REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu Dan Pavel la Radio România Cultural
16 January 2022
Vorba de cultură – invitat, scriitorul RADU SERGIU RUBA
17 January 2022

Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend!

credit foto: Muzeul Municipiului București, Academia Română, Muzel ”Mihai Eminescu” (Iași)

Răsfoim azi o carte în care  descoperim trei voci care spun aceleaşi întâmplări, însă fiecare altfel, si astfel se întrevăd adevărul unei vieţi, povestea unei iubiri, raţiunea unei infidelităţi, răzbunarea unui orgoliu rănit.

Vă propunem și un spectacol de teatru cu un subiect actual: pericolul preluării de informații din surse neoficiale și impactul pe care îl au declarațiile făcute pe social media, mai ales atunci când acestea sunt transformate și folosite în alt scop decât cel intenționat.

Cumva ziua de azi este o extensie firească a celei de ieri fiindcă întreg  acest weekend s-a așezat sub zodia lui Eminescu așa că una din poveștile Academiei Române ilustrează faptul că atrași de gloria lui Eminescu, dar şi de personalitatea sa unică descoperind în această personalitate o sursă de inspiraţie plastică artiștii din domeniul artelor vizuale au fost deosebit de receptivi faţă de tot ce-l privea pe poet. Multe pagini s-au scris despre legendara prietenie dintre Creangă și Eminescu. Vom răsfoi și noi câteva în povestea despre oameni mari și înțelegem mai bine de ce dintr-o plimbare prin viaţa culturală a Iaşului nu trebuie să lipsească Muzeul Mihai Eminescu, o clădire a cărei semnificaţie este de o profunzime aparte, pentru românii care îl iubesc pe marele poet. Revenim apoi la actualitatea culturală și descoperim expoziția de la Muzeul Național de Artă al României  “Dincolo de legendă. Neagoe Basarab” dar și pe cea de la Muzeul Municipiului București care  analizează două lumi: Orientul și Occidentul, care propun în secolele XIX și XX inedite valori estetice: Occidentul este măsura rațiunii, în timp ce Orientul este o oază a contemplației. Desigur, așa cum promiteam, continuăm să vorbim despre Expo 2020 Dubai și diplomația culturală. Ne întâlnim de la ora 10.00 la Radio România Cultural și pe radioromaniacultural.ro.