AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Omul de piatră de Nicolae Filimon
19 May 2020
Regizorul Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste, împlineşte 85 de ani
19 May 2020

AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Abeille de Anatole France

Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1921, Jacques Anatole Francois Tibault, cunoscut ca scriitor sub numele de Anatole France a fost “cel mai francez dintre francezi si el mai rafinat scriitor din Paris”. Cunoscut pentru “Thais”, “Insula pinguinilor”, “Crinul rosu”, “Nunta din Corint” poetul, scriitorul, dramaturgul Anatole France s-a aplecat cu deosebita candoare si asupra povestilor. In capitolul “Cartea Suzannei” din “Le livre de mon ami” France defineste propria-I viziune asupra povestii “Cand scrieti pentru copii, nu va fauriti o maniera speciala. Ganditi foarte bine, scrieti foarte bine. Totul sa traiasca, totul sa fie maret, generos, plin de vigoare,…in asta consta unicul secret….Povestile pentru copiii mici si mari…care ne fac sa radem sau sa plangem si care incanta sufletele noastre, sunt foarte necesare. Nevoia de a visa o incearca si copilul. El isi simte imaginatia in plina actiune si de aceea vrea povesti.”                                                                                                                 

“Abeille” publicata in 1882 pentru prima data, republicata in colectia de nuvele “Balthasar”in 1889 este o poveste pe care autorul “indrazneste sa o ofere doar oamenilor care doresc sa fie distrati si a caror minte este tanara si uneori joaca”.

Regia artistică: Vasile Manta. Traducerea şi dramatizarea: Sanda şi Vasile Socoliuc. În distribuţie: Alexandru Repan, Delia Nartea, Cristian Iacob, Ruxandra Sireteanu, Cornelia Pavlovici, Ionuţ Kivu, Ion Haiduc, Mircea Constantinescu, Oltiţa Chirilă, Violeta Mitescu, Valentin Teodosiu. Redactor: Sandală Socoliuc. Regia de montaj: Dana Lupu şi Radu Verdeş. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: George Marcu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru.

http://www.eteatru.ro/#art/abeille-de-anatole-france/1722461