Despre memorie și reprezentare, în Competiția Internațională BIEFF 2019 – Scurtmetrajele prezentate la Cannes ajung în premieră în România
22 October 2019
Un weekend de neuitat cu filme premiate la Festivalul de la Cannes – Les Films de Cannes à Arad are loc între 25 și 27 octombrie –
22 October 2019

BABYBLUES – un spectacol despre mame pe care ar trebui să-l vadă toți bărbații

Teatru Implicat. Turneu național. 31 octombrie – 13 noiembrie 2019

Se ia un grup de femei din mediul rural, se adaugă un psiholog experimentat și implicat, se extrag mărturiile doamnelor cu multă grijă și atenție, după care se creează un spectacol de teatru care să reflecte tot ce s-a spus și nu s-a spus în cadrul ședințelor de terapie. Produsul final se servește gratuit la ceas de seară, într-un teatru primitor!

Aceasta este rețeta după care a luat naștere spectacolul BabyBlues, în regia și dramaturgia lui Victor Olăhuț. Spectacolul explorează universul matern, cu bucuriile și greutățile ce derivă de aici și atinge un subiect sensibil și puțin discutat la noi: depresia post-natală și efectele sale asupra întregii familii. Tema este tratată cu delicatețe și umor în 10 tablouri diferite ce surprind povești uluitoare ale unor femei care au avut curajul și dorința de a-și expune poveștile de viață pentru a fi transformate într-un spectacol de teatru. Spectacolul este bazat pe întâmplări reale și a rezultat în urma desfășurării unui proiect mai amplu, intitulat „Femeie. C.L.A.R. Sat. Teatru”, în cadrul căruia 210 femei din mediul rural au beneficiat de consiliere psihologică profesionistă gratuită. În urma ședințelor de terapie susținute de psihologul Alina Căprioară au fost documentate mai multe mărturii ce au devenit baza acestui spectacol.

La sfârșitul lunii octombrie, BabyBlues merge în turneu național!

31 octombrie – Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe
1 noiembrie – Teatrul Tineretului, Piatra Neamț
9 noiembrie – Teatrul „Anton Pann”, Râmnicu Vâlcea
12 noiembrie – Teatrul „George Ciprian”, Buzău
13 noiembrie – Teatrul de Stat Constanța

Intrarea este gratuită la toate reprezentațiile. Detalii în evenimentele create pe pagina de facebook a asociației Cultură’n Șură (facebook.com/culturansura) și pe www.culturansura.ro.

Asociația „Cultură’n Șură”, care duce de obicei teatrul în spații alternative din mediul rural, face de această dată drumul invers: se inspiră din poveștile femeilor de la sat și le prezintă, sub formă artistică, în teatre convenționale din mediul urban.  Turneul BabyBlues face parte dintr-un proiect de amploare, intitulat #Teatruimplicat, care își dorește să facă legătura dintre lumea satului și cea a orașului, printr-un demers unic în peisajul cultural de la noi.

Într-un decor ascetic, luminat cu multă măiestrie, îmbrăcate neutru, actrițele Lavinia Cosma, Florentina Năstase și Ana Turos interpretează o multitudine de personaje care colorează și animă scenă după scenă, dezvăluind publicului nenumărate fațete ale materninății. ‘BabyBlues’ este un spectacol-documentar dureros de cinstit și în același timp o sursă de bună-dispoziție: ai întâlnit și tu în parc babe băgăcioase care nu te lasă să-ți vezi de treabă, știi și tu vreo mătușă care ‘poate să deoache’ sau vreun funcționar zeflemist care te-a făcut să te simți că-i irosești timpul prețios. Spectacolul s-a născut din nevoia de a discuta despre un subiect sensibil – depresia post-natală și greutățile prin care trec mamele în societatea românească, și a reieșit un spectacol ca-n viață: plângi și-apoi râzi când îți amintești de ce-ai plâns cândva. Scopul acestor reprezentații, dincolo de rolul de divertisment al teatrului este acela de a evidenția felul în care societatea se raportează la această afecțiune, sau mai bine zis, felul în care o ignoră. Depresia post-natală afectează 1 din 7 femei care nasc.

Parteneri: Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe, Teatrul Tineretului, Piatra Neamț, Teatrul Anton Pann, Râmnicu Vâlcea, Teatrul „George Ciprian”, Buzău, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Studențesc Podul, Romania Educab, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Tur Cento Trans, Ark Media Advertising

Partener media: Radio România Cultural

Proiect derulat de Asociația Cultură’n Șură și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

*****

Despre Asociația Cultură’n Șură

Asociația Cultură’n Șură a fost fondată de regizorul Victor Olăhuț cu scopul de a face o punte de legătură culturală între mediul urban și cel rural. Încă din anul 2013, caravana teatrală a ajuns în peste 50 de sate și comune din țară, unde a jucat aproape 90 de spectacole cu titlu gratuit. Prin proiectul #Teatruimplicat, asociația face legătura dintre lumea satului și cea a orașului printr-un demers unic în peisajul cultural de la noi: poveștile femeilor de la sat sunt transpuse în formă scenică și prezentate în fața publicului urban.

Despre Programul În stare de bine

Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil  și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.