Elisabeth Leonskaja, pe scena Sălii Capitol, într-un concert dirijat de Marzena Diakun

01 Iulie 2025, 15:23
Una dintre cele mai talentate și cunoscute pianiste ale vremurilor noastre, Elisabeth Leonskaja, va concerta pe scena Sălii Capitol, vineri, 4 iulie 2025, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara. Sub conducerea dirijoarei Marzena Diakun, celebra pianistă va interpreta Concertul pentru două piane și orchestră nr. 10 în mi bemol major, KV 365/316a de Mozart, alături de un alt invitat talentat – pianistul Mihály Berecz. Apoi, Elisabeth Leonskaja ne va încânta cu încă o compoziție semnată de Mozart – Concertul nr. 23 în la major, KV 488.
Cele două lucrări ale lui Mozart vor fi precedate de Simfonia nr. 44 de J. Haydn.
Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro: https://tinyurl.com/yzkc2dhv
Apreciată ca o artistă convingătoare prin siguranța și energia baghetei sale, dirijoarea poloneză MARZENA DIAKUN a atins statutul de veterană la o vârstă fragedă. Câștigătoare a Premiului al II-lea la două concursuri internaționale importante de dirijat (Concursul de Primăvară de la Praga 2007 și Concursul de Dirijat „Grzegorz Fitelberg” 2012), se concentrează pe lucrări orchestrale și corale de Beethoven, Brahms, Bruckner, Mahler, Rahmaninov, Scriabin și Șostakovici, precum și pe cei mai mari compozitori ai țării sale - Penderecki, Lutoslawski, Karlowicz și Szymanowski. Căutată pentru interpretările lucrărilor compuse de maeștri francezi și boemi, concertele sale sunt descrise ca fiind remarcabil de echilibrate, fin nuanțate și profund simțite, știind cum să uimească prin măiestria gestului și cum să obțină din partea unei orchestre densitate, expresivitate și detalii.
Începând cu stagiunea 2026-2027, Marzena Diakun va prelua funcția de dirijoare principală a Rheinische Philharmonie State Orchestra din Koblenz. Colaborează cu această orchestră în calitate de dirijoare principală din luna mai a acestui an. În stagiunea 2024-2025 revine la pupitrul unor orchestre precum Komische Oper Berlin, Filarmonica din Varșovia, Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern și Residentie Orkest din Haga, și va începe colaborarea cu alte orchestra de renume precum NDR Radiophilharmonie Hannover, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Royal Scottish National Orchestra și Atlanta Symphony Orchestra.
Cea mai recentă înregistrare a sa a lucrărilor lui Brahms pentru cor și orchestră (Casa de discuri IBS) cu Orquesta y Coro de la Comunidad de Madrid, al cărei director artistic și dirijoare principală a fost până în vara anului 2024, a fost foarte apreciată de presă.
Noua relație de colaborare cu „Ensemble Intercontemporain” este punctul culminant a două decenii în care a dirijat, de multe ori în primă audiție, o serie de lucrări noi ale numeroși compozitori spanioli, olandezi, austrieci și polonezi. Înregistrarea sa, „ Polish Heroines of Music” (Casa de discuri PWM), este un model de cunoaștere și dăruire.
ELISABETH LEONSKAJA, pianista rusă născută la Tbilisi, se numără de mult timp printre cele mai apreciate pianiste ale timpurilor noastre. În timp ce era încă studentă la Conservatorul din Moscova, a câștigat premii la importante concursuri internaționale de pian, inclusiv Premiul „George Enescu”, Concursul „Marguerite Long-Jacques Thibaud” și Premiul „Regina Elisabeta” (Belgia). Dezvoltarea sa muzicală a fost influențată decisiv de colaborarea și prietenia sa cu Sviatoslav Richter.
