RUSIA: SANKT PETERSBURG 2
24 October 2020
Calator de weekend: Deșertul Wadi Rum (Iordania) – pe urmele lui Lawrence al Arabiei
30 October 2020

Bilet de îmbarcare: ILUSTRATE DIN CUBA Regla

Regla – „aşezarea de dincolo de mare” -, un cartier al capitalei cubaneze cu o istorie de câteva secole, este un loc renumit pentru farmecul, tradiţiile, şi valorile sale patrimoniale şi istorice, cu o identitate etnografică şi culturală bine definită.

* * *

Într-o parte a Golfului Havanei se află Regla, unul dintre cele mai renumite locuri din Cuba, cunoscut mai ales pentru extraordinara sa moştenire religioasă. Mii de credincioşi vin aici să se închine Fecioarei de Regla (Virgen de Regla).

* * *

Întins pe o suprafaţă cu puţin mai mare de nouă  kilometri pătraţi şi cu o populaţie ce numără în jur de 43.000 de locuitori, Regla, acest cartier al oraşului Havana, capitală şi totodată provincie a Cubei, este aşezat pe un fel de colină care se înalţă privind înspre mare.

Regla (cu numele său aborigen – „Güaicanamar” – adică „în faţa mării”), ocupă ca pondere economică, al doilea loc în Havana. Este considerat un sector periferic al capitalei, având două concentrări urbane compacte, Regla şi Casablanca, ambele bine delimitate, care comunică pe mare şi pe uscat. Despre Casablanca se spune că are origine nedefinită. Începuse deja să se dezvolte în jurul anului 1589, când în această parte a litoralului golfului, Real Hacienda, Vistieria Regală, a construit un depozit pentru a stoca bunuri. După cum se povesteşte, clădirea a fost întotdeauna vopsită în alb, iar cei care călătoreau pe mare în direcţia aceea, îi cereau proprietarului ambarcaţiunii să îi ducă la Casablanca (Casa cea albă). Astfel, în virtutea obişnuinţei şi folosirii îndelungate, numele locului a rămas definitiv „Casablanca”. Dar, pentru a înţelege mai bine cum de farmecul, tradiţiile şi valorile patrimoniale şi istorice fac ca Regla să aibă un asemenea renume, vă propun să ne întoarcem în timp.

* * *

Atunci când se aminteşte despre momentul în care Regla a devenit o aşezare, se ia ca referinţă data de 3 martie 1687, cu toate că încă din 27 februarie 1573 se cunoştea existența unui cătun indian în acel loc. Don Pedro Recio de Oquendo, ce purta titlul de Marchiz de Real Proclamación, a fost cel care a donat pelerinului Manuel Antonio, originar din Peru, o bucată de pământ pentru a ridica un sanctuar, în 1690, care a fost închinat mai apoi Fecioarei de Regla. Din 1687 şi până în 1696, în Regla a fost venerată o icoană pictată în ulei, până când comandantul fortăreţei militare San Salvador de la Punta, Don Pedro Aranda de Avellaneda, a adus din Spania o statuie a Fecioarei de Regla care se găseşte astăzi în altarul sanctuarului.

În ziua de 23 decembrie a anului 1714, Fecioarade Regla fost proclamată patroană a locului, iar cu trecerea timpului numărul celor stabiliţi în jurul schitului a tot crescut. La fel şi devoţiunea credincioşilor care i se închinau. În felul acesta, aşezarea a început să fie numită tot Regla, după numele Fecioarei, pe care Primăria Havanei  a consfinţit-o ca ocrotitoare a golfului.

* * *

Pentru a nu exista nicio confuzie, în cazul în care veţi ajunge în capitala Cubei (Havana) şi veţi discuta cu locuitorii săi, este bine să ştiţi că Fecioara de Regla (numită şi „Fecioara Neagră) este identificată cu Yemayá. Şi asta, pentru că în perioada când era colonie spaniolă, în Cuba a început un proces de sincretism şi transculturalizare. Odată intraţi în biserică, sclavii au identificat sfinţii la care erau obligaţi să se închine cu zeităţile propriei lor religii. De aici a venit „contopirea” Fecioarei de Regla cu divinitatea Yemayá, un „Oriha” (un spirit) ce poartă culorile alb şi albastru, care, potrivit Santeriei, esteZeiţa maternităţii, a apelor, pescarilor şi naufragiaţilor. (Înfăţişată adesea ca o sirenă şi asociată cu Luna, Yemayá, conform Mitologiei, a fost cea care a dat naştere primilor oameni muritori, ce au fost creaţi în pântecele ei. – Nota red.)

