ILUSTRATE DIN CUBA: Orga Orientală
20 October 2018
ILUSTRATE DIN CUBA:  Turnul La Chorrera
21 October 2018

Bilet de îmbarcare spre… comuna Aurel Vlaicu, iar apoi către Cuba, la Havana…

„Cine crede-n zbor, e stăpân peste zare” – cuvintele lui Lucian Blaga au devenit realitate la Aurel Vlaicu, fostul Binţinţi, jud. Hunedoara. În locul de naştere a lui Aurel Vlaicu (1882 – 1913), ne aşteaptă Muzeul şi Casa memorială ce adăpostesc o colecţie de obiecte legate de activitatea vizionarului. De fapt casa părintească nu mai este deschisă vizitatorilor dar s-a creat această expoziţie memorială extrem de interesantă.

 

* * *

 

Datorită poziţiei geografice şi favorizată de condiţiile naturale ale golfului său, Havana a fost unul dintre cele mai importante puncte ale traficului comercial din Lumea Nouă, în oraş fiind concentrate (când insula a fost colonie spaniolă), bogăţiile pe care navele ancorate în port, le aduceau din restul coloniilor americane, pentru ca mai apoi ele să fie transportate în Spania. O atât de mare bogăţie, a stârnit de-a lungul timpului lăcomia piraţilor şi flibustierilor francezi, englezi şi olandezi, care alături de corsari, bântuiau Marea Antilelor. Confruntându-se cu această realitate, Coroana spaniolă a fost forţată ca pe la mijlocul secolului al XVI lea să intensifice construirea de fortăreţe în zonă. Astăzi, la Ilustrate din Cuba, vă vom spune povestea uneia dintre ele: El Torreón de la Chorrera.

 

* * *

 

Vă aşteptăm astăzi, 21 octombrie 2018, de la ora 13,15 la ora 14,00, pe Radio România Cultural şi www.radioromaniacultural.ro. dar şi pe pagina de Facebook a emisiunii – „Bilet de îmbarcare”.