Andreea Stoica revin cu seria de promovare a repertoriului baroc în România, prin cel de-al...

Răzvan și Andreea Stoica revin în atenția publicului meloman cu un nou turneu național. „Baroque Tour Op.3” va itinera un program concertant Bach-Vivaldi, alături de Kamerata Stradivarius
LA NOTTE - O lună Mai cu muzică barocă
Muzică-Dans-Arte 17 Mai 2024, 10:11

LA NOTTE - O lună Mai cu muzică barocă

Ansamblul de muzică barocă SEMPRE continuă primăvara barocă bucureșteană cu un eveniment muzical de excepție – LA NOTTE...

LA NOTTE - O lună Mai cu muzică barocă
Narative Naturale - rezidențe artistice rurale în Transilvania pentru 5 artiste
Muzică-Dans-Arte 16 Mai 2024, 17:30

Narative Naturale - rezidențe artistice rurale în Transilvania pentru 5 artiste

Centrul Cultural Clujean , prin programul România Remarcabilă , anunță deschiderea apelului pentru cinci rezidențe...

Narative Naturale - rezidențe artistice rurale în Transilvania pentru 5 artiste
ARCUB-Hanul Gabroveni devine atracția publicului la ediția aniversară „Noaptea Muzeelor”, din 18 mai
Muzică-Dans-Arte 16 Mai 2024, 13:28

ARCUB-Hanul Gabroveni devine atracția publicului la ediția aniversară „Noaptea Muzeelor”, din 18 mai

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București  a pregătit un program special pentru ediția aniversară a...

ARCUB-Hanul Gabroveni devine atracția publicului la ediția aniversară „Noaptea Muzeelor”, din 18 mai
Artă, tehnologie, știință și istorie la ediția aniversară a Nopții Muzeelor
Muzică-Dans-Arte 16 Mai 2024, 12:02

Artă, tehnologie, știință și istorie la ediția aniversară a Nopții Muzeelor

Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR) anunță desfășurarea ediției aniversare a Nopții Muzeelor pe 18 mai...

Artă, tehnologie, știință și istorie la ediția aniversară a Nopții Muzeelor
Ascultă live

Ascultă live

13:00 - 13:55
RRC Clasic
Ascultă live Radio România Cultural
13:00 - 13:20
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
13:00 - 14:00
Français 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
13:00 - 13:05
Ştirile Antenei Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru