Preocupari contemporane
4 October 2018
De 44 de ani, un cadru minunat al creației plastice
19 October 2018

Arta recenta? O noua simeza bucuresteana!

Un nou muzeu si-a deschis portile in Bucuresti, tuturor celor interesati de arta plastica.
Muzeul de Arta Recenta prezinta arta romaneasca de dupa 1965, o arta permeabila
fenomenelor occidentale, dar care se raporteaza atat de evident la ceea ce se petrecea in Romania, in acea epoca.
Cladirea care adaposteste colectia permanenta aflata in expunere (circa 150 de lucrari de pictura, grafica, sculptura, instalatie) si doua expozitii temporare a fost gandita si construita special pentru a fi muzeu. Prin urmare, se bucura de spatii speciale pentru expunere, studiu si cercetare, dezbateri si mese rotunde.

Istoricul de arta Erwin Kessler este cel care a curatoriat de asta data, expozitia de fotografii semnata Jeff Wall. Publicului interesat deopotriva de arta internationala ca si de arta romaneasca i se propun de 3 ori pe an, intalniri vizuale memorabile cu personalitati frapante ale artei straine.
Totodata, expozitia de baza va fi periodic modificata, caci colectia Fundatiei care a pus bazele muzeului este cu mult mai mare (aproximativ 550 de piese si este in continua dezvoltare).
Cea de a doua expozitie temporara se intituleaza ~Rai din Iad~ si aduce din nou, tot arta romaneasca in prim-plan.
Muzeul de Arta Recenta se bucura deja de un prim catalog in care apar lucrarile aflate in expunere, pe simeza. Bilingv roman-englez, catalogul cuprinde informatii pertinente in legatura cu fiecare artist ale carui lucrari au fost alese sa vorbeasca despre “arta recenta”. In atentia realizatorilor a fost mai curand realizarea unui portret de plastician, decat reluarea informatiilor din CV-urile creatorilor care se gasesc poate cu usurinta intr-un alt tip de documentatie.
Realizator Roxana Pasculescu