Regizorul Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste, împlineşte 85 de ani
19 May 2020
AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Rapunzel de Fraţii Grimm
20 May 2020

AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Prinţ şi cerşetor de Mark Twain

Sursa: RADOR

“Povestea imi place atat de mult, incat nu vreau sa ma grabesc, ca sa   n-o termin” spunea Samuel Langhorne Clemens, cunoscut sub pseudonimul literar Mark Twain despre romanul “Print si cersetor” publicat in 1881.                                                                                                   

“Print si cersetor” alaturi de “Aventurile lui Tom Sawyer” si de “Aventurile lui Huckleyberry Finn” sunt printre cele mai citite carti ale copilariei.       

Actiunea romanului “Print si cersetor” se petrece in Anglia regelui Henric al VIII-lea, in 1547 si este o satira sociala, plina de aventura si umor, care porneste de la ideea schimbului de identitate a doi copii, Tom (cersetor) si Edward (print).      

Romanul a cunoscut de-a lungul timpului numeroase adaptari in teatru si film dar a si inspirat multe povesti similare care se departeaza de textul lui Mark Twain. A existat astfel o adaptare austriaca realizata in 1920 de Alexander Korda, o adaptare hollywoodiana cu Errol Flyn in rolul lui Miles Hendon in 1937 si un scurt-metraj animat Disney cu Mickey Mouse in rolurile titulare in 1990. Povestea lui Twain a inspirat numeroase filme care cautau sa adapteze povestea la un alt context. Astfel, comedia satirica ”Trading Places” urmareste cum in urma unei inscenari, un broker instarit si educat, interpreat de Dan Aykroyd, este ruinat, iar locul lui este luat de un om al strazii, interpretat de Eddie Murphy.

Traducerea şi adaptarea: George Voinescu şi Vlaicu Bârna. Regia artistică: Val Moldoveanu. În dublu rol: Silvia Chicoş. În distribuţie: George Vraca, Nicolae Bălţăţeanu, Nicolae Gărdescu, Ion Lucian, Jules Cazaban, Gheorghe Ciprian, Nicolae Sireteanu, Nicolae Neamţu Ottonel. Regia tehnică: ing. George Buican. Regia muzicală: Paul Urmuzescu. Înregistrare din anul 1954.

http://www.eteatru.ro/#art/print-si-cersetor-de-mark-twain/1723261