Ascultă Radio România Cultural Live

Weekend cultural - Recomandări pentru 17-19 mai

Weekend cultural - Recomandări pentru 17-19 mai

18 Mai 2024, 05:37

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.

Concerte

 • La Sala Radio, vineri va fi o seară spaniolă. Invitata Orchestrei Naționale Radio, dirijate de Gabriel Bebeșelea, va fi violonista Leticia Moreno. Născută în Spania, de origine peruană, violonista Leticia Moreno a studiat la Școala Superioară de Muzica Reina Sofia din Madrid, Hochschule für Musik und Tanz din Köln şi la Guildhall School din Londra, fiind cel mai tânăr membru al prestigioasei fundaţii Alexander von Humboldt Stiftung. De asemenea, a cântat cu orchestre prestigioase precum Wiener Symphoniker, Filarmonica din Sankt Petersburg, Mahler Chamber Orchestra, Washington's National Symphony, Orchestra Mariinsky, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Orchestra Philharmonique de Monte Carlo, Orchestre Philharmonique du Luxembourg, Academy of St. Martin in the Fields. În program: Ed. Lalo: Simfonia spaniolă în re minor pentru vioară și orchestră, op. 21, M. de Falla: Tricornul.

https://www.orchestreradio.ro/

 • La Ateneul Român, sâmbătă, de Noaptea Muzeelor, puteți participa la tururi ghidate și la recitalul Trioului Mozaic. În program: Darius Milhaud - Suita pentru vioară, clarinet și pian, Dmitri Șostakovici - Cinci piese pentru vioară, clarinet și pian. Intrarea este gratuită, pe bază de rezervare.
 • MARIZA revine sâmbătă la Sala Palatului din Bucureşti pentru un nou concert. În ultimele două decenii, MARIZA s-a transformat dintr-un fenomen local, cunoscut doar unui mic cerc de admiratori din Lisabona, într-una dintre cele mai apreciate şi vândute vedete ale circuitului muzical internațional.

https://salapalatului.ro/event/mariza/

 • Filarmonica George Enescu sărbătoreşte vineri împlinirea a două secole de la prima audiţie a Simfoniei a noua de Ludwig van Beethoven. Concertul de la Ateneul Român îl are ca solist pe Andrei Licareț, iar dirijor va fi Tomas Netopil.

https://www.fge.org.ro/calendar

 • Filarmonica Banatul Timișoara găzduiește vineri seară concertul Corului Academic al Filarmonicii Arad, care vor urca pe scenă alături de artiștii Orchestrei simfonice „Remus Georgescu” și Corului „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul. La pupitrul dirijoral se va afla GEORGE JACKSON. Corul „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul Timișoara va fi pregătit de către maestrul IOSIF TODEA, iar Corul Academic al Filarmonicii Arad, de către maestrul ROBERT-DANIEL RĂDOIAȘ.

https://filarmonicabanatul.ro/evenimente/concert

 • Orchestra Filarmonicii Oltenia va susține vineri, la Craiova, un concert simfonic. Solistă va fi Sarah Nemțeanu la vioară, iar la pupitru dirijoral se va afla Sebastian Perlowski. În program: Giuseppe Verdi: Uvertura operei “Forța destinului”, Maurice Ravel: „Tzigane” pentru vioară și orchestră, M. 76, Pablo de Sarasate: Melodii lăutărești pentru vioară și orchestră, op. 20, Jules Massenet: Meditație pentru vioară și orchestră din opera „Thaïs” și Mieczysław Karłowicz: Simfonia în Mi minor, op. 7.

https://www.facebook.com/filarmonicaolteniacraiova

Operă

 • Musicalul „Chicago” revine vineri, pe scena Circului Metropolitan din București. Acțiunea, plasată în mijlocul efervescenței anilor ‘20, se concentrează pe Roxie Hart și Velma Kelly, două criminale care încearcă să manipuleze mass-media pentru a scăpa de închisoare. Protagoniștii vor lupta pentru atenția publicului și a presei, pentru faimă și libertate, într-un musical clasic, dar foarte actual...pe ritm de jazz.

