Bilet de îmbarcare spre… Cuba, La Giraldilla
6 June 2020
Bilet de îmbarcare spre… Italia, unde vom vizita Lucca
13 June 2020

Bilet de îmbarcare spre… Cuba, Muzeul Napoleonian

astăzi de la ora 13,44 

Dacă v-aţi propus să ajungeţi cumva în acest oraş magic, care este Havana, vă spunem (ori cât de curios vi s-ar părea) că aici există un muzeu dedicat lui Napoleon Bonaparte. Ei bine da, foarte aproape de Universitatea din Havana, în cartierul Vedado, în zona centrală, într-un frumos palat în stil florentin se află o instituţie specializată în Stilul Empire, considerată una dintre primele cinci din lume ca importanţă şi singura de acest fel din Cuba. Acest Stil Empire a fost creat în timpul împăratului Napoleon Bonaparte fiind caracterizat prin monumentalitate fastuoasă, prin folosirea emblemelor militare şi a bogăţiei decoraţiunilor interioare în arhitectură, artă decorativă şi aplicată, ce s-au impus în timpul ocuapţiei napoleoniene.

* * *

Muzeul Napoleonian a fost înfiinţat la 1 decembrie 1961 şi ocupă clădirea care a fost locuinţa unui bogat politician italo-cubanez numit Orestes Ferrara. Stilul arhitectural al acestui conac imită un palat renascentist florentin din secolul al XVI-lea. Proprietarul său i-a dat numele „La Dolce Dimora”, şi constituie un model aparte de locuinţă eclectică havaneză.

Muzeul Napoleonian deţine mai mult de 7.400 de piese care au aparţinut lui Napoleon Bonaparte sau care se leagă de contextul său istoric, dintre care amintim: picturi, gravuri, sculpturi, mobile stil, costume, echipamente militare şi arme, piese de artă decorativă, obiecte istorice şi o extraordinară colecție de cărţi rare şi deosebit de valoroase în limbile franceză, engleză şi spaniolă.

Galeriile Muzeului Napoleonian ocupă cele patru nivele ale cădirii. Obiectele deţinute provin în principal din colecţia fostului moşier cubanez Julio Lobo Olavarría, la care se adaugă lucrări donate, cumpărate de diferite instituţii şi recuperate de către statul cubanez.

* * *

Odată intraţi în muzeu, mergem de-a lungul grădinilor sale şi imediat ne întâlnim cu un bust de marmură al lui Napoleon. În hol sunt expuse gravuri şi obiecte din secolul al XVIII-lea , care înfăţişează personaje şi momente ale Revoluţiei burgheze din Franţa. Apoi, în salonul mare putem vedea diferitele etape ale trecerii lui Napoleon prin istorie şi evoluţia renumitului stil ce se leagă de numele său.

La etajul al doilea, în Muzeul Napoeonian, sunt o serie de galerii unde se poate observa modul în care familia Bonaparte (devenită familie imperială), şi-a asumat rolul de ambasador al politicii şi al artei franceze făcându-le să ajungă în restul Europei. În sufragerie se păstrează mobilier stil Empire şi obiecte originale făcute din bronz şi porţelan, acestea fiind materialele cele mai folosite în artele decorative ale acestei perioade.

Urcând la etajul al treilea al muzeului, vom vedea expuse obiectele personale şi unele relicve ale lui Napoleon. Se pot observa, de asemenea, portrete ale lui Murat, Fouché, Talleyrand şi al lui Napoleon pe Insula Elba. Iar la etajul al patrulea găsim biblioteca în care se păstrează peste 4000 de titluri din secolul al XVI-lea până în secolul al XIX-lea. Acestea impresionează desigur, orice vizitator, pe lângă frumuseţea lemnului utilizat pentru scări, uşi şi plafoane.

Colecţiile muzeului includ mai multe picturi, ca  „Pregătirea ceremoniei de încoronare a lui Napoleon”de Jehan Vibert; „Napoleonpe câmpul de la Boulogne”, de Jean Baptiste Regnault; „Bătălia” de Eugenio Lucas Velásquez şi „Portretul lui Napoleon pe Insula Elba”, ce a fost comandat pictorului Robert Léfèvre de către contesa Maria Walewska, denumită şi „soția poloneză a lui Napoleon”. Între mobilele expuse se mai află piese lucrate şi decorate de acei meşteri în prelucrarea bronzului şi orfevrieri, care au fost consideraţi cei mai buni din lume la vremea respectivă, ca Georges Jacob şi fiul său Georges al II-lea, Claude Odiot, favorit al împărătesei Josephine şi Pierre-Philippe Thomire.

* * *

Cei ce aleg să treacă pragul Muzeul Napoleonian din Havana, vor mai putea constata că printre cele mai importante piese găseşte o reprezentarea cabinetului lui Napoleon, dar şi armele pe care le-a purtat în lupta de la Borodino şi masca mortuară a împăratului, adusă în Cuba de către medicul său curant, François Antommarchi. Veţi mai descoperi de asemenea şi un întreg univers legat de o figură istorică şi o epocă ce au transformat acest loc în singurul specializat în Artă Imperială din Cuba şi America Latină, şi într-unul dintre cele mai mari din lume din acest domeniu.

* * *

În anul 2012, Muzeului Napoleonian din Havana i s-a acordat Premiu Naţional pentru Restaurare pentru minuţioasele lucrări de reparaţii aduse clădirii şi pentru modul de valorificare a colecţiilor care a permis ca muzeul să îşi recapete întreaga splendoare ce îl punea odinioară în valoare.

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)