Bilet de îmbarcare spre… Cuba, pentru a vizita Muzeul Romantic din Trinidad
19 September 2020
Călător de weekend: Milos (Grecia) – ”Insula culorilor” și a celebrei sculpturi Venus din Milo
25 September 2020

Bilet de îmbarcare spre… Cuba, pentru a afla povestea Turnului Iznaga din Trinidad

​​ … de la 13,44

Trinidad a fost al treilea oraş întemeiat de Coroana spaniolă în Cuba, la începutul anului 1514. Datorită lucrărilor de conservare şi restaurare întreprinse de specialiştii din această zonă, dar şi prin dragostea şi grija locuitorilor săi, Trinidad este unul dintre cele mai cel mai bine conservate oraşe coloniale nu numai din Cuba, ci şi de pe continentul american.

* * *

Începând cu anul 1988, Trinidad a fost inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO împreună cu valea numită Valle de los Ingenios, locul în care s-a stabilit din secolul al XVII-lea până în secolul al XIX-lea lea aristocraţia creolă, care se ocupa cu industria zahărului. Şi tocmai aici, în Valle de los Ingenios, se găseşte un loc de o incalculabilă valoare arhitecturală, şi anume Turnul Iznaga, simbol incontestabil al acestei regiuni a Cubei.

* * *

Turnul Iznaga a fost ridicat în anii ’20 sau la începutul anilor ’30 ai secolului al XIX-lea şi a marcat un moment în care predomina eclectismul în arhitectură. A fost conceput ca o structură solidă având o înălţime de 45 de metri repartizaţi pe şapte etaje sau nivele, cu arcade spaţioase şi o scară interioară de la bază până la vârf. Ca materiale de construcţie s-au folosit cărămida şi un mortar tradiţional de var şi nisip. Aceste elemente, combinate cu ingeniozitatea celor care le-au fabricat, conferă turnului o rezistenţă de invidiat. Specialiştii spun că felul în care a fost proiectat permite circulaţia curenţilor de aer în interior, făcându-l de neînfrânt în faţa impactului frontal al vânturilor.

* * *

Turnului Iznaga, simbol arhitectural şi cultural al regiunii Valle de los Ingenios, este un turn-clopotniţă, care în perioada colonială servea şi ca turn de veghe de unde se puteau observa plantaţiile de trestie de zahăr din zonă. Potrivit experţilor, clopotul instalat în partea de sus a turnului avea menirea de a organiza  munca sclavilor, de a anunţa sfârşitul zilei de muncă  şi rugăciunea către Sfânta Fecioară dimineaţa, la prânz şi după-masa. De asemenea, ca o santinelă vigilentă, putea să dea alarma în caz de pericol de incendiu, de fugă a sclavilor, sau pur şi simplu să ofere privitorului posibilitatea de a admira bogăţia văii pe toată lungimea ei, ca dintr-un mirador fără pereche. 

* * *

Originea Turnul Iznaga, are la bază, desigur, şi mai multe legende. ar legenda aceasta este legată de istoria fraţilor Iznaga, Alejo şi Pedro, ambii moşieri înstăriţi şi proprietari de plantaţii de zahăr. Una din aceste legende atribuie naşterea turnului unei dispute amoroase între cei doi fraţi, care erau îndrăgostiţi amândoi de aceeaşi fată. Cei doi au hotărât să facă fiecare o lucrare a cărei lungime măsurată în metri să decidă care dintre ei este câştigătorul. Alejo a ridicat turnul înalt de 45 de metri, în timp ce Pedro a săpat o fântână de 28 de metri adâncime, din care încă beau apă locuitorii localităţii din apropiere.

* * *

Altă legendă ţesută în jurul construirii Turnului Iznaga, legată tot de dragoste, se referă la  infidelitatea soţiei lui Alejo. Alejo Iznaga a aflat despre adulter şi, în faţa unei asemenea insulte, a poruncit construirea acestui turn monumental pentru a-şi închide acolo soţia ca pedeapsă pentru purtarea ei atât de jignitoare. Astfel, că pentru oamenii de aici, locuitori şi descendenţi ai orașelor Trinidad şi Sancti Spiritus, Turnul Iznaga a fost întotdeauna legat de amintiri misterioase. Dar poate că mai important este faptul că Turnul Iznaga, ajunge în zilele noastre să fie un semn al bogăţiei care a caracterizat odată oraşul, bogăţie bazată pe dezvoltarea industriei zahărului şi pe comerţ.

* * *

Poate că de-a lungul timpului scopul real al construirii Turnului Iznaga s-a pierdut printre legende şi mistere, dar cert este că turnul, acum un pic înclinat de ani, este una dintre atracțiile oferite de Trinidad miilor de vizitatori, cubanezi şi străini, veniţi să cunoască istoria şi arhitectura unei epoci care a ajuns, în toată splendoarea ei, până în zilele noastre.

Se spune că turnul supraveghează şi acum tot ce mişcă în Valle de los Ingenios, aşa cum făcea cu secole în urmă, când vătafii ţineau sub observaţie mişcările sclavilor fugari şi când se dădea alarma în caz de incendiu pe plantaţii. Este un loc plin de magie, în care se respiră o frântură a istoriei din Trinidad. Acest muzeu viu, renumit pentru dubla sa calitate de turn de pază și clopotniță, își păstrează încă misterele. Drept pentru care, Turnul Iznaga, singurul de acest gen din Cuba, este considerat tezaur istoric şi a fost declarat monument naţional în1978.

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai – Direcţia Relaţii internaţionale)