https://www.entertix.ro/evenimente/22335/chicago-musical-17-mai-2024

 • Festivalul Opera Copiilor începe vineri la București. Timp de 12 zile, în perioada 17 mai-9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului. Pe lângă activitățile și atracțiile amenajate în aer liber și în spații neconvenționale, festivalul cuprinde 60 de reprezentații, programate în Sala Mare, în Salonul Mozart și în Sala UnderGrant.

https://www.operacomica.ro/festivalul-opera-copiilor

 • Opera Națională București își deschide porțile cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor cu un tur inedit de „artă vie”. Sâmbătă, vizitatorilor le este propus un spectacol itinerant lansat de Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess”. OPERA VIE – ediția a II-a, tururi cu artă vie din 20 în 20 de minute de la 23:00 la 3:30 a.m. Spectacolul reprezintă o călătorie extraordinară în universul fascinant al Operei în care publicul este ghidat în diferite spații chiar de personaje. La pian: Bogdana Grecova și Gabriel Gîțan. Atât soliștii Studioului Experimental ,,Ludovic Spiess”, cât și balerini, instrumentiști, actori și păpușari marionetiști, în total peste 50 de artiști vor participa la spectacolul itinerant regizat de Alexandru Nagy, special pentru Noaptea Muzeelor 2024.

https://operanb.ro/spectacol/operavie/

Teatru

 • La Craiova a început Festivalul Internațional Shakespeare. Peste 300 de spectacole de teatru de talie mondială, concerte, parade, ateliere, lansări de carte, instalații, călătorii VR vor împânzi întreg orașul Craiova și împrejurimile, în spații convenționale, dar și în cele mai inedite și neașteptate locuri. Pe scenele indoor ale festivalului vor fi, în egală măsură, Regele Lear-Wing Theatre Studio, Hong Kong (17 mai), Richard II, regia Kochi Yamat, G. Garage Shakespeare - Do Company, Japonia (18 mai), Hamlet, regia Declan Donnellan, Teatrul Național Marin Sorescu, Craiova (18 și 19 mai).

https://www.shakespearefestival.online/

 • Festivalul Euroregional de Teatru din Timişoara (TESZT), organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” începe duminică la Sala Studio cu spectacolul O sută de toasturi de Via Negativa (Slovenia). Festivalul reprezintă o platformă internațională ce promovează multiculturalismul și prezintă publicului cele mai moderne proiecte teatrale din regiune.

https://www.teszt.ro/teszt-ro/teszt-2024-ro/spectacole-2024/100-de-toasturi

 • La Teatrul Național, duminică se joacă spectacolul Pescărușul. Regizorul Eugen Jebeleanu, una dintre cele mai puternice voci ale noii generații, aduce pe scena Sălii „Ion Caramitru” a TNB spectacolul „Pescărușul” într-o viziune extrem de personală și provocatoare, propunând un teatru al „frământărilor și vulnerabilităților”. O distribuție de excepție, căreia i se alătură scenografa Velica Panduru, directorul de imagine Marius Panduru și muzicianul Rémi Billardon, propun o experiență imersivă într-o realitate teatrală hipnotică, augmentată de proiecții video și muzică, cu câteva scene interpretate în limbi străine (dar cu supratitrare în limba română), cu momente de un ritm frenetic, un amestec de pasiune, cruzime, disperare de a trăi - pe scurt, o viziune contemporană, surprinzătoare asupra unei celebre piese clasice. Traducerea textului este semnată de Raluca Rădulescu.