„Fiesta de Nuestra Señora de Regla”, este o sărbătoare închinată acestei sfintei patroane, ce are loc în fiecare an, încă din 1696, când statuia sa a fost adusă şi aşezată oficial în sanctuar. Astfel, în ziua de 7 septembrie, locuitori ai Havanei, dar şi alţi numeroşi cubanezi (care locuiesc în ţară ori în afara ei), catolici, adepţi ai Santeriei, atei sau turişti străini în trecere prin Cuba vin la Biserica din Regla, pentru a asista la procesiunea prin care statuia Fecioarei este scoasă în stradă cu toate podoabele sale. În jurul ei se ard cădelniţe cu tămâie şi se aud cântări religioase, care urcă spre cer alături de rugăciunile credincioşilor.

* * *

Regla – bine cunoscut pentru tradiţiile şi valorile sale patrimoniale şi istorice – este un loc cu multe nuanţe, unde predomină culoarea, veselia şi muzica. Aici, pe lângă cele trei monumente naţionale –  Sanctuarul Fecioarei de Regla, Palatul Municipal şi Colina Lenin – veţi mai găsi şi un monument local, clădirea care adăposteşte Asociaţia Artistică şi Literară din Regla, înfiinţată în 1878.

* * *

Cartierul Regla din Havana şi-a câştigat o parte din celebritate şi datorită balurilor sale din secolul al XIX-lea, ce se desfăşurau în saloanele Palatului Marchizilor de Real Proclamación. Pentru că nici arta dansului nu a fost neglijată în Regla, aceasta bucurându-se de o notorietate cu totul remarcabilă, graţiei dansatorilor săi de excepţie, absolvenţi ai Şcolii de Balet sau ai Conservatorului de Muzică. Dintre cele mai cunoscute formaţii care au dus tradiţia mai departe amintim trupa de carnaval „Los Guaracheros de Regla”. „Los Guaracheros de Regla”, care este un simbol al culturii populare din Regla, şi-a făcut debutul la Asociaţia Artistică şi Literară, în 5 iunie 1959. Numele grupului provine de la vestimentaţia sa caracteristică, cu mânecile foarte largi şi volane denumite „guaracheras”.

* * *

Dacă vă întrebaţi cumva cum să ajungeţi în Regla, acest cartier al Havanei plin de farmec, numit şi „aşezarea de dincolo mare”…,  ei bine, vă vom spune că o puteţi face atât pe uscat cât şi pe mare. Încă din secolul al XIX-lea, pentru cubanezi a devenit obişnuită utilizarea bărcilor cu pânze şi vâsle, pentru a traversa golful spre Regla şi Casablanca. Ulterior, s-a trecut la folosirea şalupelor, iar în prezent oamenii preferă să meargă cu un vaporaş, care poartă numele de „Lanchita de Regla” (Vaporaşul pentru  Regla), o ambarcaţiune rapidă, ieftină şi eficientă. Călătoria cu „Lanchita de Regla” are un farmec aparte, iar mulţi cubanezi o preferă pentru că spun că astfel pot cere sfinţilor îndeplinirea celor mai autentice dorinţe, lăsând să cadă câteva monede în apă. Iar simplul sunet al valurilor şi briza proaspătă a golfului Havanei transformă călătoria într-o adevărată plăcere pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care merg la Sanctuarul Fecioarei de Regla (Virgen de Regla).  

„Lanchita de Regla” poate fi o opţiune şi pentru cei care doresc să viziteze Casablanca, o zonă care, după cum am amintit deja, ţine tot de Regla. Aici se găseşte Statuia lui Hristos din Havana, un alt simbol al capitalei cubaneze pe care o înfrumuseţează şi o apără.

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)