PORTRET: Amza Pellea – un actor desăvârşit, plin de nobleţe
7 April 2022
„Tranzacții” – un performance work in progress Teatrelli care îți propune o întâlnire unu la unu cu un actor și o poveste
7 April 2022

AMORTALS, un proiect de artă activă de Bogdan Georgescu Premieră absolută laTeatrul Național Marin Sorescu din Craiova

Stagiunea de Teatru Politic 2021-2022, în parteneriat cu Asociația Urbanium Turnu-Măgurele, prezintă în premieră absolută spectacolul Amortals*, un proiect de artă activă queer de Bogdan Georgescu. Primele reprezentații vor avea loc în Sala de Festivități a Colegiului Național „Unirea” din Turnu-Măgurele, pe 8 aprilie – ora 17.00 și 9 aprilie – ora 13.00, respectiv ora 16.00. Ultima reprezentație va avea loc în Sala I.D. Sîrbu a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, duminică 10 aprilie – ora 17.00. Alături de The Protocols (regia Bogdan Georgescu) și Rafina (regia Irina Gâdiuță), Amortals este ultima parte a trilogiei Zoomed.
Vineri, 8 aprilie 2022, de la ora 10.00, reprezentațiile din Turnu Măgurele vor fi precedate de o conferință de presă, în prezența presei locale. La finalul celei de-a doua reprezentații, sâmbătă, 9 aprilie, cu începere de la ora 17.15, va avea loc evenimentul de prezentare – o discuție-dezbatere cu echipa artistică a proiectului și cu publicul spectator, în care se vor adresa etapele proiectului, obiectivele rezidențelor de cercetare, documentare și ale celei de creație și relevanța la nivel local și național a proiectului. Discuția va fi redată prin livestreaming pe pagina de Facebook ale Stagiunii de Teatru Politic – @stagiuneadeteatrupolitic.
*Disclaimer: datorită conținutului și tematicilor abordate în spectacolul Amortals, acesta nu este recomandat persoanelor cu vârsta mai mică de 15 ani (+15). Spectacolul nu conține scene de nuditate, violență sau limbaj explicit.
Tema de cercetare a spectacolului este cum crești ca persoană queer într-un oraș în care s-ar putea să fii una dintre puținele persoane queer și unde toată lumea cunoaște pe toată lumea. În etapa de documentare a proiectului s-a ținut la Colegiul „Unirea” din Turnu Măgurele un Atelier de Artă Activă, în perioada 7-11 februarie 2022. Atelierul a fost facilitat de regizorul și dramaturgul Bogdan Georgescu, împreună cu trainerii Alice Monica Marinescu, Irina Gâdiuță și Bogdan Balla. Pe durata atelierului, participanții și participantele interesați de teatru s-au familiarizat cu tehnici de teatru comunitar și documentar, au dat interviuri echipei artistice a proiectului despre realitățile adolescenților din orașul Turnu Măgurele și au participat la jocuri de improvizație pornind de la situații reale identificate în poveștile documentate.
Dacă ai avea posibilitatea să trăiești pentru totdeauna, cum ar arăta o zi obișnuită din viața ta eternă? Cum ar arăta lumea? Cine-ai fi tu? Amortals explorează insinuările din prezent ale unei disto/uto-pii atât de dezirabile/înfricoșătoare, pentru care adolescenții se confruntă și se-antrenează. În fiecare zi. Azi.
„C: Tu vrei să-mi spui, ce vrei tu să-mi spui, ce te chinui și-mpleticești și-omori să-mi spui e că, acum, când omenirea are nemurirea, acum, când știința a ajuns în sfârșit în punctul în care poate să-ți ofere viață fără de moarte, problema ta e să le spui părinților că ești gay? A: Exact.”
Echipa artistică – Sabina Lazăr, Alice Monica Marinescu, Cabiria Morgenstern, Bogdan Balla, Alex Bălă, Paul Dunca, Irina Gâdiuță, Andra Tarara. Manager proiect: Adina Marincea. Manager comunicare: Nicoleta Ionescu. Facilitator comunitar: Ana-Maria Pălăduș (Asociația Urbanium Turnu-Măgurele). Mulțumiri speciale: doamnei directoare Nicoleta Marinescu și elevilor Colegiului Național „Unirea” din Turnu-Măgurele, Monei Brandt, Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.
Stagiunea de Teatru Politic 2021-2022 face parte din proiectul Perifeeria, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, care își propune facilitarea accesului la cultură și dezvoltarea capacității de (auto)reprezentare prin teatru pentru grupuri și categorii marginalizate din punct de vedere social, economic și cultural.
Cu un portofoliu de peste douăzeci de producții de teatru, care adresează și explorează de peste 10 ani dimensiuni socio-politice ale societății autohtone, Platforma de Teatru Politic vă invită în cadrul Stagiunii de Teatru Politic 2021-2022, la 8 spectacole (34 de reprezentații) din portofoliul său existent – Capete înfierbântate 2020, Matern, Lucrător universal, TABU, SubPământ, ‘90, The Protocols și Originea lumii – și, pe lângă Amortals și Rafina (regia Irina Gâdiuță), la încă un spectacol nou de teatru politic, coordonat de regizorul David Schwartz, care va avea premiera în toamna lui 2022, la Bârlad.
Parteneri proiect: Centrul de Teatru Educațional Replika, Reactor de Creație și Experiment Cluj-Napoca, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Compania Morten Bruun Norvegia, Asociația Constantin Hamangiu Bârlad, Asociația Urbanium Turnu Măgurele, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Baricada, Scena9, CUTRA, Centrul Național al Dansului din București.
Mai multe detalii se pot afla și pe paginile de social media – Facebook & Instagram – ale Stagiunii de Teatru Politic – @stagiuneadeteatrupolitic, pe website-ul proiectului: artapolitica.ro/platforma2021/ sau pe e-mail: teatrupolitic@gmail.com.
Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
Proiectul se desfășoară în perioada mai 2021 – octombrie 2022. Valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 900.405,9 lei (182.972,14 euro).
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.
Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.
Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.