https://www.tnb.ro/ro/pescarusul-2022

Cinema

 • La Târgu Mureș a început ediția cu nr. 28 a Festivalului Filmului European. Proiecțiile au loc la Muzeul Județean Mureș - Secţia de Istorie (Cetate), Sala Multimedia. FFE va prezenta o selecție remarcabilă de 6 filme europene, toate curate de către Cătălin Olaru, directorul artistic al acestei ediții. Sâmbătă la ora 20:30 va rula filmul 20.000 de specii de albine / 20,000 Species of Bees / 20.000 especies de abejas – regia: Estibaliz Urresola Solaguren / Spania / 2023

https://www.facebook.com/ffeRomania/?locale=ro_RO

 • I love DOC, o extensie a Festivalului Internaţional de Film Documentar „fARAD” va avea loc la ARCUB, în acest weekend. În program sunt cele mai bune zece documentare româneşti de după 1989, care au fost selectate pe baza unui top realizat în urma unui vot organizat în rândul comunităţii de cineaşti, participanţi şi mentori ai evenimentului. În afară de proiecţii de film, programul cuprinde şi sesiuni de întrebări şi răspunsuri.

https://arcub.ro/i-love-doc

 • Seria Cinepolitica revine la sfârșitul acestei săptămâni la Muzeul Țăranului Român. Vor fi proiectate șape proiecții de lung metraj de ficțiune și documentare pe teme politice și sociale, de actualitate, majoritatea în premieră națională. „Cum să faci sex” / „How To Have Sex”, un film captivant despre maturizare, care a fost aplaudat la Cannes, în 2023, timp de 8 minute la scenă deschisă și a câștigat premiul Un Certain Regard, are premiera vineri în cinematografe. Filmul, care este debutul în lungmetraj al regizoarei britanice Molly Manning Walker, preia una dintre temele centrale ale filmelor cu adolescenți, pierderea virginității, și pune întrebări incomode despre nesiguranță și influența anturajului.

https://www.cinemagia.ro/filme/

 • Totul despre familia Lefkovics intră în acest weekend în cinematografele din țară. Tamás e un antrenor de box încăpățânat, dar cu inimă mare. Are o relație proastă cu fiul său Iván și nu-și mai vorbesc de ani de zile. Iván a fugit în Israel pentru a scăpa de conflictul cu tatăl său, dar după moartea mamei, trebuie să se întoarcă.

https://www.cinemagia.ro/filme/lefkovicsek-gyaszolnak

 • La Ateneul Român, are loc a șaptea ediție a festivalului de conferințe și dialoguri culturale și științifice „Despre lumea în care trăim”. Participă: Alexandru N. Stermin, Catherine Nixey, Victor Ieronim Stoichiță, Cristian Mureșan, Gabriel Liiceanu, alături de partenerii lor de dialog, Radu Paraschivescu, Cătălin Striblea, Mihaela Dedeoglu și Horia-Roman Patapievici.
 • Nora Iuga, Ioana Crăciunescu, Magda Cârneci și alte 20 de poete din generații diferite vor fi prezente la “Maratonul de Poezie și Jazz” care se va desfășura în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din București (intrarea este liberă). A XVI-a ediție va fi dedicată vocilor feminine în poezie și muzică.

https://www.radioromaniacultural.ro/sectiuni-articole/produs-de-radio-romania/noaptea-muzeelor-la-radio-romania-cultural-cu-poezie-jazz-si-comori-ale-
patrimoniului-national-id43631.html

Expoziții

 • Până pe 26 mai are loc la Iași „Romanian Creative Week”, ediţia a patra, care cuprinde câteva sute de evenimente, expoziţii, concerte, show-uri de modă şi de arte vizuale, conferinţe, workshop-uri şi concursuri. Stabilit la Paris de mai mulți ani, Mircea Cantor, câștigătorul prestigiosului premiu Duchamp (2011), va expune la Baia Turcească proiectul realizat la invitația celebrei case de modă Dior-Lady Dior Art, proiect prin care artistul reimaginează în manieră proprie faimoasa geantă Lady Dior.

https://romaniancreativeweek.ro/

 • Cea de-a doua ediţie a târgului RAD Art Fair are loc în acest weekend la Hotel Caro, unde vor fi expuse lucrări de artă precum tablouri, sculpturi, lucrări de instalaţii sau lucrări video de la 26 de artiști. A doua ediție RAD va aduce împreună artiști români alături de experți ai scenei de artă, prezentând pulsul artei contemporane românești, dar și contextul internațional care o înconjoară.