Elisabeth Leonskaja a părăsit Uniunea Sovietică în 1978 și s-a stabilit la Viena. De atunci, a concertat în postură solistă cu cele mai prestigioase orchestre din lume și a colaborat cu mulți dirijori renumiți. Este invitată frecvent la numeroase festivaluri internaționale, precum cele din Viena, Schleswig-Holstein, Schwarzenberg și Hohenems. A susținut, de asemenea, recitaluri în cadrul unora dintre cele mai importante serii de concerte de pian organizate de centre muzicale importante ale lumii, de la Paris la Viena și Melbourne. Pe lângă numeroasele sale angajamente solo, muzica de cameră rămâne o parte importantă a activității sale.
Înregistrarea sa „Paris”, lansată de eaSonus, cu lucrări de Ravel, Enescu și Debussy, a fost desemnată „Înregistrarea Solo a Anului 2014” de către juriul ICMA. „Saudade”, un omagiu adus culturii rusești cu lucrări de Ceaikovski, Șostakovici și Rahmaninov, a fost lansată în noiembrie 2017. O înregistrare completă a sonatelor pentru pian de Franz Schubert, în două volume de câte patru CD-uri fiecare, este disponibilă din aprilie 2016, respectiv mai 2019. Un dublu CD cu variațiuni și sonate de Robert Schumann a urmat în ianuarie 2020. Din 2021, a început o nouă colaborare discografică cu WARNER. Un ciclu de sonate de Mozart și Concertele nr. 3 și 4 de Beethoven au fost deja lansate. Concertele pentru pian de Schumann și Grieg, precum și o înregistrare a lucrărilor pentru pian solo ale celei de-a doua școli vieneze au fost lansate anul trecut.
În a doua sa patrie, Austria, Elisabeth Leonskaja este membru de onoare al Konzerthaus-ului din Viena. În 2006, i s-a acordat Crucea de Onoare Austriacă pentru Știință și Artă, clasa I, pentru serviciile sale remarcabile aduse culturii țării. Este cea mai înaltă distincție din Austria.
În Georgia, distinsa pianistă a fost numită „Priestess of Art” în 2016, cea mai înaltă distincție artistică a acestei țări. În 2020, a primit Premiul Internațional pentru Întreaga Carieră din cadrul Muzicii Clasice (ICMA).
Câștigător al Premiului „Liszt-Bartók” la cea de-a XV-a ediție a Concursului „Géza Anda” 2021, MIHÁLY BERECZ s-a născut la Budapesta în 1997 și a început să învețe să cânte la vioară la vârsta de șase ani. Mai târziu, în paralel cu activitatea sa în diverse orchestre, a început să se dedice pianului, studiind cu Edit Major și Erzsébet Belák.
A obținut diploma de Licență în Muzică cu Onoare la Academia Regală de Muzică din Londra, unde a studiat cu Christopher Elton. Câștigător al Concursului Internațional de Concerte „Debut Berlin”, Mihály Berecz a cântat pentru prima dată la „Philharmonie” din Berlin în iunie 2017.
Printre premiile cu care a mai fost distins se numără Premiul de Aur al celei de-a II-a ediții a Concursului Internațional de Muzică de la Manhattan și Premiul „Harriet Cohen Bach” al Academiei Regale de Muzică. La Festivalul „Young Euro Classic” din 2013, a interpretat „Fantezia ungară” de Liszt la Konzerthaus Berlin. Tot în 2013, la invitația lui Zoltán Kocsis, a debutat printr-un recital la Sala Națională de Concerte „Béla Bartók” din Budapesta.
La Academia „Liszt”, unde cântă frecvent, a interpretat recent Concertul „Jeunehomme” de Mozart sub bagheta lui Mikhail Pletnev. Interesul lui Mihály Berecz pentru interpretarea unor lucrări cercetate istoric a dus la interpretări de concerte pentru fortepiano cu orchestre renumite, care cântă la instrumente de epocă, precum Orchestra „Orfeo”. Între anii 2020 și 2022, ca parte a unei burse din partea Academiei Maghiare de Arte, a interpretat lucrările solo complete ale lui Béla Bartók în opt concerte la Sala de Marmură a Radiodifuziunii Maghiare.
Mihály Berecz a câștigat Premiul I la Kissingen Piano Olympics (Kissinger Klavier Olymp) în anul 2023.