https://www.facebook.com/p/RAD-ART-FAIR

Citește și: Artă, tehnologie, știință și istorie la ediția aniversară a Nopții Muzeelor

Cântăreața franceză Françoise Hardy a murit la vârsta de 80 de ani
Muzică-Dans-Arte 12 Iunie 2024, 15:04

Cântăreața franceză Françoise Hardy a murit la vârsta de 80 de ani

Françoise Hardy, cântăreața franceză de muzică pop, a murit la vârsta de 80 de ani. Eleganța și...

Cântăreața franceză Françoise Hardy a murit la vârsta de 80 de ani
Primul solist la mandolină nominalizat la Grammy: AVI AVITAL închide stagiunea ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO
Muzică-Dans-Arte 12 Iunie 2024, 11:24

Primul solist la mandolină nominalizat la Grammy: AVI AVITAL închide stagiunea ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO

Primul solist la mandolină care a fost nominalizat pentru un premiu Grammy pentru muzică clasică, AVI AVITAL este invitat...

Primul solist la mandolină nominalizat la Grammy: AVI AVITAL închide stagiunea ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO
Tabăra de creație „Vara pe uliță”- ediția a 32-a
Muzică-Dans-Arte 12 Iunie 2024, 09:13

Tabăra de creație „Vara pe uliță”- ediția a 32-a

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită din nou, ca în fiecare an, în...

Tabăra de creație „Vara pe uliță”- ediția a 32-a
Se lansează a III-a ediție a Ecosistem, Festival Internațional de Arte Performative! Festivalul oferă 3 burse de creație și lansează un open call național
Muzică-Dans-Arte 11 Iunie 2024, 13:51

Se lansează a III-a ediție a Ecosistem, Festival Internațional de Arte Performative! Festivalul oferă 3 burse de creație și lansează un open call național

Festivalul Internațional de Arte Performative Ecosistem continuă și în 2024 cu a III-a ediție , care se desfășoară...

Se lansează a III-a ediție a Ecosistem, Festival Internațional de Arte Performative! Festivalul oferă 3 burse de creație și lansează un open call național
Succes răsunător după primul weekend „Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition”
Muzică-Dans-Arte 10 Iunie 2024, 15:43

Succes răsunător după primul weekend „Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition”

Primul weekend a fost un autentic succes pentru Bucharest Opera Festival care a prezentat publicului La Fanciulla del West...

Succes răsunător după primul weekend „Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition”
Aurul de la Brukenthal, expus pentru o lună la Art Safari
Muzică-Dans-Arte 10 Iunie 2024, 10:25

Aurul de la Brukenthal, expus pentru o lună la Art Safari

București, 10 iunie 2024. „Aurul de la Brukenthal” este expus în premieră la București, în perioada...

Aurul de la Brukenthal, expus pentru o lună la Art Safari
Weekend cultural - Recomandări pentru 7-9 iunie
Muzică-Dans-Arte 09 Iunie 2024, 05:35

Weekend cultural - Recomandări pentru 7-9 iunie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 7-9 iunie
Dorin Ioniță - „Vară Magică a fost și este o necesitate pentru scena culturală bucureșteană” | PODCAST
Muzică-Dans-Arte 09 Iunie 2024, 05:25

Dorin Ioniță - „Vară Magică a fost și este o necesitate pentru scena culturală bucureșteană” | PODCAST

Ajuns la cea de-a XIII-a ediție, Festivalul Internațional ,,Vară Magică” invită iubitorii de muzică clasică aflați...

Dorin Ioniță - „Vară Magică a fost și este o necesitate pentru scena culturală bucureșteană” | PODCAST
Ascultă live

Ascultă live

10:00 - 12:00
Liturghie - Înălţarea Domnului
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul Zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru